Новоутворення на шкірі - види, діагностика та видалення

Існують різні види новоутворень на шкірі. Ця патологія має велику класифікацію, причому кожен тип в ній відрізняється своєю симптоматикою, особливостями і прогнозом. Різноманітність нозологічних форм шкірної онкології пояснюється тим, що джерелом пухлини є різні види клітин. Найбільш небезпечними виступають злоякісні новоутворення, але це визначається тільки після діагностики. З урахуванням виду пухлин сьогодні використовують різні методи лікування.

Що таке новоутворення на шкірі

Покриває тіло людини шкіра має складну будову. Її функціями є підтримка теплообміну, захист від зовнішніх впливів, участь у секреторних процесах. Складається шкіра з трьох основних шарів:

  1. Епідерміс. Це зовнішній шар, утворений багатошаровим плоским епітелієм. Поверхня його складається з ороговілих клітин з кератином в складі. Функція епідермісу захисту від хімічних агентів і подразників.
  2. Дерма. Середній шар товщиною 1-3 мм Він утворений волокнами сітчастої і сполучної тканини, чим обумовлена здатність шкіри до стиснення і розтягування.
  3. Підшкірна жирова клітковина. Це глибокий шар шкіри, сформований із сполучної тканини. Він містить багато груп жирових клітин.

Новоутворення на шкірі можуть виникати в кожному шарі. У медицині під ними розуміють пухлини, що складаються зі скупчення ідентичних клітин, локалізованих на певній ділянці. Ці утворення можуть мати доброякісний або злоякісний характер. Незалежно від виду вони виникають на тлі аномальної розростання клітин шкіри. Вивченням новоутворень займається онкологія.

Види

Основна класифікація новоутворень поділяє їх на види залежно від здатності давати метастази в інші органи, призводити до ускладнень і летального результату. З урахуванням цих критеріїв виділяють:

  1. Доброякісні. Не несуть прямої шкоди життя людини, але при великих розмірах можуть обмежувати нормальне функціонування органів, здавлювати нервові закінчення, викликати біль і порушувати кровообіг.
  2. Передракові стани. Це прикордонна форма, яка з часом може перерости у злоякісну. Розвивається в результаті видозміни тканин під дією спадкових або поточних причин.
  3. Злоякісні. Це агресивні види неоплазій, які складно діагностувати на ранніх етапах. Розвиваються із-за інтенсивного росту незрілих атипових клітин. Новоутворення на шкірі швидко ростуть, часто викликають метастази, а при пошкодженні життєво важливих органів призводять до смерті.

Причини

Одним з провокуючих чинників появи новоутворень виступає дія ультрафіолетового випромінювання. Наукові дослідження підтверджують роль сонячного світла у ракове переродження епітелію. Факторами ризику також є зловживання алкоголем, куріння, дія вірусів, радіації. Загальною причиною виникнення злоякісної пухлини виступає мутація, тобто переродження нормальних клітин. Коли імунітет не розпізнає трансформацію, патологія прогресує і дає метастази.

Деякі люди мають генетичну схильність до появи новоутворень на шкірі. У інших же вони відзначаються в результаті:

  • течії важких захворювань, що ведуть до патологічних процесів;
  • дефекту імунної системи;
  • прийому сильнодіючих лікарських препаратів, включаючи вітаміни, імунодепресанти, алкілуючі засоби;
  • променевого впливу на організм;
  • хронічних шкірних хвороб, наприклад, екземи;
  • невідомих факторів, наприклад, набутого імунодефіциту;
  • відсутність збалансованого раціону;
  • отримання механічних або термічних травм.

Доброякісні новоутворення шкіри

Якщо новоутворення повільно ростуть або зовсім залишаються незмінними протягом усього життя, то вони називаються доброякісними. Їх відмінністю є і те, що клітини шкіри у вогнищі зберігають свої початкові функції. Доброякісні - не проникають у прилеглі тканини, а тільки можуть їх здавлювати. Їх структура схожа із сусідніми клітинами, з яких вони відбулися. Такі утворення добре піддаються апаратного та хірургічного лікування. Рецидиви відзначаються рідко, але є ризик переходу у злоякісну форму.

