П'ятий тиждень вагітності

П'ята акушерська тиждень вагітності є третьою тижнем життя зародка, і зараз малюк активно розвивається, а організм мами активно змінюється під його потреби і цілі. На цьому терміні багато матусі дізнаються про своє становище по затримці менструації, і проведення тесту на вагітність. Цей термін цілком сприятливий і спокійний, ознаки токсикозу поки ще якщо і є, то дуже мізерні, а організм плавно перебудовується під вимоги малюка.

Симптоми і ознаки вагітності на 5 тижні

З цього терміну вагітності відбувається помітне збільшення матки в розмірах у зв'язку з ростом плода, але зовні це не проявляється, так як матка знаходиться глибоко в порожнині малого тазу. За формою матка нагадує яйце з можливим випинанням з боку плодового яйця, збільшення матки відбувається не симетрично. Поступово, неправильної форми матка стане кулястої, і до терміну п'яти тижнів збільшиться настільки, що досвідчений лікар при огляді жінки на кріслі і промацуванні визначить вагітність. Зростаюча матка і підвищення концентрації прогестерону починають активно впливати на сечовий міхур, і з п'ятого тижня вагітності жінка може частіше ходити в туалет. Найчастіше цей ознака сприймають як один з непрямих, в поєднанні зі всіма іншими ознаками вагітності. При цьому відзначається ще й затримка чергової менструації, вже як мінімум на кілька днів, особливо при стабільному циклі. При цьому виникає дискомфорт і біль, підвищення чутливості грудей, може трохи нудити вранці або заколисувати в транспорті, при цьому навколишні запахи можуть сприйматися різкіше і яскравіше.

Ознаки вагітності, що проявляються на 5-му тижні:

  • змінюються смакові уподобання;
  • посилюється або зникає апетит;
  • з'являється токсикоз ранковим або денної нудотою і блюванням;
  • головні болі і слабкість, розбитість і млявість;
  • підвищення дратівливості і неуважність, неуважність.

Подібні ознаки проявляються у всіх вагітних жінок по-різному. Найбільш вірогідним буде, звичайно, затримка менструації, при якій найпершим і вірним дією буде проведення тесту. Зміни організму проявляються і збільшення грудних залоз, підвищення їх чутливості. При цьому груди може свербіти і боліти, ареоли і сосків грудей покалывают. У деяких випадках у жінок з перших тижнів вагітності можуть темніти ареоли сосків і самі соки, всі ці зміни тимчасові і пройдуть після пологів. При збільшенні грудей на ній може проступати легка венозна сітка.

Розвиток і розмір ембріона

П'ятий тиждень вагітності є дуже важливою і знаковою у розвитку плоду, так як відбувається закладка практично всіх життєво важливих органів і систем. Зараз майбутній малюк важить не більше 3 грамів, і виглядає як згорнута трубочка довжиною до 7 мм, але у нього вже чітко проглядаються не тільки головка і хвостова частина, як у маленької рибки, але і зачатки всіх інших частин тіла.

Поступово вимальовуються зачатки ніг або рук, пальчиків і очей, носової та ротової порожнин, області вушних раковин, формується печінка, верхні дихальні шляхи та підшлункова залоза. На цьому терміні у ембріона частково закривається область нервової трубки, з неї в подальшому утворюється спинний і головний мозок, хребет і всі відділи нервової системи. У цей період майбутній мамі потрібно приймати препарати фолієвої кислоти і вітамінів групи В для нормального побудови нервової тканини малюка. Виключити будь-які нервові переживання і стреси з повсякденного життя.

Зараз йде третій тиждень розвитку самого плоду, і в цьому періоді відбувається ще одна важлива подія – формування перших серцебиття маленького і ще дуже примітивно влаштованого сердечка плода. З кінця цього тижня їх можна вловити апаратом УЗД. Поступово формуються перші великі кровоносні судини плода, по яких кров перекачується від розвивається сердечка по тілу. Сам же ембріон поступово оточується особливою навколоплідної (амніотичної) рідиною. З цього терміну відбувається активне формування плодових оболонок і плаценти, обмін речовин між майбутнім малюком і тілом матері, шикуючись у взаємозв'язок. Вже на цьому терміні чисто теоретично, але можна визначити групу крові плоду, також відбувається формування статевих залоз, закладаються яйцеклітини або сперматозоїди плода.

Відчуття жінки на п'ятому тижні

Крім затримки менструації, ніяких симптомів можуть не виникати відчуття при вагітності індивідуальні. Основні психологічні зміни:

  • Перепади настрою від ейфорії і безмірної радості до пригніченості і дратівливості, страху і переживань.
  • З'являються незвичайні гастрономічні уподобання: бажання їсти несумісну, незвичну їжу.

Фізичні зміни:

  • відчуття розбитості і невмотивованої втоми, сонливості;
  • підвищення температури тіла за активної дії прогестерону до 37.3 °C;
  • при бажаної вагітності ознаки токсикозу виражені слабо, при незапланованої проявляються сильніше. Але також все залежить від особливостей організму жінки.?

