Як проводять конізацію шийки матки - показання та підготовка, проведення операції та реабілітація

Гінекологічні захворювання – дисплазія, неінвазивний та інвазивний рак шийки матки відносяться до частих хвороб жінок. Небезпеку становить відсутність симптомів спочатку недуги. Часто ознаки хвороби з'являються вже на етапі, коли гарантувати повне одужання після лікування медики не можуть. Запорукою здоров'я жінки є регулярне обстеження. При виявленні патологій проводиться конізація шийки матки, частіше застосовується радіохвильовий метод, за допомогою якого операція проходить швидко і без ускладнень.

Що таке конізація шийки матки

Проведення конізації полягає у видаленні патологічної тканини шийки матки та цервікального каналу у вигляді конусоподібного фрагмента. Метою виконання операції є:

  1. Досягнення лікувального ефекту. Видалення ділянки патологічного епітелію перешкоджає подальшому розвитку хвороби. Лікування дисплазії або неінвазивного раку вважається завершеним в результаті видалення пухлини або проблемної ділянки епітелію. Повторна конізація застосовується рідко.
  2. Діагностичне дослідження. Тканина віддаляється і направляється на проведення гістології – вивчення посіченого ділянки епітелію. Своєчасне виявлення злоякісних клітин епітелію в результаті гістологічного дослідження біоматеріалу, отриманого за допомогою проведення конізації, збільшує шанси на одужання пацієнтки. У таких випадках призначається подальше лікування.

Свідчення

Рішення про необхідність хірургічної маніпуляції приймається лікарем на підставі огляду, проведенні кольпоскопії, дослідження мазка на ПАП-тест. Показаннями для призначення операції служать:

  • позитивний результат дослідження мазка або біопсії шийки;
  • патології слизових цервікального каналу;
  • наявність дисплазії шийки 3-4 ступеня;
  • ерозія шийки матки;
  • деформація шийки матки (розриви шийки після пологів, грубі рубці).

Протипоказання

При виявленні в організмі жінки запальних захворювань або інфекцій (гонореї, хламідіозу, трихомонозу) проведення хірургічних процедур відкладають до повного лікування цих недуг. Пацієнтці призначаються антибіотики, а після успішного курсу лікування проводять оперативне втручання. При наявності гістологічного підтвердження інвазивного раку метод конізації не застосовують.

Методи проведення процедури

Висічення шийки матки для видалення проблемних клітин слизової, пухлини, поліпів проводять такими методами:

  • ножовим;
  • радіохвильовим (петлевий конизацией);
  • лазерної конизацией.

Резекція з допомогою скальпеля майже не застосовується через існування ризику ускладнень після операції. Найпоширенішим способом є радіохвильової. Перевагами такого методу вважається:

  1. Малоинвазивность втручання. З допомогою електрода можна зробити повне видалення ураженої оболонки шийки, не зачіпаючи здорові тканини. Здатність апарату здійснювати шліфування поверхні після маніпуляції зводить до мінімуму ризик кровотечі у післяопераційний період.
  2. Збереження репродуктивних функцій. Не впливає на здатність до зачаття та дітородіння, так як не провокує рубцювання тканини.
  3. Можливість проведення процедури в амбулаторних умовах.

Новітньою розробкою є застосування лазера для оперативного втручання. Метод використовується:

  • при поширенні пухлини зі слизової оболонки шийки на піхву;
  • при обширних ураженнях дисплазією епітеліального шару.

Недоліком методу лазерного вважається висока вартість процедури. Не всі клініки мають дорогим обладнанням, для обслуговування апарату необхідно спеціальне навчання персоналу. До переваг методу відносять:

  1. Високу точність проведення маніпуляцій. Обладнання є найефективнішим, з його допомогою можна здійснювати щадні маніпуляції, уникати можливих негативних наслідків – післяопераційних кровотеч, грубого рубцювання тканин.
  2. Виняток розвитку інфекції після маніпуляції. Процес безконтактний, без застосування інструментів, а лазер володіє властивістю знищення хвороботворної мікрофлори.
  3. Відсутність кровотеч. Під впливом лазера відбувається коагуляція судин.
  4. Збереження дітородної функції жінки.

Підготовка

Перед проведенням операції лікар призначає пацієнтові наступні діагностичне обстеження:

  • загальний і біохімічний аналіз крові для визначення рівня основних показників і встановлення відсутності або наявності сифілісу, ВІЛ, гепатиту А і С;
  • аналіз сечі;
  • бактеріоскопічний аналіз мазка на флору;
  • біопсію;
  • кольпоскопію (обстеження за допомогою пристрою, який збільшує оглядається поверхню в 40 разів);
  • ПЛР-діагностику (для виявлення наявності інфекції в організмі на ранній стадії, в інкубаційному періоді).

Як проходить операція

При всіх методах хірургічне втручання проводять відразу після закінчення менструації, але не пізніше одинадцятого дня від початку місячних. У цей період виключена ймовірність вагітності пацієнтки. Майже повна відсутність в епітеліальному шарі нервових закінчень робить процедуру малоболезненний, але анестезію застосовують у всіх випадках.