Ліпома

Ще називається жировики, оскільки розвивається з жирової тканини. Цей вид дуже поширений. Новоутворення виникає практично на будь-якій частині тіла, але на животі і ногах відзначається рідко. Людині ліпома не доставляє особливого дискомфорту, тому що не супроводжується болем. Шишка лише псує естетичний вигляд шкіри. Ознаки ліпоми:

  • наявність під шкірою ущільнення розміром 0,5-15 см;
  • висока рухливість новоутворення, повільний його зростання;
  • відсутність болю навіть при механічному впливі;
  • при постійному терті жировика про одяг можливий розвиток запалення і нагноєння.

Папілома

Це новоутворення являє собою бородавку у вигляді вузлика або сосочка. Природа виникнення – вірусна. Патологію викликає вірус папіломи людини (ВПЛ). Він активізується на тлі ослабленого імунітету, вегетативних розладів, стресів. Зовні папілома буває різною. Це нарости світлого, сірого або темно-коричневого кольору. Дана група поділяється на кілька типів:

  1. Плоскі бородавки. Найпоширеніший тип. Над шкірою бородавки підносяться тільки на 1-2 мм.
  2. Гострокінцеві кондиломи. За зовнішнім виглядом нагадують цвітну капусту. Частіше з'являються на статевих органах, навколо заднього проходу, на слизовій рота.
  3. Звичайні бородавки. Зовні схожі на плоскі, але підносяться над шкірою на 2-3 мм. Поверхня бородавок шорстка.

Гемангіома

Розвивається скупчення клітин внутрішньої поверхні судин. Більшість гемангіом є поодинокими, але іноді відзначається і їх поява групами. В якості місць локалізації освіта вибирає волосисту частину голови, повіки, лоб, щоки, ніс і шию. Існує кілька видів гемангіом:

  1. Капілярна. Розташовується на поверхні шкіри, може досягати великих розмірів. Її колір варіюється від синюшно-чорного до червоного. Зростання відбувається в сторони.
  2. Кавернозна. Це гемангіома в глибоких шарах шкіри. Являє собою обмежене підшкірне освіта вузлуватою структури. Колір – від звичайного відтінку шкіри до синюшного.
  3. Комбінована. Поєднує дві попередні форми.
  4. Змішана. Судинне утворення на шкірі, зачіпає і навколишні тканини, частіше – сполучну.

Лимфангиома

Утворюється із стінок лімфатичних судин. Виникає у дітей ще при розвитку в утробі матері. Лимфангиома частіше діагностується у віці до 3 років. Сама освіта – це тонкостінна порожнину 1-5 мм Лимфангиома буває декількох видів:

  1. Кістозної. Складається з ізольованих або сполучених кіст. Частіше відзначається на шиї в області лімфовузлів.
  2. Кавернозної. Це невеликі за розміром освіти, приховані недоторканим шкірним покривом. Виявляються тільки на дотик.
  3. Капілярній. З'являється таке новоутворення на обличчі. Межі розмиті, розміри – невеликі. Часте місце локалізації новоутворення на шкірі обличчя – близько верхньої губи або на щоках.

Дерматофиброма

Інша назва – просто фіброма. М'якому типі цієї пухлини більше схильні жінки молодого та зрілого віку. Існує і тверда фіброма. Розмір - не більше 3 см Зовні воно являє собою глибоко упаяний вузлик. Він виступає над поверхнею епідермісу, має сірий, бурий або синьо-чорний колір. На дотик фіброма гладка, але буває і бородавчастої. В залежності від форми симптоми цієї пухлини наступні:

  1. Тверда фіброма. Відрізняється низьким рівнем рухливості, буває одиночної або множинною. Наголошується на різних частинах тіла і кінцівок.
  2. М'яка фіброма. Це своєрідний мішечок на ніжці рожевого або коричневого кольору. Частіше локалізується в області пахв, близько молочних залоз і статевих органів.

Пігментний невус

Родимки або невуси бувають набутими і вродженими. За структурою це скупчення клітин з надлишком меланіну. Родимки розрізняються за кольором, формою, текстурі поверхні. Небезпека деяких з них полягає у можливому переродження в меланому. Особливо високий ризик у пігментного невуса. Його основні особливості та характеристики:

  • він являє собою плоский коричневий або сірий вузлик;
  • його поверхня суха і нерівна;
  • пігментний невус видаляють хірургічним втручанням.

