Грибкові хвороби шкіри

Мікози являють собою групу захворювань, що виникають із-за грибка. Це можуть бути гриби, дерматофіти, плісняві, дріжджоподібні гриби роду Кандида. Всі вони здатні викликати численні шкірні хвороби. Джерелом зараження стає людина, тварина і навколишнє середовище в цілому. Грибкові захворювання шкіри спричиняють за собою серйозні наслідки. Процес лікування відрізняється тривалістю і складністю.

Види грибкових захворювань шкіри

Кожна різновид грибкових захворювань залежно від місця ураження шкірних покривів підрозділяється на декілька окремих видів. Небезпека кожного з них полягає не тільки дискомфорт, але і ступеня негативного впливу на організм. Деякі різновиди здатні спричиняти токсичний вплив на тканини і внутрішні органи. Дріжджові грибки стають збудниками найпоширенішого жіночого порушення – молочниці.

На тілі

Грибкові ураження шкіри на тілі завжди відрізняються яскраво вираженими симптомами. Самою рідкісною різновидом є системний мікоз. Хвороба вражає не тільки гладкі шкірні покриви, але і проникає у внутрішні органи. Більш поширеними вважаються кератомикозы, дерматомікози і кандидози. Відрізняються хвороби глибиною проникнення мікроба, масштабом ураження і симптоматикою.

На обличчі

Найпоширенішими грибковими хворобами особи вважаються:

  • кератомикозы (трихоспория, висівкоподібний лишай);
  • дерматомікози (трихофітія, мікоз, мікроспорія, фавус);
  • піодермії (гнойниковые висипання, до числа яких відноситься акне, фурункульоз, імпетиго, гідраденіт);
  • екзантеми (вірусні грибкові захворювання, у тому числі герпес і папіломи).

На шкірі голови

Грибок шкіри голови нерідко залишається непоміченим. Наприклад, лупа відноситься до категорії грибкових захворювань. Не завжди люди поспішають позбутися неї, вважаючи її поява сезонної реакцією організму, результатом використання неправильних шампунів чи іншими наслідками факторів навколишнього середовища. Збудником лупи стає не тільки патогенний мікроб, але і цілий ряд серйозних хвороб, не пов'язаних з шкірними покривами, а з організмом в цілому. Найпоширенішими грибками шкіри голови є:

  • трихофітія;
  • микроспороз;
  • фавус.

Симптоми грибка шкіри

Різновидів грибкових захворювань налічується величезна кількість. Деякі симптоми вказують на конкретну хворобу, але більшість з ознак є загальними. При виявленні декількох з них, необхідно проконсультуватися з фахівцем і пройти спеціальне обстеження. Вибираючи, чим лікувати грибок на шкірі, треба керуватися багатьма факторами. Основні симптоми грибка:

  • почервоніння;
  • лущення;
  • свербіж.

Грибок на шкірі голови, що супроводжується появою «кірок», випадіння волосся та лупи. Якщо грибкова інфекція вражає нігті, то починається розвиток захворювання з ущільнення нігтьової пластини, жовтих плям, відшарування та її деформації. На статевих органах або слизових оболонках хвороба супроводжується сирнистий нальотом.

Лікування шкірного грибка

Перед призначенням виду терапії грибкових захворювань обов'язково проводиться спеціалізоване обстеження пацієнта. Лікар вивчає стан шкірних покривів, слизових оболонок. Призначають зішкріб, рентген чи УЗД, якщо грибок вражає внутрішні органи. В комплекс лікування входять не тільки протигрибкові засоби для шкіри, але і спеціальна дієта.

Елементарна гігієна увагу до власного організму – найкраща профілактика грибкових захворювань шкіри:

  1. Не варто носити чуже взуття або одяг, користуватися загальними засобами гігієни.
  2. Не потрібно знаходитися в контакті з людиною, у якої є ознаки недбалості або подразнень на шкірі.
  3. Мити руки треба максимально часто, особливо після відвідування громадських місць.
  4. Власне тіло треба регулярно оглядати. Особливо це стосується паху, стоп, рук, голови та обличчя.

Таблетками

Протигрибкові ліки призначаються тільки у випадках екстреної необхідності або при виявленні хронічної форми захворювання. Більшість грибкових інфекцій лікується кремами, лосьйонами або пластирами. До числа найбільш ефективних таблетованих препаратів відносяться Ністатин, Флуконазол, Пимафукорт, Леворин. Приймати будь-який з препаратів треба тільки за призначенням лікаря і у відповідності з рекомендаціями в інструкції.

Протигрибковою маззю

Деякі грибкові захворювання розвиваються без фізичного дискомфорту. Легкі форми грибків допомагає вилікувати протигрибковий крем для шкіри. При наявності ускладнень лікарі призначають додаткові заходи – прийом антибіотиків. Эритромициновая і саліцилова мазь вважаються найефективнішими засобами, що зберігають свою популярність у лікуванні грибкових інфекцій на протязі багатьох десятиліть. Сучасні фахівці рекомендують використовувати Клотримазол, Декамин, Мікозолон, Цинкундан.

Шампунем

Найпоширенішим грибковим захворюванням вважається себорея. Ефективним способом лікування є засоби для миття волосся. Використовувати засоби рекомендується на будь-якій стадії розвитку грибка. Фахівці призначають антигрибковий шампунь Себозол, Нізорал, Циновит, Перхотал. Середній курс застосування становить від 2 тижнів. Використовувати їх треба протягом деякого часу після зникнення симптомів, для закріплення результату.

Як виглядає грибок на шкірі

Грибкові інфекції проявляються у вигляді почервонінь, шелушащихся ділянок, що виникають у формі гнійників і стають причинами розшарування нігтьових пластин. Кожна різновид захворювання має свої відмінні особливості, наслідки та передбачає певні курси лікування. Деколи грибок на шкірі тіла труднодиагностируем і не відразу помічається пацієнтами. Однак виражені симптоми легко розпізнаються навіть на фотографіях.

Грибок шкіри рук

Інфекція на руках проявляється з області між пальців або починається з ураження нігтів. У першому варіанті з'являються почервоніння і лущення. При грибкових захворюваннях нігтьових пластин хвороба супроводжується сверблячкою, відшаруванням шкіри і кутикули. Форма нігтів змінюється, а на їх поверхні з'являються тріщини, плями темного, білого або жовтого кольору.

Голови

Першою ознакою грибка шкіри голови вважається лупа. Симптом стає більш вираженим, якщо супроводжується сверблячкою й утворенням рясного лущення. Важкі форми грибкових інфекцій проявляються у вигляді гнійників, навколо яких волосся повністю випадають. Найпоширенішим захворюванням з яскравою симптоматикою є всі різновиди лишаю.

Ніг

На ногах грибок вражає область між пальців, стопи і нігті. На шкірі з'являються пухирі, почервоніння, лущення. Свербіж не вважається обов'язковим симптомом захворювання. При виникненні бульбашок дискомфорт відчувається тільки в той момент, коли вони лопаються. Будь-які подразнення на ногах вважаються відхиленням. Більшість з них стають симптомами грибків.

Відео: грибкова інфекція шкіри

Симптоми грибка помічаються на першій стадії їх розвитку. Займатися самолікуванням небезпечно, особливо якщо мова йде про дитину. Деякі грибкові захворювання є наслідками або ознаками серйозних внутрішніх хвороб. Лікування повинно здійснюватися комплексно і під наглядом лікаря. Про нюанси грибкових інфекцій шкіри наочно розповідає відеоурок.

Лікар-дерматолог Лебович: грибкові захворювання шкіри

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!