На який день циклу здавати прогестерон

Для плануючих вагітність показник рівня прогестерону має велике значення. Гормон впливає на репродуктивну функцію організму. Знати, коли здавати аналіз на прогестерон (ФСГ, естрадіол, пролактин) і не пропустити цей день дуже важливо. Відхилення гормонального фону вкажуть на розвиток серйозних порушень.

Що показує аналіз на прогестерон

Гормони впливають на роботу всіх систем і викликають половину всіх жіночих патологій. Рівень їх у жіночому організмі дуже важливий. Про відхилення може свідчити несподіване кровотеча або ненастання менструація термін. Як правило, призначається пацієнткам дослідження на рівень гормонів. Фахівці пояснюють, на який день циклу здавати прогестерон і виписують направлення.

Цей аналіз є дуже важливим, особливо для плануючих вагітність жінок. Медики називають прогестерон гормоном вагітності, адже він готує матку до закріплення ембріони, яйцеклітини до запліднення, молочні залози – до грудного вигодовування. Крім того, нормальний рівень гормонів допомагає емоційно підготуватися до вагітності. Всі етапи розвитку і виношування плоду вимагають контролю концентрації гормонів у крові.

Аналіз допомагає визначити овуляцію, адже рівень прогестерону починає збільшуватися в цей період (лютеїнова фаза). У зв'язку з цим знати про те, в який день циклу здавати прогестерон, дуже важливо. Максимальний рівень гормону, що перевищує норму в 10 разів, відзначається перед початком овуляції. Якщо дослідження не виявили таких змін, є привід для хвилювань і повторного тестування. Дізнайтеся, як визначити овуляцію.

Коли здавати прогестерон жінці

Якщо збивається місячний цикл, відзначається слабкість, починаються маткові кровотечі, пацієнткам жіночої консультації обов'язково призначають лабораторні дослідження, які допоможуть визначити гормональний фон. На який день здавати прогестерон? Як правило, дослідження повинно проводитися на третьому тижні циклу. Оцінювати самостійно результат досліджень не варто, адже для кожної медичної лабораторії характерні свої норми.

Найвдалішим часом є 22-23 добу менструального циклу. Важливо здати кров натщесерце, тому є дозволяється за 8-12 годин до аналізу. Під час вагітності дослідження призначається для контролю стану плаценти в другому і третьому триместрах. Крім того, є ряд медичних показань для здачі аналізу:

  • безпліддя;
  • порушення менструального циклу;
  • підозри захворювань яєчників;
  • маткові кровотечі невстановленої етіології;
  • визначення переношеній вагітності;
  • у чоловіків при підозрі патології яєчок;
  • кіста яєчників;
  • розлади надниркових залоз;
  • загроза викидня;
  • патологія щитовидної залози.

Точність показників аналізу може залежати від безлічі факторів, тому важливо знати, на який день циклу здавати прогестерон. Іноді лікарі призначають інший час для тестування. В динаміці аналіз вимагає здачі крові в різні дні, після чого можна складати загальну картину. Для дослідження береться сироватка крові, яку одержують з вени пацієнта.

Як правильно підготуватися до здачі аналізу

Підготовка повинна відбуватися наступним чином:

  1. Уточнюються дати останніх місячних. Від цього залежить, на який день циклу призначать здавати прогестерон.
  2. Перед дослідженням заборонено будь-яку їжу, допускається лише вода.
  3. За добу до тестування виключається жирна, гостра їжа, фізичні навантаження.
  4. Обов'язково обговорюється прийом таблеток з лікарем, адже скасування певних препаратів, навіть якщо вони продукують прогестерон, неприпустима.
  5. Важливо прийти здавати кров в призначений час (19 або 21 день циклу). Вважається, що отримати достовірні дані можна в ці дні.

Норма прогестерону на 21 день циклу

Кількість гормону в крові здорової жінки

період

норма (нмоль/л)

до овуляції

0,31-2,25

овуляція

0,47-9,42

після овуляції

6,98-56,52

Показники під час вагітності

період

норма (нмоль/л)

перший триместр

8,89-468,5

другий триместр

71,54-303,09

третій триместр

88,69 - 771,4

Що може вплинути на результат аналізу

Є ряд факторів, що впливають на синтез жовтого тіла яєчників і як наслідок, результат тесту:

  • статеві контакти перед аналізом (тестостерон підвищує показники);
  • жирна їжа перед діагностикою;
  • медичні препарати;
  • патологія щитовидної залози;
  • індивідуальні особливості організму;
  • підвищена температура тіла;
  • проблеми з наднирковими залозами або статевою системою.

Що робити, якщо цикл нерегулярний місячних

Традиційний процес дослідження припустимо тільки, коли у пацієнтки регулярний цикл. Важливо відзначити цей момент при призначенні аналізу. Якщо певна систематичність настання місячних відсутній, то у своєму кількості прогестерону на 21 день циклу може відхилятися від норми. Таким пацієнткам слід звернутися до гінеколога за консультацією. Як правило, кров здається після того, як настає період овуляції. Для визначення цього моменту можна зробити відповідний тест.

Відео: як здавати кров на прогестерон

Гормональне обстеження. ЛГ, ФСГ, прогестерону.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!