Кератоакантома

Так називається опухолеподобный гіперкератоз. Він являє собою доброякісне новоутворення шкірного покриву епідермального походження, яке має тенденцію до злоякісного переродження. Зовні кератоакантома – це вузол овальної або круглої форми. На підставі він широкий, а за кольором збігається з шкірним покривом. Інші характеристики цієї пухлини:

  • у центрі заповнена ороговілими клітинами;
  • має підняті краї, які утворюють своєрідний валик;
  • іноді колір пухлини змінюється на синюшно-червоний або рожевий;
  • діаметр сягає 2-3 див.

Лентиго

Це доброякісні пігментні плями. Вони з'являються в результаті зосередження меланіну в хроматофорах дерми та проліферативного порушення в базальному шарі епідермісу. Зовні лентиго виглядає, як скупчення коричневих плям з чітким контуром і округлою формою. Патологія виникає у підлітків і літніх людей. Основні ознаки лентиго:

  • кругла форма плям, розмір їх не перевищує 2 см;
  • цятки не групуються, кожне має свої контури;
  • виразки, лущення і свербіння відсутні;
  • плями утворюються на відкритих частинах тіла, на статевих органах і спині – рідко.

Атерома

Являє собою кісту сальної залози. Часті місця локалізації патології – частини тіла, де висока концентрація сальних залоз, такі як:

  • шия;
  • спина;
  • пахова область;
  • волосиста частина голови.

Зовні атерома – щільне утворення, що має чіткі межі. При пальпації воно рухливе й гнучке. Атерома не приносить людині дискомфорт. Стан погіршується при запаленні новоутворення але шкірі. У цьому випадку відзначається нагноєння, набряк і почервоніння тканин. На тлі цього може підвищитися температура і з'явитися болючість атероми. Вона самостійно проривається з виділенням гною. При такій кісті є ризик розвитку липосаркомы – злоякісного утворення.

Прикордонні шкірні новоутворення

До цієї групи відносять новоутворення, які з більшою або меншою ступінню ймовірності трансформуються в злоякісні. Вони знаходяться на межі переродження в різні форми раку. Це відбувається при певних несприятливих умовах. Лікарі не виділяють явний критерій або ознака переродження. З-за цього чітко визначити межу між передракової і ранньої злоякісною пухлиною складно. Своєчасне виявлення таких пограничних станів відіграє важливу роль в профілактиці раку шкіри.

Пігментна ксеродерма

При цьому захворюванні пігментні плями перетворюються в бородавчасті розростання внаслідок надто високої чутливості шкірного покриву до ультрафіолетового випромінювання. Ксеродерма є рідкісною патологією, частіше пов'язана зі спадковістю. Група ризику – діти, народжені від споріднених зв'язків. Перші ознаки хвороби проявляються в дитячому віці. Їх перелік включає:

  • витончення шкірного покриву, її розтріскування і підвищена сухість;
  • набряки, почервоніння і бульбашки в місці дії ультрафіолету;
  • збереження після запалення пігментних плям, схожих на веснянки;
  • офтальмологічні захворювання;
  • погіршення стану зубів;
  • відставання в рості;
  • папіломи і бородавки на пізній стадії захворювання.

Гігантська кондилома Бушке-Левенштейна

Ця неоплазія має прогресуючий перебіг і вірусну природу. Її причиною є рідкісний вид вірусу папіломи людини. Зовнішня схожість з карциномою (рак шкіри) викликає часту плутанину між цими захворюваннями. Сама пухлина являє собою карциномоподобную гостру кондилому. Найчастіше вона локалізується на головці статевого члена і вінцевої борозні. У жінок кондилома розташовується на кліторі, статевих губах, в області заднього проходу. Симптоматика наступна:

  • поява дрібних утворень, що нагадують папіломи;
  • швидке збільшення їх розмірів;
  • злиття кондилом, освіта єдиного ділянки – гігантської кондиломи;
  • її основу широке, поверхня покрита ворсинками;
  • навколо освіти спостерігаються маленькі кондиломи.

