Жировик на спині - причини виникнення, симптоми, діагностика, як лікувати і методи видалення

Розростання підшкірної жирової тканини призводить до появи жировика на спині, який при відсутності правильного лікування починає хворіти або лопає. Місцями локалізації жирового ущільнення під шкірою, як правило, стає поперек або під лопаткою. Необхідно вчасно виявити новоутворення і звернутися за допомогою до лікаря, щоб уникнути негативних наслідків у вигляді злоякісних або доброякісних пухлин, косметичних дефектів шкіри.

Що таке жировик на спині

Доброякісне утворення, що представляє собою м'яке рухоме ущільнення під шкірою, називають жировики. У медичній термінології носить назву ліпома. Складається з жирової тканини, не зачіпає знаходяться поряд органи. Це новоутворення з'являється на тілі в будь-якому місці, як правило, з'являється ліпома на спині (див. фото). Виникнення обумовлюється розростанням підшкірної клітковини, жировик досягає великих розмірів (наприклад, при сильному збільшенні маси тіла).

Як виглядає жировик

У більшості випадків поява ліпоми залишається непоміченим. На початковій стадії розвитку жировик на хребті ледь досягає сантиметра в діаметрі, має круглу або овальну форму, нікого не приносить дискомфорту пацієнта. Підшкірний кулька щільний на дотик, поверхня шкіри в місці появи еластична, відрізняється за кольором від прилеглих ділянок епітеліальної тканини. При розростанні ліпоми і збільшення в розмірах новоутворення переростає в злоякісну пухлину.

Причини

Ліпома м'яких тканин спини утворюється внаслідок порушення обмінних процесів, в результаті чого відбувається закупорка сальних залоз і розростання жирової тканини. Причинами цього стають гормональні збої (наприклад, у жінок в період клімаксу), викликані неправильною роботою гіпоталамуса, збої білкового обміну, загальна зашлакованість організму. Крім внутрішніх процесів, на появу жировиків впливають і зовнішні фактори, такі як:

  • погана екологія в місці проживання;
  • малорухливий спосіб життя. шкідливі звички, неправильне харчування;
  • удари або інші хімічні і механічні травми.

Може хворіти жировик

Хворобливі відчуття при появі жировиків, незалежно від місця локалізації новоутворення, відсутні. Можливі неприємні відчуття при натисканні, якщо ліпома запалитися і лопне. При розростанні жирового ущільнення до великих розмірів (див. фото) з'являється біль, оскільки освіта здавлюється прилеглими органами і нервовими відростками. Так само біль супроводжує процес нагноєння деяких типів жировиків.

Чим небезпечний жировик на спині

Гнійне запалення жировика на спині розвивається при атероме – вид ліпом, при яких до появи новоутворення призводить закупорка проток підшкірних сальних залоз. Звернутися до лікаря, якщо жировик почервонів, болить, з'явилося відчуття печіння, виділення гною. Відкладання лікування атероми призводить до того, що вона лопає, залишивши рубець або шрам (при значних розмірах пухлини), або приєдналася до розвитку інфекції. Капсульовані внутрішні ліпоми перероджуються в ліпосаркому (злоякісну пухлину).

Діагностика

Необхідно пройти ряд обстежень, щоб точно діагностувати ліпому на спині. При візуальній діагностиці неможливо зробити висновок про природу новоутворення та його характері, тому після огляду і пальпації пацієнту призначаються наступні аналізи:

  • УЗД;
  • рентгенографія;
  • комп'ютерна томографія;
  • дослідження гістології (проводиться біопсія).

Потрібно видаляти жировик

Незалежно від причин, за якими з'являється ліпома на хребті, видалення її проводиться тільки у випадку активізації процесів всередині новоутворення, що супроводжуються як правило її зростанням. При маленьких розмірах жировика в області спини його не лікують, якщо він не доставляє пацієнтові ніякого дискомфорту. При великих розмірах ущільнення в ряді випадків проводять медикаментозне лікування.

Лікування

Підшкірний жировик не потребує лікування, якщо він не збільшується в розмірах, не болить і ніяк не турбує пацієнта. Періодичне спостереження за ліпоми в цьому випадку дозволить не допустити розвитку негативних наслідків її переродження. При великих розмірах пухлини, її розростанні (всередину або назовні), і інших змінах, що відбуваються з новоутворенням, лікар приймає рішення про медикаментозному лікуванні або необхідності видалення жировика.

Медикаментозне лікування

Мазі або компреси при виникненні жировика в області спини не розсмоктують пухлини. У ряді випадків практикується введення в область новоутворення препарату, розщеплює жирову тканину (розчин для підшкірних ін'єкцій голкою вводиться безпосередньо в вміст капсули ліпоми). Ефект настає через кілька тижнів після курсу таких ін'єкцій, ліпома або зменшується в розмірах, або проходить.

