Ванна при вагітності: як приймати процедуру на ранніх і пізніх термінах

Коли жінка дізнається про цікавому положенні, то першим ділом задається питанням: чи можна продовжувати вести звичний спосіб життя чи варто кардинально змінити свої звички? Те ж стосується правил особистої гігієни: наскільки безпечно приймати ванну при вагітності, всім майбутнім мамам можна в ній перебувати, як це вплине на дитину, несе процедура певний ризик?

Чи можна вагітним приймати ванну

Існує однозначна відповідь на це питання: так, приймати ванну можна. Двісті років тому жінку укладали в ліжко на всі дев'ять місяців, не дозволяли нічого робити, вагітність прирівнювалася до небезпечної хвороби. У наші дні жінки продовжують вести активний спосіб життя, не зраджують своїм звичкам, займаються спортом, перебувають у русі, повноцінно харчуються, подорожують. Це ж стосується особистої гігієни: можна приймати ванну, душ, робити косметичні процедури, але все в розумних межах.

На ранніх строках

У першому триместрі вагітності важливо стежити за своїм самопочуттям. Якщо жінку нічого не турбує, то спокійно можна приймати ванну, вона дозволить розвантажити втомлену спину після робочого дня, розслабитися, зняти загальне напруження. Головне – регулювати температуру води. Протипоказана занадто гаряча ванна на ранніх термінах вагітності, адже вона може спровокувати викидень. Рекомендується трохи більш прохолодна вода, по температурі не перевищує 37 градусів.

На пізніх термінах

У третьому триместрі варто подумати про загрозу передчасних пологів. Оскільки ця ситуація нікому не потрібна, то в гарячій воді лежати не слід. Вона може спровокувати відходження слизової пробки, початок переймів. Температура 36-37 градусів буде оптимальною. Перебувати в приємній воді рекомендовано 10-15 хвилин, оскільки вода завжди повинна залишатися теплої, комфортної для тіла, переохолодження ні мами ні малюкові ні до чого.

Користь ванни

Прийняття ванни під час вагітності корисно на ранніх і пізніх термінах. Якщо в першому триместрі немає протипоказань, то вода допоможе розслабитися і зняти напругу у всьому тілі. Але у випадку, коли тягне низ живота, є загроза викидня, гематома або інші ускладнення, з ванною краще почекати, відразу ж звернутися до лікаря. Лікар призначить необхідне лікування, а коли всі симптоми будуть позаду, зніме всі обмеження. Користь ванни на ранніх термінах вагітності:

  • Розслаблення мускулатури. Після довгого сидячого положення в офісі за комп'ютером необхідно допомогти м'язам. Якщо робота жінки передбачає весь день стояти на ногах, то ванна для вагітних в кінці дня просто життєво необхідна. Затерпли, втомлені ноги, спина навіть за 15 хвилин помітно розслабляться, а майбутня мама спокійно спатиме вночі, буде бадьорою на наступний ранок.
  • Поліпшення імунітету. Коли вагітність припадає на зиму, організм разом з продуктами отримує менше корисних речовин і мікроелементів. Бути завжди здоровою, красивою допоможе тепла ванна. Про користь загартовування написано багато книг і корисної інформації. На здоров'я вагітних ж тепла або трохи прохолодна вода у ванні буде впливати, як пробіжка по снігу після лазні. Перепад температур, сухе повітря в приміщенні, прохолодна вода допоможуть покращити імунітет, зарядити організм бадьорістю.
  • Зниження тривожності. На ранніх термінах вагітності майбутні мами сприймають свій стан завжди хвилююче, особливо коли воно настає в перший раз. Жінки задаються питанням: як почуває себе дитина, чи підходить йому моє харчування, як він розвивається, чи все йде за планом? До першого скринінгу ще два місяці, відповісти на запитання лікар може лише побічно, а знизити тривожність допоможе тепла ванна. Якщо приймати її кожен вечір за 10 хвилин, то хвилювання відступить.

В кінці вагітності ванна допоможе знизити деякі тривожні симптоми, розслабитися, відпочити. На цьому терміні жінку часто турбує спина. Живіт вже великого розміру, і хребту важко справлятися зі зростаючою навантаженням. Лежати на спите стає проблематично –підростаюча дитина тисне на порожнисту вену, у майбутньої матері починає крутитися голова, а біль у спіть не проходить. Ванна відмінно впорається з цими симптомами і рядом інших:

  • Зниження тонусу матки. На цьому терміні наступають тренувальні перейми - нетривалі больові відчуття внизу живота, які провокують напругу в м'язах, можуть призвести матку в тонус. Живіт твердне і стає схожий на камінь. Щоб благополучно доходити свій термін, довести вагітність до 40 тижнів, потрібно розслабити м'язи. З цим чудово впорається тепла ванна. Жінка розслабить не тільки м'язи живота, але й відпустить всі тривожні думки.
  • Поліпшення кровообігу. До кінця терміну нерідко майбутні мами стикаються з таким діагнозом, як варикозне розширення вен. На ногах з'являються судинні зірочки, розширені капіляри, що означає погане кровообіг. Тепла ванна допоможе уникнути цієї проблеми. Якщо проводити процедуру щодня, то з цією напастю можна і не зіткнутися. Поліпшення кровообігу допомагає уникнути нічних судом, які часто турбують вагітну жінку в кінці третього триместру.
  • Зменшення хворобливих відчуттів. Коли до передбачуваної дати пологів залишається кілька днів, матка потроху починає скорочуватися, і з'являються тягнучі болі внизу живота. Більш чітко це відчувається при настанні перших сутичок. Коли жінка знаходиться ще вдома, знизити неприємні відчуття допоможе тепла ванна. У деяких країнах існують навіть домашні пологи у ванній. Вважається, що вода дозволяє полегшити процес, зняти напругу і допомогти дитині легко з'явитися на світло.

