Скільки живуть з цирозом печінки - ступеня хвороби. Стадії цирозу печінки і тривалість життя

Дане захворювання є прогресуючим: в організмі починаються незворотні процеси, які порушують працездатність органу, функціональна тканина замінюється сполучної (фіброзної). Стадія, першопричини виникнення хвороби впливають на те, скільки людина може прожити років.

Від чого залежить тривалість життя при цирозі печінки

Кожний пацієнт, який почув цей страшний діагноз, цікавиться, скільки живуть з цирозом печінки, чи можна вилікувати захворювання. Поліпшення стану можливе при виявленні на ранній стадії, дотриманні рекомендацій лікаря. Якщо хвороба прогресує, розвивається не перший рік, почалися серйозні ускладнення, прогноз завжди буде негативним.

Найпоширенішою причиною недуги стає алкогольний гепатит, який провокує хронічну форму хвороби Вилікувати його можна тільки за допомогою пересадки органу. Алкоголік не зможе потрапити в список на пересадку. Існує перелік факторів, які визначають, скільки людина проживе:

  • веде пацієнт правильний спосіб життя;
  • вік хворого, у молодих людей шанс уникнути смерті вище;
  • загальний стан людини;
  • першопричина поява хвороби (якщо це гепатит, то лікування може бути ефективним);
  • є інші хронічні захворювання.

Вплив супутніх захворювань на цироз печінки

Будь-які супутні патології (особливо хронічні) негативно впливають на прогноз. Стан хворого сильно погіршується, функція органу виконується погано, або не виконується зовсім. Інші патології можуть ускладнити процес і скоротити тривалість життя пацієнта. Деякі захворювання обмежують можливі варіанти терапії. У будь-якому випадку заборонені аміноглікозиди, НПЗЗ, здатні спровокувати кровотечі в ШКТ. В якості ускладнень нерідкі:

  • варикозне розширення вен стравоходу/шлунка;
  • печінково-нирковий синдром;
  • печінкова енцефалопатія;
  • перитоніт;
  • коагулопатія;
  • карцинома гепатоцелюлярного типу.

Скільки живуть при цирозі печінки різного ступеня тяжкості

Недуга має кілька ступенів з характерними симптомами і ймовірністю успішності терапії. Від стадії залежить, скільки живуть з цирозом печінки. Виділяють декілька основних етапів: компенсація, субкомпенсація, декомпенсація і остання (термінальна) стадія. Тривалість життя залежить від найважливішого чинника – на якому етапі розпочата терапія:

  1. Перша ступінь. Функцію відмерлих клітин приймають на себе неушкоджені здорові гепатоцити, хвороба не супроводжується симптомами. Тривалість життя у 50% пацієнтів становить понад 7 років.
  2. Друга стадія. Проявляються перші ознаки недуги, гинуть і виснажуються функціональні клітини, порушується робота органу. Прогноз тривалості життя – 5 років.
  3. На стадії декомпенсації розростається сполучна тканина, з'являється печінкова недостатність. Тільки 20-30% живуть на 3 роки.
  4. Прогноз термінальній стадії завжди несприятливий. Розвиваються ускладнення: асцит (водянка живота), людина може впасти в кому, відбувається розкладання тканин. Тривалість життя – менше року.

Як довго живуть з цирозом печінки ускладненої форми

Ще одна характеристика даного захворювання – важкі ускладнення: асцит, печінкова недостатність, портальна гіпертензія, енцефалопатія. Смертельну небезпеку представляє відкриття внутрішньої кровотечі, як правило, на одній з ділянок ШКТ або з вен стравоходу. Тривалість життя – 3 роки в половині випадків.

Асцит вважається ще однією важкою формою ускладнення. Тільки 25% людей живуть до 3 років, більшість помирають до цього терміну. У випадку печінкової енцефалопатії лікар прогнозує несприятливий результат. У середньому хворі не живуть більше року. При ігноруванні рекомендацій лікаря тривалість життя різко скорочується.

Скільки можна прожити з цирозом печінки різної етіології

Хвороба може бути викликана різними причинами, цей фактор впливає на успішність лікування і те, скільки живуть хворі. Наприклад, при біліарному і алкогольному цирозі на першій стадії допускається сприятливий результат. Людина для цього зобов'язаний повністю виключити спиртне. Якщо ж стадія 2-а або 3-я, то тривалість життя буде 6 років і більше.

При біліарному типі недуги термін – 5-6 років від перших появ ознак захворювання. Самим важким вважається вірусний вид недуги. У запущених ситуаціях діагностують поєднання алкогольної або токсичної патології з вірусною. Це говорить про швидкої смерті навіть при використанні ефективної терапії. Єдиним порятунком може стати пересадка органа.

Прогноз в залежності від статі і віку людини

Ще один фактор, який впливає на те, скільки буде жити людина – стать і вік. Важче хвороба протікає в похилому віці. Загальний рівень імунітету і інших захисних механізмів знижується, а кількість супутніх патологій збільшується. Однак у деяких випадках діагностування захворювання у молодих людей має теж несприятливий прогноз.

Дослідження показують, що у чоловіків цироз протікає у менш тяжкій формі, ніж у жінок. З цієї ж причини смертельні випадки серед «слабкої статі» зустрічаються частіше. Це пов'язано з високою чутливістю клітин жіночого організму до етанолу, які починає накопичуватися у великих кількостях через порушення функції органу. Однак захворювання виникає на тлі алкоголізму в цілому набагато рідше.

Відео: скільки живуть люди з цирозом печінки

Цироз печінки лікування і прогнози - ГЕПАТИТ.РУ

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!