Ознаки вагітності

Плануючи дитини і докладаючи максимум зусиль для його зачаття, жінки бажають скоріше дізнатися про настання вагітності, не чекаючи затримки менструації або при виявленні явних ознак. Для цього необхідно знати, які зміни відбуваються в організмі в перші години, дні, тижні після запліднення яйцеклітини. Акушери-гінекологи запевняють, що на ранніх термінах визначити вагітність вкрай складно, але жінки на інтуїтивному рівні відчувають зародження нового життя, вишукуючи найперші ознаки, симптоматику.

Перші ознаки вагітності на 1 місяця

Жінок, які планують дитину, цікавить безліч питань, і основними з них є: через скільки проявляється вагітність після зачаття, можна визначити її самостійно до затримки, які є народні ознаки та медичні симптоми на ранніх термінах в першому триместрі? До класичних симптомів зародження нового життя у перший місяць відносяться:

  • підвищення рівня ХГЛ в крові на 1-2 тижні, а на 3-4 і в сечі;
  • зростання базальної температури (37 градусів);
  • поява перших захворювань, спровокованих початком гормональних змін.

На перших тижнях практично не виявляються жодні зміни, відсутні явні ознаки або симптоми вагітності. На 27 день циклу жінка відзначає появу перших нових відчуттів, які можуть свідчити про зачаття. До таких можна віднести ранкову нудоту, часте сечовипускання, зміни базальної температури, іноді тягне живіт і спостерігається легке запаморочення при різкому підйомі.

В перші дні

Для того щоб знати, коли з'являються перші ознаки успішного зачаття, жінки повинні розуміти, що час вважається по-різному: від першого дня останніх місячних або від дати овуляції і точного часу запліднення (якщо воно відомо). Ні лікар, ні сама жінка на ранніх етапах не відчує настання вагітності. У рідкісних випадках на 3 день після зачаття починається слабкий прояв токсикозу (як правило, це відбувається при багатоплідній або другої вагітності при ГВ, годуванні груддю), але майбутні мами плутають його з класичним отруєнням продуктами.

Часто на 1 тижні спостерігається прояв неприємних ознак, які вагітні рідко зіставляють з протікає процесом зародження дитини. До таких належить: печія, пронос, здуття, розлад, запор, болі в шлунку, поясниці і низу живота. Ще спостерігається загальна слабкість, сонливість і занепад сил. Це непрямі симптоми, прояви яких спостерігається вкрай рідко, як правило, початок вагітності протікає без ознак, і навіть ранній тест може показати негативний результат.

На 2 тижні

На другому тижні вагітності плід прикріплюється до стінок матки і починається активне формування дитини. У жінок з підвищеною чутливістю можуть проявлятися перші симптоми, наприклад, зміна пристрастей в їжі, підвищення апетиту або повна відраза до їжі; неприємні відчуття, напади нудоти можуть викликати раніше улюблені запахи. Початок гормональної перебудови також значно позначається на психоемоційному стані жінки, проявляється плаксивість, дратівливість, нервозність, запальність (як при передменструальному синдромі).

На 2 тижні можуть з'явитися виділення з піхви, при нормальній мікрофлорі і здоров'я жінки вони молочного кольору. Якщо ж вони мають коричневий відтінок, слід звернутися до лікаря, оскільки це може бути свідченням запальних процесів в організмі. Білі виділення можуть свідчити про молочниці, яку слід пролікувати, щоб не заразити дитину. Крім того, спостерігається нежить, закладеність носа або інші ознаки застуди, які насправді свідчать про іншому фізіологічному процесі в організмі жінки.

Точно підтвердити наявність вагітності на цьому терміні зможе проведення процедури УЗД внутриматочным датчиком. За допомогою даного дослідження можливо визначити місце розташування плода (це допоможе виключити позаматкову вагітність), прослухати серцебиття. Підтвердженням зачаття стане і значно підвищений рівень ХГЛ в крові та сечі.

На 3 тижні

Третій тиждень характеризується появою перших відчутних ознак настала вагітності: набухають молочні залози, все частіше проявляється токсикоз і негативна реакція на деякі продукти харчування або аромати, відчувається легке поколювання в попереку, тягнучі болі внизу живота. На 20 день циклу на зміну дратівливості і надмірної збудливості приходить спокій, умиротворення, яке необхідно для виношування здорової дитини.

Симптоми вагітності на 4 тижні

До явним ознаками сприятливого запліднення яйцеклітини відноситься затримка менструації, заповітні дві смужки на тесті. Ще й підвищення рівня ХГЛ, який можливо визначити за аналізом крові. Ці всі ознаки явно проявляються через 4 тижні, але в теж час цей період є дуже небезпечним, оскільки збігається з часом початку менструації і відрегульований цикл може порушитися. Гормональні перебудови можуть спровокувати підвищений тонус матки, може бути вагітність з місячними (мізерними кров'янистими виділеннями).

