Тринадцятий тиждень вагітності

13 тиждень вагітності відноситься до початку четвертого акушерського місяця і першої тижня другого триместру. Це час, коли самопочуття жінки вже досить покращився для того, щоб вести більш активний спосіб життя, правильно харчуватися і переглянути свій гардероб. Живіт тільки-тільки починає з'являтися, і матка поступово піднімається з малого таза в черевну порожнину. Активно росте і набирає вагу малюк, його органи і системи вже включилися в роботу і активно удосконалюються. Другий триместр вагітності – самий спокійний час, коли майбутня мама насолоджується своїм становищем, через кілька тижнів малюк дасть про себе знати першими поштовхами.

Що відбувається з організмом на 13 тижні

Матка активно збільшується, періодично змінюючи свій тонус, у момент підвищення тонусу можуть відчуватися слабка хворобливість і потягування в області низу живота. Тоді варто прилягти відпочити, зазвичай тонус підвищується від тривалого перебування на ногах і втоми. Якщо ж подібний стан виникає часто, варто поскаржитися лікаря, лікар може призначити препарати для зняття тонусу з магнієм або папаверином. Може також виникати здуття живота через скупчення газів і запорів, тому треба оцінити своє харчування і видалити з нього дратівливі і газоутворюючі продукти. До цього тижня живіт починає округлятися і рости за рахунок виходу матки з малого таза, хоча зараз може бути відчуття того, що жінка просто трохи погладшала.

Токсикоз вагітності до цього тижня майже у всіх жінок відступає, і на зміну йому приходить піднесений настрій, нормалізація емоційного фону, хороший апетит і спокійний сон. Зараз саме час подбати про волоссі, шкірі обличчя і тіла, зайнятися профілактикою розтяжок, робити гімнастику для вагітних і більше відпочивати. В цей час починається активне збільшення ваги, тому після токсикозу і схуднення, може відразу додатися 2-3 кг ваги. Потрібно приймати вітаміни і мінерали, вживати більше клітковини для профілактики запорів.

Розвиток плоду на тринадцятому тижні: вага, розмір і стать

На початку другого триместру плід вже значно підріс – зараз він важить близько 25-30 грамів, при КТР (куприка-тім'яної розмір) в 7-9 див. Голова зараз ще непропорційно велика, але з цього терміну станів буде активно рости в довжину. Всі внутрішні органи занятті своє становище і прийшла пора їх розвитку і дозрівання, вони вже функціонують, тренуються у своїй роботі. Скелет малюка активно формується, відбувається відкладення кальцію у великих кістках скелета, не відстає з розвитку і м'язова тканина, що дозволяє дитині все більш активно рухатися. У підшлунковій залозі починає утворюватися інсулін, а в кишечнику з'являються ворсинки, які допомагають травленню їжі. Серце активно б'ється і прокачує за добу до 25 літрів крові по тілу плода.

Відбулася закладка молочних зубів, формується голосовий апарат, і проявляються вже характерні риси в зовнішності. У ці терміни визначається стать малюка – в області генітального горбика чітко сформований або пеніс хлопчика або клітор дівчинки, формуються статеві клітини в яєчниках або простата.

Нервова система розвивається активно і швидко – руху поступово впорядковуються, дитина спить менше, ніж це було раніше, у нього виникають реакції на зовнішні подразники. Він може реагувати на різкі звуки, зміни в положенні матері і навіть її дискомфорт. Плід може розрізняти смак і запах навколоплідних вод, змінюється із-за характеру харчування матері. Зараз малюк формує свій смак, що побічно буде відображатися і на апетиті матері, пристрасті до тих або інших продуктів. Поступово з'являються навички ковтання, позіхання, смоктання пальця, посмішки.

Зараз з ростом живота настає час для налагодження контакту з малюком і активного спілкування, погладжування живота, співу колискових, розмов та спілкування з майбутнім татом.

Відчуття майбутньої мами

В 13 тижнів жінка відчуває себе дуже добре, настрій позитивний, токсикоз пішов, а животика ще немає, ніщо не сковує рухів. Організм пройшов адаптацію до нового положення і активно готується до майбутнього материнства. Зараз найбільш помітні зміни відбувається з грудьми – вона збільшується в розмірах, повніє, на ній проступають вени і темніють ареоли сосків. Потрібен зручний бюстгальтер з широкими лямками і можливістю розтягування, так як груди можуть ще підрости.

Талія поступово згладжується, може додатися до трьох кілограмів ваги, що вимагає оновлення гардероба з не давлять гумками і застібками, просторого і дихаючого. Взуття краще носити вільну без підборів або з невеликим каблучком в 3-4 див.

Живіт може злегка округлиться, а через черевну стінку сама жінка може промацати дно матки у вигляді щільного, схожого на диню освіти. За рахунок її зростання зараз можуть виникати запори і метеоризм, тому важливо стежити за тим, що жінка їсть.

