Види грибка на ногах і лікування

Основні види грибка на ногах виглядають як великі пухирі з рідиною всередині або ділянки сухий, лупиться «лускатої шкіри, вогнища ураження можуть зустрічатися як на гомілки, так і на стопі. З'являються різні види мікозів, як правило, внаслідок недотримання правил особистої гігієни (несвоєчасна зміна шкарпеток, непросушена, брудне взуття). Крім того, грибок на ногах можна «підчепити» в громадських місцях: лазнях, саунах, басейнах, душових.

Що таке грибок на ногах

Мікоз або грибок – це інфікування різними видами грибкових мікроорганізмів шкірного покриву з можливістю зараження нігтів на ногах (оніхомікоз) і подальшого поширення на інші ділянки епідермісу тіла людини. Інфікування стоп викликає порушення нормальної структури шкіри, дрібні тріщини. Клінічна картина залежить від виду збудника, що спричинив захворювання. Як правило, патологія супроводжується свербежем, лущенням, неприємним запахом і нашаруванням шкірних лусочок.

Мікози стоп або гомілок можуть бути спровоковані порушенням процесів метаболізму, хронічними ендокринними захворюваннями, зниженим імунітетом. Так, грибок стопи часто проявляється у людей, які тривалий час страждають на цукровий діабет. При цьому часто приєднуються запальні та гнійні бактеріальні ураження епідермісу аж до розвитку гангрени.

Як виглядає грибок на ногах

Грибкові захворювання ніг проявляються не відразу. На початкових стадіях розвитку мікозу з'являється свербіж і почервоніння (переважно в складках між пальцями) після тривалого носіння взуття або в жарку погоду, однак протягом деякого часу після душу, симптоми зникають. Грибкове захворювання шкіри ніг проявляється також лущенням, утворенням білих або жовтих плям, тріщинами на шкірі. Нігтьова пластина покривається смугами або плямами, потовщується і деформується.

Види грибків на ногах

Шкіру на гомілках і стопах вражають кілька типів грибків. Для призначення ефективної терапії необхідно визначити, який конкретно збудник викликав захворювання. Зробити це можна за допомогою візуального огляду і аналізів. Основні види грибка на ногах, який викликає неприємні симптоми:

  • дерматофіти;
  • дріжджові грибки (candida);
  • цвілеві грибки.

Дерматофіти

Дана форма мікозу розвивається при зіткненні з такими збудниками, як ментагрофитес, і Epidermophyton. Виглядає такий грибок як сірі і жовті смуги на нігтьових пластинах, при цьому ніготь починає відходити від ложа, а епідерміс стає сухою, лущиться, покривається лусками. Найпоширеніша форма мікозу, яка вражає всю ступню цілком.

Дріжджоподібні

Форма дріжджоподібних грибків викликається збудником роду Candida. Відмітною ознакою інфікування кандидами є скупчення білої маси, яка має вигляд сиру або густої сметани. Розвивається ця форма захворювання внаслідок зниження імунітету, підвищеної пітливості ніг і мацерації шкірного покриву. Зустрічається кандидоз стоп рідко, але добре піддається лікуванню.

Цвілеві

Ця різновид грибка на ногах, перш за все, вражає ніготь: він деформується, шарується, потовщується і стає мутно-жовтим, а навколо нігтя утворюються бульбашки з рідиною. Потім шкіра стоп стає сухою, з'являються тріщини, часто болючі, що кровоточать. Крім того, хворі відзначають появу сильного, нестерпне свербіння, який виникає переважно у нічний час.

Лікування грибкових захворювань стопи

Багато видів грибка стопи лікуються однаково. Основне правило при терапії мікозів ніг – це комплексний підхід, який включає в себе не тільки застосування медикаментозних препаратів, використання народних методів лікування, а й ретельний догляд за ураженою шкірою. Перед тим, як почати лікарську терапію, слід звернутися до лікаря, який визначить збудника за допомогою лабораторних аналізів.

Фармакологічні препарати використовуються, як правило, у формі мазей, кремів або гелів і застосовуються місцево, безпосередньо на уражені ділянки епідермісу, нігтьових пластин. При важких мікозах додатково необхідно курсове застосування імуностимулюючих ліків, вітамінів і протигрибкових медикаментів в таблетках або капсулах.

Полегшити дискомфорт, зняти свербіж і зменшити пітливість допоможуть такі народні засоби, як ванночки для ніг. Перед використанням народних засобів проконсультуйтеся з фахівцем. Крім того, заборонено робити ванночки при наявності відкритих ран (тріщин, подряпин, порізів). Ось кілька популярних рецептів розчинів:

  1. З оцтом. Взяти таз з невеликою кількістю теплої, але не гарячої води і додати туди приблизно 70-100 мл звичайного столового, винного або яблучного оцту. Потім опустити ноги на 10-15 хвилин, витріть насухо рушником. Процедуру слід повторювати два рази на добу протягом 5-7 днів. Важливо робити ванночки після душу.
  2. З марганцівкою. Для цієї процедури слід попередньо розпарити ноги в гарячій воді зі слабким розчином марганцівки протягом 15-20 хвилин. Ванночку робити через день протягом місяця.

Для ефективної терапії слід виконувати наступні рекомендації:

  1. Продезінфікувати все взуття зсередини за допомогою спеціальних протигрибкових спреїв;
  2. Всі шкарпетки кожен раз прати в гарячій воді, а потім прасувати до стійкої ремісії захворювання;
  3. Використовувати кожен раз чисте окремий рушник для ніг;
  4. Носити взуття з натуральних матеріалів;
  5. Використовувати змінне взуття в громадських лазнях, душі і басейні.

Фото грибка на підошві

Відео

Види грибка на ногах

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!