Що буде якщо натиснути f5 на клавіатурі

На будь-якій клавіатурі (на ноутбуці теж) знаходяться функціональні клавіші, які йдуть з англійської буквою F і нумеруються F1-F12, вони використовуються для виконання певних операцій в браузері, програмах та іграх. Як правило, вистачає одномоментного натискання, щоб комп'ютер виконав відповідні дії. Для основних можливостей можуть бути задіяні додаткові кнопки.

За що відповідає F5 на клавіатурі

Функція кнопки залежить від операційної системи. Як правило, відповідає клавіша f5 за оновлення/перезавантаження даних в браузері або програмах. У Windows вона застосовується для оновлення головного вікна консолі або інтернет-провідника. Програмісти, які працюють з популярною програмою Total Commander, використовуючи цю клавішу, виконують копіювання. При поєднанні з іншими кнопками F5 може забезпечити додаткові дії. При одночасному натисканні CTRL кнопка f5 допоможе відсортувати файли за часом, що допомагає в роботі з великою кількістю інформації.

Від чого залежать команди функціональних клавіш

Частіше функціональні кнопки мають однакову дію на різних комп'ютерах, але команди можуть відрізнятися в залежності від таких факторів:

  • яка стоїть на комп'ютері, операційна система;
  • утримує користувач в момент натискання F5 додаткові клавіші-модифікатори, приміром, Fn, Ctrl, Alt, Shift;
  • яка програма на даний момент знаходиться в пріоритеті (foreground).

Що буде при натисканні F5 на 30 секунд

Існує міф/вигадка, що при утриманні протягом 30 секунд функціональної кнопки F5 повністю віддалитися операційна система комп'ютера. Теорія дуже стара і не відповідає дійсності. З'явилася вона з-за старої функції самоліквідацію під час початку розвитку інтернету. Для цього не потрібно було утримувати F5, вивести з ладу точку доступу можна було натисканням 3 кнопок в довільному порядку.

Ця функція була актуальна й існувала тоді, коли по всій всесвітньої мережі було не більше 200 точок доступу, система працювала тільки на користь самого творця – МО Сполучених Штатів Америки. Коли інтернет перейшов на комерційні «рейки», став поширюватися повсюдно, функцію самоліквідації через F5 просто анулювали через неактуальність. Стереотип про 30 секундах, що залишився, тому користувачі як і раніше бояться натиснути F5 довше необхідного.

Проміжок часу 30 секунд теж узятий не випадково, півхвилини, а не 60 секунд або 20. Цей параметр пов'язаний з функціями Windows – найпоширенішою операційної системи. Проміжок 30 секунд відповідає періоду звіту командних рядків, за який вони будуть передані з центру оновлення. Кнопка F5 відповідає конкретно за такий тип передачі інформації.

Що ж станеться дійсно, якщо натиснути і утримувати F5 протягом 30 секунд, залежить від того, в якому середовищі ви зараз знаходитесь (ОС, гра, програма), включений ваш комп'ютер, запущений додатковий софт в даний момент. Наприклад, при вимкненому ПК взагалі нічого не станеться, крім амортизації кнопки. В інших випадках можливе наступне:

  1. При запущеному Віндовс і відкритому інтернет-браузері почнеться багаторазове оновлення даних на сторінці. Можуть виникнути підвисання, проблеми з читанням і відображення вмісту до того моменту, поки ви не відпустите клавішу.
  2. При відкритій програмі Total Commander ви активуєте копіювання вмісту папки. Скільки б ви не тримали або натискали F5, відбудеться тільки один перенесення файлу.
  3. На деяких моделях ноутбуків ця кнопка відповідає за екран. Якщо натиснути і тримати цю функціональну кнопку, то він може просто погаснути. Це не поломка – така функція закладена розробниками в портативні ПК.

Функції клавіш

На робочому столі відразу ж після завантаження операційної системи, якщо не відкрито програму або браузер, дана функціональна клавіша не виконує ніяких дій. Навіть багаторазове натискання не викличе будь-якої реакції. Послідує відповідь тільки в наступних випадках:

  • при роботі в текстовому редакторі Блокнот ви вставите час і дату;
  • при відкритому вікні провідника, будь-якого інтернет-браузера відбудеться оновлення інформації в папці або вікні;
  • якщо натиснути F5 у редакторі Word, то активується функція заміни, пошуку;
  • відкритий PowerPont відреагує і запустить слайд-шоу;
  • в двохпанельних файлових менеджерів, наприклад, Total Commander, якщо натиснути F5, відбудеться копіювання активного файлу і поточного каталогу в інший;
  • більшість ігор виробляють автозбереження, якщо натиснути F5.

Крім базових функцій, які описані вище, кнопка в поєднання з іншими клавішами-модифікаторами, може виконувати ряд інших завдань під управлінням операційних систем iOS і Windows. Це залежить від конкретного пристрою і тих завдань, які заклали творці комп'ютера:

  • збільшення/зменшення яскравості екрана;
  • збільшення/зменшення підсвічування клавіатури;
  • зниження або підвищення гучності.

Поєднання shift F5

У різних програмах і середовищах запрограмовані спеціальні дії, якщо натиснути F5 разом з клавішею-модифікатором Shift:

  • Microsoft Word – перехід до останнього виправлення, до місця, де був курсор при останньому запуску документа;
  • файлові менеджери починають копіювати з поточної директорії файли у другу;
  • Visual studio (середовище розробки) – якщо натиснути поєднання клавіш, то зупиниться робота запущеного додатка;
  • Photoshop – натиснути комбінацію можна для активації «вільного трансформування»;
  • будь-який інтернет-браузер – оновлюється сторінка без кеша.

Одночасне натискання alt F5

Ще один варіант додаткової кнопки-модифікатора – Alt. Можна використовувати комбінацію з функціональною кнопкою, щоб отримати наступні результати:

  • файлові менеджери – якщо натиснути F5 і тримати Alt, запуститься завдання «упакувати документи» (створите архів);
  • Microsoft Word – повернете до колишніх параметрів розмір поточного вікна;
  • Visual Studio – запуститься режим відладки;
  • інтернет-браузер для більшості провідників ця комбінація не зарезервована, тому нічого не станеться без призначення вручну.

Відео

ЩО БУДЕ ЯКЩО НАТИСНУТИ F5 НА 30 СЕКУНД

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!