Мазь від екземи

Запалення поверхневих шарів шкіри – дерматологічне захворювання поширене в наш час, яке має не до кінця вивчену природу. Як наслідок, проблема вимагає тривалого застосування препаратів та індивідуального підходу. Основний напрямок в лікуванні екземи – вживання місцевих засобів для зняття неприємних симптомів.

Чим лікувати екзему

Запалення шкіри, яке може бути сухим або мокнущим, лікують спеціальними мазями від екземи, які мають протисвербіжні, протиалергічні та протизапальні компоненти. Лікування даного захворювання повинен призначати лікар, т. к. причиною хвороби можуть стати:

  1. алергія;
  2. діяльність мікроорганізмів;
  3. порушення роботи ШКТ;
  4. ослаблення імунітету;
  5. нервово-психологічні проблеми.

Лікарі поділяють екзему, в залежності від причини виникнення, на:

  • себорейний;
  • атопічну;
  • професійну;
  • мікробну.

Основне лікування при будь-якому вигляді екземі – це мазь від екземи з комбінованим складом. В більшості випадків найбільш ефективними є засоби з гормонами – кортикостероїдами, які володіють вираженою терапевтичної цінністю при лікуванні шкірних захворювань. Мазь від екземи підбирається лікарем з урахуванням фактора, який провокує захворювання.

Гормональні мазі

Мають у своєму складі гормони (кортикостероїди), популярні мазі широко використовуються в лікуванні даного шкірного захворювання. Речовини, які виділяються корою надниркових залоз, мають широкий спектр дії. У лікуючих складах гормони діють на зняття таких симптомів:

  • запалення;
  • токсичний вплив;
  • алергія;
  • больовий синдром;
  • свербіж.

За силою впливу крем від екземи може бути слабкого, помірного, сильного і найвищого впливу:

  1. Крему слабкої дії (перший клас) – використовують для лікування уражень шкіри на обличчі, руках і шиї. Можливе застосування у дітей до двох років, призначаються препарати вагітним жінкам та в період лактації. До таких кремів відносяться Преднізолонова мазь, гідрокортизоновий крем Локоїд.
  2. Помірної дії (другого класу) – наприклад, Афлодерм. Їх призначають при більш вираженому запаленні, з якими не можуть впоратися крему першого класу. Глюкокортикоидная мазь Содерм володіє високою ефективністю, але більшою ймовірністю появи побічних ефектів, характерних для гормональної терапії.
  3. Крему сильної дії (третього класу) – застосовують при купировании сильного больового синдрому при загостренні хронічного процесу. До таких препаратів належать Адвантан, Сіналар.
  4. Найвищого дії (крему четвертого класу впливу) – призначають при гострих дерматитах, коли лікування іншими препаратами не дало бажаного ефекту. Такі крему глибоко проникають в шкіру, мають концентрований склад та найбільшу кількість побічних ефектів (наприклад, Лінімент Бальзамічний).

Негормональні мазь від екземи

Крему можуть не містити кортикостероїдних гормонів. Призначають такі на початкових стадіях розвитку екземи. Негормональні крему – кращий засіб від екземи у дітей та вагітних жінок, т. к. мають найменший ризик розвитку побічних ефектів. Часто ці засоби призначають спільно з протигрибковими препаратами (Экзодерил), якщо дерматит викликаний розвитком грибків і з коштами, які купірують больовий синдром і сверблячку (Пантенол). До негормональних кремів відносять:

  • мазь Вишневського;
  • индометациновую;
  • борно-нафталанную;
  • крему з нітратом срібла.

Антибактеріальна мазь

Застосовують крем з антибактеріальним складом, коли дерматит викликаний діяльністю мікроорганізмів. До складу таких засобів можуть входити такі речовини як тераміцин, тетрациклін, хлорамфенікол, левоміцетин та інші, наприклад:

  1. Левомеколь – містить хлорамфенікол та метилурацил – антибіотик широкого спектра і загоює компонент. Препарат має протизапальну, антимікробну та регенеруючим ефектом. Серед антибактеріальних кремів Левомеколь має значну перевагу – це ціна, при цьому – висока ефективність у боротьбі з дерматитами будь-якої етіології.
  2. Эритромициновая мазь – препарат, ефективний при лікуванні екземи мікробної етіології на початкових стадіях. Практично не має побічних ефектів.
  3. Террамициновая і тетрациклінової мазі – дуже близькі за властивостями і складом препарати, ефективні при лікуванні мікробних уражень шкіри.
  4. Офлокаин – до складу препарату входить антибіотик і місцевий анестетик, тому володіє подвійним дією – загоює, знеболює, знімає свербіж.

