Як підмивати новонароджену дівчинку

Від якості догляду за грудною дитиною залежить його здоров'я не тільки на даний момент, але і в майбутньому. В період перших 28 днів дітей називають новонародженими, і на цьому етапі відбувається адаптація дітей до навколишнього середовища. Важливо допомогти зростаючому організму впоратися з цим завданням, обережно доглядаючи за вразливими органами, чутливою шкірою.

Догляд за новонародженою дівчинкою

До нормальних явищ відносяться незначні кров'янисті виділення з піхви, що відбувається при перебудові організму до нових умов життя. Може мати місце набряк статевих губ. При цьому особливо важливо регулярно очищати інтимні місця дівчинки, використовуючи чисту воду. Не можна кожен раз застосовувати мило, бо як підмивання виконується кілька разів протягом дня. Частий контакт із засобами призведе до пересихання ніжної шкіри. За необхідності після миття використовують присипки.

Гігієна новонароджених дівчаток в перші дні

Ще в пологовому будинку у дитини мама помічає наліт на статевих губах. Він може мати різний відтінок: від світло-сірого до кремового. Таке явище вважається нормою, тому як наліт являє собою первісну мастило (сегма). Це секрет сальних залоз, що локалізуються на зовнішніх статевих органах. Відразу виникає питання, як мити новонароджену дівчинку, щоб прибрати його. При цьому не повинно виникнути труднощів. Насамперед, мама повинна помити руки.

У невеликих кількостях смегма ніяк не позначається на здоров'ї дитини, але при високій інтенсивності його потрібно видалити, бо як таке середовище створює сприятливі умови для розмноження хвороботворних мікробів. Щоб очистити зовнішні статеві органи, використовують ватні тампони, зволожені/диски. Діяти треба без натиску. Якщо з першого разу не вдалося прибрати наліт, необхідно повторити процедуру.

Як правильно підмивати новонароджену дівчинку

У перші тижні бажано використовувати кип'ячену воду, а виконувати дії над пеленальним столиком, для чого потрібно підготувати ємність відповідного розміру (дитяча ванночка). У міру того, як росте дівчинка, а разом з тим і вміння мами утримувати її, можна переходити до підмиванню водою з-під крана. Температура повинна бути в межах 35-37 градусів. Також виконують процедуру, використовуючи настій з трави (календула, ромашка). Частіше це правило стосується випадків, коли є проблеми зі здоров'ям (запалення, почервоніння тощо).

Важливо заздалегідь дізнатися, чим підмивати новонароджену дівчинку в перші місяці і надалі. Мильними засобами потрібно користуватися не частіше 1 разу в день, краще ввечері. Слід підбирати склади з нейтральним рівнем pH. Якщо немає можливості підмити статеві органи дитини під краном, використовують спеціальні вологі серветки для дітей, бо вони не містять спиртових добавок, антисептиків. Процедура повинна повторюватись після кожної зміни підгузника, а ще вранці і ввечері.

Як тримати новонародженого при підмиванні

Головна особливість цього процесу полягає в необхідності правильно виконувати дії рукою (від статевих органів до заднього проходу). При цьому значно знижується ризик потрапляння фекалій у піхву. Потрібно заздалегідь дізнатися, як правильно тримати новонародженого при підмиванні під краном або над ванною. Брати дівчинку можна двома способами:

  1. Покладіть дитину на свою долоню лівої руки спинкою. При цьому голова, шия і плечі дитини будуть розташовуватися в районі ліктьового згину мами. Цією ж рукою можна вільно утримувати ліве стегно малятка, а правою – вчиняти дії по напрямку спереду назад. Вирішуючи, як підмивати новонароджену дівчинку, рекомендується вибрати цей спосіб, тому що він забезпечує кращий огляд і можна ефективніше видалити всі забруднення.
  2. Купати дівчинку в перші місяці і надалі можна спинкою догори. Живіт дитини повинен розташовуватися на лівій долоні мами, а голова, шия і плечі – на ліктьовому згині. Цією ж рукою тримають стегно.

Як підмивати дівчинку при зміні памперсів

В цьому процесі не використовується мило, так як випорожнення кишечника може відбуватися набагато частіше 1 рази на добу. Якщо шкіра зовнішніх статевих органів пересихає, використовують дитячий крем. За умови, що шкіра маляти схильна до висипань (реакція на певний вид підгузників), рекомендують користуватися присипкою після купання. Якщо батьки хвилюються, як підмивати новонароджену дівчинку згідно вимогам гігієни, необхідно пам'ятати, що у дитини має бути свій рушник.

Як правильно підмивати дівчинку перед сном

Якщо підгузник знімається ввечері перед сном, купати і підмивати дитину допускається з милом. Однак протягом перших місяців частота застосування мильних засобів повинна бути низькою (1-3 рази за всю тиждень). Відповіддю на питання, як доглядати за новонародженою дівчинкою перед сном, буде коротка інструкція:

  • Можна купати в чистій воді або додавши настій трави.
  • Дії виконуються строго спереду назад – за напрямком від зовнішніх статевих губ до анального отвору.
  • Після миття – обтирання без натиску.
  • Крем/присипка – за необхідності.

Відео: підмивання новонароджених дівчаток

Інтимна Гігієна Новонароджених Дівчаток. Курси для вагітних в Москві. Каже ЕКСПЕРТ /Says Expert/

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!