Передвісники пологів у первородящих

Незадовго до довгоочікуваної першої зустрічі зі своїм малюком у майбутньої матері проявляються деякі відчуття і ознаки, що говорять про наближення пологів. Їх називають провісниками. Особливо важливо знати про них тим жінкам, які вагітні вперше, щоб підготуватися до майбутньої події правильно.

Що таке передвісники пологів

Так називають ряд відчуттів і симптомів, які в різні періоди відчуває первородка. За того чи іншого предвестнику жінка може приблизно визначити, як скоро почнуться пологи і прийняти рішення про поїздку в лікарню. Варто відзначити, що виділяють велику кількість ознак, але це не означає, що будь-яка первородящая обов'язково зазнає їх всі. Для кожного тижня виношування плоду характерні свої передвісники пологів.

Як зрозуміти, що у первородящей почалися перейми

Так називають почуття болю, що супроводжує процес розкриття шийки матки. Багато первородящі приймають тренувальні перейми за справжні і відправляються в пологовий будинок. Ви зможете їх відрізнити, якщо навчитеся добре прислухатися до свого організму. Перед тим, як починаються перейми у первісток, у них відходить слизова пробка, але якщо це сталося, наприклад, одночасно з сечовипусканням, то може залишитися непомітним. Потім вже з'являється тягнучий біль і ниючий.

Родову сутичку розпізнають не лише по виникненню больових відчуттів, але і з почуття стиснення матки, «закам'яніння». Біль нагадує ту, яку жінка відчуває під час місячних, починається в попереку, розходитися на боки, а потім вже на живіт. Поступово вона істотно посилюється, терпіти її важко. Виділяють такі ознаки початку пологів у первородящих:

  • родові перейми не закінчуються, що зовсім нехарактерно для тренувальних;
  • проміжок часу між ними постійно скорочується;
  • біль при кожній сутичці посилюється, тривалість її збільшується.

Характерні ознаки пологів при першій вагітності потижнево

Їх перелік дуже великий. Деяким жінкам недостатньо знати про передвісників пологів у первісток, тому вони шукають інші прикмети, стають надмірно забобонними і настороженими. Насправді треба розуміти, які симптоми можуть проявитися на останніх тижнях вагітності і бути готовою до цього. Як правило, їх кількість поступово збільшується, якщо не настають пологи. У деяких первісток провісників немає зовсім, особливо у повторнородящих, в інших виявляється один або декілька. На це впливають індивідуальні особливості організму:

  • вік первородящей;
  • перелік хронічних і раніше перенесених хвороб;
  • будова тіла;
  • стан внутрішніх органів репродуктивної системи.

Передвісники пологів на 37 тижні вагітності

Симптоми:

  1. Це тиждень, коли опускається живіт перед пологами у первісток, змінюється його форма. Це дуже добре помітно на фото. Матка рухається в зону малого тазу. Разом з тим жінці набагато легше дихається, у неї нарешті зникає печія. Раніше за формою живота намагалися навіть визначити, хто народиться: хлопчик чи дівчинка.
  2. Тиск на кишечник і сечовий міхур збільшується, тому вагітна частіше ходить в туалет.
  3. Маса тіла первородящей знижується. Вага не більше зростає тому, що з організму виходить багато рідини.
  4. Розширюються тазові кістки, що супроводжується дискомфортом, а іноді і сильним болем.
  5. Центр тяжкості переноситься, тому змінюється хода. Навколишні відзначають, що жінка стала виглядати інакше.

38 тиждень вагітності

На цьому терміні можуть проявитися такі провісники пологів у первородящих:

  • незначне збільшення об'єму виділень;
  • періодично живіт ниє і тягне;
  • молочні залози стають ще більше, можливо виділення молозива;
  • ворушіння відчуваються все рідше;
  • у цей тиждень вже може виділитися слизова пробка, що говорить про початок пологів в найближчі дні (це нормально, плід уже повністю доношений).

