Симптоми і лікування бактеріального вагініту у жінок

Багато жінок стикаються з дисбактеріозом піхви, який проявляється рясними виділеннями з різким неприємним запахом. Захворювання супроводжується постійним дискомфортом, печіння в області статевих органів. Бактеріальний вагініт лікується за допомогою свічок, таблеток, які роблять бактерицидну дію на умовно патогенні мікроорганізми піхви.

Що таке бактеріальний вагініт

Поширене гінекологічне захворювання, при якому змінюється мікрофлора піхви – бактеріальний вагіноз, їм страждає кожна третя жінка. Це не запальний недугу. У виділеннях не виявляють грибів, гонококів та інших хвороботворних мікроорганізмів. Відбувається зміна балансу бактерій: збільшується умовно патогенна мікрофлора, а кількість молочнокислих бактерій зменшується. Це провокує зниження захисного бар'єру піхви, створює відповідний фон для розвитку запальних захворювань матки.

Симптоми

Бактерицидний вагініт може тривалий час протікати безсимптомно, в такому випадку бактеріальне захворювання виявляється на плановому огляді у гінеколога. Залежно від причини виникнення кольпіту піхви, хвороба може виявлятися різними симптомами:

  • рясні з неприємним запахом виділення;
  • болі в нижній частині живота;
  • білі виділення, іноді з домішками крові;
  • почервоніння слизової оболонки піхви;
  • печіння при сечовипусканні;
  • дискомфорт під час статевого акту;
  • свербіж зовнішніх статевих органів і всередині піхви.

Піхвові виділення

При атрофічному кольпіті першою ознакою захворювання вважається виникнення виділень з піхви. Для них характерний запах тухлої риби, який посилюється після статевих актів без використання презерватива. Гострі запалення супроводжуються рясними виділеннями з піхви. В основному, вони білого кольору, однорідні по консистенції. Якщо тривалість хвороби бактеріальної більше двох років, можуть спостерігатися жовто-зелені протікання з домішкою крові.

У чоловіків

Гарднерелла вагіналіс – вид анаеробних бактерій, які є основним збудником бактеріального вагінозу. Вони не небезпечні для чоловіків. Представники сильної статі, у яких була виявлена гарднерелла, вважаються здоровими, вагініт – це жіноче захворювання. Дівчатам, у яких статеві партнери є носіями бактерій, не потрібно лікувати вагіноз при відсутності скарг на стан здоров'я.

Причини

Захворювання виникає при порушенні балансу умовно-патогенних мікробів і лактобацил в мікрофлорі піхви. Кількість останніх збільшується, що є чинником розвитку бактеріального кольпіту. Причини, по яким відбувається зміни у співвідношенні мікроорганізмів в жіночій статевій сфері:

  • недотримання правил гігієни піхви;
  • прийом антибіотиків, стероїдів;
  • цукровий діабет;
  • прийом гормональних препаратів;
  • носіння вологого або тісної нижньої білизни;
  • вагітність;
  • переохолодження;
  • часта зміна інтимних партнерів;
  • знижений імунітет;
  • інфекції, що передаються статевим шляхом;
  • використання дезодорантів для піхви;
  • застосування оральних контрацептивів;

Бактеріальний вагініт при вагітності

Запалення слизової оболонки піхви часто зустрічається у вагітних на різних термінах. Виникнення хвороби не залежить від його наявності в історії захворювання. Ігнорування недуги або неправильне лікування бактеріального вагініту може призвести до ускладнення вагітності та вад розвитку дитини, аж до передчасних пологів і подальшого безпліддя. Препарати призначаються в залежності від стадії трихомонадного кольпіту і терміну вагітності. Головна причина захворювання в таких випадках – імунодефіцит.

Стадії та види

Багато жінок живуть з трихомонадным вагинитом, не підозрюючи цього. Початковий етап протікає безсимптомно, іноді виникає свербіж, можлива затримка менструації. У цей період висока ймовірність заселення мікрофлори піхви мікроорганізмами зовнішнього середовища. На другій стадії відбувається зниження лактобацил, зростає грамвариабельная середа, помірний лейкоцитоз. Декомпенсована стадія хронічного запалення характеризується відсутністю лактобацил, гострими проявами симптоматики, в мікрофлорі розташовуються різні поєднання мікроорганізмів.

Існує кілька напрямків захворювання. Залежно від походження збудника запалення піхви, виділяють наступні види хвороби:

  1. Специфічний бактеріальний вагіноз. Зміни мікрофлори відбуваються із-за наявності в піхву декількох видів хвороботворних мікроорганізмів. До збудників специфічної форми хвороби відносять трихомонаду, гонокока, мікоплазму гениталиум.
  2. Неспецифічний бактеріальний кольпіт. З'являється з-за активного зростання патогенних бактерій в піхву. Неспецифічна інфекція виникає під час вагітності, при зниженні в організмі рівня прогестерону, тестостерону і естрогенів, при активному розмноженні кандиди альбіканс (кандидозний вагініт), дріжджового грибка.

