Як приймати фолієву кислоту при плануванні вагітності жінці і чоловікові

Гінекологи запевняють: прийом фолієвої кислоти при плануванні вагітності вкрай важливий для обох подружжя, тому що вона покращує якість статевих клітин і допомагає правильно розвиватися плоду. Приймати її важливо ще до зачаття і після нього, тому знати, як її пити, корисно кожній жінці.

Допомагає фолієва кислота завагітніти

Лікарі стверджують, що фолієва кислота до вагітності, що приймається у вигляді спеціальних медикаментів або завдяки містять її продуктів, не допомагає завагітніти, тому що її призначення в іншому. Вона сприяє поліпшенню якості яйцеклітини і сперматозоїдів, стимулюючи синтез потрібних нуклеїнових амінокислот. В9 сприяє кращому засвоєнню інших корисних речовин, підвищує кровотворну функцію, впливає на формування плоду. В «цікавому положенні» її потрібно вживати, щоб у малюка не було:

  • дефектів і аномалій головного мозку;
  • епілепсії;
  • алергії.

Потрібна фолієва кислота для чоловіків при плануванні вагітності

За словами фахівців, фолієва кислота перед вагітністю потрібна не тільки жінці. Рекомендують її при плануванні сім'ї і для чоловіків, тому що її користь полягає в нормальному утворення сперматозоїдів, якість яких відповідає на настання зачаття і здоров'я майбутнього плоду. Якщо жінці потрібно використовувати фолацин в період підготовки і під час виношування, то чоловікам можна припинити вживати її, як тільки пара дізнається про позитивному тесті. Призначає ліки доктор.

Які продукти містять фолацин

Якщо вас турбує питання, як приймати фолієву кислоту при плануванні вагітності, не обов'язково звертатися до медикаментів. Заповнити її дефіцит допоможуть наступні продукти харчування:

  • листова зелень: кріп, щавель, кінза, шпинат;
  • бобові овочі;
  • цитрусові;
  • гречка і овес;
  • волоський горіх, мигдаль;
  • печінка, субпродукти.

Для кращого засвоєння рекомендовано вживати рослинні вітамінні продукти, багаті фолацином, без кулінарної обробки. Джерела ж тваринного походження допускають мінімальний вплив температури. Умови дотримуються для зниження втрат фолацину, який від тепла руйнується до рівня 90%. Є багаті речовиною продукти рекомендується кожен день, причому можна харчуватися морською рибою, сиром, яйцями курки, які містять трохи менше активної речовини, ніж у перерахованих, але необхідні в раціоні.

Як пити фолієву кислоту при плануванні вагітності

На етапі приготування до виношування тільки лікар визначає, як правильно пити фолієву кислоту. Призначення буде залежати від хронічних захворювань, шкідливих звичок, результатів аналізів. Стандартна дозування полягає у вживанні препаратів у вигляді таблеток за квартал до зачаття. Чоловікові показана доза 40 міліграм в день, а жінці – вдвічі більше. Надлишок або передозування речовини не страшні, тому що водорозчинний вітамін виводиться з організму без побічних явищ.

Якщо у одного з батьків або інших родичів були патології мозку, то дозування для жінки під час виношування складе 2 р в день, а якщо перший малюк пари страждає подібними дефектами 4 р. Вживати це речовина краще після їди, тому що активні компоненти можуть негативно діяти на слизову шлунка. Доктор же призначить час вживання і кількість прийнятих капсул майбутній мамі по тижнях.

Вітаміни з фолієвою кислотою при плануванні вагітності

Вам повинно бути цікаво, як приймати фолієву кислоту при плануванні вагітності. Для зручності краще враховувати наступні дані по популярним медикаментів:

  1. Таблетки з однойменною назвою. Мають саму доступну ціну, дуже популярні. Якість оцінено багатьма гінекологами: лікарі призначають препарат мамам в кількості 1 таблетки (по 1 мг) на добу.
  2. Фолацин, Апо-фолик. Прописуються при серйозної нестачі фолацину у вагітної, тому що в кожній дозі міститься 5 мг активної речовини. Цей препарат призначається тільки фахівцем і вважається лікувальним, тоді як інші – профілактичні.
  3. Фоліо. Крім 0,4 г вітаміну В9 містить 0,2 г йоду. Для жіночого організму рекомендується вживання 2 пігулок, а для чоловіків – 1 щоденно.
  4. Полівітамінні комплекси Матерна, Елевіт Пренаталь, Вітрум Пренаталь, Прегнавіт, Мультитабс Перинатал. Всі вони крім В9, потрібного на етапі підготовки до зачаття, містять інші корисні інгредієнти.

Відео

Народити здорову дитину Значення фолієвої кислоти при підготовці до вагітності і виношування ребе

Відгуки

Тетяна, 29 роківЯ вирішила дізнатися, як приймати фолієву кислоту при плануванні своєї вагітності, за 3 місяці до планованого дня овуляції, тому що як лікар знала про необхідність препарату. Фахівець порадив мені після огляду вживати стандартне для застосування кількість – 1 таблетку, то ж прописав і чоловікові. Сподіваюся, малюк народиться здоровим: ми доклали для цього всі зусилля.
Дарина, 30 роківМоя перша дитина народилася з патологією заячої губи, тому дізнатися, як приймати фолієву кислоту при плануванні майбутньої вагітності для другої дитини, я вирішила заздалегідь. Після огляду гінеколог призначила мені збільшене лікувальний кількість, щоб другий плід не страждав від дефектів розвитку і нестачі вітаміну. Дочка народилася здоровою.
Марина, 26 роківМоя вагітність стала для мене раптовою подією, тому, як тільки я про неї зрозуміла, пішла до лікаря за консультацією. Я знала від своїх подруг, що для дитини важливий фолацин, тому переживала, що моєму його не вистачить, і він народиться з патологіями. Все обійшлося – я виявилася щасливиці, у якої не було потреби пити багато вітамінів.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!