Резус-конфлікт крові матері і плоду. Таблиця резус-конфлікту за групами крові при вагітності

Майбутні батьки ще при плануванні народження дитини повинні здавати аналіз на виявлення резус-фактора крові. Це необхідно, щоб своєчасно визначити можливу несумісність чоловіка і жінки. Таке дослідження допоможе попередити несприятливі наслідки – ймовірність виникнення між дитиною і мамою резус-конфлікту.

Резус-конфлікт при вагітності

У процесі зачаття ембріон від одного з батьків отримує D-білок, розташований зверху червоних кров'яних тілець. При наявності резус-антигену D кров вважається позитивною, а при його відсутності – негативною. Резус-конфлікт – це коли у майбутньої матусі негативний Rh, а у партнера – позитивний, адже за статистикою 50% дітей отримують резус-фактор від батька. В інших випадках проблеми не виникає. Конфлікт резусів при вагітності загрожує самовільним викиднем, передчасним відшаруванням плаценти, гемолітичною хворобою дитини.

Резус-конфлікт при першій вагітності

У жінок з Rh (-) тільки у 10% випадків розвивається конфлікт крові, якщо вони завагітніли вперше. Це обумовлено виробленням імуноглобулінів 1 типу, які не можуть пройти крізь плаценту і влитися в кровотік плоду з-за великих розмірів. Щоб еритроцити дитини і антитіла матері зустрілися, і відбулася їх аглютинація (злипання), їм треба з'єднатися між плацентою та стінкою матки. Якщо раніше жінка не робила абортів, а також не їй переливалися препарати крові, то резус-конфлікт при першій вагітності виключається майже повністю.

Резус-конфлікт при другій вагітності

Резус-сенсибілізація під час повторного виношування дитини виникає частіше. Еритроцити дитини в цьому випадку проникають у судини матері та запускають гуморальну імунну відповідь, після чого виробляються IgG-антитіла. Їх розміри невеликі, тому плацентарний бар'єр долається легко. Антитіла проникають у кровоток немовляти і руйнують еритроцити, викликаючи гемоліз. Резус-конфлікт при другій вагітності і всіх наступних, особливо з маленьким тимчасовим інтервалом, позначається негативно на здоров'я плоду.

Резус-конфлікт при вагітності – наслідки для дитини

Для майбутнього малюка Rh-конфлікт небезпечний виникненням гемолітичної хвороби. Це дуже ризикована стан, коли в дитини ще в утробі матері виникає набрякла форма захворювання, асцит. При імунологічній несумісності дитина може народитися в особливо важкому стані або мертвим. При менш тяжких ускладненнях основні наслідки резус-конфлікту для дитини – це збільшення печінки після народження, селезінки та інших внутрішніх органів, бліда шкіра, анемія.

Вже в першу добу після народження з'являється жовтяниця (при жовтяничній формі), може виникнути недолік кровообігу, кардіомегалія (збільшення маси і розмірів серця). Інші наслідки резус-конфлікту:

  • швидкі скорочення очних яблук;
  • генералізовані судоми;
  • крики високої тональності;
  • асиметрична спастичність;
  • глухота.

Резус-конфлікт – причини

Як вже з'ясувалося, резус-конфліктна вагітність виникає, якщо у мами резус-фактор негативний, а у плода Rh – позитивний. Однак руйнівну дію після «знайомства» двох організмів відбувається не відразу. Тільки на терміні 8-9 тижнів, а у деяких жінок і через шість місяців, виникають імуноглобуліни, які можуть проникнути крізь плаценту.

Коли кровотік між жінкою й плодом посилюється, то збільшується в організмі малюка кількість антирезусних антитіл, які підвищують ризик виникнення у нього патологій. Імунологічний конфлікт іноді виникає при сенсибілізації Rh(-) жінки, яка сталася ще під час її народження від Rh(+) матері. Існують і інші причини резус-конфлікту, якщо жінка з Rh (-) мала наступні патології:

  • цукровий діабет;
  • кесарів розтин на попередніх пологах;
  • гестоз;
  • штучне переривання вагітності;
  • грип;
  • ГРЗ;
  • генетична спадковість;
  • ектопічна вагітність;
  • переливання крові донора.

Резус-конфлікт при вагітності – симптоми

Вагітна жінка не виявляє ніяких специфічних клінічних проявів. Конфлікт крові при вагітності проявляється тільки патологіями плода. Іноді розвиток несумісності навіть призводить до внутрішньоутробної загибелі або до викидня. Малюк може народитися мертвим, недоношеним, з набряклою, анемічної або жовтяничній формою гемолітичного захворювання. Основні симптоми резус-конфлікту під час виношування плоду і після появи немовляти:

  • поява незрілих еритроцитів;
  • гипоксическое ураження внутрішніх органів;
  • анемія;
  • потовщення плаценти;
  • зростання розмірів живота плода;
  • набряк тканин голови;
  • билирубиновая інтоксикація ЦНС;
  • збільшення навколоплідних вод.

Аналіз на резус-конфлікт при вагітності

Щоб попередити імовірність резус-конфлікту під час виношування, матусі з Rh (-) призначають аналіз на резус-конфлікт (на антитіла), які вона повинна проходити щомісяця. При наявності антитіл (будь-якого титру) вагітну до 20 тижня спостерігають у місцевій консультації, після чого відправляють в спеціалізовані клініки, щоб визначити тактику лікування і терміни пологів. Починаючи з 18 тижня оцінюють стан плода та інші ознаки резус-конфлікту з допомогою УЗД (ультразвукового дослідження).

Профілактика резус-конфлікту

Важлива антенатальна профілактика, тобто допологова, що починається з аналізу на Rh конфлікт, який повинен проводитися з перших днів вагітності. При відсутності антитіл жінці на 28 тижні робиться внутрішньом'язова ін'єкція (укол) антирезусного імуноглобуліну, що запобігає подальше їх вироблення. Якщо після народження Rh немовляти негативний, то можна не побоюватися в подальшому виникнення гемолітичної патології. Мамі колють ще одну дозу імуноглобуліну, щоб запобігти ризики імунологічної несумісності в процесі наступних вагітностей.

У разі розвитку Rh сенсибілізації на будь-якому терміні профілактика резус-конфлікту при вагітності вимагає особливої уваги: після 32 тижня дослідження крові проводять по 2 рази в місяць, а перед пологами – щотижня. Ще на початкових термінах жінку кладуть у спеціальну клініку, де з 22 до 32 тижні роблять внутрішньоутробне переливання, коли плоду вливається потрібна група крові. Це дає високу можливість повноцінного виношування і виключає в подальшому позаматкову вагітність.

Дізнайтеся про Д-димер - що це таке, показники норми при вагітності та її плануванні.

Резус-конфлікт при вагітності – таблиця

Rh резус

Тато

Мама

Дитина

Імовірність резус-конфлікту

+

+

75% +

25% –

немає

+

50% +

50% –

50%

+

50% +

50% –

немає

немає

Відео: резус-конфлікт матері і плоду

Резус-конфлікт при вагітності

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!