Висячі родимки: причини появи та видалення

На тілі кожної людини є родимки, у когось їх більше, в інших менше. З'являються вони в різні періоди життя, починаючи з самого народження. Велика частина з них нешкідливі, але є й ті, які уявляю загрозу – невуси. Це висячі родимки випуклої форми, які з певних причин можуть з'являтися під пахвами, на шиї та на інших ділянках тіла. Колір їх, як правило, не відрізняється від шкіри, мають конусоподібну форму з нерівною поверхнею.

Що таке висячі родимки

Висульки на шкірі є новоутворення доброякісного характеру, це сосочкоподібна пухлина, яка формується їх епітеліальних клітин. Стає проблемою вона тільки, якщо почати її здерти не до кінця. Це призводить до ризику переродження папіломи у вигляді злоякісного утворення. Виростають невуси у людини на ділянках шкіри, де є велике скупчення меланіну в клітинах (шкірний пігмент). Його кількість впливає на насиченість кольору освіти.

Причини появи

Формування невусів відбувається в різні періоди, наприклад, у дітей з'являються під час статевого дозрівання, у жінок – під час вагітності із-за коливань рівня гормонів. В останньому випадку вони розсмоктуються самі через 6 місяців і повністю зникають. Такі родимки мають різну морфологію, локалізацію. Вони з'являються на видимих місцях, мають неприємний зовнішній вигляд, стають причиною комплексів. Кількість невусів з віком буде рости, причини їх утворення наступні:

  1. Спадковий фактор. Якщо у батьків велику кількість висячих новоутворень, то у дитини з 90% вірогідністю теж буде багато. Загрозу здоров'ю вони не несуть, але вимагають уважного спостереження.
  2. Вплив ультрафіолетове випромінювання. При попаданні на поверхню шкіри сонячних променів кількість родимок зростає. Ультрафіолет призводить до зміни клітин шкіри, що провокує надлишкове вироблення меланіну. При великих дозах випромінювання (солярій теж надає згубну дію) з'явиться більше меланиновых утворень. Особливо побоюватися дії ультрафіолету нудно людям зі світлою шкірою і рудим волоссям і світлими очима.
  3. Гормональні порушення. Зміна рівня гормонів впливає на вироблення меланіну, який стає причиною зростання невусів.
  4. Радіація. У вигляді захисної реакції організму підвищується вироблення меланіну.
  5. Пошкодження шкірного покриву. Підвищує ризик утворення травма поверхні дерми: опіки шкіри, укуси комах.

Симптоми

Людина повинна відслідковувати будь-які зміни, які відбуваються з її тілом. Потрібно насторожитися і звернутися до лікаря, якщо ви спостерігаєте наступні ознаки:

  • суха скоринка або лущиться поверхню наросту;
  • є ознаки деформації, асиметричності невуса;
  • випадають волоски;
  • на поверхні є характерний блиск;
  • почався запальний процес;
  • вологі виділення з наросту;
  • при легкому дотику починається кровоточивість;
  • відчуття печіння та свербежу.

Місця локалізації

Утворюватися висячі невуси можуть на будь-якій ділянці тіла, де сталося скупчення меланіну. Є «улюблені» місця у новоутворень, наприклад, пах, область пахв і шия. Небезпечною локалізацією вважається область, де є ризик травмування родимки: рухомі частини тіла, місця, де шкіра треться про прикраси, одяг. Якщо відбулося ви здерли або надірвали невус, то варто його відразу обробити розчином антисептика, перекисом. Не допускайте попадання прямих сонячних променів на висяче новоутворення. Як правило, з'являється наріст на наступних місцях:

  1. Пахви. Волога кошти в цьому місці провокує розмноження бактерій, що при порушенні цілісності формування створює ризик грибкового або бактеріального ускладнення. Поява невуса на інших шкірних складках, під грудьми небезпечно з цієї ж причини.
  2. Висяча родимка на шиї. Створюють для людини деякі незручності, тому що є ризик пошкодити невус одягом, прикрасами. Якщо вона доставляє дискомфорт, слід видалити наріст.
  3. Область паху. Як правило, мають невеликі розміри і рідко доставляють дискомфорт. Слід бути обережним при проведенні гігієнічних процедур, щоб не зачепити родимку.

Особливості у дитини

Діти народжуються і майже завжди з чистим покривом, основна маса родимок з'являється до 25 років. Невуси з'являється разом із зростанням малюка. Підвищена увага потрібно приділити наростам, який ростуть занадто швидко або часто травмуються. Якщо вроджений невус заважає в повсякденному житті, то слід провести його видалення. Добре підходить лазерне висічення, потім що цей метод не має вікового обмеження, неприємних наслідків.

