Підвищена ШОЕ в аналізі крові - що це значить. Причини підвищення показника ШОЕ у дітей, вагітних та дорослих

При підозрі на серйозне захворювання пацієнт направляється на загальний аналіз капілярної або венозної крові. Якщо в результатах підвищена ШОЕ, то найімовірніше, в організмі почався запальний процес. Цей неспецифічний лабораторний показник допомагає лікарю визначитися з тактикою лікування і призначити правильний препарат.

Що таке ШОЕ

Швидкість осідання еритроцитів, або ШОЕ – це важливий показник з в аналізі крові. Він інформує, наскільки швидко червоні клітини крові опускаються під дією гравітації. Величина повинна вимірюватися в міліметрах на годину (мм/год). Під час дослідження еритроцити знаходяться в спеціальній вертикальної пробірці. Лаборант заміряє час, за який вони досягнуть дна, а потім обчислює швидкість осідання.

У здорової людини рівень невеликий, але коли в організмі вже почалося запалення, клітини починають злипатися, стають важчими і опускаються швидше, від чого підвищується ШОЕ в крові. Фахівець, що направляє хворого на обстеження, за результатами може скласти клінічну картину хвороби і призначити лікування. Існують два способи перерахунку кров'яних клітин – метод Вестергрена і метод Панченкова.

Норма ШОЕ

Результати можуть бути різні у дітей, чоловіків і жінок, розшифровувати їх повинен медичний працівник. Він орієнтується на загальноприйняті показники, що відповідають статтю і віком пацієнта. Для кожної категорії існує своя норма ШОЕ. Якщо в аналізі перевищення, лікар приймає рішення, потрібні додаткові обстеження для уточнення захворювання.

ШОЕ вище норми – що це значить

Процес збільшення кількості еритроцитів на кожну одиницю об'єму крові носить назву полицитимии. Є різні причини підвищення ШОЕ в крові. Показник починає підвищуватися після декількох днів з початку захворювання, а через 2 тижні досягає своєї вищої точки, але є і виключення. Все залежить від виду хвороби, яка передує підвищення ШОЕ. Зміна показника може означати наявність:

  • патології нирок;
  • ГРВІ;
  • ревматоїдного артриту;
  • лімфоми;
  • лейкозу;
  • цукрового діабету;
  • бактеріальної інфекції;
  • ревматизму;
  • гіпотиреозу та гіпотиреозу;
  • серцевої недостатності;
  • інших фізіологічних порушень.

Відхилення від норми часто стає наслідком стресу, неправильного харчування, нестачу вітамінів в організмі. Іноді недотримання правил здачі аналізів може збільшити свідчення. Щоб цього не сталося, потрібно відмовитися від їжі за 3-4 години, від алкогольних напоїв і спиртовмісних ліків за добу, виключити хвилювання. Крім того, вчені підтвердили факт, що у 5% людей на планеті ШОЕ більше норми від народження.

Підвищена ШОЕ в крові у жінок

Результати аналізу за середніми даними у дорослого жіночого населення варіюються в межах 5-25 мм/год. Існує багато факторів, які здатні прискорити осідання червоних клітин крові. Причини підвищення ШОЕ в крові у жінок:

  • вагітність;
  • менструація;
  • післяпологовий період;
  • предклиматический період.

Жінка повинна попередити лікаря, якщо присутній будь-яка умова зі списку. Стану не відносяться до патологічних, однак у цей час концентрація білків плазми крові збільшується. З-за щомісячною крововтрати гемоглобін знижується, може розвинутися анемія. Те ж саме відбувається після пологів, а під час виношування дитини мати віддає йому частину вітамінів, тому показник стає високим.

В інших випадках використовується приблизний розрахунок за віком:

  1. від 4 до 15 мм/год – у 18-30 років;
  2. від 8 до 25 мм/год – у 30-60 років;
  3. від 12 до 52 мм/год – у 60 років і старше.

Підвищена ШОЕ у дитини

Для новонароджених дітей показання можуть бути дуже низькими, це не є відхиленням від норми. По мірі дорослішання вони збільшуються. Підвищена ШОЕ в крові у дитини говорить про те, що відбувається загострення запального процесу, але іноді стають причинами порушення сну, розлад шлунка або прорізування зубів. Нормальними вважаються наступні результати:

  1. 0-1 рік – 1-6 мм/год;
  2. 1-7 років – 4-8 мм/год;
  3. 7-12 років – 4-12 мм/год;
  4. 12-18 років – 4-15 мм/год.

Підвищена ШОЕ в крові у чоловіків

В аналізі у чоловіків показник трохи відрізняється від жіночого. Різниця складає близько 1-10 одиниць. У числі можливих причин підвищеної ШОЕ в крові у чоловіків медики називають:

  • гепатит;
  • інфекції сечостатевої системи;
  • інфаркт;
  • онкологію;
  • туберкульоз.

З віком показник змінюється: у 20-50 років він нормальний при 0-15 мм/год, а після 50 років рамки розсовуються до 5-25 мм/год. Лікар повинен враховувати прийом ліків, який теж впливає на аналіз. Багато чого може розповісти образ життя пацієнта. Куріння і вживання алкоголю часто тягнуть за собою загострення хронічних легеневих і печінкових хвороб: у таких людей в'язкість крові знижена.

Підвищена ШОЕ при вагітності

Коли спостерігається підвищення ШОЕ при вагітності, гінеколог враховує комплекцію пацієнтки. У худенької жінки нормальними у першому та на початку другого триместру вважаються цифри 20-62 мм/год, а в кінці другого і третьому – 35-80 мм/год, а у майбутньої мами зі схильністю до повноти коливання складають 18-46 мм/год і 30-72 мм/год. Анемія вагітних і хронічні хвороби теж впливають на результати аналізу.

Підвищена ШОЕ – що робити

Не варто відразу бити на сполох, якщо підвищена ШОЕ в крові: сам по собі цей факт не може свідчити про конкретні порушення. Перше, що потрібно зробити, коли в аналізі швидкість осідання еритроцитів підвищена, – звернутися за роз'ясненням до лікуючого терапевта. При розшифровці фахівець проводить опитування хворого на наявність будь-яких симптомів, які тягнуть за собою збільшення показника.

Для пацієнта, строго дотримує умови здачі аналізу, при відсутності явних ознак захворювання у вигляді підвищеної температури, призначається додаткове обстеження в інших лікарів, на сучасній апаратурі. Висока ШОЕ в крові служить непрямим ознакою важких захворювань і навіть злоякісної пухлини. Якщо ці випадки виключені, правильно вибрані для лікування препарати допомагають знизити цю величину.

Відео: швидкість осідання еритроцитів

Швидкість осідання еритроцитів: норма, причини підвищення

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!