Як позбутися від глистів аскарид

Глистова інвазія – захворювання, що має безліч неприємних наслідків. Хвороба може викликати такий вид гельмінтів, як глисти аскариди. В організм личинки потрапляють через немиті продукти, сиру воду і/або за допомогою тісного контакту з зараженими домашніми улюбленцями: собаками, кішками. Передаватися від людини до людини аскариди не можуть.

Що таке аскариди у людини і аскаридоз

Візуально збудник виглядають як білий круглий черв'як, що паразитує в кишечнику. Однойменне захворювання, що викликається глистами аскаридами, що має характерні симптоми. Запущений аскаридоз доводить до летального результату. Так, наприклад, в 2010 році було зафіксовано 2700 смертей від інвазії глистами цього виду. Люди схильні сприймати як аскаридоз побутову неприємність і затягують з лікуванням. Це може обернутися погіршенням стану.

Життєвий цикл розвитку людської аскариди

  1. Потрапляючи в організм, паразит починає «линяти». Яйця аскариди, виділяючи особливі ферменти, що розчиняють покрив оболонки. Особливості будови аскариди дозволяють йому після інвазії проникнути кровотік. Вени у стінках тонкого кишечника – лише початковий етап. Блукаючи по кровотоку, аскариди частково инвазируют інші органи. При попаданні в дихальні шляхи паразити здатні викликати кашель. При ковтанні мокротиння глисти людської аскариди знову виявляються в кишечнику. Тут паразити живуть, дорослішають і відкладають яйця. Цикл стадії триває від 8 до 15 днів.
  2. Влаштувавшись в кишечнику, людська аскарида живиться кров'яними клітинами, багатими киснем, і продовжує розвиток. Якщо паразита не вистачає кисню, тоді він пускається в дорогу на пошуки їжі по всьому організму. Цим обумовлено зараження аскаридами інших органів з клітинами, насичені киснем.
  3. Через 75-100 днів особини входять в період статевої зрілості. Довжина аскариди досягає: самця – 20 см, самки – 40 див. Дорослі різностатеві представники спаровуються. Самка аскарида здатна щодня робити кладку з 250 тисяч яєць.

Симптоми і ознаки аскаридозу у дорослих і дітей

Початкова стадія:

  • загальне нездужання як наслідок наявності аскаридов в організмі;
  • підвищена температура тіла (але не більше 38 градусів);
  • кашель з виділеннями, в яких містяться аскариди;
  • прослуховуються хрипи в легенях;
  • відходи аскаридов сприяють появі кропив'янки, алергічних дерматозів;
  • головні болі;
  • глисти людської аскариди у дитини при масової інвазії викликають лихоманку, збільшення печінки і селезінки, гострі алергічні реакції.

Ознаки глистів у людини на кишкової стадії (якщо аскаридоз хронічний):

  • запори, метеоризм, свербіж ануса;
  • характерна ознака аскаридозу у дітей – легкий скрип зубами по ночах;
  • иммуннодефицит і, як наслідок, часті ГРВІ;
  • інтоксикація відходами круглих черв'яків аскаридов викликає нудоту;
  • втрата апетиту аж;
  • аскариди стають причиною швидкої стомлюваності, істерик, кошмари, безсоння;
  • головні болі;
  • якщо аскариди прижилися в органах дихання, розвивається бронхіальна астма, пневмонія. Може настати задуха.

Діагностика

При підозрі на аскаридоз призначають:

  1. Загальний аналіз крові. Розглядається відхилення від норми еритроцитів, гемоглобіну, еозинофілів
  2. Рентген легенів. Розглядаються наявність прояви запалень, викликаних аскаридами.
  3. Аналіз калу. Проводиться неодноразово (2-3 рази). Досліджується, зустрічається у фекальних масах яйця, личинки або самі черви аскаридов.
  4. Ендоскопія. Призначається для обстеження дванадцятипалої кишки і виявлення там глистів аскаридов.

Як виглядають аскариди

Круглий великий хробак з нечленистым, звуженим на кінцях тілом, покрите кутикулою. З обох сторін на паразит розташовані сенсорні сосочки. Глисти мають тригранний щелеобразный рот, оточений «губами» з дрібними зубчиками по внутрішній стороні. Колір життєздатних глистів аскаридов – світло-рожевий або жовтуватий. Після смерті паразит набуває білястий відтінок.