Хвороба Боуена

Це один з рідкісних недуг. Хвороба вражає слизові оболонки та шкіряний покрив. При ній високий ризик розвитку інвазивного раку, особливо у осіб старше 70 років. Симптоматика хвороби Боуена:

  • кругле червоне пляма з нерівними краями, що з'являється на будь-якій частині тіла;
  • переростання його в мідно-червоної бляшку, утворює велику поверхню запалення;
  • поява жовтих або білих лусочок, повністю покривають мокнучий ділянку епідермісу;
  • зміна структури бляшки на бородавчасту;
  • виразки, які свідчать про розвиток раку.

Хвороба Кейра

Ще одне рідкісне захворювання, що представляє собою неінвазивний рак слизових оболонок. Зачіпає голівку пеніса, внутрішню частину крайньої плоті. Рідко вражає шийку матки, порожнину рота, вульву і перианальную зону. Основні симптоми хвороби Кейра:

  • бляшка яскраво-червоного кольору з гладенькою блискучою поверхнею;
  • епідерміс в області поразки вологий;
  • пляма має чіткі межі;
  • осередок ураження одиночний;
  • іноді виникає наліт білого кольору, який легко зняти;
  • біль, що спостерігається при травмуванні ураженої області;
  • кровотеча при механічному пошкодженні;
  • гнійний ексудат при приєднанні бактеріальної інфекції.

Стареча кератома

Це передраковий стан, характерне для людей похилого віку. Цим і обумовлено таку назву. Ризик високий у віці старше 50 років і одночасної схильності до пересихання шкірного покриву. Захворювання являє собою розростання верхнього шару епідермісу на тлі ороговіння деяких клітин. При старечій кератоме спостерігаються наступні симптоми:

  • пляму жовтуватого або коричневого відтінку;
  • поява декількох плям, вони рідко носять поодинокий характер;
  • поступове пигментирование і зміна забарвлення на червоний або коричневий;
  • утворюються множинні папули і поглиблення;
  • бляшка діаметром 6 см на пізній стадії захворювання;
  • покриття плям ороговілими лусочками, після видалення яких розвивається кровотеча.

Шкірний ріг

Новоутворення цього виду повністю складаються з шипуватого шару епідермісу. Назва обумовлена зовнішнім виглядом розростання. Воно схоже на ріг тварини. Ознаки розвитку такої патології:

  • розростання клітин епідермісу конічної форми коричневого або жовтого кольору і щільної структури;
  • повільне зростання рогу і тільки в довжину;
  • поява навколо рогу червоного обідка.

Злоякісні новоутворення

Якщо патологічні утворення швидко ростуть і поширюються, викликають метастази у віддалених від вогнища органах і проникають у навколишні тканини, то вони називаються злоякісними. Перенесення клітин відбувається через лімфу та кров. Відмінністю злоякісних утворень є повна втрата організмом контролю над клітинним поділом в області поразки. Клітини в ній вже не можуть виконувати свої функції.

Меланома

Найпоширеніший вид злоякісної пухлини. Невуси або родимки можуть малігнізуватися після травмування або надлишку опромінення ультрафіолетом. Це стає причиною розвитку меланоми. На неї вказують такі симптоми:

  • родимка стрімко збільшує розміри;
  • далі вона змінює забарвлення – темніє або світлішає;
  • родимка набуває іншу форму, яка не супроводжується симетрією;
  • пігмент зливається з сусідніми тканинами, не має чітких меж;
  • на місці родимки утворюються виразки, волоски випадають.

Эпителиома

Назва захворювання пов'язано з тим, що воно вражає верхній шар шкірного покриву – епітелій. Існує безліч клінічних варіантів плоскоклітинний, але будь-яка її форма має один клінічний ознака. Це вузлики, обсяг яких варіюється від декількох міліметрів до 5 див. Саморубцующаяся форма відрізняється появою невеликого виразкового дефекту. Эпителиома Малерба розвивається з клітин сальних залоз. Така патологія характерна для дітей. Пухлина може розташовуватися на:

  • шиї;
  • волосистої частини голови;
  • особі;
  • вухах;
  • на плечах, кистях.

Плоскоклітинний рак

Це злоякісна пухлина, яка розвивається із слизових оболонок і шкірного покриву. Захворювання відрізняється агресивністю і швидким розвитком. Рак вражає лімфатичні вузли, проникає в сусідні органи, порушує їх будова і функції. Серед усіх видів він становить близько 25%. Запідозрити такий рак можна по ряду ознак, таких як:

  • куполоподібний вузол діаметром 2-3 см;
  • щільна, хрящова структура пухлини;
  • малорухливість освіти;
  • кровотеча при легкому травматизації;
  • форма пухлини у вигляді кольорової капусти.