Ознаки вагітності на 2 місяці

З настанням другого місяця вагітності у жінки не залишається сумнівів в своєму стані, вона з радістю і якоюсь тривогою намагається звикнути з думками і морально налаштуватися на виношування і народження здорового малюка. У цей період відбуваються дуже важливі фізіологічні процеси у формуванні дитини, тому з особливою увагою слід поставитися до свого здоров'я, а при будь-яких тривожних ознаках слід без зволікань звернутися до гінеколога.

На 5 тижні жінка відчуває такі симптоми вагітності:

  • З боку психоемоційного стану спостерігаються скачки і різкі перепади настрою, мінливість в бажаннях, поведінці. Нерідко трапляються істерики, напади плаксивості, апатії, проявляються напади нудьги, ліні.
  • Посилюється апетит, змінюються смакові переваги, які часом кардинально відрізняються від звичних.
  • Часом трапляються напади нудоти і блювання, які можуть бути спровоковані різноманітними запахами.

На 6 тижні спостерігається збільшення грудей в розмірах, її ускладнення і твердіння сосків. У цей період мучить підвищена стомлюваність, сонливість та слабкість, часте сечовипускання, можуть турбувати метеоризмы, коліки в кишечнику. Нерідко спостерігається невелика втрата ваги, яка пов'язана з токсикозом і ранкової блювотою. До кінця другого місяця нездужання проходять, організм адаптується до нової гормональної атмосфері, і жінка може насолоджуватися своїм новим станом. Гестоз зустрічається вкрай рідко.

Ознаки завмерлої вагітності

Іноді відбувається неприємне явище – завмерла вагітність, яка характеризується зупинкою розвитку плоду і спостерігається на ранніх термінах, рідше зустрічається у другому триместрі. Спочатку не розвивається ембріон ніяк себе не проявляє, присутні всі ознаки нормального розвитку. Завмерти плід може з ряду причин:

  • у результаті впливу інфекції або вірусу (це ж може спровокувати викидень);
  • у разі наявності шкідливих звичок (куріння, зловживання алкоголем до або після зачаття);
  • з-за негативного впливу навколишнього середовища (екологічно забруднений район проживання, зайнятість на промисловому виробництві з токсичними речовинами).

Як дізнатися і на який день можливо виявити перші ознаки зриву:

  • У перший час завмерла вагітність ніяк не проявляється, тому жінка не здогадується про свій стан. На пізніх термінах першим симптом завмирання може стати тривале відсутність ворушінь дитини.
  • Через кілька днів проявляються такі ознаки: тягнучі або ріжучі болі внизу живота, поява кров'янистих виділень, зникнення всіх ознак вагітності (токсикоз, підвищеного чи зниженого апетиту, зниження чутливості грудей).
  • Для того щоб діагностувати завмерлу вагітність, необхідно звернутися до лікаря і здати аналіз ХГЛ (він буде нижче належної норми), зробити УЗД, де з максимальною точністю вийде переконатися у відсутності ознак життєдіяльності плода.

Симптоми прояву позаматкової вагітності

Багатьох хвилює питання, що таке позаматкова вагітність, які її перші ознаки і як визначити стан самостійно, щоб вчасно звернутися в медичний заклад? Для того щоб розвиток плоду відбувалося згідно з фізіологічними нормами, ембріон повинен прикріпитися до стінки матки. Іноді він не досягає місця свого призначення і кріпиться в маткових трубах, таке явище й одержало назву позаматкова вагітність.

В залежності від місця прикріплення ембріона, перші симптоми можуть проявлятися на 20 день циклу (якщо плід знаходиться в самій вузькій частині маткової труби) або після 8 тижнів. Визначити позаматкову вагітність легко за допомогою УЗД. В таких умовах плід не може нормально розвиватися, тому показане хірургічне втручання для видалення зародка. Як визначити позаматкову вагітність, симптоми:

  • Є затримка менструації, але при огляді гінекологом плодове яйце в матці не виявлено.
  • У жінки спостерігаються виділення з піхви червоного, червоного або коричневого кольору, мучать різкі болі внизу живота.
  • Часто трапляються напади запаморочення, непритомність.
  • Рівень ХГЛ набагато нижче того показника, який повинен бути на цьому терміні при нормальному перебігу вагітності.

Дізнайтеся,як визначити вагітність без тесту.

Відеопораду: Як визначити вагітність до затримки

Природним бажанням жінки є дізнатися на ранніх термінах (до місячних) про успішне запліднення яйцеклітини чи проведенні імплантації (ЕКО). Перші кілька днів зародження нового життя ніяк не відображається на тілі вагітної, її самопочутті. Визначити зачаття можливо мінімум через десять днів після статевого акту, використовуючи спеціальний тест до затримки або здавши аналіз крові на визначення рівня хоріонічного гонадотропіну. Для того щоб детальніше дізнатися, які можуть бути ранні ознаки зародження і як настає друга вагітність, подивіться відео:

Перші ознаки вагітності до затримки

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!