Як швидко вилікувати застуду

В період міжсезоння багаторазово підвищуються шанси підхопити гостру респіраторну інфекцію. Хвороба заважає вести звичний спосіб життя, повсякденні справи і турботи при цьому перестають бути настільки ж важливими. Як швидко одужати від застуди і повернутися до активної діяльності, дізнаєтесь нижче.

Як лікувати застуду

Респіраторні захворювання поширюються серед населення, як правило, у період зміни пір року. Даний факт пояснюється тим, що в цей час людина відчуває нестачу важливих вітамінів, внаслідок чого захисні сили організму знижуються і він стає вразливим для патогенів. На думку фахівців, застуду правильніше кваліфікувати як ГРЗ (гостре респіраторне захворювання).

При виявленні вірусного агента хвороба визначають як ГРВІ (гостра респіраторна вірусна інфекція). Сучасна наука виявила понад 200 збудників респіраторних захворювань. В залежності від етіології здебільшого і вирішується, як дорослому швидко вилікувати застуду. Симптоми грипу трохи відрізняються від ГРЗ, з цієї причини його виділяють в окрему категорію. Внаслідок цього необхідно перерахувати клінічні «компоненти» звичайної застуди:

  • температура тіла підвищується напередодні вечора чи ночі;
  • першіння та біль у горлі;
  • кашель;
  • нежить;
  • закладеність носа;
  • слабкість.

Характерною особливістю ГРЗ є його поетапне розвиток. Багатьох це цікавить, а як швидко вилікувати застуду, якщо вона починається поступово? Головне, до чого закликають фахівці – не ігнорувати навіть самі незначні сигнали організму. Швидке засіб від застуди в домашніх умовах – це повноцінний сон. При ГРЗ важливо приймати вітамін С, не переохолоджуватися, пити побільше теплою, трохи підкисленої рідини. Даний комплекс, як правило, допомагає хворому швидше видужати, повернутися до звичного способу життя.

Як вилікувати застуду на початковому етапі

У випадку, якщо у вас проявляються перші ознаки ГРЗ, то відкладіть на кілька днів важливі справи і постарайтеся просто відпочити. Повноцінний сон допоможе імунній системі швидше впоратися з хворобою. Не сумнівайтеся, набагато корисніше буде прислухатися до цієї поради, ніж їздити по аптекам і шукати, що випити від застуди. При перших симптомах хвороби необхідно вжити наступні заходи:

  • прийняти ударну дозу вітаміну С (дитині слід давати відповідну кількість аскорбінової кислоти);
  • остерігатися стресів і надмірних фізичних навантажень;
  • провести день-два будинки в одязі комфортною і теплих шкарпетках;
  • відмовитися від прийому жарознижуючих засобів при температурі, що не перевищує 38 градусів;
  • пити у великих кількостях теплу рідину, краще трав'яні чаї.

Як швидко вилікуватися від застуди

Побороти швидко хвороба цілком реально за умови дотримання всіх рекомендацій фахівців. Однак не варто кидатися до ліків при перших симптомах ГРВІ, коли розколюється голова, все тіло болить. Рекламні ролики, що розповідають, як швидко вилікувати застуду, нерідко пропонують населенню не тільки неефективні, але навіть небезпечні засоби. Немає сумнівів, що Терафлю, Арбідол, Колдрекс є потужними препаратами, швидко вам допоможуть, але полегшення буде недовгим.

Особливо уважними треба бути жінкам при вагітності. Дитячий організм хоч і захищений плацентою, тим не менше, надзвичайно вразливий, що необхідно враховувати майбутнім мамам, приймаючи чергову таблетку незрозумілого препарату. Тоді виникає закономірне питання про те, як швидко вилікувати ГРВІ або ГРЗ? Важливо зрозуміти, що хворіти теж треба вміти. Дорослі, як правило, поспішають на роботу, ігноруючи будь-які попередження організму, чого категорично робити не можна. Швидко вилікувати застуду і нежить можна:

  • медикаментозними препаратами;
  • інгаляціями;
  • банками або гірчичниками;
  • рясним питвом;
  • трав'яними настоями і чаями;
  • розтираннями;
  • вживанням великої кількості цитрусових.

Як швидко вилікувати горло

Пацієнти при застуді в більшості випадків скаржаться на неприємні відчуття при ковтанні. Першіння та біль у горлі на тлі простудного захворювання доставляють безліч проблем. Лікуватися потрібно, не чекаючи, коли почнеться сильний кашель. Внаслідок цього фахівці рекомендують при перших ознаках застуди вдаватися до орошениям і полосканиям горла антисептиками. Як правило, ефективними виявляються розчини фурациліну, соди і солі, відвари цілющих трав (ромашка, чебрець, м'ята). З медикаментів добре використовувати спреї типу Люголита, Мірамістину.

Як швидко вилікувати нежить

Як вилікувати нежить у домашніх умовах швидко? Зняти симптоми закладеності носа без застосування ліків можна народними способами. При цьому добре використовувати рецепти з календулою, соком алое, медом. Останній потрібно обережно використовувати при лікуванні дитини. Впоратися з ГРВІ допоможуть і аптечні препарати. Серед них більш ефективними прийнято вважати оксолінову мазь і Інтерферон. При нежиті повітря повинен бути весь час зволожений, що особливо важливо, якщо ви захворіли в опалювальний сезон.

Швидке лікування застуди з кашлем

Спазми гортані добре піддаються лікуванню домашніми засобами типу соку чорної редьки. Рецепт приготування дуже простий: змішати в рівних частках подрібнений овоч і цукровий пісок, залишити під кришкою на 4-5 годин. Отриманий «сік» можна давати дорослому і дитині 3 рази на добу по 20 мг за прийом. Ефективними ліками від кашлю вважаються Бромгексин, Лазолван, Либексин.

Відео: як швидко позбутися від застуди

Як швидко вилікувати застуду влітку народними засобами

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!