13 звичок організованих людей: як усе встигати

Люди не народжуються організованими. Вони виховують в собі хороші звички, які потім допомагають їм ставати такими. Тому, навіть самий розсіяний людина може навчитися планувати свій день, розставляти пріоритети, встигати виконати задумане. Така якість, як організованість, вимагає трохи зусиль і практики. Давайте подивимося на 13 основних звичок, які допоможуть організувати життя.

Записуйте

У всіх є знайомі, які пам'ятають про кожному дні народження, надсилають листівки з привітаннями на всі свята. Це – не магія, і вони не обов'язково мають хорошу пам'ять. Спроби запам'ятовувати речі не допомагають ставати організованим. Для цього необхідно все записувати.

Ручка і папір – кращий спосіб запам'ятовування. Намагаючись вміщати в голову важливі дати і події, людина ще більше ускладнює собі життя. Записуйте все: списки покупок, святкових подарунків, дати зустрічей, дні народження.

В якості експерименту спробуйте записати імена людей, з якими щойно познайомилися. З більшою ймовірністю, це допоможе запам'ятати набагато більше.

Складайте розклад і встановлюйте дедлайни

Організовані люди не витрачають часу дарма. Вони розуміють, що планування йде рука об руку з продуктивністю, тому складають розклад на день, тиждень та дотримуються його. Для них властиво встановлення цілей та граничних строків їх реалізації. А найголовніше: вони слідують їм!

Безлад в життя не залишає часу і місця для досягнення цілей, дотримання дедлайнів. Створіть список бажань. Включіть в нього речі, яких хочете досягти в житті, і запишіть, що потрібно зробити для їх реалізації.

Життя – коротка, тому постарайтеся займатися тим, що дійсно важливо.

Не відкладайте

Чим довше ви чекаєте відповідного часу для виконання задуманого, тим важче буде зробити це. Якщо хочете, щоб у житті було менше напруги і вимог, швидше організуйте її. Якщо докласти зусиль, виконати всі поставлені завдання, не відкладаючи їх «в довгий ящик», можна позбутися від необхідності думати про способи їх реалізації в майбутньому.

В якості експерименту подумайте про те, що потрібно організувати в житті, і запишіть. Потім відзначте, коли зможете це зробити, і що потрібно для реалізації. Можете виконати завдання прямо зараз? Вперед!

Знайдіть речей будинок

Легко заблукати, якщо немає вдома. Щоб організувати життя, потрібно тримати речі на своїх місцях. Організовані люди стежать за порядком, правильно зберігають речі, визначають для них місце.

Забезпечте легкий доступ до місць, де лежать речі для постійного використання, уникайте їх захаращення. Будьте винахідливі в пошуку необхідного простору. Головне, запам'ятайте: НІКОЛИ не позначайте полку, як «різне»!

В якості експерименту виберіть одне місце, яке можна реорганізувати. Якщо є розкидані предмети, то згрупуйте їх разом. Після цього знайдіть «дім» для схожих речей, помістіть їх туди.

Регулярно робіть прибирання

Щотижня знаходите час для організації простору. У високоорганізованих людей завжди є відведені години на те, щоб розібрати свої речі. Предмети вжитку не організовуються самі по собі. Вони вимагають постійної і послідовної реорганізації.

Зустріньтеся лицем до лиця зі страхами

Якщо хочете домогтися успіху, потрібно спочатку визнати, а потім зіткнутися зі своїми страхами.

Ніколи не уникайте складних питань або проблем. Не втрачайте завзятості, щоб можна було розібратися з ними на ранній стадії, перш ніж вони вийдуть з-під контролю, стануть більшими.

Зберігайте тільки те, що потрібно

Більше речей - багато безладу. Люди, що живуть організованою життям, зберігають тільки те, що їм потрібно. Наявність меншої кількості речей також означає, що людина одержує від них більше задоволення, відчуває себе краще від використання усіх предметів, тому він не дозволяє збирати пил на марне смітті.

Немає місця для зберігання всього, що є в домі? Замість того, щоб орендувати склад або купувати більшу квартиру, позбавтеся від деяких речей.

Запишіть кількість предметів, які дійсно потрібні. Потім, напишіть список усього, що є. Якщо фактична кількість перевищує ідеальний список потреб, тоді прийшов час для реорганізації корисного простору.

Знайте, коли викликати кавалерію

Гордість – ніколи не перешкода для організованих людей. Вони цінують продуктивність набагато більше, ніж особисте его. Знайте, коли звернутися за допомогою.

Знайте, як позбутися від непотрібних речей

Робіть все можливе, щоб позбутися від них. Менше речей – мало безладу. Пожертвуйте на благодійність. Продайте через інтернет або здайте в комісійний магазин. Знайдіть місце, куди можна віддати непотрібні речі.

Тримайтеся подалі від розпродажів

Прибрали непотрібні речі? Не треба замінювати їх предметами, які побачили на розпродажі.

Замість незапланованих покупок, напишіть список того, що необхідно, і дотримуйтеся його. Організовані люди не здаються перед неправдивою рекламою. Предмети з розпродажу призведуть до більшого безладу.

В якості експерименту завітайте в торговий центр без грошей. Просто подивіться на всі речі з розпродажу, які хотілося би придбати, якби принесли з собою гаманець. Нічого не знайшли? Відмінно. Якщо ж склали список того, що хочеться купити, збережіть його де-небудь, перегляньте через місяць. Якщо все ще хочете ці речі, сміливо купуйте.

Станьте фінансово грамотними

Частина організованого життя включає в себе знання того, куди саме витрачаються гроші. Розробіть систему відстеження прибутків і збитків, а також рентабельності інвестицій. Якщо не знаєте, з чого почати, почніть з простої таблиці.

Виховання в собі такої звички досягнення успіху може проходити разом з першим елементом списку, так як необхідно все записувати. Знання того, куди йдуть гроші, допоможе не тільки швидко визначити прибуток і збиток, але і з'ясувати, на чому можна заощадити при надзвичайній ситуації або непередбачені витрати.

Делегуйте обов'язки

По-справжньому організована життя не переповнена обов'язками, зустрічами і дедлайнами. Насправді, все зовсім навпаки, тому що речі, які призводять до стресу, поступово виключаються.

Подивіться на список справ або складіть його. Переглянете його, знайдіть одну задачу, яку можна видалити або доручити комусь іншому. Тепер відчуйте, як стрес від необхідності виконати її, відступає.

Наполегливо працюйте

Прикладіть трохи зусиль, а при необхідності - ще більше. Після делегування обов'язків і складання розкладу можна приступати до організації того, що потрібно зробити, і, плануванню часу для виконання.

Така якість, як організованість, не виникає за один день. Воно вимагає наполегливої роботи, щоб отримати можливість насолоджуватися вільним від безладу способом життя. Докладайте більше зусиль, якщо відчуваєте, що хочете здатися, і пам'ятайте, заради чого це робите.

Вчіться на цих радах, зробіть з них звичку. З часом вони допоможуть стати набагато більш організованим і продуктивним!

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!