Печія кожен день - що робити. Причини і лікування печії

Відчуття печіння, що починається в грудях, і неприємний кислий смак у роті, болі в шлунку – перші ознаки печії. Явище досить неприємне. Якщо прості речі викликають роздратування, важко радіти їжі і напоїв улюбленим. Особливо неприємно, коли печія щодня нагадує про себе і не планує відступ. Які причини виникнення цього симптому, і як самостійно від нього позбутися в домашніх умовах?

Чому щодня може виникати сильна печія

  • Часта причина – переїдання і пізні вечері. Наш шлунок – дуже ніжний орган, який теж може втомитися. Не можна перевантажувати його важкої, жирної їжі, особливо на ніч. Між сном і вечерею має пройти в середньому 3 години. Підступні цитрусові фрукти. Завдяки надмірному їх споживання, істотно підвищується рівень кислотності в шлунку, що веде до печії. Якщо їсти хочеться сильно, перекусіть фруктами або випийте склянку кефіру. Це благотворно позначиться на травленні, а значить, на самопочутті.
  • Жирна їжа, така як смажене м'ясо або вершкове масло, провокують важкість у шлунку, від чого він починає посилати «сигнали тривоги» у вигляді печії. Переглянувши свій раціон, ви зможете позбутися від ряду проблем. Таких, наприклад, як зайва вага, швидке старіння шкіри, печії, болю в животі.
  • Фізичне навантаження провокує печію і неприємні відчуття в шлунку, якщо виконувати вправи відразу після їжі. Шлунок ще не встиг переварити їжу, а фізична активність викликає її "струс". Потрясіть пляшку з газованою водою, уявляєте, що відбувається в шлунку? Якщо ви займаєтеся спортом регулярно, щоб уникнути виникнення печії постарайтеся скласти свій графік так, щоб після прийому їжі проходив як мінімум годину.
  • Дивно, але причиною печії можуть бути нерви! Висока схильність стресу, безсоння і інших психосоматичних розладів послаблює організм, який, у свою чергу, «сигналить» нам таким неприємним способом, як печія і біль у шлунку. І неважливо, який спосіб життя ви ведете, здоровий або не дуже.
  • Вагітність – час очікування дива, великого терпіння. В період виношування малюка жіночий організм буквально перевіряє себе на міцність у всіх сенсах цього слова. Наприклад, в певний період вагітності (нерідко ближче до пологів) майбутня мама може скаржитися на безперервну печію, біль у шлунку, погану роботу кишечника.

Причини постійної печії після їжі

Причина печії після їжі – перевантаження шлунка. Для середньостатистичної людини обсяг з'їденого за раз їжі не повинен перевищувати 1,5 літра. Ще краще повністю переглянути свій раціон. Наприклад, ви можете збільшити кількість прийомів їжі протягом доби. Це поліпшить травлення, ви відразу зможете відчути легкість, про яку не підозрювали раніше.

Що стосується термообробки продуктів, то перевагу краще віддати таким видам приготування їжі як варення або парова обробка. Страви на пару зберігають свої корисні властивості, містять низький відсоток харчових жирних кислот, благотворно впливають на мікрофлору кишечника, допомагають роботі шлунка. Запечені вироби відносяться до нейтральної категорії.

Вечорами

Ще один секретний рецепт від печії – не їжте перед сном. Шлунок активно працює тільки під час нашого неспання. Коли ми спимо, всі процеси в організмі сповільнюються. Пам'ятайте народну мудрість? «Сніданок з'їж сам, обід розділи з другом, а вечерю віддай ворогові". Не потрібно бути ворогами самих себе. Вечеря дійсно потрібно зробити максимально легким, соковитим. Важливо: рекомендації щодо відмови від їжі після 6 актуальні для тих, хто лягає не пізніше 10 годин. Тому індивідуально розраховуйте свій графік, не впадайте в крайнощі.

Під час вагітності

Тільки печії не вистачало в цей і без того складний період у житті жінки! Виношуючи малюка, кожна третя майбутня мама страждає від неї із завидною регулярністю. Печія приходить в третьому триместрі вагітності, коли дитина вже настільки великий, щоб «спілкуватися» з органами мами. Він активно ворушиться і «штовхається», від чого виникають не тільки зітхання розчулення. Удари малюка ми відчуваємо тільки на поверхні, але насправді їх виразно відчуває кожен наш орган: шлунок, печінка, нирки.

У цьому випадку рекомендація проста: перейти на дробове харчування, щоб розвантажити шлунок. Кожна жінка в цей період часу пам'ятає про те, що її раціон повинен бути виключно здоровим. Потрібно вживати свіжі овочі, фрукти, натуральні інгредієнти, свіжовичавлені соки, бажано не цитрусові. Жирне м'ясо протипоказано, воно навантажує не тільки шлунок, але печінку, підшлункову і нирки. В останньому триместрі вагітності органи жінки зсуваються, і їм важко працювати.

Якщо печія турбує вас більше половини доби, зверніться до лікаря для уточнення діагнозу. Під час вагітності можуть виникнути захворювання, з нею безпосередньо не пов'язані, але спровоковані нею. Регулярний медичний контроль допоможе уникнути гострих захворювань, які інколи виникають під час виношування дитини. Бережіть себе і свого малюка, слідкуйте за здоров'ям. У цей час ваші внутрішні органи дуже вразливі, особливо шлунок, печінка, кишечник.

