На ступнях бородавки

Стопи людини схильні до грибкових захворювань, різних новоутворень, мозолів і так далі. Дуже неприємні бородавки на ступнях ніг, які часом викликають значний дискомфорт, хворобливий стан і навіть позбавляють людей працездатності. На відміну від мозолів вони не зникають самостійно, тому необхідне лікування.

Чому з'являються бородавки

Новоутворення можуть з'явитися з різних причин: через мікротравми ступні, зниження захисних сил організму, поганої гігієни ніг, носіння тісного, незручною або неякісного взуття. У всіх випадках збудником бородавки є вірус папіломи людини, яким можна заразитися через предмети загального користування, при контакті з носієм. Після попадання в організм вірус або залишається непоміченим, або поширюється і проявляється у вигляді одного, кількох неестетичних горбків, які виглядають не естетично.

Шипица на ступні у дитини

Інфікування ВПЛ дітей може відбуватися вертикальним шляхом під час перебування в утробі матері і під час пологів. Багато діти заражаються пізніше, коли починають ходити в садок і школу: через іграшки, засоби гігієни, при відвідуванні басейну і так далі. Як і у дорослих, бородавка на стопі у дитини може з'явитися тільки при зниженні імунітету. Якщо малюк сповнений сил, вірус знаходиться в латентному стані.

Симптоми зараження впл

Людина може не здогадуватись про зараження впл, тому що хвороба в більшості випадків протікає без яких-небудь симптомів. Виявити її здатні спеціальні аналізи. Коли організм слабшає, спочатку на шкірі з'являються малопомітні невеликі ділянки ущільненої шкіри, що локалізуються на п'ятках, пальці, місцях з'єднання пальців з підошвою. З часом вони стають щільнішими, міняють колір – з рожевих перетворюються в сірі, жовто-коричневі. Часто бородавки на ступнях виступають над шкірою, при пальпації можуть бути болісними.

Для новоутворень характерні сосочки і борозенки. Якщо придивитися до великих, видно поглиблення в центрі, темні точки. На ступнях можуть утворитися одиничні і мозаїчні бородавки. Останні з'являються в організмі висока концентрація вірусу, збої в роботі імунної системи. Без лікування з них можуть утворитися химерні, неестетичні мозаїки, тому не варто залишати бородавки без уваги.

Як позбутися від бородавки на ступні ноги

Підошовні освіти специфічні, тому діагностика не представляє труднощів. Що стосується лікування, воно найчастіше складний і тривалий за часом. На ступнях бородавки видалити непросто, тому що шкіра груба і щільна. Якщо вони не зникають самі, для лікування використовуються методи, що застосовуються для всіх бородавочных шкірних наростів. Спосіб залежить від розмірів і кількості шпіц на ногах. Ознайомтеся з основними методами лікування.

Хімічне видалення папілом

Спосіб полягає у використанні хімічних речовин для видалення бородавок: саліцилової, оксолінової, теброфеновой кислот, Солкодерма. Все впливають однаково - викликають опік уражених тканин, сприяючи відмирання освіти з навколишньою шкірою. Недоліки хімічного видалення - воно викликає больові відчуття, можливе повторне виникнення. Саме широкодоступний засіб з перерахованих вище - саліцилова кислота.

Мазь від бородавок на стопі

Лікування бородавок на стопі ефективно, якщо там невеликі, поодинокі папіломи. Також мазі добре допомагають дітям – діючі лікарські речовини проникають через тонкий шар епідермісу і надають лікувальний ефект. Кошти необхідно наносити на проблемні місця, далі закривати стерильною пов'язкою. Ефект посилиться, якщо до процедури робити теплу ванночку. Щоб прибрати на ступнях бородавки, можна використовувати випробувані засоби:

  • Саліцилова мазь;
  • Риодоксол (використовується тричі приблизно 7-28 днів);
  • Оксонафтилин (курс лікування - 2-8 тижнів)
  • Стефалин, виготовлений без хімічних добавок;
  • Интерфероновая, Колхициновая мазі.

