11 переваг читання літературних текстів

Згадайте, коли востаннє читали книгу або значиму журнальну статтю? Щоденні звички читання у сьогоднішнього суспільства зосереджуються навколо твітів, оновлення на Facebook або інструкцій з приготування на пачці вівсянки.

Ставитесь до людей, які не мають звички читати регулярно? Пора їх міняти, інакше можете пропустити багато. Читання має значну кількість переваг. Яких? Давайте подивимося.

Зниження рівня стресу

Незалежно від того, скільки стресу людина відчуває на роботі, в особистих стосунках або від безлічі інших турбот, все це просто відступає, коли він втрачається великої історії. Добре написаний роман переносить в інший світ, а захоплююча стаття відволікає і утримує в сьогоднішньому дні, дозволяючи зняти напругу і розслабитися.

Розумова стимуляція

Згідно з дослідженнями розумова стимуляція може уповільнити (або навіть запобігти) розвиток хвороби Альцгеймера і недоумство, так як підтримання активності мозку захищає від втрати розумової сили.

Як і будь-які інші м'язи, мозок потребує фізичних вправах, щоб підтримувати його сильним і здоровим. Рішення головоломок, ігри, такі як шахи, теж приносять користь когнітивній стимуляції.

Знання

Читання наповнює новою інформацією, яка зараз може стати в нагоді. Чим більше у людини знань, тим краще він підготовлений до вирішення будь-якої задачі.

Крім того, задумайтеся про те, що ви можете втратити роботу, майно, гроші, здоров'я, але знання ніхто не відніме.

Чуйність

Люди стають егоїстичними, проводячи багато часу за іграми. Читання книг робить їх більш чутливими. Коли людина читає художню літературу, багато персонажі виникають на сторінках, він відчуває їх емоції, думки. Багато досліджень показали, що книги змушують людей краще ставитися до оточуючих. Цей вплив стає найбільш очевидним при порівнянні читачів романів з тими, хто захоплюється нехудожньої літературою. Розуміння думок, емоцій, психічних станів людей є ключовим навиком в людському суспільстві, де необхідно будувати сильні складні соціальні взаємини.

Поповнення словникового запасу

Чим більше читаєте, тим більше дізнаєтеся слів, які неминуче увіллються в повсякденний словниковий запас.

Хороша дикція і ораторські здібності допомагають у будь-якій професії. До того ж, вміння впевнено спілкуватися з начальством значно підвищує самооцінку. Це може допомогти в кар'єрі, так як ті, хто добре говорить і розбирається в багатьох темах, отримує підвищення швидше (частіше), ніж ті, у кого маленький словниковий запас і недостатня поінформованість про літературу, наукові прориви і світових подіях.

Читання книг має дуже велике значення для вивчення нових мов, оскільки відкриває доступ до нових словами, що покращує їх власну швидкість мовлення та письма.

Поліпшення пам'яті

Читання допомагає запам'ятати персонажів, їх походження, характер, деталі з життя, різні моменти, які переплітаються з кожною історією. Це – зовсім небагато, але мозок накопичує таку інформацію з відносною легкістю.

Дивно, але кожне нове спогад створює синапси (мозкові шляху), зміцнює існуючі, що допомагає відкладати інформацію в короткостроковій пам'яті, стабілізувати настрій.

Розвиток навичок аналітичного мислення

Коли-небудь самостійно вдавалося розкрити таємницю цікавого детективного роману, перш ніж дочитати книгу? Якщо так, то цьому сприяло критичне та аналітичне мислення, прийняття до відома всіх наданих деталей, їх сортування для визначення того, хто це зробив».

Здатність аналізувати деталі також допомагає, коли справа доходить до критики сюжету, визначення того, наскільки добре написано твір, гладко чи пройшла сюжетна лінія, чи правильно були представлені персонажі.

Поліпшення уваги і концентрації

У світі, обезумевшем від інтернету, в умовах багатозадачності увага звертається відразу в мільйон різних напрямків.

За 5 хвилин середній людина ділить час між роботою над завданням, перевіркою електронної пошти, спілкуванням з кількома людьми, відстеженням твітів, перевіркою повідомлень на смартфоні. Такий тип адитивної поведінки викликає підвищення рівня стресу, знижує продуктивність.

Під час читання увага приділена історії, тому інший світ відходить на другий план, людина занурюється в кожну дрібну деталь, яку він читає.

Щоб поліпшити концентрацію, читайте за 15-20 хвилин до роботи (наприклад, вранці, якщо їдете на громадському транспорті).

Поліпшення навичок письма

Перевага, яка йде рука об руку з розширенням словникового запасу. Вплив добре написаної роботи справляє помітний вплив на власні навички написання текстів, так як спостереження за стилями письма інших авторів незмінно буде позначатися на роботі людини.

Спокій

На додаток до розслаблення, що виникає при читанні хорошої книги, існує ймовірність, що предмет, про який йдеться, призведе до внутрішнього спокою і умиротворення.

Читання культових текстів знижує тиск, викликає почуття спокою, а книги з самодопомоги допомагають страждають від певних розладів настрою і легких психічних захворювань.

Безкоштовна розвага

Хоча багато люблять купувати книги, щоб коментувати сторінки і робити закладки, загинаючи листи, вони можуть бути досить дорогими.

Для низькобюджетного розваги, відвідайте місцеву бібліотеку, погрійтеся у величі незліченних томів, доступних там безкоштовно. В бібліотеках є книжки на всі можливі теми, і, так як вони постійно поповнюють свій фонд, отримують нові книги, матеріали для читання не закінчаться ніколи.

Інтернет пропонує безліч джерел, на яких можна завантажити безкоштовні електронні книги. Відірвіться від комп'ютерів ненадовго і вирушайте на полювання за новими знаннями у світ художньої літератури!

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!