Як виявити і лікувати дріжджовий грибок

З грибком асоціюються не найприємніші відчуття. Людський організм при певних умовах схильний до зараження цим мікроорганізмом, що приносить великий дискомфорт. Активізувався дріжджовий грибок люди помилково вважають несерйозним захворюванням, тому часто ігнорують і доводять до хронічної форми. Це головне упущення, адже інфекція є не менш небезпечним недугою, який обов'язково потрібно вилікувати. Ви знаєте, як позбавитися від грибка? Інструкції нижче допоможуть розібратися в причинах зараження та методи лікування.

Причини виникнення захворювання

Організм кожної людини приховує в собі грибок роду Candida. При нормальному функціонуванні всіх систем він ніяк себе не проявляє, але варто тільки з'явитися якомусь провоцирующему фактору, як інфекція отримує поштовх до розвитку. Основними причинами грибкового ураження вважаються:

  1. Збої в гормональному плані внаслідок вагітності, деяких періодів менструального циклу, орального методу контрацепції.
  2. Зниження імунітету після хвороби.
  3. Зайва вага підвищує ризик розвитку грибка.
  4. Цукровий діабет, якщо глюкоза в крові не знаходиться під суворим контролем.
  5. Неправильний раціон, зловживання солодкими і борошняними виробами.
  6. Синтетичне або занадто тісна нижня білизна.
  7. Прийом антибіотиків, які разом з інфекційними усувають і корисні бактерії.
  8. Водні процедури з використанням засобів, у складі яких виявляються хімічні барвники або ароматичні добавки.
  9. Контакт з хворою людиною, наприклад, якщо поцілувати його або потиснути руку.
  10. Довге перебування у стресовому стані, перевтоми.
  11. Недостатня гігієна.

Основні ознаки і симптоми

Що таке кандіда? Це організм крихітних розмірів, який приписують до роду грибків, причому розрізняють до 120 різновидів, 20 з яких призводять до зараження шкіри і внутрішніх органів. Поселившись в тілі людини, кандида виділяє спеціальні ферменти, які отруюють клітини і руйнують їх. В цей час починають з'являтися симптоми мікозу. Грибок на шкірі оселяється переважно в складках, а проявляється наступними ознаками:

  1. Сильний свербіж або роздратування всіх місць грибкового зараження.
  2. На обличчі з'являються різні за розміром бульбашки, які потім розкриваються і залишають мокнучі плями. На губах відзначаються тріщинки.
  3. На руках відзначаються почервоніння і огрубіння епідермісу, які плутають з робочими мозолями.
  4. Порушення структури епідермісу – ерозії.

Якщо оніхомікоз наголошується на нігтях, то розпізнати його можна за наступними симптомами:

  1. Колір нігтьової пластини змінюється на коричневий, жовтий або сірий, а в запущених випадках навіть чорний.
  2. В текстурі нігтя відзначаються опуклості, борозни або лунки.
  3. Поділ нігтьової пластини і ложа, як видно на фото.
  4. Запалення нігтьового валика, що супроводжується почервонінням, набряком і нависання над нігтем.

При розмноженні дріжджового грибка в кишечнику хвороба називається кандидамікозом. Вона проявляється такими симптомами:

  1. Алергія на шкірі.
  2. Біль в животі.
  3. Запор або діарея.
  4. Різка втома без вагомих причин.
  5. Відчуття незакінченого акту дефекації при частих позивах в туалет.

За допомогою дзеркала легко виявити грибкове ураження ротової порожнини. Людина при цьому відчуває наступні симптоми:

  1. Білий наліт на внутрішній поверхні щік і по краях мови.
  2. Набряклість слизової.
  3. Численні виразки.
  4. Неприємний запах з рота.
  5. Печіння та свербіж в ротовій порожнині.

При інфікуванні статевих органів людини мучать наступні симптоми:

  1. Свербіж і печіння в паховій області, що посилюються до вечора.
  2. Виділення з піхви сирною консистенцією.
  3. Неприємний запах у піхву.
  4. Хворобливість і набряк статевих органів.
  5. Біль при сечовипусканні.
  6. Почервоніння, маленькі прищики, ранки на голівці статевого члена у чоловіків.

Методи діагностики

Для точного діагностування мікозу і правильного лікування призначаються лікарем відразу кілька аналізів на грибок. Досліджуватися при цьому можуть:

  • венозна кров;
  • гній в очах;
  • кал;
  • шкірні покриви;
  • нігтьові пластини;
  • вушна сірка;
  • мазок з уретри, піхви, ротової порожнини, дихальних шляхів, вуха або цервікального каналу.

Виявлення дріжджового грибка в калі вказує на ураження кишечника, а виявлення в сечі частіше є наслідком прийому антибіотиків. Більшість випадків діагностування інфекції здійснюється за мазком з місць передбачуваного зараження. Перед тим, як розпізнати молочницю, при здачі такого аналізу рекомендується припинити прийом антимікотичним препаратів або антибіотиків. Це дозволить з більшою точністю визначити дріжджові гриби в мазку та кандидоз.

Як і чим лікувати дріжджовий грибок

Як позбутися від хронічної молочниці – питання складне. При перших симптомах зараження краще відразу звернутися до лікаря за призначенням ефективної терапії проти грибка. Лікування представляє цілий комплекс заходів. Перше, ніж лікувати кандидоз – це прийом ліків:

  1. Таблетки для прийому всередину: Ністатин, Тербінафін, Ирунин, Флуконазол.
  2. Засоби зовнішнього застосування: креми Микозон, Канізон, Мифунгар , мазі Микозорал, Мікосептін, Имафуцин, Тоциклат, спреї Ламізил, Ламитель, лаки для нігтів Батрафен, Лоцеріл, Демиктен.
  3. Краплі проти грибка: Микоспор, Кандид, Экзодерил.
  4. Ректальні свічки: Гексикон, Пімафуцин, Поліжінакс, Тержинан.