Базаліома

Пухлина при цьому захворюванні розвивається внаслідок скупчення епітеліальних клітин. Ризик вищий у літніх людей. Базаліома не супроводжується метастазами, рідко призводить до смерті. Це не стосується її плоскоклітинну форми. Розпізнати базалиому можна за такими ознаками:

  • поверхневі утворення – поодинокі, з щільною структурою;
  • у кожній плямі всередині є невелике заглиблення;
  • пухлина підноситься над навколишнім шкірним покривом;
  • з часом з'являється незначний свербіж;
  • при натягу шкірного покриву помітні вузлики білого, сірого або жовтого кольору;
  • біль при розростанні;
  • скоринки на поверхні плям, при знятті яких відкривається кровотеча.

Фібросаркома

Це рідкісний різновид злоякісних пухлин. Вона може з'явитися практично у всіх, незалежно від віку, статі та ін. Фібросаркома вражає сухожилля і сполучну тканину м'язів. На її розвиток вказують:

  • поява щільного підшкірного вузла;
  • синювато-коричневий окрас вогнища запалення;
  • відсутність болю;
  • апатія, слабкість;
  • різке схуднення;
  • гарячковий стан.

Ліпосаркома

Вражає м'які тканини, частіше у чоловіків старше 40 років, які мають доброякісні пухлини. Група ризику включає і осіб, що мають контакт з азбестом або приймають гормони. Ліпосаркома має кілька різновидів:

  1. Низкодифференцированная. Нагадують жирові сполуки, які активно розростаються.
  2. Миксоидная. Це прикордонна форма, при якій клітини виглядають нормальними, але можуть у будь-який час розпочати розростатися.
  3. Плеоморфная. Рідкісна форма, що вражає виключно кінцівки.
  4. Дедифференцированная. Агресивна, викликає безліч метастаз.
  5. Змішана. Включає ознаки декількох форм липосаркомы.

Саркома Капоші

Найвищий ризик розвитку цієї хвороби у ВІЛ-інфікованих пацієнтів. Саркома Капоші провокується вірусом герпесу 8 типу. Небезпечніше самих утворень є порушення роботи травної і дихальної систем. На розвиток цього захворювання вказують наступні ознаки:

  • сині, червоні, фіолетові або рожеві плями, які не яснішає при натисканні на них;
  • бульбашкова висип, схожа на червоний лишай;
  • поступове зростання патологічних утворень;
  • пересихання ураженої ділянки, її лущення;
  • біль при стисканні плями.

Діагностика

Головним методом визначення, чи є пухлина передракової або злоякісної, є диференційна діагностика. Вона передбачає проведення наступних процедур:

  1. Цифрова эпилюминесцентная дерматоскопія. Володіє 95-відсоткової чутливістю. Полягає в інструментальному скринінгу освіти за допомогою дерматоскопов.
  2. Интракутантный аналіз із застосуванням техніки СИАскопа. Метод полягає в дослідженні шкірних утворень без скальпеля. Результати відображаються на екрані монітора, де можна розглянути структуру пухлини, концентрацію гемоглобіну і меланіну.
  3. Гістологічне дослідження. При біопсії беруть матеріал пухлини, після чого його досліджують. Це дозволяє диференціювати злоякісну патологію від доброякісної.

Лікування новоутворень

У більшості випадків лікування полягає у видаленні освіти, причому з частковим видаленням здорових тканин. Це здійснюється різними способами. Крім радикальних хірургічних методів, існують менш інвазивні. Якщо неоперабельний рак, то використовується хіміотерапія та променева терапія. Доброякісні освіти видаляють кріодеструкцією, електрокоагуляцією, радіохвилями. При злоякісному перебігу з-за множинних метастаз висока ймовірність смерті від внутрішніх кровотеч, аутоінтоксикації та поліорганної недостатності.