Мазь від свербіння шкіри

Больові відчуття і свербіж при ураженнях шкіри знімаються з допомогою комбінованих препаратів з антибіотиками, в складі яких є анестетики (наприклад, Офлокаин). Допоможуть і спеціальні препарати, які призначені для видалення неприємних відчуттів на шкірі. Протисвербіжні мазі бувають:

  1. Антигістамінні – застосовуються при дерматиті, причиною появи якої є алергія. До негормональних антигістамінних препаратів відносяться Бепантен, Скін-кап, Эпидел, Фенистил.
  2. Місцеві анестетики – Ауробин, Калгель, Гепатромбин Р, Лідокаїн, Нигепан. До складу таких засобів входять лідокаїн, бупівакаїн, пантенол, іноді – екстракти ромашки, хлоргексидин.
  3. Кортикостероїдні – ефективні для лікування свербежу при мокнучій екземі, при сухій – у комбінації з зволожуючими кремами.

Мазь від запалення шкіри

Більшість антибактеріальних і гормональних мазей володіють яскраво вираженою протизапальною дією. Серед таких – Латикорт, Пимафукорт, Гіоксізон, Оксикорт, Фторокорт. Вираженою протизапальною дією володіють негормональні засоби (у списку вказано назву препарату діюча речовина):

  • Радевит – ретинол, токоферол;
  • Гистан - диметикон;
  • Элидел - пімекролімус;
  • Протопик – такролімус;
  • Фенистил - диметинден;
  • Лостерин – Д-пантенол.

Протигрибкові мазі

При розвитку екземи грибкової етіології в комплексній терапії застосовують протигрибкові препарати, до складу яких входять азоли, аллиламины. До азоловым мазей відносять:

  • Микозорал;
  • Бифосин;
  • Нізорал;
  • Залаин;

Аллиламиновые крему:

  • Миконорм;
  • Экзодерил;
  • Ламізил;
  • Атифин;
  • Тербизил.

Всі перераховані препарати діють за одним принципом – надають фунгістатичну дію на різні види грибків. Часто в складі міститься цинк, який володіє терпкою дією, прискорюючи загоєння, усуває неприємні симптоми свербежу та печіння, знімаючи роздратування на шкірі. Лікування грибкового дерматиту потрібно починати після огляду лікаря, щоб правильно підібрати препарат: різні креми діють на окремі групи грибкових.

Ціна на мазь при екземі

Замовити ліки недорого можна через інтернет. Просто їх купити в інтернет-магазині, вибравши потрібну функцію в каталозі. Гормональні препарати на основі кортикостероїдів вітчизняних виробників коштують від 70 рублів за тюбик 20 г, ціна на імпортні мазі з комбінованим складом, наприклад, Сіналар – від 150 р. Ціна на негормональні препарати, в т. ч. Бади, варіюється в залежності від виробника – від 40 до 300 р за тюбик 50 р. Антибактеріальні, протизапальні креми не відрізняються великою вартістю – ціна від 40 грн. за тюбик від вітчизняних виробників.

Як вибрати ліки від екземи

Перед тим як купувати ліки, потрібно проконсультуватися з лікарем. Самолікування в разі екземи може бути як безглуздим, так і небезпечним: підібране засіб може погіршити стан. Лікар з'ясує причину, природу виникнення захворювання, а тільки потім призначить необхідне лікування. Головний критерій вибору – суворе дотримання призначенням і вивчення інструкції. Мазі мають різний склад, тому не потрібно купувати менш дорогі або більш відомі аналоги.

Відео: натуральна мазь від шкірних захворювань

Народне засіб від екземи. Готуємо мазь з каланхое

Відгуки

Маргарита, 32 рокиСтраждаю від екземи з дитинства, тому перепробувала всі гормональні препарати. Допомагають при загостренні тільки сильні, четвертого класу. Антигістамінні засоби не давали бажаного ефекту. Під час загострення сиджу на жорсткій дієті, п'ю вугілля, ставлю крапельниці дексаметазону, миюся дігтярним милом, тільки так можу вилікувати себе.
Олександра, 43 рокиЗ'являються висипи після перенесених стресів, тому при перших симптомах починаю пити заспокійливі та імуностимулятори. Зовнішньо застосовую Содерм, ціна прийнятна і допомагає давно. Загострення знімається швидше, якщо сидіти на дієті і пропити Лінекс, бо як стан ШКТ значно впливає на перебіг хвороби.
Зінаїда, 52 рокиПерепробувала багато кремів, навіть засоби народної медицини, щоб вилікувати мокнучі виразки на нозі. При мокрій екземі найскладніше – перетворити її в суху. Щоб підсушити і вилікувати виразки на тілі роблю компреси з листя вареної капусти, а потім мажу кремом Нафтадерма. Іншими народними методами краще не експериментуйте, лікуйтеся з лікарем.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!