Розбіжність лонного зчленування у вагітних - ознаки, симптоми, діагностика, лікування та профілактика

Вагітність – особливий стан жіночого організму, при якому відбуваються суттєві гормональні зміни. Опорно-руховий апарат жінки іноді може зазнавати змін в цей період. Недолік кальцію, гормональні зміни і надмірні фізичні навантаження можуть викликати запалення лонного зчленування або symphysit у вагітних. Симфизит при вагітності проявляється болем у кістках тазу у зв'язку з їх розбіжністю і зайвою рухливістю. Такі болі називають симфизиопатией.

Що таке симфизит при вагітності

Згідно з медичною класифікацією, якщо назва захворювання закінчується на -іт, це означає, що воно має запальний характер. В даному випадку, симфизит – це не тільки запалення, але і будь-які зміни, які зазнає лонное зчленування при вагітності: пом'якшення, набряк, розтягнення, розбіжність або розрив. У цей період зчленування лобка робиться особливо рухомим при підготовці до пологів. При збігу певних обставин під час виношування цей процес може розвиватися з патологією: у жінки зчленування розм'якшуються, розходяться – це і є симфизит.

Код за МКХ-10

МКХ-10 – міжнародна класифікація хвороб десятого перегляду. Згідно з нею, всі захворювання діляться на класи по клінічній картині, а класів існує двадцять один. Належить симфизит або симфизиопатия при вагітності до класу «Вагітність, пологи та післяпологовий період (О00 – О99), блок О20 – О29, група О26.7 – Підвивих лонного зчленування під час вагітності, пологів та у післяпологовому періоді.

Симптоми

Визначити таке ускладнення можна по скаргах пацієнта. Основний симптом – відчуття болю в області лобка, яке днем слабкішим, а сильнішим вночі. Викликає біль рух стегна убік. Далі больові відчуття поширюються на суглоби і кістки таза, поперек, куприк. Ще один симптом симфизита при вагітності – біль у м'язах колін і ходьба по-утиному, з-за чого виникають проблеми з підйомом вгору по сходах і може відчуватися дискомфорт навіть в положенні лежачи на ліжку. Характерним є прояв хрускоту при натисканні на лобкову кістку.

Боляче ходити

Вже на ранніх термінах розвитку вагітності при початковій стадії симфизита може виникати біль у тазі, по низу живота, особливо при ходьбі і навантаженнях. Це симптоми природніх фізіологічних змін, пов'язаних з виношуванням дитини. Вони не сильної інтенсивності, непостійні і не завдають сильного дискомфорту. Якщо ж такий біль виникає на терміні в 2-3 триместру при ходьбі і навіть просто в положенні стоячи, а різкі болі нерідкі при зміні положення тулуба – це можуть бути ознаки симфизита при вагітності.

Причини

Точна причина розбіжності кісток тазу при вагітності на сьогодні не розкрита, але існують дві основні версії виникнення цієї недуги. Згідно з першою з них, до цього призводить дефіцит кальцію в організмі жінки, адже він відповідає за стан кісток. Згідно другої версії, всьому виною надмірний вміст гормону релаксину, під дією якого лоно стає рухомим і розходиться для родової діяльності. Сприяють появі симфизита:

  • синдром Елерса-Данлоса – дефект колагену, при якому велика рухливість суглобів, ламкі кістки і схильність до розтяжок;
  • множинні пологи;
  • пошкодження тазу, його м'язів, суглобів;
  • дитина великих розмірів та великого ваги;
  • мала активність, рухливість при вагітності;
  • зачаття другого (третього і т. д.) малюка.

Ступеня

Симфизит може перебувати в різних формах серйозність, в залежності від того, наскільки сильне розм'якшення, як розійшлися пов'язані симфізом кістки. Друга і третя стадії захворювання – показання до операції кесарева розтину, яке виконує лікар, а природні пологи можливі при симфизите при вагітності у разі, якщо розбіжність не більше 1 см, а дитина невеликий. Розглянемо, які бувають стадії хвороби під час виношування плоду:

  • стадія перша – розбіжність від 5 до 9 міліметрів;
  • стадія друга – від 10 до 19 міліметрів;
  • третя стадія – більше 20 міліметрів.

Чим небезпечний симфизит

Якщо поставили діагноз симфизит, не варто засмучуватися чи впадати в паніку. Рання діагностика, виявлення при огляді гарантує можливість 99% успішного лікування під час виношування. Тим не менш, є необхідність знати про небезпеки, так як у важких випадках симфизита показано оперативне втручання. Все тому, що занадто велика ймовірність розриву тазових зчленувань, а це – дуже болюча травма, вимагає тривалого відновлення здоров'я, знеболення для полегшення стану.

Діагностика

Діагностика симфизита при вагітності проходить у кілька етапів, полягає не тільки в ультразвуковому дослідженні, але в комплексному обстеженні стану організму майбутньої породіллі:

  • аналіз виникли скарг під час вагітності – як давно почалася біль у лобку, є зміни в ході, на який триместр припадають скарги;
  • аналіз режиму життя вагітної – травми тазу, операції, прийом вітамінів, продуктів, спосіб життя в цілому;
  • аналіз раніше виявлених гінекологічних хвороб у майбутньої породіллі, їх лікування;
  • УЗД лобка – для виявлення стадії хвороби у жінки.
  • консультації суміжних фахівців у 2,3 триместрах – лікарів - ортопедів, фізіотерапевтів.