Хіміотерапія

Полягає в застосуванні препаратів, які гальмують ріст пухлини і викликають їх загибель. Онкологія використовує близько 60 видів протипухлинних засобів. Їх вводять внутрішньовенно певними курсами. Мінусом хіміотерапії є розвиток практично у всіх пацієнтів побічних ефектів, включаючи нудоту, блювоту, остеопороз, лейкемію, облисіння, анемію. Переваги процедури: можливість дистанційно впливати на метастази і видалити ракові клітки після радикального хірургічного лікування.

Променева терапія

Практично у 80% пацієнтів зі злоякісними утвореннями проводять променеву терапію. Вона являє собою вплив іонізуючим випромінюванням: корпускулярним і фотонним. Вони відрізняються ступенем розподілу енергії по тканинах пухлини. Променева терапія буває дистанційної, внутрішньотканинний і контактної. Її часто поєднують із хіміотерапією. Головним недоліком променевої терапії вважається велика кількість побічних реакцій. Переваги цього методу лікування:

  • зниження ризику метастазування;
  • усунення болю на запущеній стадії;
  • знищення аномальних клітин після хірургічної операції;
  • лікування від раку на початковій стадії.

Видалення лазером

Ефективність застосування лазера в лікуванні новоутворень обумовлена можливістю фокусувати пучок точно на патологічний осередок. По ходу променя спостерігається некроз тканин. Лазерний метод особливо ефективний при поєднанні з прийомом цитостатиків. Недолік в не до кінця вивчений механізм дії лазера на біологічні об'єкти, але це не заважає медицині широко використовувати даний метод. Він має кілька незаперечних переваг:

  • можливість видалити кілька дефектів за один сеанс;
  • безкровність;
  • невелика тривалість процедури;
  • знезаражуючий ефект;
  • безконтактність, що виключає ризик вторинного інфікування.

Електрокоагуляція

Даний метод використовується для видалення родимок, бородавок, рожевих вугрів, папілом, мозолів. Суть процедури полягає в припіканні м'яких тканин електричним струмом. Її перевага у можливості регулювати глибину впливу, за рахунок чого видаляють патологічні розростання клітин в різних шарах епідермісу. Недоліком можна вважати болючість, але при попередній обробці анестетиками цей симптом зводиться до мінімуму.

Кріодеструкція

Ця процедура полягає в заморожуванні патологічного вогнища, що призводить до його руйнування. Метод використовується тільки при доброякісних пухлинах. З мінусів зазначається те, що іноді однієї процедури не вистачає для знищення всього вогнища. Крім того, пухлина складно видалити, якщо поруч розташовуються великі судини. Кріодеструкція має і кілька плюсів:

  • відсутність грубих рубців;
  • гемостатичний ефект заморожування;
  • можливість повного руйнування патологічної тканини;
  • безболісність.

Радіохвильовий метод

Лікування доброякісних утворень радіохвилями вважається одним з найбільш адекватних методів. Його перевага полягає в науковій обґрунтованості. Докази ефективності радіохвильової терапії були виявлені експериментально. В результаті дії хвиль тканини розсуваються в сторони. Виходить тонкий розріз, при якому не кровоточать судини і не страждає від перегріву шкіра. Ще один плюс – під час операції випадково потрапили мікроби тут же гинуть.

Радіохвильовий метод ефективний як при одиночних, так і при групових бородавках, кондиломах, папіломах. Мінусом процедури є її висока вартість. Крім того, великі родимки і бородавки таким способом видалити не можна. Серед переваг виділяються:

  • невелика тривалість операції;
  • відсутність кровотеч;
  • збереження здорових тканин непошкодженими;
  • безболісність;
  • коротка реабілітація.

Профілактика

Будь-яке захворювання легше попередити, ніж лікувати. Профілактика виникнення патологічних утворень на шкірі полягає в наступному:

  • видалення доброякісних новоутворень, що викликають підозру, але тільки після консультації з фахівцем;
  • використання спеціальних коштів від засмаги, особливо для людей, схильних до формування пігментних плям або родимок;
  • зниження споживання копченостей, жирів тваринного походження, ковбас та інших продуктів з великою кількістю стабілізаторів у складі;
  • обмеження перебування на сонці влітку в період з 11 до 15 годин;
  • виключення контакту з хімічно активними і канцерогенними речовинами.

Відео

Новоутворення шкіри. Частина 1

Рак шкіри: види раку шкіри, ознаки раку шкіри, сучасні методи лікування раку шкіри

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!