Двадцять п'ятий тиждень вагітності

25 тиждень вагітності – це особливий рубіж, коли в разі передчасних пологів буде можливість виходжування малюка в особливих умовах, та ті жінки, чия вагітність протікає не дуже благополучно, зазвичай відчувають себе трохи впевненіше. Однак, малюк ще недостатньо розвинений для самостійного існування і потрібно подбати про своє здоров'я, щоб доносити вагітність до визначених термінів. Зараз самопочуття жінки цілком задовільно, відбувається набір ваги і активний ріст живота, малюк все активніше ворушиться і спілкується з матір'ю.

Що відбувається в організмі

25-я тиждень вагітності, це закінчення шостого календарного місяця або перший тиждень сьомого місяця за акушерському календарем (у ньому вагітність триває 10 місяців, кожен по 4 тижні). Це другий триместр вагітності. На цьому тижні можна провести своєрідну межу, яка може служити деяким заспокоєнням для жінок, чия вагітність супроводжується загрозою переривання вагітності. З кожним тижнем плід стає все більш зрілим, підростає і набирає у вазі, тому народження його після терміну в 25 тижнів підвищує його шанси на активну виходжування в умовах відділення недоношеності. За сучасними стандартами, выхаживается будь-новонароджений, який має масу тіла більше 500г. Звичайно, народження дитини в цьому терміні не є нормою і може нести потенційну небезпеку для життя і здоров'я малюка, але тепер він уже досяг певного рівня розвитку і маси.

Зараз мама активно набирає вагу за рахунок зростання та набору маси плодом, в загальному надбавка може до цього терміну залишити вже до 7-9 кг, і ще близько 5кг належить набрати далі. Загальна вага тіла мами буде залежати багато в чому від ваги малюка і його темпів зростання, від вихідної ваги до вагітності і харчування, активності мами. Жінки, схильні до повноти, зазвичай набирають менше ваги, ніж ті, що до вагітності мали дефіцит ваги. Малюк вже досить великий і його ворушіння і стусани виразно відчуваються мамою, іноді досить болісно, особливо під ребрами або з боків живота. Зараз можна вже розрізняти частини тіла плода, якими він рухає.

Розвиток плоду на 25 тижні вагітності: вага розмір і стать

До цього тижня вагітності плід зросте до 34-35 см і буде важити близько 650-660 р. У міру зростання малюка йому стає все тісніше в порожнині матки, і його ворушіння стають все більш сильними і відчутними. Поступово малюк буде займати положення головкою вниз, притиснувши до тіла ручки і ніжки (ембріональна поза). Зараз рухи дитини супроводжуються видимим натягом і зміною живота, періодами можна бачити контури кінцівок, а рухи ніжками під ребрами можуть бути навіть дискомфортними. Зараз потрібно звертати увагу на активність плода – якщо дитина довго веде себе тихо або надмірно активний, варто звернутися до лікаря, щоб виключити його кисневе голодування. Нормальними вважається близько чотирьох рухів на годину або більше 10 ворушінь протягом дня.

В 25 тижнів відбувається активне вдосконалення дихальної системи плода, формуються альвеоли, які всередині заповнюються тонким шаром особливої мастила – сурфактанту. Це особлива речовина, яка не буде дозволяти легким спадаться і злипатися на видиху, допоможе в розправленні легень при першому подиху дитини. Але зараз легкі виглядають сдутыми мішечками, і тільки в момент народження, коли дитина буде робити перший вдих, вони будуть розправлятися і в роботу включається малий коло кровообігу для постачання організму дитини киснем. Зараз, якщо провести аналіз навколоплідних вод, можна приблизно визначити, до якого рівня дозріли легені плоду і наскільки ймовірно, що дитина зможе самостійно дихати у разі народження раніше терміну. Це визначають за рівнем особливих фосфоліпідів, які виділяє утворюється в легких сурфактант в навколоплідні води.

До цього терміну кровотворення малюка вже майже зовсім, і процесом виробництва всіх клітин крові активно займається кістковий мозок дитини. Це дозволяє удосконалюватися імунної системи плоду – відбувається тренування лімфоцитів і лейкоцитів на боротьбу з інфекцією в подальшому. В цей час за даними УЗД чітко визначається стать дитини і ви вже знаєте, кого чекаєте – хлопчика або дівчинку. У цьому терміні яєчка хлопчика починають опускатися в мошонку, у дівчаток відбувається формування піхви.

Зараз у дитини вже добре розвинені органи чуття – він відмінно чує і його сітківка може реагувати на світло. Малюк активно давати про себе знати при різких звуках із зовнішнього світу, здригаючись або завмираючи. Зараз його рухи стають більш координованими, він проявляє певну спритність – зачіпає стінки матки, вистачає петлі пуповини, засовує пальці в рот, обмацує обличчя і тіло. У цьому терміні в мозку відбувається закладка і ведучої руки – буде малюк правшею або лівшею.

