Себорея на обличчі

Себорея шкіри обличчя – дерматологічне захворювання, яке супроводжується рядом яскраво виражених ознак. В основному йому схильні підлітки і чоловіки, але жінки не виняток, хоча відсоток їх набагато менше. Себорея на обличчі відчувають певний дискомфорт, до того ж її прояви говорять про явне порушення нормальної роботи організму. При перших сигналах цієї хвороби необхідно своєчасно вжити заходів, інакше вона може придбати хронічний характер, тоді вилікуватися буде набагато складніше.

Симптоми себореї

Щоб не пропустити початок себореї, необхідно знати, як виглядає дерматит на обличчі. Видів цієї недуги існує декілька, але серед них виділяють основні два – жирну і суху себорею. Ознаки їх дещо відрізняються, хоча існує і певна спільність симптоматики. Нижче описані основні зовнішні прояви, які говорять про те, що у вас той чи інший тип себореї. Придивившись до них, легко визначити перші дзвіночки, але лікувати себорею повинен лікар.

Сухий

При сухій себореї (яку називають ще густа себорея) виділення шкірного сала зменшується, чого спостерігається лущення і сильний свербіж, з'являються сухі плями на обличчі, шкіра тріскається, стає шорсткою, волосся набувають сухість і ламкість. Надмірне лущення окремих ділянок шкірного покриву говорить про те, що необхідно здатися дерматолога і отримати рекомендації для подальшого лікування.

Жирної

При жирній (рідкої) себореї все навпаки: сальні залози посилено працюють, тому шкіра починає лисніти, набуває нездоровий сірий колір, пори розширюються, висипають прищі на обличчі, вугри, покриті лусочками. Крім зазначених, зустрічаються також алергічний дерматит та атопічний дерматит – вони виникають від дії алергену на шкіру або при вживанні продуктів, що викликають алергію, від пилу, контакту з металом.

Часто ці симптоми спостерігаються у немовлят (наприклад, під час зміни харчування), а в 50% випадків є хронічними, тому рецидиви виникають протягом усього життя. Якщо такий дерматит виник у дорослому віці, то слід шукати причину, що викликала його. Не треба плутати себорею та грибок на обличчі – це різні захворювання, тому відповідь на питання, як вилікувати шкіру обличчя, буде різним.

Причини себорейного дерматиту на обличчі

Основний збудник інфекції – ліпофільний гриб Pityrosporum ovale, який постійно живе на шкірі у 90% людей, але активизирующийся лише за певних обставин, які дають поштовх поширенню хвороби. Можна спокійно жити з ним, ніколи не стикаючись з себореєю на обличчі. Якщо це все ж сталося, то причини можуть бути наступні:

  • збій в гормональній системі (наприклад, під час прийому гормональних препаратів або контрацептивів);
  • період статевого дозрівання у підлітків;
  • хронічні або інфекційні захворювання внутрішніх органів;
  • неправильне харчування;
  • шкідливі звички;
  • патологія щитовидної залози;
  • дисбактеріоз;
  • постійні стреси.

Шкірний дерматит на обличчі (себорея) має характерні особливості, їх легко переплутати з іншими шкірними захворюваннями (алергійний дерматит, псоріаз, лишай). При виникненні симптомів не варто займатися самостійною діагностикою, краще звернутися до фахівця-дерматолога. Він правильно визначить вашу проблему, призначить відповідне лікування.

Як лікувати дерматит на обличчі

Як позбутися від себорейного дерматиту на обличчі? Завдяки сучасним методам він успішно лікується, але вимагає пунктуального дотримання всіх правил. При цьому ефективно використовувати комплексний курс, усуваючи причину, яка викликала дерматит обличчя. Під час курсу лікування себореї не рекомендується використовувати засоби для вмивання з спиртовий основою, інші агресивні засоби для очищення шкіри, гормональні препарати. Безсистемне лікування дає лише тимчасовий результат, потім в більшості випадку відбувається рецидив.

Мазі

При сухій себореї прописують нафталановую, саліцилову або 10% сірчану мазь, сульсеновую пасту. Багато мазі для лікування себореї містять у складі цинк. Вони добре підсушують шкіру, надають заспокійливу і протизапальну дію. Непогане дію надає іхтіолова мазь 2-5%. Мазі застосовуються для лікування основних ділянок проявів дерматиту: підборіддя, чоло, ніс.

Народні засоби

Лікування шкіри обличчя – процедура довга, тому хороший ефект дає паралельне застосування лікарських рослин, що володіють цілющими властивостями. Допомагає умивання відварами череди, звіробою, шавлії або просто протирання ними замість тоніка. Бабусі радять натерти огірок з медом або алое, компреси з сирої картоплі. Лимонний сік, наполовину розведений теплою водою, добре знімає свербіж. Перевірений засіб від себореї, відоме з давніх часів – настій коріння лопуха, яким натирають шкіру голови.

Креми

Густі креми, які використовуються при лікуванні себореї на обличчі, діють триваліший, ніж настойки, але для позбавлення від жирної себореї вони підходять не всі. А ось засіб з хною надає прекрасне загоює і підсушуючу дію: заварену гарячою водою хну змішують з живильним кремом, потім змащують шкіру голови. Для досягнення видимого ефекту вистачає 8-12 процедур.

Дієта при себореї обличчя і голови

В період лікування слід дотримуватися найсуворішу гіпоалергенну дієту. Про деяких продуктах доведеться зовсім забути – красива, здорова шкіра важливіше, ніж пиво, тортик або копчена грудинка. Себорея любить здоровий спосіб життя і правильне харчування. Лікарі радять вживати продукти, що містять селен, цинк, вітаміни А, С, групи В, однак приймати їх слід, дотримуючись міри – надлишок певних елементів в організмі призводить до появи інших ускладнень паралельно з себореєю.

Які ж продукти повинні стати основою харчування під час дієти:

  • Будь-яка корисна рідина – чиста вода, свіжовичавлені соки, трав'яні настої.
  • Дієтичне м'ясо – курка, пісна свинина, нежирна риба (краще, якщо м'ясо буде приготовано паровим способом).
  • В обов'язковому меню має бути гарбуз, багата вітамінами С, В1, В2, Е, вона містить багато цинку, корисного для лікування. Кабачки, спаржу, морську капусту бажано теж частіше вживати в цей період.
  • З молочних продуктів можна сир, кефір, гречана, перлова, вівсяна каші (молоко розбавляється водою наполовину).

Список заборонених продуктів при себореї великий, в основному це не самі корисні продукти, навіть якщо людина здорова. Протипоказані всілякі вуглеводи – газована вода, торти, булочки, соління, копчені продукти, фаст-фуд, цитрусові. Алкоголь з тютюном категорично повинні бути забуті. Практика показує, що лікування себореї буде успішним тільки при чіткому дотриманні всіх рекомендацій.

Відео: лікування себорейного дерматиту на обличчі

Вам потрібно дізнатися, як лікувати себорейний дерматит на обличчі? Подивіться відеоролик, в якому популярно й просто викладено методики боротьби з себореєю, щоб у вас не залишилося питань. Хвороба підвладна лікуванню швидше або повільніше, все залежить від стадії і готовності виконувати всі запропоновані в видеорекомендации. Якщо не приділити належної уваги правильному лікуванню, себорея може призвести навіть до алопеції (облисіння).

Себорейний дерматит на обличчі. Лікування

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!