Діагностика лямбліозу - як правильно здати аналіз крові або калу дітям і дорослим, розшифровка результатів

Найпростіші паразити – лямблії, викликають небезпечне захворювання лямбліоз. Від нього може постраждати дитина і дорослий. Хвороба вражає більшість систем і органів людського організму. Дізнайтеся, при яких симптомах необхідно перевіритися, якими методами і як виявити лямблії у дитини.

Що таке аналіз на лямблії

При підозрі лямбліозу аналіз на лямблії – це вірний помічник лікаря в їх виявленні. Головна задача аналізу – виявлення в людських середовищах шкідливих живих гельмінтів, їх цист або специфічних імуноглобулінів. Найпростіший мікроорганізм (на фото) швидко розвивається в організмі. Його інкубаційний період становить від 4 днів до тижня. Зараження можливе через воду, їжу і предмети загального користування. Цисти (гельмінти в захисній оболонці) життєздатні й за межами людського організму. За статистикою кожен 4-й дитина є носієм цієї хвороби.

Діагностика лямбліозу

Займається діагностикою лямбліозу лікар (дільничний терапевт). Він з точністю підкаже як виявити лямблії і дивиться загальну клінічну картину пацієнта. При позитивному результаті аналізів лікар призначає комплексне лікування. Використовуються протипаразитарні ліки, протизапальні та антигістамінні. Наявність гельмінтів в організмі дитини або дорослого може викликати безліч симптомів, найпоширеніші з яких:

  • шкірні висипання;
  • тривалий сухий кашель;
  • дискомфорт в області правого підребер'я;
  • розлади травного ТРАКТУ (діарея, печія, блювання, метеоризм);
  • безпричинна втрата ваги;
  • емоційні ознаки (дратівливість, часта зміна настрою, гіперактивність).

При наявності у людини симптомів захворювання, доктор призначає такі аналізи:

  • Копрологическая діагностика. Це самий простий і результативний метод дослідження.
  • Энтеротест. Новий метод діагностики полягає в проковтуванні спеціальної желатинової капсули. Її розчиняють ферменти кишечника, і вивільняється нейлонова нитка, до якої липнуть паразити.
  • Гемотест (дослідження крові з вени). Здійснюється виявлення антитіл до антигенів паразитів. Лямблії в крові дають можливість лікарю розгорнути комплексне лікування.
  • Дуоденальне дослідження (перевірка жовчі).

Аналіз крові на лямблії

Імуноферментний аналіз на лямбліоз – це лабораторний метод, який дозволяє із 97% точністю підтвердити діагноз. Здати кров на лямблії легко: він допоможе перевірити організм на наявність антитіл до антигенів збудника. Негативний результат говорить про те, що немає приводу для занепокоєння. Сумарний гемотест проводять протягом 8 днів щоб простежити динаміку захворювання.

Як здавати аналіз крові на лямблії

Щоб правильно здавати аналізи на лямблії, необхідно дотримуватися простих рекомендацій. Якщо збудник буде виявлено вчасно, це суттєво скоротить час лікування. Розгорнутий аналіз крові беруть натщесерце з ліктьової вени. За 9-11 годин забороняється приймати їжу, воду пити можна. Перед дослідженням пацієнту слід утриматися від вживання алкогольних напоїв та куріння.

Розшифровка аналізу крові на лямблії

Від правильної розшифровки аналізу крові на лямблії дуже багато залежить. Спеціальні антитіла (імуноглобуліни, Ig) людського організму здатні допомогти розпізнати антигени гельмінта. Буде спостерігатися динаміка появи в крові пацієнта імуноглобулінів класів IgA, IgM, IgG та відхилення їх кількості від норми. Можна виявити деякі закономірності:

  • IgM можна виявити через 10-16 днів після початку захворювання.
  • IgG, виявлені у великій кількості, вказують на наявність паразитів в організмі. Після одужання їх кількість зменшується, але вони можуть спостерігатися в крові близько 160 днів.
  • Раптовий різкий зростання IgM і IgG, говорить про загострення і переходу хвороби з хронічної, в гостру форму.
  • IgA виробляються під час всього періоду захворювання, і не є специфічним показником.

Аналіз калу на лямблії

Дитина набагато частіше схильний до зараження гельмінтами, ніж дорослий. Здавати кал на лямблії просто і швидко. Цей діагностичний метод широко використовується. З допомогою сучасного способу дослідження (ПЛР) можна виявити геном лямблій в калі. Якщо для зараження вистачить кількох цист або живих паразитів, то при випорожненні виділяється близько мільярда гельмінтів. Дослідження генома збудника – це високочутливий і швидкий метод з молекулярної біології. Можна виявити найбільш ранні стадії захворювання і не допустити розвитку ускладнень.

Як правильно здати кал на лямблії

Існує декілька рекомендацій, як здати кал на лямблії більш правильно. Збирати матеріал необхідно вранці. Зберігатися він з вечора не має. Акт дефекації повинен бути природним, без використання проносних свічок або клізм, але допускається попередній прийом крапель Пиколакс, Гутталакс. Збирати бажано рідкий кал, в спеціальну стерильну ємність для здачі аналізів. На ній вказуються всі необхідні дані пацієнта. Кількості матеріалу повинно вистачати для дослідження.

Доставити ємність в лабораторію необхідно протягом 1-2 годин. Це необхідно для виявлення живих рухомих гельмінтів. Якщо немає такої можливості, потрібно використовувати спеціальний консервант Турдиєва. З його допомогою кал можна зберігати до 3 діб. Цей консервант, в розведенні 1:3 з досліджуваним матеріалом, продовжує зберігання цист і живих гельмінтів в оригінальному зовнішньому вигляді. Під впливом калію йодиду відбувається фарбування паразитів, що спрощує роботу лаборанта.

Ціна аналізу на лямблії

За допомогою сучасної діагностики можна швидко виявити захворювання і на ранніх стадіях. Залежно від методу дослідження вартість аналізу на лямблії буде змінюватись. Ціна залежить від багатьох факторів: регіону країни, лабораторії та її оснащення, оперативності виконання досліджень і складності. Середня вартість аналізу коливається в межах 450-850 рублів.

Відео: дієта для хворих на псоріаз

Дієта при псоріазі по Пегано. Залуження

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!