У цей час плід звичайно вже займає положення так, як він буде під час пологів, голівкою вниз, але його стан поки не стабільно. Якщо плід розташований ягодичками вниз, можуть знадобитися особливі комплекси гімнастики, щоб до терміну в 32-34 тижні він розвернувся голівкою вниз. Головний мозок дитини важить 100 г, виявляються періоди підвищеної активності певних центрів мозку, вироблений ритм сну і неспання, на часто періоди сну і активності плоду не збігаються з маминими. Малюк може активно ворушитися в моменти вашого відпочинку і сну. Зараз дитина буде частіше гикати, так як за рахунок цього тренуються дихальні м'язи і діафрагма. Він заковтує навколоплідні води, і дратуються особливі нерви, створюють гикавку. Це не ознака патології – переживати не варто.

Активно відбувається розвиток хряща, у тому числі в області вушних раковин, по мірі їх розвитку визначають ступінь недоношеності немовлят. Розвивається кісткова тка і м'язи, активно відкладається кальцій в кістках, дитині для правильного розвитку треба активно рухатися.

Відчуття майбутньої мами

Матка піднімається все вище в черевній порожнині, досягаючи до цього терміну відстані 25 см від лона до дна матки. За рахунок цього активно збільшуються розміри живота, трохи ускладнюючи руху і нахили вперед. Відбувається активний набір ваги, можуть виникати дискомфортні відчуття за рахунок здавлювання внутрішніх органів великої маткою – задишка може виникати при навантаженнях або підйомі по сходах, печія і запори через здавлення кишечника, метеоризм та нудота. Важливо стежити за харчуванням, щоб кишечник працював активно і без перебоїв. Потрібно вживати багато кисломолочних продуктів і овочів з фруктами, що містять рослинну клітковину, досить пити рідини і активно рухатися.

Тіло мами швидко збільшується в обсягах – зростає не тільки живіт, але і область грудей, в цьому терміні із сосків може виділятися перше молозиво, жовтувата прозора рідина. Її ні в якому разі не потрібно видавлювати, роздратування сосків підвищує тонус матки. Досить просто прати выделившееся молозиво серветкою і двічі на день приймати душ. У цьому терміні підвищений обмін речовин і може бути посилена пітливість, тому потрібно суворо стежити за гігієною - потрібно носити виключно натуральну білизну, бажано без швів і зайвих декоративних елементів, у міру збільшення розмірів тіла, потрібно вчасно міняти білизну на відповідну за розмірами, щоб ніде не тиснуло і не натирало. Бюстгальтер повинен добре підтримувати груди і не здавлювати її, мати широкі лямки, не врізаються в плечі.

У цьому терміні важливо прислухатися до свого організму і його потребам, відстежувати ворушіння маляти. Якщо ви не відчуваєте рухів дитини більше доби, негайно зверніться до лікаря, це привід для тривог. Також варто звернути увагу на дискомфорт в області попереку, за рахунок здавлювання зростаючою маткою внутрішніх органів може порушуватися робота нирок і відтік сечі. Потрібно частіше приймати колінно-ліктьове положення, розвантажуючи органи черевної порожнини. Складно зараз знайти зручне положення для сну, на спині в цьому терміні спати не рекомендується, матка тисне на область спини і хребта, де проходять великі судини, і може здавлювати нижню порожнисту вену, призводять до запаморочення і нудоту за рахунок порушення кровообігу. Тому, варто придбати собі спеціальну подушку для вагітних і вибрати найбільш оптимальне положення для відпочинку, на боці, бажано – на лівому.

За рахунок підвищення маси тіла можуть виникати тяжкість і болі в ногах, і якщо вони виникають із завидною регулярністю навіть після нетривалих прогулянок, варто проконсультуватися у флеболога і виключити варикозне розширення вен. По мірі збільшення терміну вагітності варикоз може прогресувати - знадобиться носіння спеціального компресійного білизни і частий відпочинок з піднятими догори ногами. Лікар може порекомендувати прийом певних препаратів для поліпшення плинності крові та регулювання її згортання, а також для тонусу судин. Приймати їх потрібно тільки під контролем лікаря! Показано щоденні піші прогулянки, але занадто довго ходити не варто, потрібно давати ногам відпочинок. При можливості, намагайтеся відпочивати і спати вдень.

Болі в животі

На 25-му тижні вагітності варто уважно ставитися до будь-яких проявів дискомфорту в організмі – вони можуть вказувати на можливі загрози для вагітності. Через зсув центру ваги і росту матки може виникати дискомфорт і болі в попереку і спині. Це відбувається тому, що зв'язки, що підтримують матку, а також хребет і тазостегнові суглоби, розм'якшуються і розтягуються під дією виділяється речовини релаксину. Це призводить до неприємних і больових відчуттів в області крижів, спини або бічних поверхонь живота. Зазвичай такі болі не тривалі і не інтенсивні, вони проходять після відпочинку або при дотриманні деяких порад. Насамперед, варто носити спеціальний бандаж для вагітних, для сидіння використовувати тільки стільці зі спинкою, регулярно розвантажувати хребет і займатися гімнастикою.

