Що таке нейродерміт: причини виникнення захворювання у дітей і дорослих

Хвороба нейродерміт – причини виникнення якої були описані ще в 891 році, з'являється внаслідок запалення шкірного ділянки, і лікується спеціальною маззю. Даний недуга є поширеним і за медичними даними складає 40% від загального числа захворювань, пов'язаних з шкірним покривом. У групу ризику входять діти, а патологія зникає під час статевого дозрівання.

Нейродерміт - що це таке

Аналізована патологія під назвою нейродерміт – це шкірне захворювання алергічного характеру. Що таке нейродерміт? Лікарі впевнені, що спусковим механізмом для розвитку недуги є алергія. При проникненні алергену організм виробляє антитіла до нового з'єднання. При повторному інфікуванні антитіла розносяться кровотоком через органи і тканини, вражаючи клітинні мембрани. На картинці видно, що дермографізм при нейродерміті – білий.

Гостра стадія зовні проявляється висипаннями з нечіткими межами, що супроводжуються нестерпним свербінням. Нейродерміт входить в групу різновидів атопічних дерматитів. Дана патологія частіше спостерігається у дітей. Якщо дитина грудного віку, то хвороба називається діатезом. По клінічним проявам нейродерміт і діатез у немовлят схожі між собою, т. к. є різними стадіями одного порушення – атопічного дерматиту. Заразний нейродерміт? Ні, він не передається. Для лікування призначають наступні групи ліків, різні за ціною, і заходи:

  • антибактеріальні мазі;
  • антигістамінні препарати;
  • блокатори гістамінових Н1рецепторов;
  • таблетки (Цетрин);
  • суміш вазеліну і прополісу, приготована за рецептом;
  • лікувальні ванни;
  • компреси з рідиною з дубової кори;
  • засіб з риб'ячого жиру;
  • відвари з лопуха (приймати по 3 р. на добу).

Причини нейродерміту

Достовірно діагностувати причини виникнення нейродерміту вкрай складно. Недуга належить до передаються генетично. У більшості випадків (70%) фахівці знаходили у родичів пацієнта, які хворіли бронхіальною астмою, алергічним ринітом або іншими атопічними захворюваннями. Виникнення недуги відбувається з причини алергії на пилок, шерсть, хімію або матеріал подушки. Погані умови праці, робота на шкідливому виробництві або безперервний стрес провокує нейродерміт у дорослого. Існують й інші причини виникнення патології:

  • депресії;
  • спадкова схильність;
  • порушення функцій ЦНС;
  • погане харчування;
  • грибок нігтів;
  • алергени;
  • важкі фізичні навантаження;
  • розумове перенапруження;
  • захворювання травного тракту;
  • інтоксикація;
  • ослаблений імунітет;
  • вогнища інфекції хронічного характеру.

У дорослих

Дуже рідко зустрічається нейродерміт у зрілому віці – 10% випадків спостерігається у молодих людей до 20 років. Захворювання носить хронічний характер і періодично загострюється під впливом провокуючих факторів. Визначити нейродерміт у дорослих можна за цятками, з локалізацією на шкірних ділянках. Температура тіла підвищується, а висип групується на великих складках, шиї, спині або сухих областях суглобів. До недуги може приєднатися піодермія. У хворих сверблять висипання, з-за расчесов утворюється пошкодження шкіри, куди і проникає бактеріальна інфекція.

У дітей

Атопічний дерматоз або нейродерміт у дитини має нервово-алергічну підґрунтя. При виникненні висипів не варто займатися самолікуванням, краще звернутися до лікаря. Прибрати з дитячого раціону певні продукти все ж варто: шоколад, червоного відтінку ягоди і фрукти, мед. Якщо дитина став носієм «нервової корости» за вродженою причини через батьків, то спровокувати напади можуть: неправильне функціонування нирок, печінки, ослаблений імунітет після перенесених інфекцій. Є ризик сплутати нейродерміт з коростою, викликаної кліщем.

