Причини і лікування себорейного дерматиту на обличчі

Запальні захворювання шкіри мають різну природу, але одним із збудників патологічного процесу є грибок сапрофитовой флори. Він живе на шкірі кожного, але при сприятливих умов для розмноження викликає себорейний дерматит на обличчі. Що ж робити в такому випадку, адже зовнішній вигляд так важливий для людини? Інструкції нижче допоможуть розібратися, як позбавитися від себореї у дітей і дорослих.

Що таке себорейний дерматит

Під терміном «дерматит» розуміють запалення шкірного покриву внаслідок впливу провокуючих факторів, таких як хімічні чи механічні подразники. Крім того, причиною можуть стати речовини рослинного або тваринного походження. Себорейний дерматит шкіри особи не є заразним. Він пов'язаний безпосередньо з шкірним салом, вироблення якого збільшується внаслідок неправильної роботи залоз.

Симптоми себорейної екземи

При себорейному дерматиті грибкові бактерії, потрапивши в сальні залози на шкірі, призводять до запалення, а продукти їх розкладу ще більше погіршують ситуацію. Часто ускладненням хвороби стає закупорка пір, що призводить до виникнення вугрової висипки і гнійних утворень. Уражаються області брів, чола, крил носа, вилиць і за вухами. Крім того, відзначаються наступні ознаки себорейного дерматиту на обличчі:

  • відчуття свербіння, яке посилюється з виділенням поту;
  • почервоніння і подразнення шкіри;
  • відлущування лусочок білого або жовтого кольору;
  • хворобливість і чутливість шкіри обличчя;
  • вугри.

Причини

Відмінною особливістю себорейного дерматиту є те, що медицина не може з упевненістю назвати причини поразки їм шкіри обличчя. Виділяються наступні точно вивчені фактори:

  1. Спадковість. Функція сальних залоз шкіри обличчя записується в генетичному коді, тому себорейний дерматит носить сімейний характер і часто з'являється у родичів.
  2. Порушення гормонального фону. Посилений синтез в організмі чоловічих статевих гормонів андрогенів є стимулятором підвищеної вироблення шкірного сала. Це пояснює, чому чоловіки страждають захворюванням частіше. Жінки заражаються себорейним дерматитом, коли зменшується кількість жіночих гормонів, таких як естроген.
  3. Захворювання інфекційної або неінфекційної природи. Серед хвороб, які є причиною себорейного дерматиту шкіри обличчя, відзначаються пухлини, епілепсія, цукровий діабет, стреси та перевтому.

Як виглядає грибок на обличчі

Основним проявом себорейного дерматиту виступає лущення, добре помітний на шкірі обличчя. З цієї причини захворювання часто плутають з псоріазом, але знання відмінностей цих недуг дозволяє легко розділити їх. Для себорейного дерматиту шкіри обличчя характерні:

  1. Чіткі межі вогнищ ураження.
  2. Відсутність ділянок без лусочок.
  3. Колір лусочок жовтий, а сальний вигляд.
  4. Псоріаз ж відрізняється наступним:
  5. Пошкодження на шкірі мають нерівні межі.
  6. Відзначаються ділянки, де шкіра не лущиться.
  7. Сухі лусочки і мають сріблястий відтінок.

Жирна себорея

Себорейний дерматит на шкірі обличчя проявляється насамперед розширеними порами. Крім того, змінюється колір епідермісу, він стає схожим на кірку апельсина, а ще потовщується. Особа набуває неприродний блиск, лисніє. Приєднання до себорейному дерматиту інфекції на шкірі виражається у вуграх, чорних точках або комедонах. Якщо інфекція поширюється на волосистій частині голови, то пасма швидко жирних, злипаються між собою і дуже блищать.

Суха себорея

Сухий себорейний дерматит часто розвивається через порушення роботи імунної системи, високих фізичних чи емоційних навантажень і стресів. Ця форма шкірної інфекції призводить до збоїв в природному процесі злущення клітин. Зовні це проявляється як посилене лущення епідермісу. Лусочки при цьому змінюють свій колір від білого до жовтуватого. Такий ефект частіше проявляється на віях і бровах.

Лікування себорейного дерматиту

Як для будь-якого захворювання, терапія спрямована спочатку на усунення провокуючого себорейний дерматит фактора. Якщо причина криється в інших недугах, то потрібно спочатку вилікувати їх, інакше можна усунути тільки симптоми себореї, але вона незабаром повернеться знову. Себорейний дерматит шкіри обличчя вимагає консультації з дерматологом та ендокринологом. Крім того, не виключаються огляди гастроентеролога, невропатолога і андролога або гінеколога.

Препаратами

Для більш ефективного впливу терапії при себорейному дерматиті шкіри обличчя потрібно дотримуватися кількох простих правил:

  • Виключити агресивні засоби по догляду за обличчям.
  • Серед очищають шкіру обличчя коштів вибирати гелі і молочко з протизапальною та антигрибковою дією. До таких компонентів відносяться саліцилова кислота, масло чайного дерева, солі літію, кетоконазол.
  • Обмежити нанесення на шкіру коштів, що мають у своєму складі спирт.

