Що таке фертильні дні у жінок. Як визначити період і вікно фертильності у жіночому календарі

Давно хочете дитини, а вагітність все не настає? Можливо, ви не знаєте, що таке фертильність, і тому не користуєтеся всіма дієвими засобами, щоб зачати довгоочікуваного малюка. Розберіться, яким чином працює жіночий організм, і як розрахувати сприятливі дні, коли відбувається овуляція і є всі шанси завагітніти.

Фертильність у жінок – що це

Даний термін походить від латинського слова fertilis, що в перекладі означає плідний. Фертильність – це здатність організму, перебуває в періоді статевої зрілості, зробити потомство. Треба знати, що даний показник визначається не тільки жіночої статі, але і у чоловічого, адже для зачаття необхідно, щоб у обох партнерів не було збоїв у репродуктивності. На практиці більше стикаються з цим терміном жінки, змушені вдатися до різних обстежень і методів, щоб підвищити свою плодючість і народити довгоочікуваного малюка.

Фертильність у чоловіків визначають способом лабораторного тесту, в ході якого сперму оцінюють за спеціальними показниками індексу Крюгера і індексу Фарриса. Щоб встановити, чи нормальна цей коефіцієнт у жінки, потрібно зробити кілька досліджень, перше з яких – УЗД яєчників на 5-6 день після місячних. Під час діагностики лікар бачить наявність зростаючих фолікулів і дає прогноз ймовірності запліднення. Показати більш точну картину фертильності жінки допомагають дослідження гормонального фону, під час яких визначають співвідношення гормонів ФСГ і ЛГ.

Фертильний вік

Природою визначено, що відтворити потомство люди можуть тільки в певний період свого життя. Якщо чоловік може виконувати цю функцію з часу статевої зрілості до старості, то для жінок не все так просто з заплідненням – вони можуть зачати і народити тільки до настання клімаксу. Виходячи з таких норм функціонування організму, фертильним віком вважається період з 15 до 49 років. На ці часові рамки треба орієнтуватися дівчатам, які планують народжувати, не відкладати надовго це питання, адже в більш молодому віці прогноз вагітності і пологів сприятливіші.

Дні фертильності

Часто дівчата не знають точно, коли у них настає фертильний період, протягом менструального циклу, і не враховують значення цього показника при плануванні вагітності. Так надходити помилково, адже в даному випадку буде упущений момент, коли шанси зачати дитину максимальні. Правильно буде визначити фертильні дні і своєчасно застосовувати цю інформацію.

Треба знати, що практично кожен місяць в яєчнику під дією естрогену зріє жіноча статева клітина. Приблизно на 14-й день після початку менструального періоду відбувається овуляція, яйцеклітина потрапляє в маткову трубу, починаючи рухатися до матки. Вона здатна до запліднення протягом доби. Враховуючи ці тимчасові рамки і термін життя сперматозоїдів, і визначають вікно фертильності – воно відкривається за 5-6 днів до овуляції і закривається через 1-2 доби після неї.

Як розрахувати фертильні дні

Менструальний цикл у різних дівчат індивідуальний по тривалості. Цей факт пояснює, чому так важливо індивідуальне визначення фертильних днів: якщо правильно провести обчислення дати овуляції, то в результаті шанси на запліднення значно зростуть. Ознайомтеся, які способи розрахунку даного періоду найбільш ефективні і часто рекомендуються гінекологами.

Календар фертильних днів

Як підрахувати найсприятливіший час для запліднення за цим методом? Дівчині треба буде вести календар фертильних днів – відзначати в ньому дні початку та закінчення менструації, а також середину циклу, на який припадає приблизно овуляція. Треба знати, що даний спосіб має недолік – він буде корисний тільки при стійкому менструальному циклі. Якщо у жінки з-за впливу певних факторів цей показник кожного місяця різний, то календарний метод в такому випадку неефективний.

Виділення в фертильні дні

Жінка, уважна до свого здоров'я, зауважує, що з однаковою періодичністю в її організмі відбуваються певні зміни. Використовуючи свою спостережливість, вона може відчути, що таке фертильні дні. Вони характеризуються зміною характеру і кількості секрету з піхви. Виділення в фертильні дні відрізняються від звичайних тим, що вони більш рясні, а за зовнішнім виглядом це – тягнеться слиз, дуже схожа на яєчний білок.

Чому відбуваються такі зміни? Так жіночий організм оптимально підлаштовується під те, щоб сперматозоїди потрапили в сприятливу для них середовище, і відбулося зачаття. Фертильная фаза може давати про себе знати і іншими ознаками: потягивающими болями внизу живота, підвищеною чутливістю грудей. Подібна симптоматика може проявлятися при деяких гінекологічних захворюваннях, тому при незвичному зміну в характері піхвових виділень потрібно обов'язково проконсультуватися у фахівця.

Дізнайтеся про те, що таке овуляція.

Базальна температура в фертильні дні

Цей спосіб спостереження – один з найточніших для визначення найбільш сприятливого моменту для зачаття, інформативніше якого вважаються тільки тести на овуляцію. Якщо кілька місяців проводити вимірювання температурних показників в прямій кишці і складати докладний графік, на підставі отриманих даних можна ефективно розрахувати настання овуляції.

Як змінюється базальна температура в фертильні дні? В день овуляції вона незначно знижується, а відразу після виходу статевої клітини з фолікула різко підвищується, залишаючись приблизно на такому рівні до наступних місячних. Використовуючи дані графіка, можна визначити фертильні дні, коли запліднення дозрілої яйцеклітини дуже ймовірно.

Як підвищити фертильність у жінок

Якщо у вас тривалий час не виходить завагітніти, це ще не привід вважати себе нефертильной. Сучасна наука розробила результативні способи поліпшити шанси на зачаття. Підвищення фертильності у жінок являє собою повне медичне обстеження з метою виявлення всіх можливих порушень в статевій сфері, які перешкоджають зачаттю, і дієве їх лікування. Таким пацієнткам рекомендується вести здоровий спосіб життя, уникати стресів.

Дізнайтеся більше методів, як визначити овуляцію.

Відео: як розрахувати період овуляції

Як визначити день овуляції?

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!