Як на Віндовс 7 прибрати сплячий режим на комп'ютері і ноутбуку

Як відомо, автоматичний перехід в режим енергозбереження в невідповідний момент – один з прикладів того, як добре спроектовані функції можуть діяти на нерви користувачеві. Людей цікавить, як прибрати сплячий режим на Віндовс 7, із-за необхідності чекати «пробудження» та записи додаткового обсягу даних на жорсткий диск?

Як вивести комп'ютер з режиму сну

Процес сну – альтернатива звичайному вимикання комп'ютера: відсутня необхідність завершувати програми, закривати документи. Стан системи і всіх запущених завдань зберігається – увесь вміст оперативної пам'яті записуватися на жорсткий диск. Знайти місце такого «знімка» пам'яті легко – це файл hiberfil.sys розташований на одному логічному диску з операційною системою. Пробудження буде означати, що в операційну пам'ять завантажується вміст цього файлу.

Сплячий режим гарантує знижене споживання енергії, поки ви не працюєте з комп'ютером. Для настільних систем використовується гібридний сплячий режим: комп'ютер не вимикається повністю, а повернення до повноцінного робочого стану проводиться натисканням будь-якої клавіші на клавіатурі або рухом миші. Багатьох користувачів зацікавить, як на Віндовс 7 прибрати режим сну цілком, якщо ця функція заважає роботі.

Змінити параметри електроживлення

Виключити можливість засипати для вашої системи простіше через налаштування електроживлення, доступні в сучасних версіях Віндовс. Є два варіанти швидкого доступу до налаштувань:

  1. Виберіть в Панелі Керування пункт «Електроживлення».
  2. У системному вікні «Run/Виконати» введіть powercfg.cpl і запустіть процес.

У вікні знайдеться кнопка «налаштування переходу у сплячий режим». Змініть параметр переходу у режим сну значення «ніколи». Відключення можливості системи «спати» призведе до зміни налаштувань в реєстрі. Після перезавантаження і вступу налаштувань чинності, питання про те, як на Віндовс 7 прибрати сплячий режим, частково вирішується. Буферний файл залишиться на жорсткому диску, і ви все ще можете задати перехід в режим сну вручну. Для цього в меню «Пуск» виберіть відповідний варіант завершення роботи.

Як відключити сплячий режим на Віндовс 7 в командному рядку

Командний рядок, яка запускається командою cmd або cmd.exe з меню «Виконати» дає доступ до альтернативного відключення функції сну. В консолі з чорним фоном наберіть powercfg -h off. Система в примусовому порядку прибере можливість переходу в сон. З цього моменту комп'ютер перестане автоматично переходити на знижене енергоспоживання. Користувач повинен самостійно зберегти всі дані, щоб коректно використовувати завершення роботи системи.

Видалити файл hiberfil sys windows 7

Повне вилучення вказаного файлу дозволить зекономити чимало місця на вінчестері: розмір hiberfil.sys визначається загальним об'ємом оперативної пам'яті. Видалення файлу неможливо через системних обмежень, але стає можливим при виконанні наступних умов:

  • функція сну повністю відключена;
  • операція відключення виконано для всіх режимів електроживлення;
  • у меню «Виконати» введено команду powercfg –hibernate –off (для надійності);
  • виконано вхід до системи від імені адміністратора.

Як вийти із сплячого режиму на ноутбуці

Користувачі мобільних ПК рідше задаються питанням про те, як вивести ноутбук із сплячого режиму. Їх також мало цікавить, як вимкнути режим сну на ноутбуці. Гібернація в Віндовс 7 на ноутбуках дозволяє економити заряд батареї в перервах між роботою і дозвіллям без повного виходу з системи. Це зручно, адже для виведення ноутбука з режиму глибокого сну в Віндовс 7 потрібно відкрити ноутбук або натиснути будь-яку клавішу. Повне відключення сну проводиться так само, як і в настільній системі.

Відео

ЯК ВІДКЛЮЧИТИ СПЛЯЧИЙ РЕЖИМ В WINDOWS 7

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!