Нейродерміт на обличчі

Недуга шкірних покривів може виявлятися через появу висипань на ніжній шкірі обличчя. Місце локалізації висипу створює великі проблеми людини: воно помітно всім оточуючим. Висипання зосереджуються в області очей, рота, губ, століття, щік, випадають зовнішні третини брів. Виражаються сухістю на пальцях і згинах кінцівок. Шкіра обличчя хворих набуває блідий і сірий вигляд. Запальний процес, що проявляється неприємними симптомами в області особи, може мати наступну класифікацію:

  • псориазиформная патологія зовні схожа на псоріаз з виникненням дрібних відшаровуються лусочок;
  • дифузний нейродерміт, всіма відомий як атопічний дерматит.

Нейродерміт на голові

Ураженої областю цієї недуги фолікулярної форми є волосиста область голови. Волосся не випадають, але нейродерміт голови супроводжує сильні сверблячі відчуття. Порушення виражається на шкірі бляшками з лусочками, папулами. Хворі не відразу розуміють, що віддирати лусочки не можна: розчісування і розтирання призводять до поширення патології. Висипання прогресують знову і знову. В області за вухами відбувається локалізація мокнутых тріщин, що характерно для осередкового типу хвороби. Мінімальний термін перебігу нейродерматита становить 2 місяці.

Нейродерміт статевих органів

Область зосередження даної форми нейродерміту полягає в паховій зоні і внутрішньої поверхні стегна. Шкірний ділянку в ураженому місці ущільнюється і грубіє. Гіпертрофічний нейродерміт пахової зони характеризується появою вузлуватих елементів, набряком покривів, має пухлинний характер. Хвороба Эрманна не належить до найпоширеніших недуг і зовні проявляється на шкірі утвореннями, схожими на бородавки.

Нейродерміт на ногах

Патологічне подразнення шкіри може супроводжується больовим синдромом в одній області тіла, наприклад, нижніх кінцівках. Є два варіанти ізольованого ураження ніг: лінійний і обмежений дерматит. Хвороба проявляється почервонінням і висипом в підколінних западинах, на згинальних поверхнях, гомілковостопних суглобах. При дії певних факторів нейродерміт пошириться на інші ділянки шкірного покриву. Становлення нейродерматоза як дисемінований хвороби виникає з наступних причин виникнення:

  • стреси;
  • вакцинації;
  • переохолодження;
  • застуда;
  • перевтома.

Нейродерміт при вагітності

Виникнення нейродерміту представляє небезпеку не тільки для матері, але і для плоду – майбутнього малюка. Патологія характеризується хронічним перебігом. Виникнення ремісії відбувається під впливом певних факторів і проявляється через характерні ознаки: висипання зі сверблячкою і лущенням. Може з'являтися на шкірі живота, кінцівках і обличчі. Загострення нейродерміту при вагітності і годуванні грудьми сприяє ряд причин:

  1. Неправильний прийом ліків, до яких належать вітаміни, мінеральні добавки для вагітних.
  2. Нестабільний емоційний фон, переживання, нервові стреси.
  3. Ендокринні перебудови організму, обмінних процесів, гормональний збій. Рівень гормонів коливається, зміна обміну речовин впливає на стан шкіри, відкриваючи дорогу загострення всіх захворювань шкіри.
  4. Виникнення на пізніх термінах вагітності порушень функціонування нирок і роботи травної системи.
  5. Зміна смакових уподобань, а згодом і загального раціону харчування, дієти. Надходження в організм великої кількості поживних речовин не завжди йде на користь.

Хронічний нейродерміт

Доктора відносять нейродерміт до групи алергодерматозів, які характеризуються розладом нервової регуляції. Причини їх виникнення лежать алергічні реакції з-за проникнення в організм антигенів у відповідь на зовнішні подразники. Хронічний нейродерміт негативно позначається на тканинних структурах. Відбувається зміна міжклітинної речовини і волокон колагену. З'являється набряк, висип, свербіж, гіперпігментація, почервоніння. Людина відчуває свербіж, причиною виникнення якого є подразнення периферичних нервових закінчень.

Відео: нейродерміт

Доктор І - Нейродерміт. 20 Березня 2014

Фото нейродерміту

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!