Небезпеки для життя малюка ці висячі доброякісні новоутворення не представляють. Головне не допускати тривалого впливу прямих сонячних променів на родимку, уважно стежити за їх станом під час статевого дозрівання, коли відбуваються зміни гормонального фону. Звернутися до лікаря слід при симптомах. Які свідчать про злоякісному переродженні.

Чи небезпечні висячі родимки

При появі одиничних невусів турбуватися не варто, але при збільшенні їх кількості, появі неприємних симптомів (новоутворення свербить, свербить болить, змінює колір), слід звернутися до лікаря. Лікарі відносять утворення цього типу до потенційно небезпечним і рекомендують за ними стежити, щоб вони не переродилися в пухлиноподібні утворення. Панікувати і видаляти їх відразу не слід, багато людей живуть з ними і не відчувають проблем.

Після огляду у лікаря він може призначити проведення аналізів (шкірні проби), щоб переконатися в доброякісності новоутворення. Ризик розвитку нагноєння, освіта меланоми з'являється, якщо здерти висячий невус. Рекомендується травмоване місце відразу ж припекти дезинфікуючим засобом, наприклад, йодом або перекисом водню. Різка зміна кольору теж стане приводом для відвідування лікаря.

Хто входить в групу ризику

Підвищеною схильністю до появи родимок мають люди зі світлою шкірою, чутливої до впливу ультрафіолету від сонячних променів. За статистику у жінок висячий невус з'являються частіше, ніж у чоловіків, що фахівці пов'язують з високим рівнем естрогену. Ризик появи родимки зростає, якщо людина отримала опік (хімічний або тепловий. Любителі довго засмагати теж частіше страждають від цих новоутворень, якщо не використовують сонцезахисні засоби.

Обов'язково звернутися до дерматолога потрібно, якщо невус придбав коричневий колір, почорнів або піддано іншим патологічним змінам. В цілях профілактики дівчатам рекомендується проходить щорічний огляд. Видаляти висячі новоутворення самостійно в домашніх умовах не рекомендується, щоб не сталося злоякісного переродження. Якщо доглядати за родимками правильно, то вони не доставляють дискомфорту і залишаються тільки косметичним дефектом.

Ознаки переродження

При травмовані, неправильно видаленні в домашніх умовах є ризик того, що висячий невус переродиться і буде мати злоякісний характер. Вказувати на це будуть наступні симптоми:

  • зміна кольору (чорний вважається дуже небезпечним);
  • різке зростання розмірів за короткий проміжок часу;
  • кров'яні виділення;
  • біль при натисканні на новоутворення;
  • ущільнення наросту;
  • поява ознакою бактеріального ускладнення (гаряча шкіра, почервоніння).

Діагностика

Для досвідченого лікаря-дерматолога визначити висячий невус не складе складності. Характерний колір, місце появи, форма є специфічними ознаками. Якщо є сумніви щодо злоякісності родимки, проводиться біопсія, яка допомагає визначити різновид невуса. Для визначення напрямку лікування потрібно провести аналізи на ВПЛ, при його наявності місцеве лікування буде неефективним. При зміні розміру, якщо вона почорніла, медичне обстеження повинен проводити онколог.

Як позбутися від висячих родимок

Якщо потрібно видалити невуса, то у людини буде кілька варіантів цієї процедури, які відрізняються за вартістю, ефективності та наявності або відсутності побічних ефектів. Родимки під пахвами, на шиї або в паху краще ізсікати в медичних установах. Щоб не підчепити вірус, не викликати переродження або ускладнень. Маніпуляцію проводять тільки після консультації з лікарем, які запропонує ефективний метод. Видалення висячих родимок проводять за допомогою наступних технік:

  1. Хірургічна операція – класичний варіант видалення за допомогою скальпеля.
  2. Кріодеструкція – видалення за допомогою припікання рідким азотом.
  3. Лазерне висічення – ефективний і швидкої метод видалення.
  4. Електрохірургія – наріст прижигается під впливом струму.
  5. Домашні рецепти – можна використовувати сік чистотілу, обробити перекисом водню і інші народні засоби.

Як видалити висячу родимку в домашніх умовах

Лікарі вкрай не рекомендують проводити цю процедуру самостійно. Якщо травмувати шкіру, не до кінця видалити весь наріст, зростає зростання злоякісного переродження родимки, що може стати причиною не тільки косметичного дефекту, але і розвитку онкології. При бажанні людина може використовувати народні рецепти, які, як правило, припікають висячий наріст, часто залишається невеликий шрам на місці, де зрізають родимку.