Лікування аскаридозу

Вивести глисти на різних стадіях не завжди вдається. Існує безліч ліків, здатних успішно впоратися з аскаридозом. Не варто забувати про відмінності лікування захворювання для різних вікових категорій. Наприклад, організм дитини ще не повністю зміцнів. Агресивна медикаментозна терапія проти аскаридозу йому протипоказана. Адекватне лікування може призначити тільки терапевт спільно з паразитологом.

Препаратами

Таблетки «Немозол» для дорослих при аскаридозі:

  • Склад: основна речовина – албендозол.
  • Показання: глистяна інвазія, у тому числі аскаридами.
  • Протипоказання: ураження сітківки ока, вагітність, гіперчутливість до компонентів препарату. З обережністю використовують при лактації та пацієнтам з порушеннями кровотворення та функцій печінки.
  • Застосування при аскаридозі: одноразово 400 мг (1-2 таблетки).
  • Ціна: від 170 р.

Суспензія «Пірантел» для дітей при аскаридозі:

  • Склад: основна речовина – пірантел.
  • Показання: різні види гельмінтозу, наприклад, аскаридоз.
  • Протипоказання: з обережністю використовується жінками в положенні і матерями-годувальницями, гіперчутливість до хімічних компонентів препарату.
  • Застосування: щоб позбутися від глистів аскаридов один раз приймають дозу у відповідності з інструкцією по віковим категоріям: 6 міс. – 2 роки – 125 мг, 2-6 років – 500 мг, від 12 років з вагою до 75 кг – 750 мг, іншим – 1000 мг.
  • Ціна: 19 грн.

Народними засобами

Клізми при аскаридозі:

  1. З відваром часнику (4 зубчики) на молоці (2/3 склянки). При аскаридозі ставлять один раз на день 7 днів поспіль.
  2. З відваром квіток пижма (1 ст. л) на воді (0,5 л). При аскаридозі ставлять один раз в день. Не застосовується дітям.

Настоянки при аскаридозі:

  1. Дрібно порізану цибулю (3 шт.) заливають білим вином (1,5 л). Наполягати потрібно 10 днів в темному прохолодному місці. Режим щоденного прийому при аскаридозі: стандартну чарку 3-4 рази натщесерце 7 днів поспіль. Курс повторюють через 1,5 місяці.
  2. Полин (півсклянки) і гарбузове насіння (півсклянки) тиждень настоюють на горілці (0,5 л). Режим щоденного прийому: по 50 г за півгодини до їжі 2 рази після 12.00. Курс лікування при аскаридозі – 5 днів.

Настої при аскаридозі:

  1. Оман (1,5 ч. л.) настоюється на холодній кип'яченій воді (1 склянка) 8 годин. Режим щоденного прийому при аскаридозі: 60-70 мл 4 рази до їди.
  2. Молодив покрівельний листя (1 ст. л.) наполягають на окропі (1 склянка) 2 години. Режим щоденного прийому при аскаридозі: чверть склянки 4 рази.

Профілактика аскаридозу

Даний тип паразита зустрічається у 1,5 мільярдів людей, що живуть на планеті. Глисти збудника підступні. Неприємний життєвий цикл яйця аскариди, де живуть паразити. Вони заражають тільки тонкий кишечник, але при міграції осідають на інших життєво-важливих органах. Вчасно не вилікуваний аскаридоз загрожує виникненням ускладнень. Поставтеся до глистової інвазії з усією серйозністю і зверніться до лікаря. Превентивні заходи проти паразитів не так складні:

  1. Дотримуйтесь санітарно-гігієнічні правила. Ретельно мийте руки перед кожним прийомом їжі, обдавайте овочі і фрукти окропом, щоб знищити яйця аскаридов.
  2. Рекомендується відмовитися від звички гризти нігті.
  3. Якщо ви завзятий огородник, рекомендується при роботі з землею надягати медичні рукавички.
  4. Профілактика глистів включає і прибирання двору та пісочниць, в яких грають малюки, від фекалій тварин.
  5. Батькам варто з дитинства привчати своїх дітей до гігієни.

Відео: чим лікувати глисти аскариди

Глисти у дітей і дорослих. Аскаридоз.З передачі "Жити здорово!"

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!