Диспластичний невус - як виглядає з фото, симптоми, діагностика і необхідність видалення

Дане патологічний стан не має гендерних, вікових відмінностей, не успадковується (можлива тільки передача схильності до утворення небезпечних родимок). Диспластичний невус, або невус Кларка, являє собою атипический тип пігментних плям, з цієї причини з метою запобігання малігнізації лікарі рекомендують видаляти його на стадії «спокою». Дізнайтеся, за якими зовнішніми ознаками можна диференціювати небезпечну в плані онкології родимку від інших присутніх на шкірі доброякісних утворень.

Що таке диспластичний невус

Зазначена патологія розвивається внаслідок локальної міграції меланоцитів. Зважаючи на це клінічно диспластичний, або атиповий, невус виглядає як звичайна родимка з тією лише різницею, що розглянуте новоутворення шкіри неоднорідне пофарбовано у коричнево-чорні тони і має химерними кордонами. При всьому цьому меланоцитарные невоидные пухлини представляють особливий інтерес для лікарів-онкологів. Науково доведено, що деякі з цих, по суті, доброякісних новоутворень виступають маркерами меланоми при обстеженні пацієнтів з передраком шкіри.

Симптоми

Клінічні прояви процесу формування диспластичного новоутворення виникають на незміненому шкірному покриві. Атиповий невус виникає внаслідок скупчення меланоцитів на кордоні епідермісу і безпосередньо самої дерми на тлі гіперінсоляції (тривалої дії сонячних променів). Висипання у вигляді пігментних плям можуть бути як поодинокими, так і множинними. Крім того, невус Кларка можна розпізнати за такими ознаками:

  • Пляма неправильної форми розташовується на грудях, сідницях або волосистої частини шкіри голови.
  • На фото пігментного новоутворення можна побачити, що воно має нечіткими межами, неоднорідною забарвленням.
  • Диспластичний меланоцитарный невус має плоску горбисту поверхню, великий розмір.

Причини

Клітини, які синтезують меланін, що визначає колір шкіри людини, що містяться в епідермісі і дермі. Фізіологічна роль цього пігменту полягає у захисті тіла від негативного впливу сонячних променів. У звичайній ситуації меланін розподіляється в шарах шкіри рівномірно. Проте у деяких пацієнтів зі спадковою схильністю до утворення вроджених невоидных пухлин, яка передається за аутосомно-домінантним типом, спостерігається меланоцитарная дисплазія, що в результаті призводить до формування сімейних атипових невусів.

Спорадичні (поодинокі) пігментні плями можуть виникати під впливом внутрішніх і зовнішніх факторів. Так, тривале перебування під прямими сонячними променями загрожує розвитком мутацій у меланоцитах. Крім того, деякі віруси, наприклад, папіломи людини, змушують переповнені природним пігментом клітини, ділитися з подвоєною силою. Гормональна перебудова (вагітність, статеве дозрівання) теж сприяє точкової міграції меланоцитів. Поряд з цим певну роль у виникненні пігментних плям грає зниження загального та місцевого імунітету.

Класифікація диспластичного невуса

Генетично обумовлені родимі плями піддаються ризику переродження значно більше, ніж придбані шкірні елементи. Так, у разі, коли невоидная пухлина діагностована у декількох членів сім'ї, то ймовірність її трансформації в злоякісне новоутворення підвищується в 1000 разів. Формування рідного плями диспластичного типу, яке сталося під впливом зовнішніх факторів, що вдесятеро збільшує ризик розвитку меланоми. Між тим в залежності від ступеня можливої малігнізації фахівці виділяють наступні види невусів:

  • Спорадичні диспластичні – є набутими попередниками меланоми і можуть проявлятися в таких формах:
  1. Типовою – в даному випадку новоутворення підноситься над поверхнею шкірного покриву по центру, характеризується різними відтінками коричневого кольору. Розміри невуса типової форми можуть досягати від 1 мм до 20 і більше див.
  2. Лентиго – передбачає присутність на шкірі пацієнта плоского коричнево-бурого або чорного плоского освіти середнього (до 10 см) або великого (до 20 см) розміру.
  3. Кератолитическая – характеризується наявністю світло-коричневого невуса з горбистою поверхнею, діаметр якого може досягати 10-20 див.
  4. Еритематозний – передбачає присутність на шкірному покриві пацієнта рожевого рідного плями великого (20 см) або гігантського (більше 20 см) розміру.
  • Сімейні диспластичні (синдром множинних диспластичних утворень) – є результатом спадкової схильності, при якій всі члени сім'ї, навіть не мають невоидных утворень, входять у групу ризику розвитку раку шкіри.

Небезпека для здоров'я

Статистичні дані показують, що близько 50-60% підозрілих невусів перетворюються на меланому протягом усього життя пацієнтів. При цьому більшому ризику переродження піддаються носії сімейних диспластичних утворень. Важливо зазначити, що самі по собі родимки Кларка не вважаються самостійним захворюванням. На думку фахівців, невоидная пухлина, швидше, являє собою так званий облигатный рак, який тільки в деяких випадках здатний трансформуватися в меланому.