Відступає сонливість, підвищується працездатність і покращується настрій, тому навколишні зітхнуть спокійніше, емоційні сплески стануть не такими яскравими. Саме час зайнятися спілкуванням з близькими, підготовкою будинку до народження малюка, творчістю або улюбленою справою.

Стан матки на 13 тижні вагітності

Матка постійно зростає і до тринадцятої тижня досягає лобка, піднімаючись вже в черевну порожнину. Порожнину малого тазу зайнята збільшеною маткою майже повністю, з-за чого інші органи обмежені, і можуть виникати деякі труднощі в їх роботі. Це можуть бути печії і запори, здуття живота або кілька прискорене сечовипускання. З цього терміну при регулярних оглядах акушер-гінеколог буде вимірювати висоту дна матки в сантиметрах від пупка. На цьому тижні матка має довжину близько 13 см, ширину близько 10 см, у другому триместрі знижується тонус матки для її активного росту і забезпечення плаценти кров'ю. Зараз вона може зовсім ненадовго при втомі приходити в тонус, і тоді жінці потрібно відпочити і спокійно полежати.

УЗД на 13 тижні

Зазвичай в терміні 12-14 тижнів проводиться перше планове УЗД плоду і матки, яке покаже стан майбутнього малюка, положення та функціонування плаценти, а також стан маткових стінок. Показники першого УЗД важливі для подальших досліджень, з ними порівнюють подальші показники, оцінюючи розвиток вагітності в динаміці. Сьогодні лікарі можуть проводити УЗД у двомірній площині, класичне дослідження з плоскою картинкою, але також можуть проводитися і 3Д-дослідження, на яких малюка можна розглянути в тривимірному просторі. При проведенні дослідження показники УЗД цього терміну використовують для першого скринінгу, особливого дослідження, що дозволяє виключити хромосомні аномалії і важкі вади плоду.

На УЗД уточнюють строк вагітності, можливу дату пологів, розміри і приблизний вага плоду, оцінюють його серцебиття, будова внутрішніх органів і стан матки з плацентою і пуповиною.

Виділення з статевих шляхів

З 13 тижня виділення жінки повинні бути мізерними, прозорими або з молочним відтінком, без запаху і грудочок. Поява виділень хворих слизового характеру, і особливо жовтих, зеленуватих, сірих, пінистих, творожистых виділень у поєднанні з почервонінням геніталій, набряком, болем і свербінням, говорять про розвиток інфекції статевих шляхів. Такий стан вимагає негайної консультації гінеколога і призначення активного лікування, в 13 тижнів спектр лікарських препаратів, безпечних для плода, значно розширюється.

Насторожити повинні коричневі виділення – вони можуть говорити про загрозу переривання вагітності або відшарування плаценти. Крім того, мажучі кров'янисті виділення після огляду на кріслі або сексу можуть вказувати на наявність ерозії шийки матки, що також потребує нагляду лікаря. У будь-якому випадку необхідно звернення до лікаря для визначення причин кров'янистих виділень. У разі загрози для вагітності може знадобитися госпіталізація для збереження малюка.

Які аналізи здавати

Зазвичай на 13 тижні здаються аналізи крої і сечі при відвідуванні лікаря, а також доповнюється обстеження аналізами, необхідними для першого скринінгу. До них відносять аналізи крові на прогестерон, а також рівень особливою вільної субодиниці ХГЛ і особливий білок плазми, пов'язаний з вагітністю РАРР-а. Також необхідно визначення групи крові і резус-фактора матері, а якщо в мами негативний резус, ще і групи крові та резус-фактора батька дитини.

Якщо мама має якісь відхилення в стані здоров'я, їй можуть бути призначені додаткові аналізи:

  • кров на рівень глюкози,
  • аналіз сечі на білок і глюкозу,
  • біохімічний аналіз крові та печінкові проби,
  • коагулограму,
  • кров на рівень гормонів.

Скринінг на 13 акушерської тижня

У терміни 12-14 тижнів вагітні жінки проходять особливий скринінг – це набір обстежень, що складається з УЗД-дослідження та аналізів крові (рівень особливою вільної субодиниці ХГЛ і особливий білок плазми, пов'язаний з вагітністю РАРР-а). За даними цих досліджень робиться висновок про те, який ризик розвитку хромосомної патології плода або вроджених аномалій розвитку.

При відхиленнях від норми в показниках УЗД (розмір комірцевої зони, розміри та будова носової кістки) і в даних аналізів діагнозу відразу не ставлять – це тільки підвищення ризику аномалій. Для уточнення чи спростування підозр, необхідно проведення низки консультацій – генетика та інвазивного обстеження (амніоцентез, кордоцентез).

