Вайн - що це таке і чому вони популярні, як знімати короткі відеоролики у програмі Vine

Інтернет-світ захопили вайн (в перекладі з англійської vine означає «виноградна лоза») – короткі відеоролики зі змістом. Це нікого не дивує, адже всі цінують свій час, а нові відеоприколи тривають кілька секунд. Зняти вайн може кожен охочий, для цього потрібно встановити спеціальну програму на смартфон, записати ролик і дивувати друзів смішними короткими відео.

Що таке вайн

Вайн – це відеоролики довжиною від 2 до 22 секунд, але частіше їх тривалість становить 6 секунд. Такий часовий інтервал заданий однойменною додатком VineVideo, за допомогою якого відбувається зйомка. По суті вайн є твітом у форматі відео. Основна «фішка» миниролика – не тільки розмір, але смислове навантаження. Автор за короткий час має донести до глядача ємну історію гумористичного або іншого характеру. Сценарій вайна будь, його необхідно продумати так, щоб він був зрозумілий всім і викликав посмішку.

Багато плутають вайн з звичайними гумористичними роликами, але це не зовсім вірно. Скетчі знімаються і викладаються в соціальні мережі або Ютуб, тоді як вайн створюються через певний додаток з короткою тривалість. Не завжди вони несуть розважальний характер, вони можуть бути короткометражної рекламою товарів і послуг, тому зйомку таких роликів можна сміливо назвати прибутковим бізнесом.

Популярними інтернет-майданчиками є:

  • Instagram. Це одна з найпопулярніших соціальних мереж, головне призначення якої – це обмін фотографіями, відео і картинками. Автори захопили цю інтернет-майданчик для викладання своїх відео. Тут можна завантажувати і редагувати викладені файли без допомоги додаткових програм, накладати різні фільтри і т. д.
  • Твіттер. Соціальна мережа Твіттер була створена для обміну повідомленнями, але там легко передавати і відеоповідомлення, якими по суті і є вайн.
  • Ютуб. Це найпопулярніший відеохостинг, де можна викладати ролики різної довжини, в тому числі і вайн. Для вайнерів цей відеохостинг став однією з найулюбленіших майданчиків для розміщення міні-творів. Цікава особливість: вайн в Ютубі можна розміщувати по кілька штук в одному відео. В результаті глядач зможе переглянути цілий серіал без пауз.
  • Вконтакте, Однокласники, Фейсбук. Це три соцмережі, які завоювали світ інтернет-можливостями. Тут відбувається активний обмін фото, відео, текстовими повідомленнями. Ці майданчики ідеальні для початку кар'єри, створення груп і пошуку передплатників для вайнерів.
  • SlickJump. Це мережа в Рунеті, в якій відбувається просування брендів. Відмінний старт для вайнерів, бажаючих заробляти на своїй творчості. Тут збираються клієнти, готові платити гроші за рекламу товару і послуг. Зрозуміло, що вони шукають авторів, які знімуть цікаве відео, яке буде містити посилання на їх компанію.

Історія

Зйомка вайнов – це відносно нове захоплення, якому налічується кілька років. Членами груп любителів коротких відео є молоді люди до 20 років. Додаток, за допомогою якого створюються кліпи, було придбано компанією Twitter у жовтні 2012 року і з тих пір отримало широке поширення. У 2013 році він став самим скачуваним в IOS App Store. Сьогодні даним інструментом користується понад 40 мільйонів людей зі всього світу.

Особливості

Вайн легко визначити за ознаками, адже не всі короткі ролики, які можна зустріти на Ютубі або Инстраграм, є вайнами. Особливостями 6-секундних роликів є:

  • Зрозумілий чіткий сюжет. Доступність «чіпляється» сценарію – це основа ролика. За кілька секунд автору потрібно донести до глядача історію.
  • Сюжет повинен мати вступ, розв'язку і кінець.
  • Стиль. Переважно вайн це ролики з логічним сюжетом зі смішними моментами, але є й інші, наприклад, з рекламним характером.

Як робити вайн

Вайн знімаються на смартфонах у додатку Vine, який було розроблено для операційних систем iOS, Android, Apple. Зараз дуже модно знімати ролики в стилі Stop Motion. Це не новинка в світі кіно і анімації. Суттю цього способу є створення відео шляхом покадрового фотографування. Ви робите один кадр, потім вносите в сцену мінімальна зміна, повторюєте зйомку. Процес тривалий, але результат того вартий. Переваги Stop Motion:

  • Героями можуть виступати іграшки, наприклад, чоловічки з Лего, або створені самостійно.
  • Покадрова зйомка не вимагає складного обладнання.
  • Цікавий результат, який підкорює глядачів.