Діагностика

Атипові освіти розвиваються практично безсимптомно. Внаслідок цього виникнення будь-яких негативних відчуттів в області рідного плями (навіть внутридермального) служить приводом для негайного звернення до дерматолога. Своєчасно проведена діагностика в багатьох випадках допомагає запобігти переродження невуса в меланому. При цьому остаточне рішення про природу новоутворення та способи його лікування приймається після проведення біопсії нашкірного елемента.

Відмітною гістологічним ознакою диспластичного невуса типу служить здатність до хаотичного розростання в епідермісі і дермі. Альтернативним способом діагностики вважається цитологічне дослідження мазка клітин або мазка-відбитка з поверхні освіти. При важких випадках призначається імуногістохімія, яка допомагає точно визначити фенотип пухлини.

Внаслідок того, що невус Кларка є певною прикордонної формою між доброякісним утворенням і меланому, вкрай важливо бути обізнаним щодо ознак його переродження. Так, свербіж, поява рожевої облямівки по периферії рідного плями, зміна забарвлення пухлини і виникнення асиметрії на її поверхні – прямі свідчення малігнізації процесу.

Лікування

Терапія одиничних пігментних плям передбачає їх радикальне видалення. Множинні диспластичні освіти не підлягають хірургічному усунення. У таких ситуаціях пацієнтам, як правило, призначають аплікації 5% розчином Фторурацилу з подальшим контролем стану раз на півроку. Крім зазначених методів, нерідко хворим призначається курс інтерферонотерапії.

Неухильне дотримання всіх приписів лікаря є головною умовою успіху в справі профілактики і боротьби з онкологічними захворюваннями. З цієї причини особи з прикордонними пігментними плямами не повинні займатися самолікуванням. Пам'ятайте, меланома входить в число найбільш агресивних злоякісних пухлин – на сьогоднішній день своєчасне видалення новоутворення є основним способом попередження процесу малігнізації атипових невусів.

Хірургічне видалення

Термінова діагностика і операція потрібні при ситуації, коли синдром диспластичних пігментних утворень показує навіть мінімальну динаміку, наприклад, свербить, кровоточить або збільшується в розмірі. Поряд з цим фахівці рекомендують не чекати появи будь-яких ознак «пожвавлення» новоутворення і видаляти пляма вже на початковому етапі формування. Метод хірургічного усунення підбирається з урахуванням розміру, форми пігментної плями.

Так, при великих утвореннях практикується виключно класичний спосіб висічення скальпелем. Невуси розміром до 1 см видаляють за допомогою лазерного впливу. Після закінчення такої процедури на тілі пацієнта не залишаються шрами, рубці, що вкрай важливо, коли пігментна пляма розташовується на обличчі. Крім того, видалення невеликих невусів може здійснюватися за допомогою:

  • Електрокоагуляції – спосіб дозволяє безкровно позбутися родимки. Процедура проводиться під місцевою анестезією. Новоутворення прибирається за допомогою металевої петлі, по якій проходить струм. З метою попередження крововтрати під час електрокоагуляції разом з ураженими ділянками прижигается невелика частина здорової тканини,що сприяє утворенню рубців.
  • Кріодеструкції – передбачає вплив на родимку рідким азотом. Процедура триває всього декілька хвилин і не заподіює пацієнту ніяких негативних відчуттів – в знеболюванні немає ніякої необхідності.
  • Радионожа – даний метод видалення новоутворень вважається самим щадним. Під впливом високочастотних хвиль відбувається безболісне висічення тканин з подальшим випаровуванням атипових клітин. Процедура не вимагає знеболювання. Загальна тривалість маніпуляції, як правило, не перевищує 20 хвилин.

Особливості лікування у дітей

Підозрілі диспластичні освіти у цієї групи пацієнтів виникають в силу генетичної схильності. При народженні такого роду родимі плями виявляються у 5% малюків. При ситуації, коли атипический елемент на шкірі володіє великими розмірами, його відразу ж видаляють. В інших випадках маленьким пацієнтам призначається медикаментозне лікування, яке передбачає застосування інтерферонів, місцевих протипухлинних лікарських складів.

Прогноз і профілактика

Атипический невус являє собою якийсь перехідний стан між доброякісною пухлиною і меланому. Внаслідок цього прогноз патології цілком залежить від присутності спадкового чинника та ступеня занедбаності процесу. Між тим своєчасне лікування з подальшим постійним контролем стану пацієнта допомагають практично повністю усунути загрозу виникнення раку шкіри. Крім того, щоб уникнути розвитку меланоми дерматологи рекомендують:

  • не засмагати на сонці або в солярії;
  • уникати травмування новоутворення;
  • періодично робити фото підозрілої плями (з метою контролю змін);
  • у літній час приховувати патологічні області під одягом;
  • вести активний спосіб життя;
  • правильно харчуватися;
  • постійно стимулювати імунітет;
  • відмовитися від використання хімічних рідких продуктів по догляду за тілом.

Фото диспластичного невуса

Відео

Диспластичний невус спини

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!