Як очистити комп'ютер від вірусів безкоштовними програмами. Як вилікувати комп'ютер від вірусів самостійно

Все частіше користувачів атакують трояни, шкідливі файли, які змінюють налаштування браузера або системи, постійно видають рекламні сайти або вірусні оголошення. Захист Windows спрацьовує далеко не завжди, і з'являється необхідність очистити комп'ютер від вірусів безкоштовно. Це можна зробити кількома способами.

Як перевірити комп'ютер на віруси

Проникнути загрози в операційну систему можуть через інтернет, разом з чужої флешкою або при встановленні сумнівної софту. Розвиток антивірусних продуктів спровокувало появу більш хитрих, складних шпигунських або шкідливих кодів. Зараз вони можуть записуватися в автозавантаження, автоматично відновлюватися після видалення. Вилікувати комп'ютер стає складніше. Ось способи, як самостійно почистити ноутбук від вірусів:

  1. Самий радикальний, жорсткий спосіб, як очистити комп'ютер від вірусів – перевстановити операційну систему. Разом з шкідливими файлами буде повністю видалені файли з розділів системи або ж з логічного диска. Це означає, що програми і документи, які були на ньому, будуть втрачені. Ви можете зберегти дані на інших дисках, але є ризик, що заражений файл живе і на них.
  2. Форматування диска. Хороший спосіб, якщо ви знаєте, що вірус засів не в розділі С.
  3. Повернення до точки відновлення без шкідливих файлів. Операційна система здатна повернутися до свого попереднього стану, наприклад, вчорашньому, коли черв'яки або трояни ще не проникли в неї. При використанні резервної копії всі нові файли, папки будуть видалені і замінені старими. Підходить, якщо були вражені тільки системні дані і директорії.
  4. Скористатися будь-яким хорошим антивірусом, наприклад: Доктор Веб (Dr.Web), Касперський або Nod32. Сканер виявляє загрози, запропонує видалити їх, лікувати або відправити в карантин.

Деякі віруси очистити не так просто: вони відкривають вікна в браузері з рекламними сторінками, проводять приховані дії. Одне з них – блокування роботи антивірусних утиліт. У таких випадках допомогу можуть надати онлайн сервіси для первинного запуску сканування. Ось кілька популярних і ефективних варіантів:

  • BitDefender QuickScan – прямо на сайті включається онлайн перевірка через хмарний сервіс;
  • Panda ActiveScan – відбудеться завантаження спеціального модуля, який через хмарний сервіс перевірить комп'ютер на загрози безпеці;
  • HouseCall – проводить пошук шпигунських кодів і вірусів онлайн;
  • Microsoft Safety Scanner – одноразова перевірка від компанії;
  • Kaspersky Security Scan – лікування комп'ютера від вірусів проводиться спеціальною утилітою. Її потрібно завантажити, але працює через хмарний сервіс.

Кращі утиліти для чищення комп'ютера від вірусів

Щоб очистити комп'ютер краще підходять повноцінні антивіруси, але можна скористатися і спеціальними утилітами. Кращі з них наведені нижче:

  1. DR WEB CUREIT – проста безкоштовна портативна утиліта. Потрібно просто запустити програму і натиснути «Почати перевірку». Це може зайняти від 1 до 6 годин (по кількості об'єктів, що перевіряються).
  2. NORTON SECURITY SCAN – ще одне додаткове засіб захисту, який допоможе очистити комп'ютер від вірусів. Розповсюджується безкоштовно. Працює і доступно користувачеві онлайн, контролює ПК в режимі реального часу.
  3. Антивірус Касперського – повноцінна програма, яка поширюється платно. Існує спеціальна утиліта, яку можна скачати безкоштовно – Kaspersky Security Scan.
  4. AVZ – потужна, популярна утиліта, яка дозволяє вирішити навіть найскладніші проблеми з шкідниками. Дуже корисна у випадках, коли не вдається зайти в Windows. Запускають її в безпечному режимі при завантаженні системи. Актуальна версія оновлюється автоматично безкоштовно.
  5. ESET ONLINE SCANNER – ще один варіант, як очистити безкоштовно комп'ютер від вірусів. Установка не потрібно, потрібно лише завантажити і запустити виконуючий файл.
  6. AVIRA REMOVAL TOOL – не самий вдалий варіант очищення комп'ютера від вірусів, але використовують його, тому що поширюється утиліта безкоштовно.
  7. AVAST! VIRUS CLEANER TOOL – додатковий захист від антивіруса Avast. Працює автономно в хмарному сервісі. Шукає і видаляє шпигунські, шкідливі файли.
  8. Malwarebytes – дуже ефективна програма для видалення рекламних вірусів, які успішно ховаються від Касперського або Dr.Web. Перший місяць можна користуватися абсолютно безкоштовно, але потім доведеться придбати ліцензію.