Гормональний препарат Дипроспан для підшкірних ін'єкцій сприяє перерозподілу жиру, посилює синтез тригліцеридів, жирних кислот. Призначається при ліпома на спині великих розмірів (більше 10 см в діаметрі). Схема лікування і дозування підбирається лікарем індивідуально, одноразова доза розраховується за схемою 0,2 мл розчину на кожен сантиметр пухлини. Тижнева доза - 1 мл У ліки є протипоказання, тому самостійне і безконтрольне його застосування неприпустиме.

Видалення жировика на спині

Видаляють ліпому на спині різними методами, вибір способу залежить від розмірів новоутворення, його локалізації, супутньої симптоматики. Призначається видалення у випадках, коли жировик збільшується в розмірах, видозмінюється, приносить болісні відчуття і дискомфорт. Пухлини невеликого розміру на спині видаляються під місцевим наркозом в амбулаторних умовах; великі ліпоми видаляються в стаціонарі, під загальним наркозом. Крім хірургічного методу використовують ліпосакцію, лазерне або електро-коагуляціонное видалення.

Хірургічне видалення

Під час оперативного втручання з метою видалення ліпоми лікар робить надріз хірургічним скальпелем, вилучає капсулу жировика, чистить рану, зашиває розріз. Після операції залишається рубець, тому з естетичної точки метод не завжди бажаний. Після операції пацієнта чекає двотижнева реабілітація, такий спосіб видалення сумарно займає багато часу. Даний метод обирається у випадках ліпом великих розмірів, при внутрішніх новоутвореннях і у випадках, коли використання інших способів не приносить належного ефекту.

Лазерне видалення

Безболісний метод, що полягає у впливі на жировик лазерного випромінювання, допомагає видалити ліпому швидко і без слідів на шкірі спини. Рецидивів захворювання після лазерного видалення практично не трапляється, у цьому полягає перевага. Післяопераційна рана на спині гоїться протягом 10-12 днів, для прискорення процесу рекомендується використання спеціальних мазей (Тетрациклін, Левоміколь). Посічена тканина досліджується на предмет виявлення ракових клітин.

Метод ліпосакції

Видалення жировика в області спини методом ліпосакції надлишок жирової тканини відсмоктується через розрізи на шкірі розміром не більше 3 мм Процес проводиться за допомогою спеціального вакуумного апарата. Після проведення видалення не залишається рубців на шкірі, з естетичної і практичної точки зору цей метод видалення зручний і лікаря, і пацієнта. При неякісно проведеної процедури, процес зростання ліпоми поновлюється.

Електрокоагуляція

Випалювання жировиків невеликих розмірів на спині методом впливу електричним струмом застосовується в косметології. Загоєння шкіри після проведеної процедури відбувається через 7-10 днів. В процесі електрокоагуляції жировик розм'якшується, структура жирової тканини змінюється, внаслідок чого новоутворення розсмоктується. Не підходить для внутрішніх ліпом і ліпом великих розмірів.

Лікування народними засобами

Якщо пацієнт відмовляється вирізати жировик і наполягає на застосуванні нетрадиційних, народних методів лікування, він отримує від лікаря інформацію про негативні наслідки такого рішення. Ні в якому разі не можна проводити масажі в області локалізації освіти, оскільки це призводить до прискорення росту пухлини. Для місцевого лікування ліпом на спині застосовують наступні засоби:

  • Компреси з соком алое – на область локалізації ущільнення накладають марлевий компрес зі свіжовичавленим соком алое, тричі на добу, на 20-30 хвилин. Прикладати розрізаний вздовж лист. Тривалість лікування – 2-3 тижні.
  • Компреси з відваром чистотілу – закріплюються на шкірі пластиром на 20-40 хвилин два рази на добу. Тривалість курсу – 2-3 тижні.
  • Варену цибулю і господарське мило. Зварити цибулину, перетерти в пюре, шматочок господарського мила натерти на тертці, змішати компоненти. Прикладати до місця з жировики, накладаючи зверху марлеву пов'язку. Тривалість лікування - 4 тижні, 3 рази в день.
  • Настоянку калини з медом. Взяти 1 кг свіжої калини, 500 г меду, 500 г коньяку. Калину перемолоти в м'ясорубці, додати мед і коньяк. Настоювати в темному місці місяць. Приймати настоянку 3 рази в день за ст. л. під час їжі.

Фото жировика на спині

Відео

Лікування жировика на спині

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!