Що таке фетальний алкогольний синдром у дітей - ознаки і симптоми

Алкогольна фетопатия або фетальний алкогольний синдром – це ряд порушень внутрішньоутробного розвитку дитини, розвиваються із-за вживання спиртних напоїв жінкою протягом її вагітності. Після народження малюка, ФАС характеризується низкою серйозних важких захворювань – розумової та фізичної відсталістю, черепно-лицьових дисморфизмом, різними аномаліями зростання і психічними відхиленнями. Ризику зараження цим захворюванням схильні до п'ятдесяти відсотків дітей, народжених у матерів, які страждають хронічним алкоголізмом.

Що таке фетальний алкогольний синдром

Розпивання алкоголю під час будь-якого триместру вагітності є серйозною загрозою здоров'ю вашого майбутнього малюка. Фетальний алкогольний синдром – це не тільки численні порушення розвитку плоду, які можуть позначитися на зовнішності новонародженого і його здоров'я. Це ризик придбання вродженого алкоголізму вже в дитячому віці. Отримана в утробі матері алкогольна інтоксикація загрожує страшними наслідками у вигляді численних розладів фізичного та психічного характеру. Можливі наслідки у вигляді таких вад, як:

  • черепно-лицьові патології;
  • щелепні аномалії (наприклад, "заяча губа");
  • зупинка в розвитку;
  • водянка;
  • епілепсія;
  • мозкові грижі і пухлини;
  • розумова і психічна неповноцінність.

Коли ведучий вагітність жінки гінеколог підозрює у неї алкогольну залежність, медичне спостереження за перебігом вагітності може бути посилено. На ранніх термінах планування вагітності повинні проводитися спеціальні аналізи і тести, що дозволяють виявити суттєві ризики розвитку ФАС у плода. Нижній поріг захворюваності за статистикою - 1-2 випадки на кожну тисячу пологів, але в разі хронічного алкоголізму матері, що триває більше п'яти років, імовірність народження хворої дитини зростає до сорока відсотків.

Симптоми фетального алкогольного синдрому

Лікарі поділяють симптоми фетального алкогольного синдрому на кілька груп – черепно-лицьові дисморфизмы, соматичні каліцтва, гіпотрофія плода та новонародженого, пошкодження головного мозку. Немовлята з ФАС мають недостатню масу і довжину тіла, до однорічного віку такі діти приблизно на 35-40 відсотків відстають від нормальних показників здорового розвитку.

Специфічний зовнішній вигляд хворих дітей навіть отримав спеціальний однойменний медичний термін. Особовий дисморфизм хворої дитини яскраво виражений і характеризується:

  • низько посадженими надбрівними дугами і переніссям;
  • глибоко посадженими вушними раковинами;
  • порушеннями прикусу;
  • косоокістю.

Нерідко новонароджене немовля з ФАС помирає в перші півроку свого життя. Висока дитяча смертність маленьких хворих пов'язана з поширеністю в цій групі важких вроджених захворювань – порок серця, аномалії сечостатевої системи, гіпоплазією нирок і сечового міхура, порушеннями розвитку кісток тазу і грудної клітки. Навіть якщо дитина виживає, в майбутньому його очікують серйозні проблеми з концентрацією уваги, пам'яттю, гипервозбудимостью, координацією рухів, промовою. Такі діти часто довго хворіють простудними і інфекційними захворюваннями.

Причини фетального алкогольного синдрому

Головна причина захворювання – систематичне вживання алкоголю матір'ю під час вагітності. Етиловий спирт легко потрапляє з рідинами матері через плаценту в несформований організм дитини. З-за слаборозвинених систем, що беруть участь у процесі переробки та виведення продуктів розпаду етанолу, токсини тривалий час знаходяться в крові майбутнього малюка, викликаючи незворотні збої в процесах формування внутрішніх органів.

Фетальний синдром розвивається в залежності від алкогольного стажу матері – терміни зловживання, частота споживання і кількість випитого алкоголю. На всьому протязі вагітності критичною вважається доза від 30 мл на добу. Харчування майбутньої мами, соціальні умови, в яких вона живе, відсутність належного ведення вагітності впливають на алкогольний синдром плода.

Класифікація

Залежно від стадії розвитку захворювання і переважаючих виявлених патологій, класифікацію фетального алкогольного синдрому проводять з виділенням трьох стадій: першої – легкої, другий – середній і третій – тяжкого ступеня тяжкості. Синдрому першій мірі схильні близько 40% відсотків немовлят, які мають діагноз ФАС – це відносно легкий варіант перебігу хвороби. У пацієнтів є деякі ознаки постнатальной гіпотрофії, слабовиражений лицьовій дисморфизм, можливі випадки психічних особливостей.

Друга ступінь зустрічається трохи рідше, верхній поріг захворюваності - 35% від усіх випадків. Включає прояв всіх основних симптомів хвороби, включаючи яскраво виражений щелепно-лицевої дисморфизм. Важкі психічні та соматичні порушення супроводжують майже 25% відсотків всіх випадків – це важка, третя ступінь захворювання – алкогольна эмбриофетопатия, що породжує дисфункцію росту дитини і розвитку його нервової системи.

Діагностика

Відразу після народження дитини, при наявності очевидних симптомів у немовляти і відповідного медичного анамнезу у матері, можлива точна діагностика фетального алкогольного синдрому у малюка. Вона проводиться за призначенням неонатолога шляхом дослідження результатів спектрального аналізу волосся матері і дитини, МРТ головного мозку і нейросонографії новонародженого, а так само на підставі результатів скринінгового сурдологічного обстеження.

Лікування

Фетальний синдром і його наслідки, на жаль, не піддаються повному лікуванню, проте діти, підвладні йому, потребують медикаментозної терапії та професійної психологічної підтримки. Крім прийому ліків у відповідності з поставленими супутніми діагнозами, лікування фетального алкогольного синдрому обов'язково включає в себе регулярні заняття з дитиною корекційного педагога, психолога, логопеда. Відсоток дітей, що досягли певного рівня соціалізації і живуть повноцінним життям становить близько 30% від усіх випадків.

Профілактика

У зв'язку з катастрофічними наслідками цього захворювання вкрай важлива профілактика фетального алкогольного синдрому. Гінекологи повинні проводити профілактичні бесіди про важливість ведення здорового способу життя з матір'ю вже в період планування дитини, і тим більше відразу після його зачаття з жінками дітородного віку. При підозрі на алкогольну залежність у майбутньої матерії втручання лікаря шляхом корекції ведення вагітності бажано і необхідно.

Фото дітей з фетальным алкогольним синдромом

Відео: алкогольний синдром у дітей

Фетальний Алкогольний Синдром Плоду -- що це?

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!