Як очистити ноутбук від пилу в домашніх умовах - покрокова інструкція з описом і фото

Коли комп'ютер починає перегріватися, сильніше шуміти і повільніше працювати, швидше за все, пристрій механічно засмітилося. Є кілька ефективних способів, як очистити ноутбук від пилу і бруду. Вдома це можна зробити з розбиранням та без розбирання пристрою.

Чистка ноутбука від пилу в домашніх умовах

Спосіб призначений для людей, які рідко стикаються з розбиранням корпусу або в цілому роботою з комп'ютерними компонентами.

Якщо гарантія на комп'ютер закінчилася, можна сміливо пробувати розкривати і чистити пристрій від пилу самостійно.

Для роботи знадобляться інструменти:

  • викрутка, щоб прибрати задню кришку;
  • балончик зі стисненим повітрям;
  • чиста суха поверхня для очистки пристрою;
  • антистатичні рукавички (бажано, але не обов'язково).

Повністю вимкніть ноутбук – він не повинен бути в режимі сну або сну. Відключіть зарядний пристрій, витягніть батарею, якщо вона відокремлюється від корпусу вашої моделі. Покрокова інструкція:

  1. Відкрутіть шурупи на задній панелі. На деяких моделях вони можуть бути заховані під наклейками або гумовими ніжками. Іноді шурупи можуть перебувати на бічних гранях пристрою, переважно позаду.
  2. Якщо все шурупи відкручені, зніміть задню кришку. У більшості моделей треба зрушити панель в одну із сторін. Знімайте кришку дуже акуратно, щоб не пошкодити кріплення. Якщо відчуєте опір, переконайтеся, що всі шурупи викручені.
  3. Під кришкою ви побачите систему охолодження, що складається з мідних трубок, що з'єднують процесор, чіп відеокарти з вентилятором і радіатором. Очистити систему від великих шматків пилу ватяними паличками, залишки приберіть з допомогою стиснутого повітря. Будьте обережні: мідні трубки можна випадково погнути, а це робити вкрай небажано.
  4. Вентилятор теж можна очистити за допомогою стисненого повітря. Використовуйте короткі пшики, щоб кулер не обертався дуже швидко. Балончик слід тримати у вертикальному положенні, не перевертаючи, інакше плати може потрапити рідке повітря, що зашкодить електронні деталі. Прослідкуйте, щоб між лопатями не виявилися які-небудь предмети. У деяких моделях присутній декілька радіаторів і вентиляторів. Тоді необхідно повторити вищеописані дії з кожним з них.
  5. Після очищення системи охолодження і вентиляції бажано здути пил з інших частин комп'ютера. Для цього можна використовувати пензлик або все той же балончик з повітрям.
  6. Переконайтеся, що шлейфи та інші сполуки не зачеплені, і поставте кришку на місце, прикрутіть її. Приклейте гумові ніжки, якщо шурупи були під ними. Не нехтуйте цим моментом: якщо вентиляційні отвори знаходяться знизу, то наявність ніжок обов'язково, щоб забезпечити доступ повітря в систему охолодження.
  7. Поверніть акумулятор на місце, приєднайте зарядний пристрій, увімкніть ноутбук і перевірте його працездатність. При вдалій очищення ви помітите, що комп'ютер став працювати тихіше і менше гріється.

Як почистити ноутбук від пилу не розбираючи

Якщо вам не вдалося розібрати пристрій, то чистка ноутбука в домашніх умовах може бути зроблена іншими способами. Треба:

  • пропилососити вихідний вентиляційний отвір звичайним пилососом;
  • продути вхідні вентиляційний ґрати балончиком зі стисненим повітрям.

Сітка вхідного вентиляційного отвору розташовується знизу ноутбука, служить для подачі повітря в систему охолодження. Збоку або ззаду в залежності від моделі пристрою знаходиться сітка вихідного вентиляційного отвору – через неї виходить відпрацьований гаряче повітря.

За допомогою пилососа

Очищення ноутбука без розбирання йде через вентиляційні решітки, адже туди потрапляє найбільше частинок побутової пилу, бруду. З допомогою пилососа вийде витягнути ці частинки і пил. Здійснюється очищення від пилу пилососом за таким алгоритмом:

  1. Вимкніть ноутбук, від'єднайте від мережі і дістаньте акумулятор.
  2. Поставте пристрій на ребро – як розкриту книгу.
  3. Візьміть звичайний пилосос, зніміть щітку або іншу насадку.
  4. Включіть пилосос, піднесіть трубу до грат, потримайте близько 3 хвилин.

Цей спосіб витягає бруд і пил, але у такого методу очищення є і мінуси. Частина забруднень залишається у вигляді нальоту, а якщо не здійснювалася повна розбирання, цей наліт може накопичуватися роками. Коли захочете пропилососити корпус, будьте обережні з клавіатурою – з-за великої потужності пилососа може засмоктати клавіші.

Продувка

Більш ефективна чищення комп'ютера від пилу в домашніх умовах здійснюється за допомогою балончика зі стисненим повітрям. Його можна придбати в магазинах побутової техніки або замовити за допомогою мережі Інтернет. Очищення та продування стисненим повітрям виконується за алгоритмом:

  1. Завершіть роботу комп'ютера, вимикати з мережі, вийміть акумулятор, якщо він передбачений у вашій моделі.
  2. Переверніть пристрій, видуйте балончиком забруднення між клавішами клавіатури.
  3. Поставте техніку на ребро, продуйте вхідна вентиляційний отвір.
  4. Поверніть все в звичне положення, продуйте вихідну решітку.

Відео

Як почистити ноутбук від пилу не розкриваючи та не розбираючи його.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!