Мазями і кремом

Серед засобів зовнішнього застосування використовуються такі гормональні, імуностимулюючі або протигрибкові мазі для особи:

  1. «Элидел». Відноситься до групи імуностимуляторів. Показаний для короткочасного або тривалого лікування екземи у дорослого або немовляти. Тільки у новонароджених грибок особи можна лікувати цим засобом не раніше, ніж їм виповниться 3 місяці. Потрібно тонким шаром розподіляти на пошкоджені ділянки до 2 разів щодоби. Потім обережними рухами розтерти до повного вбирання. Ціна крему від 1000 р.
  2. «Элоком». Мазь від себорейного дерматиту з групи гормональних засобів. Показана при запаленні і свербінні при дерматозах. Засіб наносять тонким шаром на ділянки пошкодження тільки 1 раз в день. Ціна від 300 р.
  3. «Нізорал». Крем, що належить до групи протигрибкових. Показаннями є дерматомікоз, себорейний дерматит, кандидоз шкіри. Необхідно наносити в залежності від області поразки 1 або 2 рази в день. Ціна від 500 р.

Таблетками

Серед таблеток за способом впливу виділяються кілька груп препаратів. Першими йдуть антибактеріальні ліки, наприклад, «Доксициклін». Приймати його можуть як дорослі, так і діти від 12 років. Дозування для них становить у перші добу 200 мг, поділені на 2 прийоми. У наступні дні потрібно зменшити її до 100 мг. Виділяються ще декілька ефективних препаратів:

  1. «Лоратадин». Антигістамінний засіб у вигляді таблеток або сиропу, що зручно для дітей. Чинить протисвербіжну дію при себорейному дерматиті. Для дорослих і дітей від 12 років добова доза дорівнює 10 мг, причому одноразовий прийом. Дитині від 2 до 12 років слід зменшити цю кількість до половини. Ціна таблеток від 15 р.
  2. «Мультитабс». Вітаміни при себорейному дерматиті. Показано для поповнення запасу мінералів і мікроелементів. Включають такі вітаміни, як А, В, D і Є. потрібно Приймати по 1 таблетці щоденно. Доза розрахована на дорослих і дітей від 4 років. Ціна від 600 р.

Народними засобами

Рецепти неофіційною медицини пропонують різні способи боротьби з себорейним дерматитом:

  1. Мед і вода. З'єднайте компоненти в пропорції 1 до 9. Готовим розчином протирайте уражені ділянки шкіри, злегка масажуючи її. Змити залишки засобу тільки через кілька годин.
  2. Відвар з дубової кори. Близько півгодини прокип'ятіть суміш з меленої кори і води, взятих у пропорції 1:5. У готовому відварі розмішайте 1 ч. л. меду. Протирайте пошкоджені місця, змиваючи залишки кошти через 2-3 ч.
  3. Настій на основі збору трав. Візьміть В рівних частинах квітки календули, ромашки і листя подорожника (1 ст. л. на склянку окропу). Залийте в термос і залишіть на ніч. Обробляйте уражені дерматитом ділянки обличчя вранці і ввечері після вмивання.

Дієта при себорейному дерматиті

Дієтичне харчування для лікування себорейного дерматиту шкіри особи передбачає виключення з раціону провокуючих факторів, таких як:

  • цитрусові;
  • гриби;
  • ікра;
  • кондитерські вироби;
  • макарони;
  • манна каша;
  • картопля;
  • полуниця, малина;
  • риба і морепродукти при алергії на них;
  • фастфуд;
  • солоні та копчені продукти;
  • напої – кава, томатний сік, газовані напої, алкоголь.

Правильний раціон при себорейному дерматиті включає:

  1. Овочі – капуста, морква, кабачок, гарбуз, буряк.
  2. Фрукти – абрикоси, яблука, груші.
  3. Крупи – вівсяна, гречана, перлова.
  4. Яєчні жовтки.
  5. М'ясо – курка, гуска, печінка, легені, язик, серце.
  6. Відео: як лікувати себорею шкіри обличчя
  7. Відгуки про лікування

Відео: як лікувати себорею шкіри обличчя

Себорейний дерматит на обличчі. Лікування

Відгуки про лікування

Наталя, 28 років У мене себорейний дерматит періодично загострюється – допомагають тільки протигрибкові мазі, а особливо «Нізорал». Коли симптоми проявляються на голові, користуюся ще і шампунем від цього ж виробника. Раджу.
Тетяна, 35 років З себорейним дерматитом постійно борюся, але як тільки перестаю мазати кремом, симптоми відразу повертаються. Кілька тижнів тому стала додавати масло чайного дерева в засіб для умивання і шампунь, щоб не поширювати хворобу на шкіру голови. Допомогло!
Олександр, 43 роки Від мазей і кремів пори забиваються ще більше, тому я використовую таблетки. Відмінно справляється з сверблячкою при себорейному дерматиті «Лоратадин». Крім того, періодично п'ю вітаміни для загального зміцнення організму. Головне – не залишати без уваги, а вчасно лікуватися, тоді і симптоми себорейного дерматиту на шкірі більше не з'являться.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!