Газовідвідна трубка для новонароджених: як користуватися, відео

Унаслідок підвищеного скупчення газів у кишечнику у немовляти виникають проблеми зі стільцем, які роблять його примхливим і дратівливим. Щоб швидко і безпечно усунути коліки, запори і здуття животика, необхідна газовідвідна трубка для дітей. Це цінне пристосування для немовлят продається в аптеці, метод застосування – ректальний.

Що таке газовідвідна трубка для новонароджених

По суті, це силіконова трубочка з центральним і бічними отворами необхідної, згідно з даними ВООЗ, довжини. Вона акуратно вводиться в анус, безболісно просувається по прямій кишці, забезпечує продуктивне усунення зайвого повітря, який в органи травлення дитини потрапив випадково – з черговою порцією грудного молока. Газовідвідна трубка для немовлят – це реальна допомога в спорожненні кишечника, а для батьків – відмінна можливість спати спокійно ночами. Проте використовувати її за призначенням дорослі повинні виключно за медичними показаннями.

Види

Перш ніж купити газоотводку, потрібно визначитися з конкретною моделлю, при цьому враховувати вікову категорію маленького пацієнта. Важливим критерієм вибору для дорослих стає діаметр самої трубочки, якому надано певне число. Наприклад, для малюків першого тижня життя краще придбати газовідвідну трубку 16 розміру, а немовлятам більше підійде 18 розмір.

Уважно вивчити і визначити всі існуючі види газовідвідних трубок для новонароджених можна за рейтингом виробника. Наприклад, серед молодих мам добре зарекомендувала себе в сучасній педіатрії торгова марка Windi з серійним виробництвом таких медичних пристосувань для одноразового застосування. Газовідвідні трубки здатні замінити клізму навіть при схильності новонародженого до хронічного запору.

Як виглядає газовідвідна трубка для новонароджених

Зовні газоотводящая трубка нагадує елемент крапельниці, при цьому має центральний отвір для спускання надлишку повітря. Більш прогресивна продукція Винди складається з двох сегментів – самої трубочки і наконечника для усунення газів. Кожен батько знає, як виглядають газовідвідні трубки для новонароджених, ось тільки з індивідуальним розміром важливо не промахнутися при здійсненні покупки. Щоб трохи заощадити, зробити таке пристосування для усунення підвищеного газоутворення реально і в домашній обстановці без зайвих фінансових витрат.

Як часто можна ставити

Важливо уточнити, що трубочка від газів для новонароджених є екстреної мірою, як швидко усунути кишкові коліки, нормалізувати ще не стабільну роботу травного тракту. Задіяти її щодня не рекомендується, мало того, шляхом тривалого утримування в прямій кишці можна послабити характерну групу м'язів, викликати серйозну проблему зі здоров'ям. Водити такого роду пристосування дозволено з інтервалом часу 4 години, при цьому не залишати її в дитячому кишечнику довше ніж на 15 хв. Інші особливості застосування газовідвідної трубки викладені нижче.

Газовідвідна трубка для новонароджених – інструкція

Якщо дільничний педіатр порекомендувала цей метод контролю дитячого травлення, необхідно у всіх подробицях і деталях з'ясувати, як користуватися газовідвідної трубкою на практиці. Нічого складного, проте додатково знадобиться вазелін, дитячий крем або рослинне масло, марлева серветка. Послідовність дій батьків докладно викладена нижче:

  1. Якщо це маленька дитина до року, потрібно покласти його на спину, закинути ноги, вибравши комфортну для нього позицію.
  2. Попередньо змастити наконечник газовідвідної трубки вазеліном або дитячим маслом, щоб уникнути травмування прямої кишки.
  3. Коли від підвищеного газоутворення страждає дитина постарше (від 6 місяців і старше), його потрібно укласти на один бік, при цьому утримувати обидві ніжки.
  4. Газовідвідна трубка вводиться на глибину до 5 см, при цьому тримати її в прямій кишці рекомендується до повного відходження газів, але не більше 15 хвилин.
  5. Після завершення процедури повільно витягнути трубочку, промити (у разі якщо це багаторазове пристосування) до наступної постановки.
  6. Можна використовувати аналогічним способом одноразові пристосування відомої фірми Винди, але попередньо прочитати прикладену в упаковку інструкцію.