Діагностика

Атрофічний вагініт не може бути діагностований тільки після гінекологічного обстеження. Для визначення захворювання, необхідно вивчення запаху і складу мазка з піхви. Діагноз бактеріального вагінозу може бути поставлений при проявах симптомів:

  • знижена кислотність піхви;
  • специфічні виділення;
  • позитивний результат на аминотест;
  • наявність зрілих епітеліальних клітин, на поверхні яких у великій кількості прикріплені мікроби.

Лікування

Ефективне лікування полягає в зупинці розвитку патогенних мікроорганізмів, відновлення нормальної мікрофлори піхви, профілактиці рецидивів захворювання. На час терапії рекомендується виключити статеві контакти, лікування партнерів проводиться одночасно. Оптимальним методом лікування проявів захворювання є лікувальні препарати місцевої дії з бактерицидним ефектом. Лікарі призначають ліки з групи нітроімідазолів, що застосовуються внутривлагалищно у формі таблеток, мазей, тампонів або свічок, вони показують високу ефективність.

Для зрошення використовують розчин з нітроімідазолів і перекису водню, Один з найкращих медикаментів для лікування молочниці – Метронідазол. Застосування таблеток може викликати побічні ефекти у вигляді порушення роботи шлунку, головний біль. Одужання відбувається швидше, якщо крім специфічної терапії вагініту, пацієнтка буде дотримуватися дієти. Необхідно виключити з раціону борошняне, солодке, жирне і солоні страви. Тривалість курсу лікування залежить від стадії та виду вагінозу.

Антибіотики при вагініті

Вилікувати бактеріальний вагіноз можна за допомогою препаратів широкого спектру дії (кліндаміцин, олеандоміцин, цефалоспорини) для антимікробної терапії. Лікарі призначають антибіотики для лікування хронічних захворювань, видалення мертвих тканин слизової піхви. Речовини, здатні вбивати живі клітини, для місцевого лікування гострого вагініту застосовуються в складі комбінованих препаратів тержинан і поліжінакс. Антибактеріальні ліки можуть викликати дисбактеріоз кишечника, слизових оболонок ротової порожнини і т. д.

Флуконазол

У процес лікування запального вагінозу часто включають Флуконазол. Це протигрибковий бактерицидний препарат, який випускається у формі капсул. Дія препарату направлена на придушення ферментів грибів, Флуконазол збільшує проникність клітинної мембрани, порушує її зростання і ділення. Підходить для лікування хронічних форм вагініту піхви. Ліки викликає побічні реакції, такі як запаморочення, метеоризм, нудота, діарея, судоми і т. д. Засіб не використовується під час лактації, у період вагітності використовується тільки за приписом лікаря.

Свічки

Піхвові свічки володіють високою ефективністю при лікуванні запального вагініту. Вони надають місцеву дію на збудників хвороби, підсилюють ефект протимікробних препаратів. Часто використовуються лікарські засоби:

  • свічки Нео-Пенотран;
  • вагінальні таблетки Трихопол;
  • свічки Далацин;
  • вагінальні таблетки Орнисид;
  • свічки Флагіл.


Народні засоби

Захворювання вагініт можна лікувати народними засобами. Такий спосіб терапії знижує ризик виникнення алергічних реакцій, але всі процедури повинні проводиться з дозволу лікаря, самолікування небезпечно для здоров'я. Застосовують наступні методи народної медицини:

  1. Спринцювання. Столову ложку з ромашкою, подорожником, гусячої перстачем заливають окропом і настоюють близько 30 хвилин. Суміш проціджують і застосовують вранці і ввечері. Можна використовувати кору дуба, черемху, плоди ялівцю, листя волоського горіха.
  2. Тампони. Заздалегідь приготований шматок марлі просочують рослинними засобами: соком алое з оливковою або обліпиховою олією у пропорції 1:1. Препарат вводять у піхву перед сном і залишають там на 7-8 годин.
  3. Ванночки. Прийняття водних процедур допомагають полегшити симптоми захворювання. Необхідно щодня занурюватися по пояс у ванну з рослинним відваром. Хороший ефект дає збір з вівсяної соломи, ромашки, квіткового меду.
  4. Настої для зміцнення імунітету. Для поліпшення захисних механізмів організму готують складу з айви, вишень, лимона, часнику, яблук. Всі інгредієнти розтираються, змішуються з окропом, настоюють близько півгодини. Настій застосовується чотири рази на день по 100 мл

Профілактика

Лікувати хвороби не дуже приємне проведення часу, тому рекомендують проводити профілактичні процедури для уникнення захворювання вагініт. Щоб запобігти появі вагініту піхви, слід виконувати правила:

  1. Дотримуйтесь правил особистої гігієни. Необхідно регулярно підмиватися, спрямовуючи свої рухи спереду назад.
  2. Уникайте носіння тісного й синтетичного одягу. Воно погіршує кровообіг в органах малого тазу, що призводить до порушень мікрофлори піхви.
  3. Уникайте вживання великої кількості жирної і солодкої їжі.
  4. Не використовуйте щодня прокладки. Вони перешкоджають надходженню достатньої кількості кисню до статевих органів, з-за цього можуть розвиватися захворювання піхви.


Відео

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!