Себорейний псоріаз - причини появи та симптоми. Лікування шампунем, маззю і народними засобами шкіри голови

Аутоімунним захворюванням вважається псоріаз голови, який здатний вражати не тільки волосисту її частину, але і переходити на обличчя, груди і тіло. Від хвороби не застрахований ніхто, тому що сьогодні не називаються точні причини її розвитку, існують лише припущення. Псоріаз лікується себорейного типу довго, вважається хронічним.

Що таке себорейний псоріаз

За даними медиків, себорейний псоріаз – це хвороба, що вражає шкіру, частіше – голови, рідше – обличчя, вушних раковин і за ними, носогубних складок, грудей і лопаток. Виражається прояв себопсориаза ділянками з сильним лущенням, що нагадують себорею, але відрізняються кольором і розвитком в лусочках отслаиваемой шкіри патогенної мікрофлори грибків. Це супроводжується сверблячкою, що приносить дискомфорт пацієнта в соціальному і психологічному плані.

Як відрізнити псоріаз від себорейного дерматиту

Клінічні прояви себопсориаза схожі з себореєю і себорейної екземою, можуть зустрічатися спільно з ознаками цих хвороб, що утрудняє правильну постановку діагнозу. Відмінність псоріазу від себорейного дерматиту полягає в хронічний характер першого, що проявляється у вигляді сухих бляшок з лусочками. Провокуючим фактором обох хвороб служить лупа, їм схильна волосиста частина голови. Відмінністю від екземи служить слабка забарвлення плям, вони сверблять, лусочки на фото мають жовтий колір, а не сірий, тому що змішуються з себумом – секретом сальних залоз.

Себорейний псоріаз на обличчі

Атиповим проявом хронічного неінфекційного захворювання є себорейний псоріаз на обличчі. Причиною виникнення червоних шелушащихся запалень овально-круглої форми, піднятих над поверхнею шкіри, є:

  • збої в роботі імунітету, ендокринної системи;
  • порушення ліпідного обміну;
  • стреси.

Псоріатичні бляшки сверблять, локалізуються біля очей, на повіках, бровах, в складках біля носа і губ. До трьох відсотків пацієнтів страждають від ураження слизової рота і кайми губ, може зачіпати язик, щоки. У такому разі папули одиничного характеру підносяться над шкірою, покриваються нальотом, відрізняються яскраво-червоним кольором. Хвороба, що розвивається за вухами, має відмінні фактори у вигляді тріщин, червоних екзем, покритих гноєм.

Себорейний псоріаз волосистої частини голови

У 90% випадків розвивається себорейний псоріаз на голові, йому схильна волосиста частина, на якій розвиваються папули. Вони не впливають на ріст і випадання волосся, але по мірі збільшення розмірів і охоплюваної зони ураження можуть заходити на частину чола, утворюючи «корону» з ділянками сильного лущення. Природний перебіг хвороби характеризується утворенням щільних лусочок, а от формування товстих жовтих утворень-циліндрів на волоссі вважається ускладненням. Ця ознака допомагає відрізнити псоріаз себорейного типу від інших дерматитів, лікувати його якнайефективніше.

Лікування псоріазу на голові включає усунення причин, підняття імунітету. Лікарі вважають, що початковим ознакою розвитку хвороби вважається себорея, яка порушує роботу сальних залоз, але сама по собі безпечна. Якщо ж відбулося ослаблення імунітету, порушений обмін речовин, то активується грибок, що перетворює неінфекційну себорею в себопсориаз.

Причини псоріазу, себорейного

Виділяють найбільш поширені причини псоріазу, які, як вважають дерматологи, можуть викликати себорейний хвороба:

  • генетична схильність;
  • спадковий фактор;
  • імунна система дає збої в роботі;
  • дисфункція обміну речовин;
  • стрес, емоційні потрясіння;
  • важкі інфекційні хвороби;
  • ВІЛ, СНІД.

Симптоми псоріазу, себорейного

Те, як проявляються ознаки псоріазу, себорейного, залежить від характеристики ураженої ділянки. Першими симптомами захворювання вважаються:

  • лупа, поодинокі лущення на голові, переходять до чола, почервоніння;
  • волосиста частина голови свербить, дуже сильно свербить, іноді виникає печіння, болючість, з'являється кірка;
  • відлущування сухих себорейний ділянок сіро-жовтими відмерлими клітинами епідермісу, що не завдають болю при зіскоблюванні.

На обличчі псоріаз проявляється спочатку як дрібна висипка, що нагадує червоні прищики, яка супроводжується свербежем. Потім себорейні висипання обростають лусочками, шкіра стає вкритого червоними плямами, зливаються в бляшки. Якщо їх розчесати, виникнуть нові бляшки. Відмінною особливістю псоріазу на обличчі є:

  • збільшення лущення при скоблении сухих ділянок нігтем (стеаринова пляма);
  • після очищення обличчя на папулах помітна тонка термінальна плівка, себорейний вогнище стає яскраво-червоним;
  • якщо плівку видалити, то виникнуть крапельки крові, що нагадують росу.

Лікування себорейного псоріазу

Після постановки діагнозу, що включає в себе візуальний огляд папул і біопсію запалених ділянок шкіри голови, починається лікування себорейного псоріазу. Воно характеризується тривалістю процесу, з періодами ремісій та загострень. Повністю вилікувати пацієнта не можна – загострюючими факторами для прояву хвороби знову служать травми, стреси, неправильний догляд.

Дерматологи виділяють наступні фактори, що допомагають досягти поліпшення стану при псоріазі себорейного типу:

  1. Дієта – виключені жирна їжа, гостра їжа, солоне харчування, що допомагає нормалізувати жирність шкіри голови і роботу сальних залоз. Обмеження вводиться на солодке, алкоголь, кава.
  2. Заборона на відвідування лазень, саун, приміщень з підвищеною вологістю повітря.
  3. Мити голову потрібно спеціальними шампунями з функцією дбайливого очищення і підвищення кислотності шкіри.
  4. Прийом цитостатиків, кортикостероїдних препаратів. Ефективно працює мазь від псоріазу на голові, до складу якої входить дьоготь і саліцилова кислота.
  5. Для позбавлення себорейний подразнень на обличчі необхідно припинити користуватися декоративною косметикою, запровадити догляд зволожуючий крем проти сухості, більше перебуває на повітрі і сонце. Заборонені розтирання обличчя рушником. Себорейні бляшки на віях і бровах допомагають вилікувати соляні примочки і місцева терапія – фізіопроцедури, мазі, лосьйони, креми.
  6. З медичних послуг варто скористатися фотохимиотерапией, лазером, ультрафіолетовим опроміненням, а для підняття імунітету проводити загартовування і приймати вітаміни. Існують спеціальні гребінці, які усувають себорейні вогнища, що знаходиться під шкірою.
  7. Для профілактики виникнення себорейний загострень потрібно захищати обличчя і голову від вітру, дощу, влітку користуватися сонцезахисними засобами, носити головні убори.
  8. З народних методів можна лікуватися ванночками, куди входить сік алое, чорна бузина і золотий вус. Підняти імунітет корисно природними імуномодуляторами – медом, маточним молочком, пилком.

Відео: як вилікувати псоріаз на голові

Жити здорово! Небезпечна копія лупи — псоріаз. (29.02.2016)

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!