Як кинути палити і не поправитися - причини набору ваги і які продукти допомагають відмовитися від куріння

Найчастіше відмова від сигарет негативно позначається на стані здоров'я людини, спостерігається погіршення загального самопочуття (млявість, апатія), порушення функціонування серцево-судинної системи, ожиріння – так як же кинути палити і не поправитися? Проблема набору ваги в цей період дуже актуальна, особливо серед жінок. Щоб не набрати зайвих кілограмів, потрібно дотримуватися елементарних правил здорового способу життя.

Якщо кинути палити, можна набрати вага

Існує стереотип, що набір зайвих кілограмів неминучий в період позбавлення від шкідливої звички. Не приймайте близько до серця недовірливі коментарі і відгуки в інтернеті. Часто тільки від способу життя і психологічного стану людини залежить: чи можна набрати вагу, якщо кинути палити. Придумайте конкретне заохочення (не у вигляді сигарет), наприклад, придбання нового гаджета чи подорож. Думка про винагороду буде хорошим мотиватором. В результаті, ви звільнитеся від згубної звички, отримаєте бажану річ, наберетеся вражень від поїздки.

Чому поправляються, коли кидають палити

При курінні виробляється гормон дофамін, який стимулює відчуття задоволення. Відмова від сигарет провокує брак цієї речовини. Організм намагається заповнити запаси іншими способами. Так чому поправляєшся, коли кидаєш палити? Запускається перебудова систем життєдіяльності, організм відчуває стрес, він знаходиться в збудженому стані, внаслідок чого підвищується апетит. Заповнюючи час, яке раніше було відведено на куріння поїданням солодощів та інших шкідливих продуктів харчування, людина провокує ожиріння.

Як не набрати вагу після відмови від куріння

Більшість людей вже знають: щоб кинути палити і не набрати вагу, необхідно виробити іншу звичку, корисну, яка буде ефективно заповнювати вільний час, і доставляти не менше задоволення. Отже, як не поправитися, коли кидаєш палити? Наприклад, замість куріння можна виконати кілька фізичних вправ, протерти пил на робочому місці, прочитати статтю і т. д. Так ви не видужаєте, тільки поліпшити фізичну форму, навести чистоту, розширите кругозір. Виконуйте справи, на які раніше не було часу – ви станете більш продуктивними.

Як схуднути після відмови від куріння

Існують прості, але дієві способи того, як схуднути після відмови від куріння, якщо зайві кілограми вас наздогнали. Збалансуйте харчування і почніть вести активний спосіб життя. «Активний» не означає, що потрібно виснажувати себе інтенсивними тренуваннями. Більше пересуватися пішки, користуйтеся сходами, а не ліфтом, виконуйте легку суглобову гімнастику і т. д.

Фізичні вправи тільки вітаються, але під час їх виконання потрібно уважно прислухатися до організму – якщо ви відчуваєте дискомфорт в суглобах, болі в серці, то потрібно негайно припинити тренування. Жир спалюється ефективніше, коли в організмі достатня кількість кисню, тому піша прогулянка перед сном – ідеальне рішення для боротьби із зайвими кіло і безсонням.

Харчування при відмові від паління

Задаючись питанням: які продукти допомагають кинути курити, не можна знайти однозначну відповідь. Запорука ефективного і якісного схуднення – це збалансоване харчування (три головних прийому їжі + два-три перекусу). З допомогою спеціальних мобільних додатків розрахуйте свою норму калорій на основі біометричних даних і дотримуйтеся її. Раціон повинен містити продукти, багаті вітамінами, клітковиною (свіжі овочі, фрукти), злаки, білкову їжу (нежирні сорти м'яса, яйця, сир, рибу, морепродукти), горіхи і насіннячка.

Правильне харчування не виключає вживання хлібців, цільнозернового хліба, макаронних виробів, але тільки з твердих сортів пшениці. Слід відмовитися від магазинних солодощів (швидких вуглеводів). Вживайте корисну домашню випічку (на основі нежирного сиру, безглютенової борошна), сухофрукти та мед. Злаки та інші високоуглеводние продукти рекомендують їсти до 17:00. Після зазначеного часу їжте білкову їжу в чистому вигляді або у поєднанні зі свіжими овочами. За кілька годин до сну випивайте склянку нежирного кефіру або йогурту.

Важливим правилом є дотримання водного режиму. Протягом дня пийте чисту воду – оптимальний обсяг рідини 1,5-2 л. Це сприяє виведенню з організму токсинів, що поліпшує стан здоров'я і зовнішній вигляд. Дотримуючись збалансованого раціону, виконуючи помірні фізичні навантаження, питання як кинути палити і не погладшати, вас більше не буде хвилювати.

Відео: лікар дієтолог Олексій Ковальков про те, як кинути палити і не поправитися

Лікар дієтолог Олексій Ковальков про те, як кинути палити і не поправитися

Відгуки

Олена, 25 роківПару місяців тому я кинула курити. Начитавшись негативних відгуків в інтернеті, була впевнена, що розтовстію, буде сильно хотітися є, але немає! Мій організм впорався на «відмінно», замість перекурів я почала робити приседы, віджимання – загалом, рухалася. У підсумку, я не поправилась, а тільки позбулася кількох зайвих кілограмів жиру.
Ольга, 31 рікРік тому я почала поправлятися, причиною тому виявився відмова від куріння. Вага почала набиратися дуже стрімко, кожну хвилину хотілося щось жувати, а замість сигарет у мене були льодяники. Пробувала приймати таблетки, що сприяють схудненню, але безрезультатно. Прийшла до висновку, щоб без ПП і спорту не обійтися.
Катерина, 23 рокиЯк дізналася, що відбувається з моїм організмом, коли я курю, навідріз вирішила позбавитися від сигарет. Почала вивчати відповідну літературу, щоб назавжди відмовитися від куріння. Фізичні навантаження, прогулянки на свіжому повітрі в комплексі з детокс-напоями вирішили цю проблему. Вже більше двох років я не курю, навіть немає такого бажання.
Микола, 40 роківМоя боротьба з курінням і зайвою вагою йде вже другий десяток років. Приймав таблетки, клеїв пластирі, випробував всі популярні методи позбавлення від шкідливої звички. Зі свого досвіду можу сказати, що поки ви себе налаштуєте на відмову, то ніякі пластирі не допоможуть досягти бажаної мети. У свої 40 я виглядаю набагато краще, ніж 20 років тому.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!