Болить низ живота у жінки

Поява неприємних хворобливих відчуттів внизу живота може відбуватися з різних причин, до числа яких відноситься гострий аднексит, сальпінгіт, запалення тазових органів та ін Якщо сильно болить низ живота у жінки, що відбувається і при менструації, спостерігається підвищення температури. Точно встановивши причину болю, з'являється шанс її усунути.

Причини болю внизу живота у жінок

Спровокувати появу болю у нижній частині живота можуть спайкові процеси, що проходять в малому тазі – неприємне почуття турбує ліворуч або праворуч, з урахуванням того, з якого боку була проведена операція. Ще одна причина запалення маткових труб і яєчників. Болі мають тягне характер, віддають в область стегна, задній прохід і поперек. Неприємні відчуття в кілька разів посилюються при сильному переохолодженні, інтимних відносинах і високої фізичної навантаженні.

При вагітності

Спостерігатися болючі відчуття внизу живота можуть при вагітності з наступним причин:

  • Передчасне відшарування плаценти. Ця патологія супроводжується сильними болями, що проявляються в нижній області живота, є ймовірність відкриття зовнішнього кровотечі різної інтенсивності. Потрібна негайна допомога, є ризик гіпоксії і подальшої загибелі плоду.
  • Загроза викидня – з'являється виділення з домішкою крові, болі носять ниючий характер і не проходять протягом кількох годин. Якщо не просто тягне поперек, а болі стають переймоподібними, потрібно викликати швидку допомогу.
  • Позаматкова вагітність – сильно болить живіт, спина, виявляються незначні виділення. Але головний симптом – це біль, локалізація якої відбувається з тієї сторони, де прикріпилася яйцеклітина (з'являється тягне гнітюче відчуття, не проходить на протязі довгого часу). Різко падає артеріальний тиск, жінка втрачає свідомість, підвищується температура.
  • Розлад у функціонуванні шлунково-кишкового тракту – з'являється гострий біль переймоподібного характеру. Спровокувати болючий синдром здатна раціональна дієта, метеоризм, запор. Позбутися від такого неприємного, сильного відчуття ви зможете, відкоригувавши свій раціон харчування.
  • Хворобливе відчуття, спровоковане фізіологічним розтягуванням м'язів живота. Під час вагітності матка збільшується в розмірах, чинячи тиск на органи, викликаючи зміну їх розташування. У результаті жінка відчуває дискомфорт у нижній області живота.
  • Гострий живіт – це стан, при якому проявляються певні захворювання (підшлункової залози, жовчного міхура, кишечника, шлунка, апендикса).

При ходьбі

Частий привід скарг пацієнтів – це сильний біль в області живота різного характеру. В черевній порожнині розташовано багато різних органів поблизу один від одного, які можуть піддаватися різноманітним хворобам. Проявляються ниючі, тягнучі болі в області живота при ходьбі, вони свідчать про те, що якийсь із органів черевної порожнини нездоровий і вимагає діагностики. Тільки фахівець, після проведення необхідних аналізів, здатний визначити захворювання, зняти запалення, знеболити і провести грамотне лікування.

При місячних

Місячні можуть супроводжуватися сильним болем, що виявляється в нижній області живота. Дане явище буде характерно для молодих дівчат, у яких ще не стабілізувалася гормональна система. «До» і «після» місячних не буде з'являтися біль при умові, що всі системи, а також органи в жіночому організмі правильно функціонують, не спостерігається ніяких небезпечних відхилень.

Практично завжди у жінки болить низ живота з-за сильного дисонансу, що відбувається між різними видами гормонів (прогестерон і простагландини). Виробляються простагландини маткою, але якщо цих речовин стає занадто багато, збільшується число скорочень, що призводить до збільшення болючості. Надлишок цієї речовини може призвести до появи головних болів, турбує нудота, є ймовірність відкриття блювоти.

При овуляції

Гінекологія пояснює причину появи хворобливості при овуляції – відбувається дозрівання фолікули, турбує біль при скороченні матки. Багато жінок страждають від неприємних відчуттів, що виявляються в нижній області живота під час дозрівання яйцеклітини – біль володіє середньою інтенсивністю і вважається фізіологічною нормою. Вкрай рідко вона триває довго і набуває переймоподібний характер.

Що робити якщо болить низ живота при сечовипусканні?

При появі сильних болів безпосередньо під час процесу сечовипускання, потрібно негайно звернутися за медичною допомогою до лікаря. Цей ознака свідчить про те, що почався запальний процес, що вимагає проведення термінового та ефективного курсу лікування. Ліки призначається тільки після проведення огляду пацієнтки та визначення точного діагнозу. Тимчасово знизити больові відчуття можуть рецепти з народної медицини:

  • Беремо 1 ст. ложку осикових нирок, подрібнюємо.
  • Заливаємо склянкою киплячої води.
  • Через годину розчин фільтруємо і вживаємо всередину 5-6 разів за день по 2 ст. ложки.

Ниє низ живота, що віддає у поперек

У жінок появу тягнуть болю в нижній частині живота відбувається по наступним причинах:

  • Передменструальний синдром, менструальні болі (болючість проявляється посередині живота, що віддає у поперек).
  • Початок запальних процесів, що протікають в матці, піхву, яєчниках, фаллопієвих трубах. Всі перераховані явища несуть велику небезпеку для життя пацієнтки.
  • Кіста, міома, онкологія (поява різноманітних пухлин, що мають доброякісний характер).
  • Розрив яєчника буде супроводжуватися появою сильних гострих болів, що проявляються внизу живота, які переходять в пах. Збільшується ризик розвитку сепсису (у черевну порожнину потрапляє кров).
  • Біль з'являється і при перекручуванні ніжки кісти.
  • Після проведеного нещодавно аборту. Це перша ознака не до кінця віддаленого плодового яйця, що також провокує розвиток сепсису.

Як запобігти біль внизу живота

Щоб запобігти появі болю в нижній ділянці живота, рекомендується регулярно виконувати простий комплекс вправ:

  • Сідаємо на підлогу і схрещуємо ноги. Максимально сильно втягуємо м'язи живота, сідниць, тазового дна – стискаємо, потім розслабляємо. Ця вправа допомагає провести ефективну тренування м'язів і зв'язок малого тазу, матки, піхви, поліпшується відтік венозної крові, кровообіг, кишечник починає функціонувати.
  • Руки сцепляем ззаду в замок (одну руку заводимо за плече, а другу проводимо їй назустріч знизу), сідаємо на п'яти. Змінюючи руки, повторюємо вправу – поліпшується рух крові по судинах, розвиваються м'язи спини.
  • Розводимо в сторони максимально прямі ноги вгору піднімаємо руки (виконуємо вдих), робимо нахил до шкарпеток і тягнемося до них, притискаючи голову до ямочці між ключицями. Ця вправа допомагає не тільки зміцнити тазостегнові суглоби, але і поліпшити кровопостачання сечового міхура, прямої кишки, а також статевих органів.

Відео: болі внизу живота праворуч і ліворуч

Якщо з'явилися сильні болі внизу живота, але немає можливості звернутися до лікаря, буде корисно ознайомитися з наступним відео, де ви знайдете відповіді практично на всі хвилюючі питання:

БІЛЬ У ЖИВОТІ (Болить живіт. Невролог роз'яснює про черевних болях. Поради лікаря)

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!