Ножова

З існуючих методів ця операція є найбільш травмує, але забезпечує ідеальний біоматеріал для досліджень. Призначається при неможливості використання інших способів. Січуть конус шийки матки цим методом за допомогою скальпеля, тому операція супроводжується рясною кровотечею і тривалим періодом загоєння. Хірургічна процедура виконується гінекологом в умовах стаціонару під загальним наркозом або під спинномозковою анестезією. Процедура триває менше години. Після операції пацієнтка добу перебуває під наглядом лікаря.

Лазерна

Для оперативного лікування гінекологічних захворювань використовують лазер діаметром 1 мм і 2-3 мм. Принцип їх дії розрізняється. Більший діаметр (2-3 мм) застосовують для випарювання ураженої тканини (вапоризації). Під впливом енергії змінного променя випаровуються клітини тільки верхнього шару епітелію, нижні не зачіпаються, і утворюється струп. Процедура здійснюється швидко до 7 хвилин, але після неї отримати біоптат неможливо. Застосовують для припікання при ерозії шийки.

Тонкий промінь високої частоти виконує роль скальпеля для висічення конусоподібної частини в області поразки. У цьому випадку лікар отримує матеріал для дослідження. Під впливом енергії променя відбувається коагуляція судин, і кровотеча відсутня. Застосування лазера вимагає максимальної іммобілізації пацієнта, тому процедура виконується під загальною анестезією, хоча вважається безболісною.

Радіохвильова

Здійснюється электроконизация при дисплазії шийки матки, пухлинах апаратом Сургитрон. Процедура проводиться електродом, що випромінюють радіохвилі. На фото він виглядає, як зашморг. Радиоконизация проходить під місцевою анестезією, час проведення – 15-30 хвилин. Петлю розташовують на 3 мм вище області поразки, включають апарат і видаляють патологічний ділянку тканини. Контролює дії хірург з допомогою кольпоскопа. Після операції стан пацієнтки під контролем лікаря протягом 4 годин.

Період загоєння

Час відновлення хворий після операції залежить від обраного методу. Нетривалий період загоєння тканин (2-3 тижні) при використанні лазера або радіохвильового методу. При проведенні маніпуляцій скальпелем післяопераційний період тривати довше. В цей час хворим необхідно виключити:

  • прийняття ванн (користуватися тільки душем);
  • фізичні навантаження (заняття спортом, підняття тяжкості понад 3 кг);
  • використання тампонів, свічок;
  • статеві контакти;
  • спринцювання;
  • прийняття антикоагулянтів (Аспірин).

Як відходить струп після конізації шийки матки у пацієнтки? Хворих не повинні турбувати в післяопераційний період виникають тягнучі болі внизу живота, що нагадують відчуття при менструації. Нормою вважаються і помірні виділення після конізації шийки матки бурого кольору. Такі прояви свідчать про природні процеси – відходженні і виведення з організму струпа.

Лікування після конізації шийки матки

Щоб уникнути ускладнень в післяопераційний період хворим рекомендується курс лікування антибіотиками, препаратами для зміцнення імунітету, комплексом вітамінів. Через два тижні лікар проводить огляд пацієнтки і призначає дату проведення забору мазка для цитологічного дослідження. Після операції рекомендується регулярне обстеження протягом 5 років.

Ускладнення

Потрібно звернутися до лікаря, якщо виникли тривожні симптоми: сильний біль в області попереку, свербіж, поява неприємного запаху виділень, втрата апетиту, підвищення температури. Такі прояви в післяопераційний період свідчать про приєднання інфекції і необхідність проведення терапії. При виникненні кровотечі хворим накладають шви або припікають судини.

Наслідки

Переважно застосування лазера виключає негативні ефекти в післяопераційний період. Рідко небажані наслідки спостерігаються при використанні радіохвильового методу (ендометріоз, кровотеча, розвиток інфекції). Застосування ножового методу пов'язане з небезпекою повторного кровотечі протягом 14 днів після операції.

Місячні після конізації шийки матки

Менструація після операції настають у звичайний термін. Місячні можуть відрізнятися рясними виділеннями, включенням кров'яних згустків, більшою тривалістю. Іноді перед настанням менструації спостерігаються бурі виділення. Такі прояви вважаються нормою у післяопераційний період. Занепокоєння мають викликати тривалі (більше двох тижнів) місячні.

Пологи після процедури

Відгуки клієнтів після операції переважно позитивні. Лікарі пацієнткам рекомендують відкласти вагітність на два роки після процедури. Іноді звуження цервікального каналу ускладнює зачаття, але не виключає його. При настанні вагітності можливість викидня гінекологи попереджають накладенням шва на матці. Порушення розкриття шийки під час пологів через рубцювання можна уникнути за допомогою кесаревого розтину.

Відео

Що таке "Конізація шийки матки"?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!