Коли починається токсикоз при вагітності. Як проявляється токсикоз на ранніх термінах і його причини

Переважній більшості жінок доводиться стикатися з поганим самопочуттям. Назву цьому явищу - токсикоз. Всім майбутнім мамам варто знати про те, якими симптомами він проявляється, чому виникає, у який період слід його чекати. Про це варто розповісти докладніше.

Коли настає токсикоз при вагітності

Для цього стану характерно поява таких ознак:

  • втрата апетиту;
  • нудоти, блювання (особливо вранці);
  • підвищеного слиновиділення;
  • печії;
  • дратівливості;
  • сонливість, відчуття втоми;
  • відрази до продуктів і запахів;
  • запаморочення;
  • зміни смакових пристрастей.

У вагітної жінки можуть бути як всі перераховані вище симптоми, так і деякі з них, це залежить від ступеня тяжкості токсикозу. Стовідсоткового думки фахівців з приводу природи його появи немає. Погіршення самопочуття обумовлено процесами закріплення плодового яйця і формування плаценти. Вони супроводжуються виділенням в організм певних продуктів обміну речовин, токсичних для жінки.

Вплив чинять зміни гормонального фону, що відбуваються у вагітних. З-за них загострюються центри дотику, нюху. Звідси і виникає відраза до продуктів, непереносимість запахів, постійна нудота. Ще існує думка, що нездужання вагітних – спадкове явище, тобто, дочка буде страждати від тих же симптомів, які колись були у її матері.

В іншій версії йдеться про те, що погане самопочуття – реакція сприйняття організмом плоду, як стороннього об'єкта. Особливо це характерно для дівчат, які завагітніли незаплановано і морально до неї підготовлені. Імунна система намагається «позбутися» від ембріона, поки не звикне до нього. У народній медицині вважається, що токсикоз - це самоочищення. Організм в прискореному режимі виводить токсини і шлаки, які можуть заподіяти шкоду плоду.

У лікарів немає єдиної думки і про те, чи вважається токсикоз нормою або патологією, тим не менш, симптоми бувають у 85% вагітних жінок. Вони проявляються у період 5-8 тижнів, а закінчуються поступово за четвертий місяць. Винятком є ранній і пізній токсикоз, які зустрічаються рідше. Протікають вони інакше, з'являються в інші періоди. Виділяють кілька форм перебігу фізіологічного токсикозу.

Коли починає нудити при вагітності

Перші ознаки з'являються на 5-6 тижні від зачаття. Коли починається токсикоз, жінку нудить. Це супроводжується слабкістю, непереносимість запахів. Якщо форма нездужання легка, то блювотні позиви виникають не частіше трьох разів на день, як правило, на голодний шлунок та відразу після вживання їжі. Блювота відкривається рідко, втрати ваги немає. Цей стан не вимагає лікування, слід лише полегшувати його в домашніх умовах.

Коли з'являється токсикоз середньої тяжкості

Цей стан іноді є приводом для стаціонарного лікування. Коли починається токсикоз середнього ступеня тяжкості, жінка відчуває такі симптоми:

  • підвищується артеріальний тиск;
  • серце б'ється прискорено;
  • нудота не відступає цілий день;
  • сильні напади блювоти бувають до 10 разів за добу;
  • апетит погіршується;
  • схуднення до 3 кг за тиждень.

Коли може початися токсикоз тяжкого ступеня

Цей стан вимагає обов'язкового лікарського нагляду. Коли починається сильний токсикоз, з організмом вагітної жінки трапляється таке:

  1. Дуже сильно нудить і кружляє голову, це часто не дає встати з ліжка протягом цілого дня.
  2. Напади блювоти бувають до 20 разів за добу.
  3. З'являються ацетон і білок у сечі.
  4. Організм зневоднюється.
  5. Тиск постійно змінюється.
  6. Апетит зникає повністю, тому що після вживання будь-якого продукту неминуче відкривається блювання.

На якому терміні починається токсикоз

Організм кожної жінки індивідуальний. Ви вже з'ясували, на якій тижня починається токсикоз у нормі, але так відбувається не завжди. На термін настання впливає безліч різних чинників. Деякі жінки не відчувають нездужання зовсім, тоді як інші змушені терпіти його з моменту затримки всі дев'ять місяців. Кожній необхідно розуміти, від чого це залежить.

Коли з'являється токсикоз при вагітності на ранніх термінах

Нездужання в нормі з'являється в початку-середині другого місяця. Однак, є випадки, коли починається нудота при вагітності вже в перші пару тижнів. Особливо це характерно при виношуванні декількох плодів, тоді токсикоз починається раніше і триває довше. Деякі жінки стверджують, що відчули нездужання ще до затримки, тобто, в перші після зачаття дні. Насправді це вважається не токсикозом, а першою реакцією організму на успішне запліднення яйцеклітини.

На якому терміні з'являється токсикоз другої половини вагітності

Цей стан називають гестозом і виникає він в останні два місяці виношування плоду, а не після зачаття. Протікає дуже важко і вимагає лікарського спостереження, іноді в стаціонарі. Ймовірні причини початку гестозу у вагітної:

  • викидні, аборти в минулому;
  • постійні стреси і недосипання;
  • хвороби ендокринної системи;
  • брак часу для відновлення після попередніх пологів;
  • вік старше 35-та;
  • шкідливі звички.

Відео: на якому терміні вагітності починається токсикоз

Коли починається ТОКСИКОЗ при і під час вагітності. Як боротися. На ранніх термінах. Ранній

Відгуки

Оля, 26 роківНе знала, на якому терміні вагітності починає нудити, поки не відчула це на собі. Відразу після затримки мене нудило, особливо вранці. Рятувалася солоними печеньками, після яких могла хоч що-небудь з'їсти. Запахи страшенно дратували, особливо сигаретний дим. На третьому місяці симптоми токсикозу поступово зійшли нанівець.
Юля, 32 рокиДуже сильний токсикоз у мене був під час вагітності першим дитиною. Нудило весь день, рвала часто, взагалі нічого їсти не хотілося. Друга вагітність протікала набагато легше. Ні нудоти, ні інших симптомів нездужання я не відчувала. З чим це пов'язано, з'ясувати нікому не вдалося. Лікуючий лікар просто сказала, що іноді так трапляється.
Іра, 38 роківРанній токсикоз був легким, але на восьмому місяці почався гестоз. Я думала, що цього стану не переживу. Погано було постійно, на 35 тижні довелося лягти в лікарню. Їсти не могла зовсім, нудило, тиск стрибав. Лікарі пояснили пізній токсикоз тим, що я завагітніла вперше в 36 років. Пологи пройшли добре і малюк цілком здоровий.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!