Гарячі ванни при вагітності

Навіть якщо все нормально, немає ніяких обмежень, то гарячу ванну або гарячий душ під час вагітності все одно краще відкласти на післяпологовий період. Є деякі щасливиці, відвідую сауну або лазню на протязі всього терміну, але такі жінки швидше виняток, і рівнятися на них не варто усім іншим. Навіть якщо майбутня мама брала сорокаградусну ванну кожен день за тридцять хвилин, зараз з цим потрібно почекати.

Гаряча ванна при вагітності на ранніх термінах може спровокувати болі внизу живота, кровотеча з піхви, порушення сну і навіть викидень. Невідомо, як це позначиться на всьому організмі в цілому, вплине трапився результат на наступному виношуванні плоду. Якщо дитина дуже бажаний, то можна трохи потерпіти і змінити своїм звичкам, знизити температуру води і насолоджуватися невагомістю свого тіла.

У третьому триместрі висока температура води є причиною гіпоксії плода. Неповноцінне постачання дитини киснем призводить до уповільнення зростання, погіршення розвитку ЦНС, всіх органів в цілому. Не тільки гаряча ванна є наслідком несприятливих наслідків, існує й інший ряд причин:

  • захворювання матері – серцева недостатність, порушення роботи нирок, інфекції;
  • вживання алкоголю і нікотину під час вагітності.

Важливо пам'ятати, що з гіпоксією плода може впоратися тільки лікар. Одним з несприятливих наслідків є підвищення навантаження на серце. При занадто високій температурі збільшується тиск на організм (особливо якщо занурювати всю грудну клітку під воду), зростають навантаження на серце. Це загрожує запамороченням, утрудненням дихання. При різкому підйомі з гарячої води може потемніти в очах. Дитина в такі моменти відчуває себе незатишно. Майбутній мамі краще подумати про свого малюка і зробити воду прохолодніше.

Як правильно приймати ванну

Знаючи про ряд протипоказань, приймати ванну можна і потрібно! Головне – стежити за своїм станом, пам'ятати про дитину, порадитися з лікарем. Найсприятливіший період за всю вагітність – це другий триместр. Всі тривоги вже позаду, перший скринінг пройдено, майбутня мама бачила малюка і знає, що з ним все в порядку. Для багатьох жінок це означає кінець токсикозу, вони знову повертаються до звичного життя, догляду за обличчям і тілом. Кілька порад, як правильно приймати ванну:

  • Зробити потрібну температуру води, приблизно 36-37 градусів. Цього вистачить для того, щоб ванна була теплою і комфортною для майбутньої матері.
  • Приймати ванну не більше 15 хвилин, вода завжди повинна бути теплою, цього часу буде в самий раз для відпочинку і розслаблення.
  • Періодично витягувати руки і ноги назовні, не занурювати грудну клітку повністю під воду, не підвищувати тиск на серце. Це допоможе уникнути перегріву.
  • Залишити двері в кімнату прочиненими, щоб надходило свіже, прохолодне повітря.
  • Постелити на дно гумовий килимок, який допоможе не посковзнутися при підйомі і забезпечить безпеку.
  • Ніколи не приймати ванну, якщо вдома нікого немає.

Чи можна приймати ванну з сіллю

При нормальному протіканні вагітності частина жінок літає на відпочинок на море, щоб поплавати в морській воді, яка чудово розслабляє хребет і підтримує тіло на плаву. Солоне повітря допомагає дихати на повні груди і розслабляти не тільки м'язи, але й думки. Тим майбутнім мамам, у яких немає можливості опинитися на морі, наповнене солоною водою тепла ванна при вагітності сподобається. Сіль виштовхує тіло на поверхню, тим самим ще більше знімаючи з нього втому, надає плідний вплив на шкіру, сприяє очищенню.

Ароматерапія для вагітної

Щоб зробити п'ятнадцятихвилинну перерву ще більш приємним, можна додати ефірні олії у ванну. Від теплої води буде виходити приємний запах, який повністю розслабить організм. Існують не тільки корисні, але й шкідливі олії. До перших належать: олія чайного дерева, апельсинове, рожеве, евкаліптова. Головне, щоб запах подобався майбутній мамі, поліпшував настрій. Капнувши невелику кількість на зап'ясті, відразу можна відчути аромат.

До шкідливих відносяться тонізуючі масла, такі як: кедр, розмарин, ялівець, чебрець. Вони можуть підвищити тонус матки. Небажано використання гелю для душу з одним з них. Перед покупкою в магазині рекомендується читати склад, відкрити кришку і вдихнути аромат. Якщо він приємний майбутньої матері, але в складі вказані заборонені види масел, гель для душу краще відкласти в сторону, взяти будь-який з натуральним ароматом.

Протипоказання

З усього вищесказаного можна зробити висновок, що ванну в цікавому положенні приймати можна. Головне – дотримувати ряд умов і застережень. Коли майбутня мама відчуває себе добре, то можна розслабитися і полежати в теплій воді, привести в порядок думки і тіло, а після цього провести спокійну ніч. Існує ряд протипоказань, за яким від цієї процедури краще відмовитися:

  • загроза переривання вагітності;
  • гематома на ранніх термінах;
  • гіпоксія плоду;
  • серцева недостатність у матері;
  • бактериальрные інфекції в гострій стадії;
  • захворювання нирок.

Відео

Чи можна вагітним приймати ванну?

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!