Дотримання дієти теж допомагає при кандидозі. Основним провокуючим інфекцію фактором є цукор, тому його потрібно виключити з їжі, відмовившись від солодких фруктів, сиропів, меду, кондитерських виробів. При зараженні грибком рекомендується наповнити раціон овочами, зеленню, нежирним м'ясом, кисломолочними продуктами. Крім того, доповнити дієту можна медикаментозними пробіотиками, такими як «Лактофил», «Лінекс», «Пробифор», «Бифидокапс».

Особливості лікування

Симптоми зараження дріжджовим грибком відзначаються в будь-якому віці, як у чоловіка, так і жінки, але в силу відмінностей дитячого та дорослого організмів і статевих особливостей лікування проводиться певними методами. Серед них виділяються прийом медикаментів проти грибка, обробка засобами зовнішнього застосування і дотримання правил харчування та гігієни. Інструкції нижче допоможуть розібратися, як лікувати кандидоз у чоловіків, жінок або дітей.

У чоловіків

Займатися самолікуванням небезпечно, адже симптоми зараження грибком часто схожі на ознаки венеричних захворювань, що підвищує ризик лікування не від тієї патології. Крім того, можуть виникнути серйозні ускладнення, такі як простатит, орхіт, звуження крайньої плоті і навіть гангрена. Особливість лікування при зараженні кандидозом полягає в тому, що при малих пошкодженнях можна обмежитися зовнішнім впливом на грибок з допомогою мазей і кремів.

Діагностика зараження кандидозом проводиться не тільки у того, хто звернувся пацієнта, адже поширювати недуга може і статевий партнер. При підтвердженні грибкового захворювання лікування розділяється на 2 етапи:

  1. При легкій формі зараження грибком – місцеве лікування кремом «Пімафуцин», нистатиновой або натамициновой маззю.
  2. При більш важкому зараженні призначаються ліки від кандидозу у вигляді таблеток, наприклад, «Дифлюкан» або «Флуконазол».

У жінок

Ураження грибком – часте явище в гінекології, тому жінкам треба ретельніше стежити за симптомами, щоб вчасно попередити розвиток хвороби. Особливості лікування полягають в усуненні провокуючих інфекцію факторів, які характерні для жіночого організму. Перше – це виключення або зміна засобів для інтимної гігієни і протизаплідних препаратів, якщо вони є причиною зараження грибком. Наступне, що потрібно поміняти – це білизна. Воно не повинно бути тісним і синтетичним, адже це не дає шкірі дихати, що створює середовище для розмноження грибка.

Ось ще кілька порад для жінок при зараженні грибком:

  1. Обмивати зовнішні статеві органи кожен день, при цьому дотримуючись напрямок до анального отвору, а не навпаки.
  2. При зараженні під час вагітності не проводити спринцювання без консультації з лікарем та обов'язково лікувати захворювання, адже воно може передаватися дитині під час пологів.
  3. Контролювати вагу.
  4. Віддавати перевагу ректальним свічок проти грибкового зараження, наприклад, таким як «Ністатин», «Ливарол», «Бетадин», «Пелікан-Антикан». Останні є препаратом гомеопатії.
  5. Налагодити психоемоційний стан, адже жіночий організм більше схильний до стресових станів, які сприяють зараженню грибком.

У дітей

В дитячому організмі грибок вражає переважно шкірні покриви, проявляючись у вигляді кольорового позбавляючи, і слизові оболонки, що вказує на кандидоз внутрішніх органів. Частою є ситуації зараження дитини під час пологів або годування грудьми. У більшості випадків шкірні прояви грибка лікуються 2%-м йодом в поєднанні з мазями. При значному зараженні кандидозом призначаються вже таблетки або місцева обробка розчином борної кислоти. Ось інші особливості лікування грибка у дітей:

  1. При зараженні її слизову ротової порожнини обробляють розчином соди, а потім зеленкою.
  2. Дисбактеріоз кишечника лікують поступовим зниженням кількості грибка, адже повне знищення призводить до заміни їх на патогенні інфекції, наприклад, пліснявий грибок.
  3. Крім лікування обов'язково проводяться профілактичні заходи восени і навесні, щоб зміцнити імунітет і не допустити нового зараження.

Як позбутися від дріжджовий інфекції народними засобами

Народна медицина пропонує кілька способів, як лікувати кандидоз в домашній обстановці:

  1. Часник. Залийте роздавлені 2-3 зубчики половиною склянки води. Через годину випийте. Повторіть тричі на день. Або зробіть зовнішній засіб, подрібнивши маленьку головку часнику і залив її 20 мл рафінованої олії. Змащуйте сумішшю вранці і ввечері уражені ділянки.
  2. Сода. На літр теплої води візьміть 1 ч. л. соди. Для лікування від грибка вмивати розчином уражені поверхні перед нанесенням мазі.
  3. Ромашка і календула. Візьміть 1 ст. л. суміші подрібнених трав, залийте склянкою окропу. Охолодженим розчином промивайте місця прояву симптомів зараження, проводите спринцювання або робіть ванночки.

Відео: що таке кандидоз і як його лікувати

Молочниця (кандидоз) відео, методи лікування (Сайт Narmed24.ru)

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!