Відгуки лікарів

Сучасні педіатри при правильній реалізації зазначеного методу позиціонують його як ефективний, надійний, безпечний. Шкідливі компоненти відсутні, а ризик для дитячого здоров'я мінімальний, якщо вчасно отримувати газовідвідну трубочку з прямої кишки. Її використання доречно лише за наполяганням педіатра, інакше через незнання можна ускладнити роботу травного тракту, травмувати пряму кишку. Відгуки лікарів про газовідвідній трубці для новонароджених позитивні, особливо щодо продукції Windy з докладною інструкцією.

Ціна

Більшість батьків з новонародженими дітьми однаково хвилює ціна питання. В аптеці купівля вийде трохи дорожче, тому, перед тим як вибрати це пристосування, бажано уважніше розглянути віртуальні каталоги. На таких тематичних сайтах можна дізнатися ціни не тільки газоотводок, але і катетерів, спринцівок, зондів, ватних кульок не тільки фірми Винди. Якщо замовити і купити в інтернет-магазині, вийде недорого.

Якщо конкретно цікавить, скільки коштує газовідвідна трубка для новонароджених, ціна залежить від виробника. Наприклад, вартість продукції Windi варіюється в межах 1 000 рублів за упаковку з 10 одноразовими трубками для ректального введення та інструкцією. Вітчизняні фармакологічні пристосування набагато дешевше обійдуться покупцеві в межах 100-200 рублів.

Чим замінити газовідвідну трубочку новонародженому

Деякі недалекоглядні батьки, не усвідомлюючи всієї серйозності наслідків, замість газовідвідної трубки вирішують вводити новонародженому в анальний отвір звичайний термометр (термометр). Насправді сумнівна заміна, яка при неакуратних діях та ректальному застосуванні може спровокувати ознаки інтоксикації новонародженого.

Краще вже відводити гази ватною паличкою або звичайною спринцівкою, яку попередньо потрібно прокип'ятити. Можна купити невелику клізму, при цьому допомагати дитині масажними рухами області живота. У будь-якому випадку, не варто експериментувати з дитячим здоров'ям, тим більше, газовідвідна трубочка для немовлят – це ідеальний варіант при описаних проблеми кишечника.

Відео

Газовідвідна трубка для новонароджених

Відгуки

Марина, 35 роківПослухала передачу доктора Комаровського і відразу відправила чоловіка за газовідвідної трубкою в аптеку. Винди коштує дорого, тому приніс класичну – з силікону і з дірочками по боках. Результатом ми задоволені, особливо якщо поставити її синові перед сном, оскільки він всю ніч спокійно спить. Головне – правильно її застосовувати і робити спеціальні вправи.
Аріна, 24 рокиНамагалася не раз поставити синові трубку Windi, але без результатів. Він вигинається дугою, попу напружує, сильно кричить і не дається. Тому при проблемах з травленням використовую невеликий шматочок мила, який засовую в задній прохід. Таким простим способом проблеми з запором зникають вже через 5 хвилин. І все це без зайвих грошових витрат.
Світлана, 31 рікЯ пристосувалася користуватися ватяними паличками. Якщо правильно все робити, метод абсолютно безпечний для новонароджених. Щоб виключити в майбутньому травми, я попередньо обробляю обліпиховою олією саму паличку і шкіру навколо ануса. Процедура займає 10 хвилин, зате потім дитина веде себе спокійно, врівноважено, не вередує.
Інна, 27 роківУ мене старша дитина перший рік на такий трубочці просидів, так потім гастроентеролога бігали, як на роботу. Сьогодні доньці вже 5 років, а все одно проблеми з травленням часто виникають, постійно мучиться з запорами. Так що з такими пристосуваннями краще не експериментувати, щоб не посадити здоров'я свого потомства ще в ранньому дитинстві.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!