Дріжджі в мазку у жінок - причини, препарати та народні засоби для лікування

Більше половини росіянок стикаються з такою проблемою, як молочниця. Наявність дріжджів в мазку вказує на те, що у жінки в інтимній зоні активно розмножуються гриби роду Candida або інші патогенні мікроорганізми. Лікування в цьому випадку важливо починати негайно. В здоровому стані збудники захворювання не шкодять людині і являють собою частину природної мікрофлори. При зниженні захисних функцій організму внаслідок впливу зовнішніх факторів грибок стає причиною розвитку інфекції.

Що таке дріжджі в мазку

У медичній практиці процес дослідження мазка називають бактеріоскопія. З допомогою неї виявляються патогенні бактерії в організмі, запальні захворювання, високий рівень лейкоцитів. Бактеріоскопія знайшла широке застосування на практиці, допомагає ефективно, швидко, недорого діагностувати патології. Дріжджові гриби в мазку (нитки псевдомицелия, бластоспоры, міцелій та інше) свідчать про наявність інфекцій, викликаних патогенними бактеріями.

Часто активне розмноження патогенної мікрофлори викликає молочниця. Якщо вчасно не почати лікування захворювання, воно може стати причиною серйозних ускладнень і передатися статевому партнеру. Гриби роду Кандида в мазку свідчать про порушення нормальної мікрофлори піхви. В результаті створюються ідеальні умови для розвитку ракових клітин. Крім того, молочниця нерідко призводить до розвитку ерозії шийки матки у жінок.

Причини появи

Перш, ніж починати відновлення природної флори піхви у жінок, важливо встановити причину розвитку патології. Грибок Candida починає активно розмножуватися під впливом наступних факторів:

  • цукровий діабет;
  • слабкий імунітет;
  • застосування антибіотиків на основі мікроорганізмів;
  • туберкульоз;
  • гормональний збій (знижується рівень естрогену в організмі у жінок);
  • нехтування правилами гігієни;
  • синтетичне білизна;
  • запальні захворювання, викликані інфекцією;
  • застосування оральних контрацептивів.

Симптоми грибка в інтимній зоні у жінок

Якщо після аналізу у жінки виявлено дріжджеподібні гриби в мазку, то варто негайно починати курс терапії. Патогенна флора при розмноженні в інтимній зоні викликає неприємні відчуття. Визначити грибок у піхву можна за наступними симптомами:

  • больові відчуття при сечовипусканні і під час статевого акту;
  • свербіж в області статевих органів;
  • білі виділення з неприємним запахом;
  • почервоніння, печіння в зовнішніх статевих органах.

Запах дріжджів при виділеннях

При порушеннях нормальної мікрофлори кишечника і піхви присутній свербіж і подразнення. У рідкісних випадках можна помітити виділення з піхви з характерним запахом дріжджів. Цей ознака свідчить про запущеній формі молочниці і активному зростанні грибків у піхву. При виявленні виділень з гострим запахом дріжджів варто почати лікування або переглянути його. Симптом з'являється за виділення продуктів власного розпаду клітин грибка.

Дріжджі в мазку при вагітності

Для жіночого організму вагітність – серйозне випробування. Гормональний фон під час виношування малюка значно змінюється. Фізіологічні і хімічні процеси можуть призвести до того, що на поверхні слизової піхви майбутньої мами починають розмножуватися патогенні бактерії. Якщо при вагітності у жінки виявлено бластоспоры, нитки псевдомицелия, міцелій або спори дріжджового грибка в мазку, проводиться детальна діагностика (для виключення інфекцій, що передаються статевим шляхом).

Варто зазначити, що лікування молочниці у вагітних пов'язане з ризиком. Більшість протигрибкових препаратів можуть через свою токсичність негативно вплинути на стан плода. Майбутнім матерям призначають місцеву терапію за допомогою супозиторіїв, мазей, кремів. Крім того, можна використовувати спринцювання з антисептичними розчинами. Всі маніпуляції повинні узгоджуватися з гінекологом.

Лікування

При виборі методу терапії необхідно консультуватися з фахівцем. Самолікування допомагає швидко усунути симптоми, але не причину захворювання. При виявленні в мазку дріжджів застосовуються наступні заходи для лікування недуги:

  1. Усунення причини (припиняють прийом антибіотиків, дотримання правил гігієни, лікування супутніх хвороб).
  2. Прийом препаратів місцевої дії (свічок, кремів, мазей).
  3. Застосування протигрибкових таблеток на основі Флуконазолу.
  4. Прийом пробіотиків для відновлення флори кишечника.
  5. Прийом вітамінів групи B внутрішньом'язово або перорально.
  6. Прийом імуномодуляторів.
  7. Лікування хронічних захворювань ендокринної та інших систем (при частих рецидивах).
  8. Одночасне лікування молочниці у статевого партнера.
  9. Дотримання особливої дієти (виключають гостре, солодке, алкоголь, молоко).

