Мізерні місячні - причини і методи лікування. Чому замість місячних ідуть убогі коричневі виділення

Останнім часом все більше дівчат при візиті до гінеколога скаржаться на гипоменорею (мізерні виділення під час менструації). Це відхилення може мати безліч причин, і не завжди є патологією. Давайте спробуємо розібратися з особливостями роботи жіночого організму і з'ясувати, чим це загрожує.

Мізерні місячні – причини

Менструальний цикл кожної жінки індивідуальний. Середня тривалість місячних 5-7 днів. Перший рік у молодої дівчини часові інтервали можуть відрізнятися, оскільки цикл ще не випрацювався. Статеве дозрівання – дуже тривалий процес, тому короткі місячні можуть вважатися відносної нормою. Надалі будь-який збій – це привід для звернення до гінеколога. Причини мізерних місячних дуже різноманітні. Серед них можна виділити основні:

  • недавній аборт;
  • прийом Постинора або аналогічного препарату;
  • ранні пологи;
  • недорозвиненість матки;
  • спадковість;
  • прийом протизаплідних засобів;
  • стреси і виснаження організму;
  • захворювання щитовидної залози;
  • порушення роботи яєчників;
  • туберкульоз та інші інфекційні захворювання.

Можуть виникати кров'янисті виділення після чищення або вискоблювання, але це в межах норми. Бити тривогу варто, якщо після подібної процедури спостерігається тривала мазанина, темна кров і болючий живіт. Таке порушення може говорити про те, що у вас кіста, яка потребує лікування. Для виявлення будь-яких відхилень лікар може призначити гістероскопію. Це нескладна процедура, під час якої в порожнину матки вводиться медичний прилад гістероскоп. З його допомогою гінеколог може побачити на екрані уражені ділянки і прийняти рішення про необхідність лікування. Дізнайтеся більше про гістероскопії - що це таке, як проводиться операція.

Мізерні місячні – причини після 40 років

Набагато рідше з проблемою необильных виділень до лікаря звертаються жінки 40-50 років. Не варто боятися, якщо у вас мізерні місячні, причин після 40 років теж може бути чимало. Мажучі місячні в цьому віці часто означають зниження фертильності жінки. Найчастіше гіпоменорея супроводжує пременопаузі. Як правило, в цей період ендометрія в матці стає менш щільним і об'ємним, а до малого кількістю крові додаються інші симптоми:

  • зниження лібідо;
  • почастішання серцебиття;
  • раптові припливи жару;
  • підвищення пітливості;
  • часта зміна настрою;
  • тягнучі болі;
  • безсоння і т. д.

Якщо без видимих причин гіпоменорея затягується, обов'язково відвідайте свого гінеколога і проконсультуйтеся. Мажучі виділення замість місячних можуть означати ендометріоз або інше серйозне захворювання сечостатевої системи. У будь-якому випадку важливо спостерігати за станом під час менструації, щоб вчасно помітити відхилення і звернутися до лікаря.

Мізерні місячні після затримки

Коли менструальний цикл повністю сформувався, то затримка може означати настання вагітності або наявність захворювання. Трапляється, дівчата скаржаться, що після затримки пішли мізерні місячні. Перше, що необхідно зробити – здати в лікарні тест на вагітність. Якщо результати будуть негативними, то варто відвідати лікаря і розповісти йому про свою проблему. Найчастіше це не просто реакція організму на стрес або хвороба. Рідко мізерні менструації після збою є показником серйозних відхилень.

Мізерні місячні при вагітності на ранніх термінах

Менструація – це відторгнення зовнішнього шару матки. Природа наділила жінку цією функцією, щоб організм міг підготуватися до дозрівання яйцеклітини, тому рясне кровотеча на будь-якому терміні вважається патологією. Однак мізерні місячні і вагітність сумісні, правда, називати їх так – помилка. Слабкі виділення можуть з'являтися в перші дні після зачаття. Плодове яйце, потрапляючи в матку, кріпиться до її стінок, угвинчуючи себе. При цьому можуть постраждати дрібні тонкі судини, і жінка може помітити на прокладці слабкі коричневі сліди, але через тиждень вони зникають.

Мізерні місячні після Дюфастона

Дюфастон – це препарат, який впливає на рівень гормону прогестерону в організмі. Його призначає лікуючий лікар при необхідності врегулювати цикл, під час планування вагітності або при болях внизу живота у поєднанні з постійними перебоями роботи статевої системи. Мізерні місячні після Дюфастона можуть спостерігатися, якщо були порушені рекомендації по дозуванню. Тривалий прийом препарату може бути причиною коротких місячних і слабких коричневих виділень. Щоб налагодити його і позбутися ознак мізерних місячних, варто звернутися до лікаря.

Чи можна завагітніти при мізерних місячних

Звичайний менструальний цикл включає в себе кілька стадій: фолікулярна, овуляторная і лютеїнова. Під час першої організм ростить яйцеклітину, на другій фазі (найкоротшої) вона переміщується в черевну порожнину, а в третій стадії матка готується прийняти запліднене яйце. У випадку, якщо вагітність не настає, починаються критичні дні. Як бачите, відповідь на питання, чи можна завагітніти, при мізерних місячних, очевидний: можна, якщо ви не страждаєте безпліддям. Щоб уникнути ускладнень, варто частіше бувати у лікаря, він зможе вчасно помітити відхилення.

Відео: мізерні місячні коричневого кольору

Не можна недооцінювати особливості жіночого організму. Природа добре попрацювала, створюючи ідеальний механізм роботи статевої системи. На питання про характер необильных виділень, згустків і темної крові відповість у відеоролику лікар-гінеколог Катерина Макарова. Вона розповість про те, чому важливо, щоб рівень прогестерону був у нормі, і як визначити, чи вистачає цього гормону в організмі.

Коричнева мазанина перед місячними

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!