УЗД лонного зчленування

У разі подібних хворобливих симптомів під час вагітності використовують метод ультразвукового дослідження. Процедура УЗД симфізу при вагітності – практично єдиний спосіб провести якісну діагностику, при цьому не побоюючись за стан матері і її малюка. На основі виявлених фактів складається план дій для майбутньої матусі і підбирається відповідне лікування захворювання.

Лікування

Після діагностики лікар розповість, як можна лікувати симфизит. Конкретного рецепту не існує, але вагітним пацієнткам часто призначають прийом вітамінів – препарати кальцію. Протипоказані будь-які фізичні навантаження і підйом вантажів. Крім того, на пізніх термінах потрібно носіння тазового бандажа для підтримки живота з боків і зменшення хворобливих відчуттів. Корисно за рекомендацією спеціаліста отримувати лікувальний масаж попереку і робити спеціальну лікувальну гімнастику. Болі зникають самі через кілька тижнів після пологів.

Бандаж

Для утримання кісток в необхідному положенні і зменшення відстані між ними, на пізніх термінах вагітності використовують бандаж. Це пов'язка з жорсткого матеріалу, яку необхідно підбирати індивідуально, виходячи зі стану і власних відчуттів. Одягається такий бандаж при вагітності лежачи, повільно і туго, але так, щоб проходила рука. Стоячи, ви не повинні відчувати дискомфорту. Бандаж повинен підтримувати, але ні в якому разі не тиснути живіт вагітної. Якщо лежите – обов'язково знімайте пов'язку, інакше отримаєте зайве навантаження на внутрішні органи.

Вправи

Розглянемо народні рекомендації при симфизите, що дозволяють істотно полегшити біль, який викликає симфизит або розбіжність кісток тазу при вагітності:

  • не закидайте ногу на ногу;
  • у положенні стоячи рівномірно розподіліть вагу на обидві ноги;
  • не сидите або не лежите на занадто жорстких поверхнях – це важливе правило при вагітності, яке краще запам'ятати;
  • частіше змінюйте положення тіла – довго не сидите, не стійте, не лежите;
  • якщо лежите – спочатку перевертайте набік верхню частину тулуба, а потім – таз, щоб знеболити ниючий частину тіла;
  • строго контролюйте вагу при симфизите;
  • в їжу вживайте продукти з кальцієм: кисломолочні, рибу, горіхи;
  • забезпечте собі прогулянки – під променями сонця шкіра продукує вітамін Д, який необхідний для засвоєння кальцію під час вагітності, постарайтеся уникати протягів;
  • спіть на ортопедичному матраці.

Існує і комплекс певних вправ для майбутніх мам на ранніх і пізніх термінах вагітності:

  • Лежачи на спині, зігніть коліна, підтягніть ноги до сідниць. Повільно розведіть коліна, поверніть назад. Повторіть 6-10 разів.
  • Положення те ж, але ступні трохи відставте від сідниць. Повільно підніміть таз вгору, опустіть назад. У 3 триместрі просто відірвіть таз від підлоги. Піднімати 6-10 разів.
  • Встаньте на коліна, розслабте спину. Спина, таз, шия і голова повинні перебувати на одному рівні. Вигніть Спину вгору, при цьому шию і голову опустіть вниз. М'язи живота і стегон напружте. Повторювати 3 рази.

Профілактика

Оскільки достеменно невідомі причини появи симфизита під час вагітності, не можна чітко дати рекомендації по його профілактиці. Але можна виділити кілька дієвих порад на даний момент:

  • при симфизите їжте продукти, що містять кальцій: сир, зелень, горіхи, рибу;
  • під час вагітності приймайте препарати, що поліпшують травлення: ферменти, лакто - і біфідобактерії;
  • забезпечте оптимальну фізичну активність, якщо це не суперечить показам при вагітності (гімнастика, плавання);
  • приймайте мультивітамінні комплекси під час вагітності;
  • виконуйте лікувальну гімнастику при симфизите, спрямовану на зміцнення м'язів спини, живота, сідниць, розтягування зв'язок тазового дна.

Пологи при симфизите

Даний діагноз – серйозний привід для усвідомленого вибору відповідного методу пологів. Якщо пацієнтка дотримується всі необхідні розпорядження і розбіжність становить не більше 1 см, можливі природні пологи. Але при цьому раніше 37 тижня вибір методу не може бути проведено, адже для цього на 38-39 тижнів фахівець повинен оцінити стан хряща і зробити рентген. Якщо розбіжність невелика і немає інших протипоказань до природного способу – обраний буде він. Після пологів стан кісток тазу відновлюється.

Фото симфизита при вагітності

Відео

Симфизит при вагітності. Як визначити симфизит

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!