Мозольний пластир Салипод

Як позбутися від бородавок на стопі, якщо немає часу і умов щодня використовувати мазі і хімічні речовини? Є перевірений спосіб – пластир Салипод. Лікувальні властивості продукту обумовлені вмістом саліцилової кислоти і осадженої сірки. Одночасно з пластирами необхідно приймати противірусні, імуномодулюючі препарати. Для використання потрібно вирізати шматочок необхідного розміру, прикласти до ураженого місця, закріпити. Пластир треба тримати до 2 днів. Аплікації робити кілька разів.

Видалення бородавок на стопі

На ступнях бородавки видаляються не тільки мазями, ліками, але і методами фізичного характеру. Для знищення уражених тканин пацієнта можуть запропонувати кріодеструкцію, електрокоагуляцію, висічення лазером. Якщо у хворого на ступнях старі, глибокі бородавки, використовується одночасно кілька методів. Ознайомтеся з основними засобами, які використовуються в медичній практиці.

Кріодеструкція рідким азотом

Щоб вивести бородавку, використовується метод швидкого впливу низьких температур. Під час процедури лікар впливає дерев'яною паличкою з ватним наконечником або кріоаплікаторів, наносить на уражені ділянки рідкий азот. Під впливом низьких температур, що виникають при випаровуванні кошти, виникає спазм капілярів, всередині них утворюються кристалики льоду. Під час процедури освіта блідне, набрякає, на його місці утворюється міхур, що розсмоктується за тиждень. Через 14 днів від бородавки не залишається і сліду.

Метод електрокоагуляції бородавок

Являє собою припікання утворень високочастотним або постійним струмом за допомогою спеціального приладу. Процедура займає не більше 20 хвилин. Спочатку пацієнтові роблять місцеве знеболювання, після цього накладають на доброякісну пухлину електрокоагулятор для руйнування її тканин з допомогою термічної енергії радіохвилі. Папілома видаляється за один сеанс без скальпеля, через деякий час з'являється скоринка, яка скоро відпадає. За бажанням пацієнта новоутворення можуть направити на гістологічний аналіз.

Видалення лазером шипицы

Ще один ефективний спосіб видалення на ступнях бородавок – за допомогою високотехнологічного хірургічного лазера. Суть методу – у випаровуванні рідини в тілі папіломи в результаті впливу високої температури. Після процедури не виникають запальні процеси, але можлива легка болючість. Внутрішня бородавка на ступні відпадає, утворюється скориночка, що зникає приблизно через 10 днів.

Народні засоби від бородавки на стопі

Використовуються для місцевого лікування та надання загальнозміцнюючої дії. Народні засоби підходять, якщо не спостерігається стрімке збільшення кількості утворень, і вони не заподіюють біль. Найвідоміший засіб від папілом – чистотіл. Щоб остаточно прибрати на ступнях бородавку, потрібно двічі на день змащувати його свіжим соком рослини. Інші домашні способи лікування:

  • оцтом (докласти змочений в кислоті тампон, закріпити пластиром);
  • часником (натерти освіта зубчиком, потім зробити пов'язку з соком, залишити до ранку);
  • касторовою олією (втирати в нарости).
  • картоплею (натерти дрібно зі шкіркою, додати до папилломам, закріпити бинтом).

Відео: видалення підошовних бородавок

Видалення підошовної бородавки

Відгуки

Ольга, 31 рікБула у мене на ступні підшкірна бородавка. Утворилася роки 4 назад, а вивести її змогла лише нещодавно. Кілька місяців пробувала лікувати її соком кульбаби, чистотілом, але безрезультатно. За порадою знайомих сходила в приватний центр, де мені зробили припікання лазером з місцевою анестезією ступні. Після процедури нічого не болить.
Ірина, 24 рокиПоява великої бородавки на нозі застало мене зненацька. Спочатку думала, що це мозоль, тому не переживала. Коли ж лікар діагностував папілому, страшенно розхвилювалася. За її порадою намагаюся вилікувати саліцилової маззю. До початку використання зробила фото ступні, щоб бачити прогрес.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!