Болі в животі і попереку

На 13 тижні вагітності не повинно бути ніяких хворобливих відчуттів в животі, і тим більш сильної болі з переймами. За рахунок зростання матки і натягу її зв'язок можуть бути деякі потягивающие і розпираючий відчуття в животі, але ніякої різкої болі неприпустимо. Якщо в цьому терміні виникає різкий біль животі, або тривалі невгаваючі болю, переймоподібні болі в животі, ломота в попереку або які-небудь інші неприємні відчуття, необхідно негайно звернутися до лікаря або викликати швидку допомогу. При вагітності можливий розвиток як гострої хірургічної патології (апендицит, панкреатит або холецистит), так і загострення хронічної патології. Крім того, болі в животі можуть бути ознакою відшарування плаценти або починається викидня. При своєчасному наданні допомоги можна запобігти втрату дитини.

За рахунок зростання матки можуть виникати болі в спині та попереку тягнучого характеру за рахунок зміни центра ваги і розпушення міжхребцевих дисків. Тому потрібно стежити за поставою і частіше відпочивати відмовитися від носіння взуття на підборах, спати на боці, робити гімнастику для майбутніх мам.

Застуда і нежить

Хоча всі органи і системи малюка вже сформувалися, застуди і вірусні інфекції для вагітної в цьому терміні небажані. Вони можуть привести до загрози переривання вагітності, порушень у розвитку того чи іншого органу, призвести до внутрішньоутробного інфікування плода. Особливо для вагітних з їх ослабленим імунітетом небезпечний грип та його ускладнення. Саме вагітні найбільш схильні до грипу, тому в простудний сезон постарайтеся відмовитися від відвідування людних місць і контакти з великим числом людей.

При появі нежиті, ознобу, головного болю і нездужання треба негайно лягти в ліжко і активно лікуватися, викликати лікаря додому, обов'язково повідомивши йому про своє становище. В лікуванні застуди варто віддати перевагу не медикаментозні засоби терапії – промивання носа сольовими розчинами, полоскання горла, рясне питво. За погодженням з лікарем можна використовувати трави та спеціальні збори. При вагітності заборонені теплові процедури – не можна парити ноги, розтиратися пекучими мазями, пітніти під ковдрою і ходити в лазню.

Небезпечна для вагітних і висока температура, при підвищенні її більш 38.5 градусів, необхідно збивати її дитячими формами жарознижуючих – нурофеном або парацетамолом. Заборонений прийом анальгіну і аспірину, німесуліду. Корисні не медикаментозні способи зниження температури – легкий одяг, обтирання вологою губкою, прохолодний душ і рясне пиття. Не варто сильно кутатися при температурі це перешкоджає шкірному диханню і потіння, і не знижує, а підвищує температуру.

Режим харчування

З другого триместру вагітності потреба в поживних речовинах і енергії зростає, так як малюк починає активно рости і будувати своє тіло. Тому, з 13 тижнів вагітності жінки відзначають все зростаючий апетит. Тому необхідний перегляд харчування на користь корисного, але при цьому не сильно калорійного харчування, щоб покрити всі потреби свого тіла і зростаючого дитини, при цьому не набравши зайвої ваги. У харчуванні необхідні білки, трохи жирів і вуглеводів, достатньо клітковини і пектинів, вітаміни і мінерали. Це забезпечується звичайним збалансованим здоровим харчуванням.

Під заборону потрапляють:

  • алкоголь у всіх його видах,
  • фаст-фуд, чіпси, сухарики,
  • газовані напої з барвниками,
  • магазинні напівфабрикати з надлишком жиру і низькоякісним сировиною,
  • надлишок солодощів, особливо рафінованих – цукерки, шоколадки, тортики.

У харчуванні обов'язкові м'ясо і риба, птиця, молоко і молочні продукти, не менше 400 грамів овочів і фруктів на добу, соки, пюре, горіхи, злаки і круп'яні вироби.

Їжу слід приймати невеликими порціями, але не менше чотирьох-п'яти разів на день, цим ви позбавите себе від переїдання і печії, здуття живота і дискомфорту. Обов'язково в харчуванні має бути достатньо рідини, для профілактики запорів.

Секс на тринадцятому тижні

У цьому терміні, якщо немає загрози переривання вагітності, секс дозволений і рекомендований. Він допомагає партнерам зблизитися, розслабитися і отримати нові відчуття. Зараз животика майже немає, і нічого не заважає заняттям сексом практично у всіх позах. У другому триместрі вагітності потяг жінки і її сексуальність зростають, і від інтимної близькості можуть виникати нові і яскраві відчуття. Це дозволить жінці стати більш чуттєвою й розкутим, вона стала більш спокійною і розслабленою.

Варто пам'ятати, що секс ніяким чином не зашкодить малюкові, він надійно захищене стінками матки і навколоплідними водами, а приплив крові до статевих органів, і оргазм підвищують приплив крові та профілактують гіпоксію плода. А викид в кров мами гормонів задоволення робить малюка спокійним і щасливим.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!