Етикет та правила поведінки за столом

Манера поведінки людини в громадських закладах може багато що про нього розповісти. Мова йде не тільки про характер бесіди з іншими індивідами, але і про те, як він їсть, п'є, тримає прилади. Правила етикету за столом дотримуються кожної вихованою особистістю, неважливо, де вона знаходиться – вдома, в кафе, ресторані або в гостях. Цим знанням і умінням треба навчати з дитячого саду.

Які існують правила столового етикету

Вони ґрунтуються на дотриманні естетичних норм, доцільності, зручності. Основні правила:

  • Сідати за стіл треба не дуже далеко і не занадто щільно до краю, також не можна на нього класти лікті, можна тільки кисті.
  • Застільний етикет свідчить, що на стільці необхідно сидіти прямо, не схиляючись над тарілкою з їжею.
  • Не тягніться за стравою, якщо воно далеко, попросіть інших учасників трапези передати його.
  • Дорослі кладуть серветку для індивідуального використання на коліна, дітям (дошкільнятам і школярам) її заправляють за комір.
  • Етика поведінки дозволяє брати деякі продукти руками: цукор, печиво, тістечка, фрукти.

Правила користування столовими приборами

Застольні правило лівої і правої руки необхідно знати кожному: всі прилади, розкладені з лівої сторони (тільки вилки), необхідно тримати в лівій руці (але тут теж є винятки). Праворуч поміщають ножі, ложки – ними орудують правою рукою. Супи і бульйони їдять ложкою, гарячі м'ясні страви – столовим ножем і виделкою, гарячу рибу – рибним ножем і виделкою, десерти – чайній або десертною ложкою, холодні закуски – закусочним ножем і виделкою, фрукти – руками або приладами для фруктів.

Як правильно тримати виделку або ложку

Ложку тримати так, щоб великий палець був на її ручці зверху. Рідина з тарілки черпайте від себе, так ви не забрудните одяг. Якщо вам принесли бульйон з шматочками курки, спочатку з'їжте рідку частину страви, потім - за допомогою ножа і вилки - м'ясо. Не беріть вилку занадто близько до основи. Її зубці дивляться вверх або вниз в залежності від страви.

В якій руці тримати ніж

Як тримати виделку і ніж згідно з правилами етикету за столом? Коли ви їсте тільки виделкою, беріть її в праву руку, якщо використовуєте ніж, виделку тримайте в лівій. Вказівні пальці при цьому впираються в верхню частину ручки приладу і допомагають здійснювати натискання.

Ресторанний етикет

Як вести себе за столом у громадському закладі? Культурні люди дотримуються таких правил і відчувають себе «у своїй тарілці»:

  • Приступати до їжі можна тоді, коли всім принесли їжу або напої.
  • За ресторанним правилами етикету за столом пляшки з алкоголем відкриває офіціант.
  • Гостям закладу необхідно стежити за гучністю своєї бесіди – розмовляти так, щоб не доставляти дискомфорт іншим.
  • Правила поведінки в ресторані свідчать, що не варто щоразу голосно цокатися, це роблять лише під час важливих, урочистих тостів.

Правила сервірування столу з етикету

Найкраще розставляти предмети на фото – так ви побачите, що і де лежить. Правильно розкласти прибори столові неважко. Дуже вишуканий англійський стиль, він підкорює серця дівчат, жінок, чоловіків. Однак багатьом звичніше звичайна домашня сервірування:

  • застелене скатертину;
  • в 2-3 см від краю стоять тарілки – на дрібних глибокі, зліва - пиріжкові;
  • під кожен прилад кладуть невеликі серветки целюлозні;
  • праворуч від тарілки – столова ложка опуклою стороною донизу, ніж гострою стороною до тарілки, зліва-виделку зубцями догори;
  • перед вістрям ножа розташовують стакан для соку, води;
  • у центрі ставлять закуски, салати, до них кладуть загальні прилади.

Відео про правила поведінки за столом для дітей

Підростаюче покоління найкраще засвоює знання, подані в ігровій або мультяшною формі. Покажіть своїм діткам відео про Коксика і Шуня. Казкові персонажі разом з малюками будуть навчатися правилам столового етикету. Тітонька Дар'я стане добрим і мудрим наставником, який проведе хлопчиків і дівчаток у світ культурних людей.

Як Коксик і Шуня навчалися правилам поведінки за столом

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!