Болі в животі

При нормальному перебігу вагітності на п'ятій тижні ніяких больових відчуттів бути не повинно, так як матка ще маленька і тільки починає рости. Якщо тягне низ живота, як перед швидкими місячними - це вказує на підвищення тонусу матки і можливу загрозу зриву вагітності. Подібне часто випробовують жінки в ранніх термінах вагітності. Потрібно звернутися до акушера-гінеколога. Лікар може призначити прийом прогестерону та дотримання спокою, або покласти на збереження в стаціонар.

Також іноді біль у матці приймають прояви з боку кишечника, особливо при наявності закрепів, а також зростання матки з натягом і потовщенням маткових зв'язок.

Болі в попереку

На 5 тижні больові відчуття в попереку, животі не є нормою. Коли варто звертатися за медичною допомогою:

  • Якщо болі в животі супроводжуються тягнуть відчуттями або болями в попереку. Це вказує і на підвищення тонусу матки.
  • Якщо болі в попереку супроводжуються мажущими коричнюватими виділеннями з піхви.
  • Поява кров'янистих виділень свідчить про відшарування плаценти.
  • При наявності виділень жовтих, зеленуватих, сірих, молочно-білих, крихтоподібних, пінистих або зі слизом, рясних або з неприємним різким запахом. Вони можуть вказувати на розвиток бактеріального вагінозу, молочниці або інфекцій, що передаються статевим шляхом.

Нормальні піхвові виділення теж будуть злегка посилені за рахунок підвищеного рівня гормонів. Вони прозорі, без запаху, не містять домішок, і для інтимної гігієни варто використовувати тільки гіпоалергенні спеціальні засоби. При вагітності чутливість інтимної зони підвищується.

Узд на 5 тижні фото плода

У цьому терміні УЗД допоможе у встановленні точних розмірів матки і підтвердження вагітності. Вам скажуть, скільки малюків ви носите – одного або може бути, двійню. Визначають прикріплення плоду і дадуть оцінку стану стінок матки. При хорошому обладнанні виявиться навіть серцебиття плоду ближче до кінця п'ятого-на початку шостого тижня. Поки ще немає можливості обчислити вагу плоду і його стать, визначають розмір плодового міхура і куприка-тім'яної розмір крихти, його будуть вимірювати першу половину вагітності. У цьому терміні ви вперше зможете побачити свого малюка як маленьку «горошинку».

ХГЛ і аналізи

Зазвичай про вагітності жінка в цьому терміні дізнається за результатами тесту на вагітність або після проведення аналізу на рівень ХГЛ в крові. Особливо це важливо при індукованій вагітності або при раніше виникали проблеми з вагітністю та її перериванням. Рівень ХГЛ прямо пропорційний терміну і кількості плодів у матці, його визначають в плазмі крові, взятої з вени. Також поряд з цим гормоном може бути проведено визначення рівня прогестерону, що відповідає за збереження вагітності, якщо її рівень низький, може виникати загроза викидня, і призначають препарати прогестерону.

При зверненні до лікаря постановці на облік по вагітності, вам належить здавати багато аналізів, які лікар вам призначить. Зазвичай до таких відносяться загальний аналіз крові і сечі, резус-фактор і група крові, кров на згортання, а також аналізи на ВІЛ, сифіліс та гепатити.

Харчування майбутньої мами

У цьому терміні настав час переглянути своє харчування в бік здорового і повноцінного. Але якщо в силу токсикозу і змін смаку вас тягне на якісь продукти, можна цілком собі дозволити зовсім небагато соленного або солодкого. З харчування слід виключити потенційно шкідливі продукти – фастфуди, харчову хімію і жирні, гострі страви. Переважати повинні білкова їжа, рослинні і молочні продукти. Варто перейти на приготування їжі на пару, запікання, варіння або гасіння. Таким чином, в стравах зберігається найбільше корисних речовин. Важливо включати в раціон побільше свіжої зелені і овочів з фруктами, як джерела корисних вітамінів і мінералів. Не варто сидіти на дієтах і обмежувати себе в харчуванні – це зараз для вас шкідливо.

Секс

Лібідо може знизитися через токсикозу і неприємних відчуттів сексу може зовсім не хотітися. Гормони можуть впливати на жінку по-різному. Тому спирайтеся на своє самопочуття і бажання. Заборона на інтимну близькість може бути накладено при загрозі викидня, проблеми з вагітністю і звичному невиношуванні. У всіх інших випадках, все, що подобається і вам приємно, буде на користь і дитині, ніяким чином секс і оргазм плоду не зашкодять.

Алкоголь

Прийом алкоголю на будь-якому терміні вагітності категорично заборонений, в ранні терміни він може завдати непоправної шкоди закладці органів і систем. Категорично забороніть собі навіть краплю алкоголю, так як ембріон вже живиться від вашої крові і все дози алкоголю потраплять до нього в повному обсязі. Навіть ліки на спиртовій основі у цьому терміні вагітності будуть заборонені, не кажучи вже про прийом будь-якого алкоголю. Немає безпечних доз алкоголю для вагітних!

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!