Ще один варіант – аптечні медикаменти, які допоможуть видалити наріст. Серед популярних засобів виділяють наступні препарати:

  1. Стефалин. Сучасний медикамент, що готується з коріння лікарських рослин і трав і не містить штучних домішок. Частина компонентів сушать і розтирають в порошок, з іншого роблять відвар, далі їх з'єднують і виходить мазь. Використовувати засіб потрібно строго по інструкції, наносити на здорову шкіру не можна, тому рекомендується обклеїти висяче новоутворення пластирами. Для швидкого видалення змазують 2 рази за добу.
  2. Малаві. Складається препарат з 37 трав, в складі є мінерали, кислоти і муміє. Необхідно невелику кількість мазі нанести на ватку, прикласти до висячому невусу і заклейте пластиром. Повторюйте процедуру раз в 2 дні.
  3. Колломак. Добре підходить для видалення дрібних утворень. Дія засобу спрямоване на розм'якшення епітелію, потім вона може відпасти сама або легко видалити. Тривалість лікування – 3-4 дні. За день змащувати уражене місце слід 2-3 рази.
  4. Вартнер, Криофарма. Ці медикаменти заморожують новоутворення, родимка поступово сама зникає з поверхні шкіри. Тривалість курсу складає 10 днів, якщо невус дуже великий, то курс можна повторити через 2 тижні.

Перекис водню

Це засіб вважається найбільш ефективним серед домашніх варіантів видалення новоутворення. Можна повністю позбутися родимки або зробити її колір менш помітним. Використовують два варіанти застосування перекису водню:

  1. Капнути краплю засобу на родимку і дати висохнути.
  2. Змочити перекисом ватку і прикласти до невусу.

Рекомендується проводити будь-яке з цих дій 3 рази за день. Ліки потрібно наносити тільки на саме новоутворення, намагайтеся не зачіпати розташовані поруч тканини. Якщо ви зауважив, що на місці застосування з'явилося почервоніння, печіння, свербіж, то краще припинити проведення процедур на кілька діб або скористатися іншим засобом для боротьби з висячими новоутвореннями.

Рідкий азот

Це одна із сучасних процедур, офіційне її назва – кріодеструкція. Вважається самим швидким, ефективним способом видалення родимок. Проводиться тільки в стаціонарних умовах лікарем-фахівцем. Головний мінус кріодеструкції – після процедури залишається глибокий рубець на шкірі, позбутися від нього можна тільки за допомогою пластики. Процедура дорожча, ніж хірургічне висічення.

Хірургічний метод

Це перевірений і надійний спосіб позбутися новоутворення. Проводиться маніпуляція під місцевою анестезією. Висічення є оптимальною операцією при великих розмірах наросту. Цей спосіб залишає можливість провести гістологічне дослідження після видалення родимки, щоб визначити її природу (доброякісна чи злоякісна). Після операції за місцем висічення вимагає ретельний догляд.

Лазерне видалення

Для видалення використовується спеціальний прилад. Це дуже швидкий, ефективний варіант позбутися від червоної родимки, яка доставляє вам незручності. Промінь лазера направляють на новоутворення протягом 2-3 хвилин, який випалює наріст під високою температурою. На місці наросту залишається маленька ямка, яка через 12-14 днів зникає. Рекомендується проводити цю процедуру, якщо ненавмисно здерли невус.

Боротьба з невусами народними засобами

Для боротьби з дрібними новоутвореннями можна використовувати домашні рецепти. Вони не завжди дають 100% гарантію повного зникнення родимки, але діють більш м'яко, ніж кріодеструкція або хірургічне висічення. Один з варіантів – постійно мазати йодом або зеленкою, але ефективний цей спосіб тільки при маленьких невуса. Самостійно боротися з наростом можна за допомогою наступних домашніх засобів:

  1. Компрес з соку часнику. Знадобиться видавити продукт через прес, підходить тільки свіжий сік. Щоб вивести наріст потрібно 3-4 рази на день капати на нього і накривати зверху ваткою.
  2. Компрес з каланхое. Ретельно подрібніть свіже листя рослини, кашку прикладіть до місця появи наросту. Тримати компрес можна протягом доби. Як правило, вистачає 4 процедур, щоб звести шкірний дефект.
  3. Масло туї, полину або касторова застосовують для змазування поверхні наросту. Проводити процедуру потрібно 2-3 рази за добу кожен день, поки не зникне висяче новоутворення.
  4. Свіжий сік чистотілу. З нього слід зробити компрес на пошкоджене місце, змащуйте засобом ніжку невуса по 2-3 рази за день. Сік діє поступово, тому для виведення може зажадати 1-2 місяці.
  5. Оцтова есенція. Не самий безпечний метод, тому що при попаданні на шкіру кошти вона може запалитися. Нанесіть рідину тільки на невус.

Фото висячих родимок

Відео

Чому на тілі з'являються висячі родимки

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!