Як почистити комп'ютер від вірусів самостійно

При бажанні і наявності вільного часу можна провести очищення комп'ютера самостійно. Рекомендується в самому початку видалити все з кошика, скористатися програмою CCleaner, яка знищить непотрібну і зайву інформацію з реєстру, різного роду сміття. Самий простий спосіб, як очистити комп'ютер від вірусів – відформатувати жорсткий диск. Якщо важливо зберегти дані на ньому, слід вибрати більш складний шлях, використовуючи антивірус і спеціальні програми.

Очищення та форматування жорсткого диска

Слід розуміти, що очищення диска форматування – різні речі. Перша частіше проводиться з метою звільнення простору на потрібному розділі за допомогою видалення сміттєвих, тимчасових і битих (неробочих) файлів. Безпосередньо на очищення від шкідливих файлів це не впливає. Виконати її можна наступним чином:

  1. Зайдіть в «Мій комп'ютер».
  2. На потребу в очищенні диску натисніть правою кнопки.
  3. Виберіть пункт «Властивості».
  4. У вікні внизу знайдіть кнопку «Очищення диска» і натисніть на неї.

Форматування ж повністю видаляє всі вміст розділу разом з шкідливим кодом. Переконайтеся, що скопіювали всі важливі дані на тимчасовий носій. Для виконання потрібно:

  1. Відкрити «Мій комп'ютер».
  2. Натиснути правою кнопкою миші на потрібному розділі.
  3. У меню вибрати пункт «Форматувати».
  4. Прибрати прапорець з пункту «Швидке».
  5. Натиснути кнопку «Почати».

Використання спеціальної антивірусної програми

Перед тим як прибрати віруси з комп'ютера, необхідно зайти в безпечному режимі. Для цього при завантаженні комп'ютера натисніть F8. Перед цим у вас обов'язково повинна бути завантажена програма AVZ і встановлений повноцінний антивірус, наприклад, Касперський або Nod32. При переході в безпечний режим:

  1. Запустіть відразу AVZ.
  2. Перейдіть в меню «Файл», виберіть пункт «Відновлення системи».
  3. Підтвердіть всі пункти, натисніть «Виконати».
  4. Після закінчення перейдіть в розділ «Сервіс» і виберіть «Диспетчер процесів». Видаліть все, що не підсвічується зеленим.
  5. Перейдіть в розділ меню «Файл» і натисніть «Майстер пошуку та усунення проблем». Проведіть очищення системи.

Ці перші дії того, як правильно очистити комп'ютер від вірусів дозволять визначити проблеми в системі, місцезнаходження заражених файлів і нейтралізувати їх, але не видалити. Потрібна повноцінна антивірусна програма. AVZ готує ґрунт для її ефективної роботи. Виберіть повну перевірку і чекайте результатів. Всі знайдені загрози необхідно видалити. Якщо після цього продовжує завантажуватися реклама, мимовільно відкриваються сторінки – скористайтесь «Symantec».

Читайте також:як сканувати документ на комп'ютер через сканер.

Відеоінструкція: як видалити вірус з комп'ютера вручну

ВИДАЛИТИ ВІРУСИ З КОМП'ЮТЕРА. 3 СПОСОБИ

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!