Особливо уважно потрібно ставитися до болю в животі – прояви болю можуть бути різними. Це може бути дискомфорт через активних ворушінь плоду і поштовхів в область підребер'я, тоді варто просто прийняти зручне положення і погладити живіт, щоб дитина заспокоївся. Болі в животі можуть виникати з-за запорів, тоді треба суворіше стежити за харчуванням і звернутися до лікаря для консультації та призначення делікатних проносних.

Особливо небезпечно, якщо тягне низ живота – це можуть бути появи тонусу матки, відкриття шийки матки при наявності істміко-цервікальної недостатності або початок передчасних пологів. Особливо небезпечно поява посилюються блей і скорочень стінки матки, поява кров'янистих чи коричневих виділень, підтікання навколоплідних од. Негайно телефонуйте в швидку, і терміново в стаціонар. При своєчасному наданні допомоги можна запобігти родову діяльність і доносити вагітність до покладеного терміну.

Виділення на двадцять п'ятої тижня

У терміні 25 тижнів вагітності виділення з-за підвищеного вмісту гормонів можуть бути кілька більш рясними. При цьому їх характер змінюватися не повинен. Такі виділення активно захищають порожнину піхви, шийку матки й навколоплідні оболонки від інфекцій, що не дозволить вагітності перерватися раніше строку при всьому цьому, імунітет і місцевий захист слизових фізіологічно знижені, що може призводити до розвитку різного роду інфекцій – молочниці, бактеріального вагінозу, і при веденні статевого життя – навіть до інтимних інфекцій. Нормальні виділення в цьому терміні прозорі або білясті, практично без запаху, однорідної консистенції, без патологічних домішок.

Необхідно звернення до лікаря при появі жовтих, зеленуватих, сірих або білих виділень рясного характеру, пінистих, творожистых або крихтоподібних, гнійних, з неприємним рибним, затхлим запахом. Також варто звернутися до лікаря при появі почервоніння шкіри геніталій, свербіння і печіння, подразнення. Також можуть вказати на інфекцію порушення сечовипускання з палінням, підвищення температури, болі внизу живота. Лікар перевірить мазок і призначить за його результатами адекватне місцеве іл загальне лікування, допустиме на даному терміні вагітності.

Не менш небезпечними можуть бути коричневі або кров'янисті виділення та статевих шляхів. Вони можуть вказувати на патології шийки матки, наявність істміко-цервікальної недостатності, загрозу передчасних пологів або відшарування плаценти. Особливо небезпечно наявність таких виділень спільно з тонусом матки або регулярними переймами, негайно потрібна госпіталізація в стаціонар з проведенням терапії. Іноді мажучі виділення після інтимної близькості або огляду у лікаря можуть вказувати на наявність ерозії шийки матки. Поява рясних рідких виділень може вказувати на підтікання навколоплідних вод – потрібно придбати в аптеці тест на прокладку визначення навколоплідних вод або звернутися до лікаря. Їх підтікання небезпечно, інфікуванням плода та початком пологів.

Секс на 25-му тижні

Секс на цьому тижні цілком припустимо, але варто відмовитися від пози наїзниці, пози чоловік зверху, і деяких інших, щоб виключити тиск на живіт і глибоке проникнення. Інтимна близькість під час вагітності дозволяє партнерам розслабитися, стати ближче один одному, а оргазм призводить до активації кровообігу в області матки і плаценти. Це корисно і малюкові, а виділяються ендорфіни допомагають заспокоїти нервову систему і зняти напругу.

Однак, при загрозі передчасних пологів, низької плацентації, виношуванні двійні або деяких інших станах лікар може накласти на сексуальні відносини заборона на кілька тижнів або до самих пологів.

Режим харчування і вага мами

У цьому терміні відбувається активний набір ваги, з початку вагітності може додатися близько 7-9 кг, залежно від початкової ваги до вагітності і статури. В середньому, за цей тиждень жінка може додати близько 300-500г, при великих прибавках потрібно звернутися до лікаря для виключення набряків і корекції харчування.

Принципи харчування залишаються колишніми – потрібно харчуватися дробно і часто, в харчуванні має бути достатньо білка і овочів, фруктів, молочних продуктів. Необхідно проводити корекцію анемії за допомогою червоного м'яса, печінки, гранатів і яблук, поповнювати запаси кальцію за рахунок молочних продуктів, сирів, капусти і горіхів. Варто відмовитися від солоних, гострих і пряних страв, контролювати вживання солодощів і виробів з білої муки. Важливо стежити і за питним режимом.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!