Стафілокок - що це, симптоми у дітей і дорослих. Лікування стафілококової інфекції

У живій природі зустрічається велика кількість шкідливих мікроорганізмів, які є потенційною загрозою людському здоров'ю. Серед таких Staphylococcus Aureus, які представляють групу грампозитивних бактерій, нерухомих по своїй природі.

Що таке стафілокок

Такі шкідники можуть контактувати з людиною, при цьому не провокує рецидив. Небезпека з'являється, коли мікроб проникає в організм, потрапляє у системний кровотік і поширює інфекцію по внутрішнім органам і системам. Якщо людина знає, що таке стафілокок, йому також відомо, наскільки небезпечна активна фаза цього патогенного мікроорганізму.

Загроза організму полягає в тому, що стафілокок є токсичною мікроорганізмом, здатним продукувати отруйні ферменти. Ці продукти активності мікроба руйнівно діють на клітини, порушують цілісність підшкірної клітковини і сполучної тканини, сприяють формуванню вогнищ некрозу на клітинному рівні. Це особливо небезпечно для стану нервової системи, шкірних покривів, інших внутрішніх систем організму.

Види стафілококу

Відомо 27 штамів, серед таких сапрофітний, золотистий, гемолітичний та епідермальний. Кожен мікроорганізм є небезпечним шкідником по відношенню до людського організму, відмінності полягають у вогнищах впливу, тривалості інкубаційного періоду, ступеня інтоксикації організму. Вивчаючи форми стафілокока, стає очевидно, що патогенну флору особливо важливо знищити своєчасно. В іншому випадку її поширення призводить до незворотних наслідків для організму пацієнта.

Золотистий стафілокок

Це найнебезпечніший вид мікроба, який особливо поширений в навколишньому середовищі. Інфікування піддаються організми всіх вікових категорій. Золотистий стафілокок не щадить ні дітей, ні жінок, ні пенсіонерів. Вражає практично всі внутрішні системи, органи, при цьому повільно реагує на антибіотики. Інтенсивна терапія тривала і не завжди успішна, особливо якщо організм пацієнта ослаблений. Потенційні захворювання, які може спровокувати Стафілокок Ауреус, представлені нижче:

  • пневмонія;
  • стафілококовий сепсис;
  • інтоксикація організму;
  • остеомієліт;
  • стафілококовий сепсис;
  • токсичний шок;
  • гнійне ураження шкірних покривів.

Епідермальний стафілокок

Якщо виявляється така хвороботворна інфекція в організмі, клінічний результат не найсприятливіший. Ореолом існування цього шкідника є слизова оболонка і шкірні покриви. Епідермальний стафілокок тривалий час веде себе пасивно, не шкодить організму людини. Якщо ж стан імунної системи залишає бажати кращого, відбувається інфікування з наступним проникненням мікроба в кров. При зараженні системного кровотоку розвивається запальний процес ендокарда. Коли відсутня лікування, організм пацієнта наздоганяє летальний результат.

Сапрофітний стафілокок

Це ще один різновид Staphylococcus spp. Мікроб проживає на тілі переважно жінок в області первинних статевих ознак, зоні сечовипускального каналу (уретри). В момент інфікування сапрофитным стафілококом під удар потрапляє сечостатева система організму, не виключено розвиток циститу, уретриту і інших інфекційних захворювань. Вогнища ураження не настільки великі, антибіотичну лікування забезпечує стійкий терапевтичний ефект.

Стафілококова інфекція

При проникненні патогенної флори тривалий інкубаційний період не дозволяє виявити недугу у власному організмі. Проходить час, і стафілокок ударно впливає на всі внутрішні органи, системи організму, провокує повний дисбаланс організму. Стафілококова інфекція може прогресувати в горлі, провокуючи ангіни; або переважати на слизовій оболонці очей, ставши головною причиною прогресуючої ступеня міопії. Чим раніше лікувати недугу, тим більше шансів уникнути небезпечних наслідків для організму.

Як передається стафілокок

Перш ніж лікувати наростаюче захворювання, важливо з'ясувати шляхи інфікування, щоб виключити повторне зараження. Оскільки мікроб переважає на верхньому шарі епідермісу, його травмування, порушення цілісності може стати головною причиною проникнення патогенної флори в організм. Зараження стафілококом забезпечено, якщо стан імунної системи ослаблено, а людина контактував з носієм цього мікроба. Шляхи передачі інфекції в організм такі:

  1. Медичні інструменти. При відсутності правил асептики заразитися можна в тій же районній поліклініці при плановому огляді у терапевта.
  2. Фекально-оральний шлях. Недотримання правил особистої гігієни, контакт з калом хворих тварин, вживання заражених продуктів, і зараження стафілококом забезпечено.
  3. Побутовий шлях. Мова йде про недотримання санітарних норм у власному житлі, коли доводиться ділити територію з великим шаром пилу.
  4. Контактно-побутовий шлях. Це найпоширеніший спосіб інфікування організму, коли пацієнт користується чужими засобами особистої гігієни, вступає в контакт з носієм мікроба.
  5. Повітряно-крапельний шлях. Стафілокок проникає в організм через повітря, наприклад, при кашлі або чханні носіїв інфекції.