Для хорошого опрацювання ролика краще скористатися додатковими редакторами, де можна зробити вайн-відео з музикою, наприклад, Magisto. Це додаток, який встановлюється на мобільний девайс. Завантажене відео проходить аналіз на віддаленому сервері, де визначається емоційна складова ролика, виділяються «сильні» кадри та інше. Можна вибрати фонову музику і жанр, в якому буде виконано редагування відео.

Для редагування роликів згодиться і такий додаток, як VivaVideo. Тут можна зібрати воєдино фотографії, зняті способом Stop Motion, а також зняти відео тривалістю до 5 хвилин, що вистачає для вайна. Тут відбувається обрізка роликів, накладання різних ефектів та інше. Для вайнерів в VivaVideo є плюси. У додатку можна вибрати стиль «вайн» для створення необхідного ролика.

Якою програмою можна робити

Додаток Vine Video, в якому відбувається запис відео, дозволяє не просто проводити зйомку, але і робити необхідні для монтажу операції. Тут можна змінити швидкість запису, «накласти» звук, зробити музику голосніше або тихіше, додати різні фільтри. В ролик можна вставляти картинки і фото. Запис відео проводиться простим натисканням пальцем на екран і утримуванням. Відео не повинно бути цілим. Його можна знімати по частинах. Результатом стане ролик нагадує анімацію GIF.

Хто такий вайнер

Людина, яка знімає короткометражні відео в однойменному додатку, називається вайнером. Стати їм може кожен бажаючий. Для цього програма встановлюється на смартфон або інший відповідний девайс і продумується цікавий сценарій. Актором в ролику виступає сам виробник/режисер чи інші люди, тварини, використовуються предмети. Історія повинна вийти ємною і смішний.

Результат не завжди очікуваний – мати талант сценариста, режисера і оператора одночасно дано не кожному, але це відмінний спосіб перевірити свої здібності. Якщо ваш ролик вам соромно показувати друзям, то це не ваш «коник», або ж вам не вистачило досвіду і досвіду. Пробуйте, намагайтеся. Може, і ви незабаром станете таким же популярним вайнером, як Павло Микус, у якого близько 50 тисяч передплатників в Ютубі, і ця цифра постійно зростає.

Якщо ви хочете розкрутити канал і набрати багато передплатників, стати популярним вайнером, пам'ятайте:

  • Головна мета – ролик повинен бути цікавим. Якщо його оцінить глядач, він підпишеться на ваш профіль в очікуванні нових смішних сюжетів.
  • Щоб відео легко знаходилося, файл необхідно позначити хэштегами, тобто словами-запитами по темі.
  • Необов'язково знімати гумористичні відео, кліпи робляться на різну тематику, хоча у пріоритеті – смішні замальовки.
  • Професіонали рекомендують знімати популярні вайн-серіали, де кожен ролик буде виступати однією серією.

Популярні вайнери

Павло Микус – не єдиний вайнер, що має велику популярність у соцмережах. Американські вайнери лідирують у цьому творчому сегменті операторів. Верховенство належить таким хлопцям:

  • Американський підліток Наш Грієр, у якого більше 10 мільйонів передплатників.
  • Американець Ендрю Бачелоу під нікнеймом King Bach, кількість передплатників у якого наближається до позначки в 10 мільйонів чоловік.
  • Модель Британі Фурлан, на яку підписано 8 мільйонів любителів коротких роликів. Дівчина в перервах між зйомками, створює смішні вайн-ролики, які прославили її більше, ніж модельний бізнес.

Серед російських вайнерів варто відзначити таких авторів:

  • Настя Івлєва. Роботи цього блогера знаходяться в Instagram, де у неї є 3 мільйона передплатників.
  • Андрій Glazunov. У молодого автора веселих відео багато шанувальників в соцмережах.
  • Євген Кулик. Це знаменитий актор, який у вільний час займається зйомкою вайнов.
  • Поліна Трубенкова. Ролики цього автор-блогера зняті на популярні теми з великим гумором.
  • Олександра Лук'янова. Ця дівчина підкорила харизмою любителів коротких замальовок.
  • Гусейн Гасанов. Це молодий бізнесмен, який захоплюється створенням минироликов, що у нього чудово виходить.

Відео

Що таке Vine і як ним користуватися?

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!