Лікування кандидозу медикаментами

Гостре підвищення лейкоцитів і дріжджові клітини в мазку є підставою для комплексної терапії. Кандидоз починають лікувати з усунення збудників хвороби. З цією метою пацієнткам призначаються протигрибкові таблетки. При молочниці ефективні препарати наступних груп:

  1. Триазольные кошти (Флюкостат, Мікосист, Дифлюкан).
  2. Макроліди(Пімафуцин, Натаміцин).
  3. Полиеновые кошти (Ністатин, Леворин).
  4. Імідазоли(Клотримазол, Кетоконазол).
  5. Комбіновані засоби (Тержинан, Поліжінакс).

Ністатин – полієновий антибіотик природного походження. Боротьба з клітинами дріжджів відбувається за рахунок руйнування мембрани грибка. Всмоктується засіб через шлунок. З-за невисокої біодоступності Ністатин рекомендується поєднувати з препаратами місцевого впливу. Амфотерицин і Леворин – теж входять в групу полієнових, але рідко призначаються з-за токсичності.

Препарат Пімафуцин являє собою порівняно безпечне, але ефективний засіб для лікування молочниці. Активні компоненти ліки швидко знищують дріжджоподібні грибки. Перевагою препарату є те, що він не подразнює слизову оболонку піхви. Пімафуцин дозволений для лікування грибкових захворювань у вагітних і годуючих матерів.

Місцеве лікування

Крім пероральних медикаментозних засобів, відновити мікрофлору піхви допомагають місцеві препарати. На даний момент аптеками реалізуються ліки наступних форм:

  • креми(Далацин, Клофан);
  • мазі(Клотримазол);
  • супозиторії(Пімафуцин, Гексикон);
  • таблетки вагінальні (Мікосист, Поліжінакс, Кліон Д).

Свічки

Найбільш ефективними місцевими засобами, які призначають пацієнткам після виявлення дріжджів при аналізі на мазок, є протигрибкові свічки. Нижче представлені популярні препарати даної групи:

  1. Гіно-Травоген. Свічки виготовляють на основі Изоконазола нітрату. Препарат ефективний проти дріжджових грибів, дерматитів, стафілококів, стрептококів. Пацієнткам, у яких аналіз на мазок показав дріжджі, призначають триденне лікування. Ціна за 1 упаковку – 1500 рублів.
  2. Ливарол. Препарат виготовляють на основі кетоконазолу. Свічки допомагають ефективно усувати бактерії, грибки і мікроорганізми за рахунок пригнічення біосинтезу ергостеролу. Застосовують супозиторії щодня по 1 штуці, не довше 5 днів. Вартість лікарського засобу – 410 рублів.
  3. Гексикон. Вагінальні супозиторії випускаються на основі Хлоргексидину біглюконату. Компоненти препарату взаємодіють з клітинами патогенних бактерій і грибів, приводячи їх до загибелі. Застосовують засіб по 1-2 свічки щодня, не довше 10 днів поспіль. Ціна упаковки свічок Гексикон – 270 рублів.

Народні засоби

Пацієнтки, у яких виявлені гриби Кандида в мазку, можуть використовувати не тільки медикаментозні препарати. Народні рецепти допомагають зняти свербіж і припинити поширення дріжджових спір в клітинах епітелію і слизової піхви. Нижче представлені популярні домашні засоби від грибка в інтимній зоні:

  1. Відвар з корою дуба. Для приготування беруть кору дуба, подрібнену в порошок – продається в аптеці. Для відвару залити натуральна сировина (або купують в аптеці порошок). На 250 мл води буде потрібно 2 ст. л. подрібненої кори. Зілля кип'ятять 30 хвилин, проціджують. Використовується відвар для компресів або спринцювання перед сном, щодня до повного одужання.
  2. Відвари з ромашкою, чередою і шавлією. Для приготування беруть по 1 ложці кожної рослини в сухому вигляді. Заливають водою, кип'ятять 15 хвилин, проціджують. Отриманим відваром спринцюються за 15-20 хвилин перед сном.
  3. Настій чистотілу. Для приготування кошти беруть 4 ложки сухої рослини на 1 л окропу. Наполягають зілля до охолодження, використовують для обробки уражених ділянок (протирання, спринцювання, компресів).

Відео

Молочниця (кандидоз) відео, методи лікування (Сайт Narmed24.ru)

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!