Що робити: ефективні підручні засоби

Коли печія застала зненацька, нерідко ми наносимо удар. Або полегшуємо симптоми, розвантажуючи шлунок, або їмо щось смачне. Ступінь успішності цієї боротьби залежить від змісту нашої сумки або холодильника. Зазирніть в свої запаси і скажіть, чи є там щось від печії з цього списку:

  • сода;
  • активоване вугілля;
  • мінеральна вода;
  • насіння;
  • мед;
  • лимон;
  • яблука;
  • сіль.

Сода дійсно допомагає від нападів печії. Але не варто використовувати її регулярно, це шкідливо для організму. Активоване вугілля – ще одне універсальне засіб для шлунка на всі випадки життя. Допомагає відмінно, головне не переборщити з дозуванням. Насіння в помірній кількості (інакше постраждає шлунок, велика ймовірність виникнення гастриту), як льодяники, відволікають від подразника, але не усувають його причину. Лимон у великій кількості навпаки зашкодить, підвищить кислотність в шлунку, що призведе до печії, а в малому – відверне увагу.

Окремо про рідинах. Мінеральна вода, як і звичайна тепла, при печії сприяє нормалізації рівня кислотності шлунка, очищає стравохід. Найліпше пити її вранці за півгодини до сніданку. Так ви гарантовано будете відчувати легкість протягом всього дня. Соки освіжають, дарують позитивні емоції і борються з печією, радують ваш шлунок свіжістю. А ось споживання кави доведеться обмежити, хоча для багатьох це здасться складним.

Багато хто з перерахованих способів не завжди доречні при вагітності. Протипоказання обумовлюються дієтою, загостренням хронічних захворювань, які проявляються у вигляді печії, або різноманітних болю. Вагітність – складний час, коли боротися є з чим, але нічим. Майбутніх мам виручають народні засоби від печії. Трави здебільшого нешкідливі при вагітності, якщо не перестаратися.

Яблука дуже корисні для шлунка. Вони нормалізують травлення, усувають печію. Регулярне вживання в їжу яблук допоможе боротися з цією проблемою, хоча б на рівні маскування симптомів. У будь-якому випадку ваш шлунок скаже вам спасибі. Печія не може тривати вічно, якщо не підгодовувати її. Яблука, як і кефір, очищають організм. Їх особливо рекомендують при вагітності, коли важливо стежити за тонусом матки і відмовлятися від шкідливої їжі.

Лікування печії народними засобами

Всі народні засоби від захворювань виходили емпіричним шляхом, тому їх так багато. З допомогою соку і відварів легко вилікувати хворий шлунок і стравохід, підвищити перистальтику кишечника. Народні рецепти від печії умовно ділять на два табори: трав'яні настої і картопляний сік. Якщо з другим все зрозуміло, то перші вимагають докладної розшифровки. Лікування травами підійде алергікам. Хоча на трави теж буває алергія, але значно рідше, ніж синтетичні препарати.

Ось кілька народних рецептів від печії та болю в шлунку на трав'яній основі:

  • По столовій ложці ромашки, звіробою і подорожника залити склянкою окропу. Настояти 3 години і розділити на 3 частини. Пити за півгодини до їжі.
  • Чайна ложка м'яти на склянку окропу. Цей настій швидко усуває свербіж.
  • Взяти по щіпці анісу, кропу і фенхелю і заварити в склянці води. Пити малими дозами тільки при загостренні печії. Фенхель не тільки корисний, він може пошкодити шлунка і кишкового тракту, якщо пити його регулярно. Курс лікування цієї травою не повинен перевищувати 5 тижнів.

Аптечні препарати

Коли в двері постукала печія, купіть в аптеці що-то для шлунка. Лікувати печію потрібно негайно. Не терпіть її, інакше потім наслідки можуть бути не найкращими. Печія і біль в шлунку – це тільки симптом захворювання, тому необхідно звернутися до лікаря і з'ясувати причину її виникнення. Скористайтеся цим переліком препаратів, здатних усунути або полегшити печію:

  • Ренні. Популярний засіб з нейтральним складом. Ренні можна вживати навіть під час вагітності та лактації.
  • Гастал. Містить у собі комбінацію магнію і алюмінію, що налагоджує моторику кишечника.
  • Лінійка препаратів Альмагель (звичайний, А і НЕО). Обволікає стінки шлунка і знімає роздратування.
  • Лінійка препаратів Гевискол (жувальні таблетки і в'язка суспензія). Зменшує кислотність шлункового соку.
  • Викаир (або Вікалін). При печії знімає біль, печіння, обволікає стінки шлунка.
  • Гастрофарм. Дозволено при вагітності та грудному вигодовуванні. Знижує кислотність, знеболює, містить лактоцидные бактерії, що створюють сприятливу атмосферу для захисту стінок шлунка.
  • Маалокс. Аналог препарату Альмагель, але іншого виробника.

Перед прийомом будь-якого ліки від печії обов'язково уважно ознайомтеся з інструкцією. Важливо отримати консультацію лікаря, щоб вчасно діагностувати можливі захворювання стравоходу, кишкового тракту, шлунка і почати лікування. Можливі протипоказання і особливі рекомендації при поєднанні з іншими препаратами. Дозування ліків при щоденній печії вказується в інструкції або її призначить лікар.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!