Як лікувати медикаментами панкреатит

Захворювання підшлункової залози – панкреатит – виникає з різних причин: у результаті перенесеного інфекційного захворювання, алкоголізму, виразки, травми, переїдання. Ще важливу роль відіграє спадковість. Головними симптомами цієї хвороби виступають: дисбактеріоз, відсутність апетиту, нудота, спрага. Лікування панкреатиту медикаментами – це найпоширеніший спосіб позбавлення від нього.

Як лікувати панкреатит

Характерним симптомом захворювання вважається оперізуючий сильний біль, що починається в лівому боці. Прийом спазмолітиків і знеболюючих у даному випадку неефективний. Дифференцирующими ознаками є сильні болі в підшлунковій відразу після їжі. Крім того даний недуга може супроводжуватися нудотою, діареєю, гикавкою, підвищенням температури.

Природно, що у всіх хворих виникає питання: як вилікувати панкреатит? Не варто займатися самолікуванням, зверніться до лікаря. Лікування панкреатиту в домашніх умовах супроводжується дієтою, у цей час слід вживати каші, зварені на воді, пюре, киселі і пудинги. Якщо біль не сильна, радять пити настоянку з прополісу і трав: подорожника, кульбаби, ромашки.

Хронічний

Панкреатит хронічний виникає внаслідок частого переїдання. Впливають також зловживання алкоголем і жирною їжею. Часто хронічний перебіг захворювання з'являється після не вилікуваного гострого панкреатиту. Проявляється хвороба і від вживання деяких ліків. Захворювання підшлункової залози в хронічній стадії може прогресувати повільно, і, як правило, супроводжуватися такими симптомами:

  • блювання;
  • болі в животі;
  • зниження ваги;
  • нудота, блювання;
  • постійний метеоризм;
  • хронічний пронос;
  • жовтяниця.

Лікування хронічної стадії ґрунтується на декількох принципах: усунення болю, спеціальна дієта, коригування функції підшлункової залози. При ріжучої болі можуть бути прописані ненаркотичні анальгетики. Для корекції процесу травлення призначають ферменти. Лікувати загострення хронічного панкреатиту необхідно в умовах стаціонару, спостереження фахівцями.

Гострий

Гостра форма захворювання підшлункової залози починається після отруєнь, зловживання алкоголем, при жовчнокам'яній хворобі. Характеризується така недуга поганим станом внутрішніх органів і ризиком сильних змін в залозі за невеликий термін. Основний ознака гострого панкреатиту – виникнення сильної болі в подложечной області. Іншими ознаками захворювання є:

  • слабкість;
  • порушення стільця;
  • запаморочення.

Лікування гострої стадії, як правило, здійснюється з допомогою медикаментозних методів – ліків. Головні принципи лікування:

  • дотримання режиму харчування – дієта при лікуванні підшлункової залози спрямована на забезпечення спокою запаленої слизової;
  • усунення болю – знеболювання проводять за допомогою наркотичних і ненаркотичних засобів;
  • симптоматичне лікування призначають прийом протиблювотних препаратів;
  • очищення крові від звільнилися з ферментів підшлункової залози;
  • лікування гострого панкреатиту медикаментами – антибіотиками.

Реактивний

Розвивається на тлі гострого захворювання органів травлення реактивний панкреатит. Першою ознакою захворювання у дитини може бути сильна нудота і діарея, у дорослої людини – сильний ріжучий біль під ребрами відразу ж після їжі. Відчуття при цьому можуть то припинятися, то загострюватися. Крім того вони часто міняє місце локалізації. Інші симптоми реактивної стадії запалення:

  • постійна печія;
  • відрижка;
  • здуття живота;
  • відраза до жирної їжі;
  • надмірне слиновиділення;
  • непереносимість запахів.

Реактивна форма хвороби не так небезпечна, як інші стадії. Що приймати при панкреатиті, повинен визначити лікар. Лікують хворобу крапельницями, знеболюючими ін'єкціями. Пам'ятайте, що самостійне лікування панкреатиту навіть медикаментами може призвести до хронічної форми захворювання. Спеціаліст обов'язково призначає строгу дієту і постійне харчування. Хворому забороняють:

  • смажену, жирну;
  • солодку, солону;
  • копчену їжу;
  • вживати алкоголь.

Дізнайтеся, які симптоми панкреатиту у жінок.

Лікування підшлункової залози лікарськими препаратами

Для лікування будь-якій стадії хворому необхідно пройти цілий курс по відновленню роботи ШКТ. Всі ліки для лікування панкреатиту призначаються лікарем. Перша медикаментозна терапія спрямована на усунення причини, яка послужила розвитком запалення. Важливо усунути біль і відновити травну функцію. Сучасні препарати для лікування підшлункової залози відмінно зарекомендували себе у вітчизняній медицині. Назавжди вилікувати хворобу неможливо.

Таблетками

Лікування таблетками слід починати після того, як будуть усунуті гострі напади. Допоможе зняти спазми «Спазган» або «Но-шпа». Добова доросла доза – 240 мг, поділені на 3 прийоми. Тривалість застосування – не більше 2-х днів. Спільно з цими препаратами призначають антациди, що нейтралізують соляну кислоту – Ранітидин або Маалокс.

Таблетки при панкреатиті Маалокс мають обволікаючу, адсорбуючим властивістю. Приймати по 2 таблетки відразу ж або через годину після їжі. Препарат треба тримати у роті до розчинення. Можна при гострій необхідності збільшувати дозу до 4 таблеток. Після стабілізації хвороби для профілактики протягом 2 місяців належить приймати по 1 таблетці 3 рази на добу.

Препаратами з ферментами підшлункової залози

Лікарські препарати при панкреатиті призначені для відновлення слизової підшлункової залози. Вони містять у складі особливі ферменти, що компенсують травну дисфункцію при захворюванні. Призначати ферменти повинен лікар – строго виходячи з причин захворювання. Найбільше фахівці радять хворим медикаменти з панкреатином.

Панкреатин міститься в препараті "Фестал". Таблетки рекомендують приймати відразу після їжі. Дорослим слід проводити лікування за схемою: 2 таблетки 3 рази на день. При необхідності, з дозволу лікаря, дозу можна збільшити до 4 таблеток. Лікування захворювання підшлункової залози ферментованим Фесталом може тривати від декількох днів до місяців і навіть років.

Антибіотиками

Фахівці при виникненні запалення можуть призначити таблетки, що володіють антибіотичною дією. Як правило, прописують такі антибіотики при панкреатиті: Сумамед Цефотаксим, Амоксиклав, Цефтріаксон:

  1. Амоксиклав рекомендують приймати в день по одній таблетці протягом тижня.
  2. Сумамед володіє відмінним протимікробну дію. Його необхідно пити 2 рази у день по 1 таблетці, курс лікування дорівнює 10 дням.
  3. Завжди з прийомом антибіотиків призначають препарати, що містять живі бактерії – Лінекс або Аципол.

Дізнайтеся, як проводитьсялікування підшлункової залози лікарськими препаратами.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!