39 тиждень вагітності

Характерні передвісники пологів у первородящих:

  1. Настрій жінки змінюється часто і сильно. Вона відчуває інстинкт «гніздування». Вагітні, приміром, ретельно прибирають будинок, готують дитячі речі. Це зміна свідчить про те, що перші ознаки пологів у первородящих з'являться зовсім скоро.
  2. Починаються тренувальні передпологові перейми. Як правило, це трапляється на 39 тижні, але іноді передвісники пологів проявляються раніше. Перейми нерегулярні. Від болю допомагає позбутися прийом ванни з теплою водою. Деякі за порадою лікаря приймають Но-шпу.
  3. Виділення з піхви, рясні, вони можуть бути як прозорими, так і бежевого кольору, молочного, світло-коричневого, іноді з кров'яними прожилками.
  4. Запори припиняються.
  5. На цьому терміні часто відходить слизова пробка, що говорить про народження немовляти протягом двох-семи днів.
  6. Вага первородящей стає менше на кілограм-півтора.

40 тиждень вагітності

Якщо жінка досягла цього строку, то вона відчує такі провісники швидких пологів у первородящих:

  1. Апетит різко пропадає, є практично не хочеться. Вага до цього часу зменшується ще на один-два кілограми.
  2. Шийка матки стає м'якою і короткою, правда, цей симптом помітний тільки лікаря, жінка відчути його не зможе. При огляді фахівець може визначити і те, що голівка плоду стала в малий таз.
  3. Дитина вже дуже великий. Йому тісно В матці, тому він ворушиться набагато менше. Відчуватися лише рідкісні поштовхи і стусани. Безпосередньо перед пологами малюк може стати, навпаки, надмірно активним.
  4. Можливо підтікання навколоплідних вод, про що необхідно повідомити лікаря.
  5. У жінки рідкий стілець (пронос), іноді з'являються напади блювоти. Так організм реагує на майбутній стрес і намагається вивести» з себе все зайве, щоб легше перенести навантаження. Найчастіше ці симптоми – знак того, що пологи почнуться черга пару діб.
  6. Повинна повністю або по частинах відійти слизова пробка. Після цього не рекомендується приймати ванну або купатися у відкритих місцях, щоб не підхопити інфекцію.
  7. Останні симптоми перед пологами – це перейми регулярні і болючі. Поступово вони посилюються, а проміжок між ними скорочується. Потім відходять навколоплідні води, що говорить про початок родової діяльності. Якщо цього не сталося, лікар може проколоти плодовий міхур, це цілком допустимо.

Що робити, якщо з'явилися ознаки пологів, що наближаються

Багато хто прагне швидше опинитися в лікарні, але це зайве занепокоєння. Поява і посилення провісників пологів говорить про те, що вони відбудуться не пізніше, ніж через тиждень-два. З цих пір потрібно правильніше себе вести: багато відпочивати, не піднімати важких предметів, проводити час на свіжому повітрі. На користь підуть помірні фізичні навантаження, ходьба. Коли почнуться реальні сутички і їх періодичність скоротиться, потрібно відправитися в пологовий будинок. Якщо води відійшли, дістатися до пологового установи бажано максимально швидко.

Завжди існує небезпека передчасних пологів, тому ви повинні негайно звернутися до лікаря незалежно від терміну вагітності, якщо помітили, що:

  • почалося вагінальна кровотеча;
  • колір відійшли вод не прозорий або рожевуватий, а жовтий, зелений або будь-який інший нехарактерний;
  • дитина зовсім перестав ворушитися в животі, не реагує на ваші дотики;
  • почалися потуги;
  • блювота триває більше декількох годин;
  • з'явилася незвично сильна або гострий біль у животі, спині, інших частинах тіла.

Відео: як починаються пологи у первородящих

Дивитися всім вагітним! Як зрозуміти, що пологи почалися. Як визначити сутички.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!