Стафілокок - симптоми

Перший час патогенна флора ніяк себе не проявляє, інкубаційний період триває до 14 днів. Осередками ураження стають слабкі місця організму, наприклад, слизова оболонка горла або кишечника, травмовані шкірні покриви. Відповідь на питання, як проявляється стафілокок, не може бути однозначною, оскільки інтенсивність симптоматики повністю залежить від реального стану імунітету пацієнта. В цілому, в організмі спостерігаються наступні зміни в загальному самопочутті:

  • гіперемія та свербіж шкірних покривів на тлі прогресуючого запального процесу, піодермія;
  • риніт, кашель, виділення мокротиння, зміна кольору язика та інші ознаки застуди при великому положенні області носоглотки, гортані;
  • підвищена набряклість шкіри внаслідок надмірної проникності судинних стінок;
  • бактеріостатичний ефект з різким підвищенням температурного режиму, лихоманкою в організмі;
  • класичні ознаки інтоксикації організму, переважно харчового отруєння, властиві дорослому і дитині;
  • поразка горла, зіва і вух у грудному віці з видимою набряком і почервонінням характерних зон;
  • пневмонія, бронхіт через масштабного інфікування легеневої тканини, порушення природної вентиляції легенів.

Стафілокок у дітей

Хвороба з'являється і в дитячому віці, причому її складно вивести, нейтралізувати патогенну флору. Після завершення інкубаційного періоду маленький пацієнт стикається з гострими нападами застуди, скаржиться на симптоми харчового отруєння. Дитячий організм дитини не здатний впоратися з підвищеним навантаженням, тому ознаки стафілокока у немовляти ідентичні рецидивуючого бронхіту і пневмонії легенів. Крім того, лікарі не виключають шкірний висип та інші прояви гострої алергічної реакції у хворого немовляти.

Стафілокок у жінок

Таке інфекційне захворювання має місце в гінекології, коли після інструментального обстеження та бактеріологічних досліджень у мазок на флору лікар виявляє цей шкідливий мікроорганізм. Симптоми патології набагато частіше загострюються при вагітності, оскільки організм жінки ослаблений «цікавим положенням». Говорити про лікування проблематично, присутній ризик внутрішньоутробного інфікування. Якщо переважає стафілокок у жінок, ознаки недуги схожі з молочницею, іншим інфекційним процесом. Це:

  • свербіж і набряк статевих губ;
  • гіперемія верхнього шару епідермісу;
  • виділення з піхви;
  • підвищена нервозність пацієнтки;
  • гнійники в області первинних статевих ознак.

Стафілокок у чоловіків

Небезпечна інфекція може стрімко продукувати в чоловічому організмі, проте таких випадків у великій медичній практиці набагато менше. Стафілокок у дорослих чоловіків проявляється прогресуючим уретритом, простатит, аденому простати, пневмонією і бронхітом. Перебіг патологічного процесу може початися ледь помітною болем у горлі, а закінчитися гострим нападом з необхідністю подальшої госпіталізації.

Стафілокок – лікування

Визначити хвороботворну інфекцію можна по комплексу виконаних аналізів крові і сечі, які рекомендує лікар. В іншому випадку лікувати стафілокок неефективно. Якщо визначити, що могло викликати зараження, і яка різновид мікроба продукує, з вибором методу інтенсивної терапії проблем не виникне. Схема лікування залежить від вікової категорії пацієнта, оскільки захворіти однаково може дитина і доросла людина. Передбачає обов'язковий прийом антибіотиків.

Антибіотики від стафілокока

Якщо є підозра на стафілокок – що це, пояснить і діагностує лікар. Бактеріоскопічний посів визначає наявність патогенної флори та її вид. Тільки після цього призначають антибіотичні кошти в таблетках і уколах, здатні вбити шкідливу флору. При будь-якому ступені міопії важливо відповідально поставитися до вибору медикаментів, виключити потенційні ускладнення. Нижче представлені найбільш ефективні ліки цієї фармакологічної групи, які викликають стійкий і тривалий ефект. Це:

  • Кліндаміцин;
  • Оксацилін;
  • Цефалексин;
  • Амоксицилін;
  • Ванкоміцин;
  • Еритроміцин;
  • Цефазолін;
  • Цефалотин;
  • Клоксацилін.

При підвищеній активності шкідливого грибка такі антибіотики забезпечують негативну дію. В інших клінічних картинах їх можна сміливо давати при стафилококке, бажано не на порожній шлунок, запиваючи достатньою кількістю рідини. Курс інтенсивної терапії – не більше 10-12 днів, інакше у мікроба спостерігається «ефект звикання» до ліків.

Щеплення від стафілокока

Це важливе питання бажано обговорити індивідуально з дільничним педіатром або лікарем залежно від віку пацієнта. Профілактичне щеплення від стафілокока і бактеріофаг формують стійкий імунітет до такої патогенної флори. Робити її чи ні, вирішує пацієнт або його батьки (при захисту дитячого організму). Особливо затребувана для організму вакцина стафілококова.

Відео: чим лікувати стафілокок

Стафілокок лікування. Як лікувати стафілокок в домашніх умовах.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!